Honda CR-V Owners Club Forums banner

Sprawdzanie IACV!('99)

1K views 8 replies 5 participants last post by  Nuts&bolts  
#1 ·
Szukałem i szukałem, ale nie mogłem nic znaleźć w internecie na ten temat, ale czy jest jakiś sposób, aby sprawdzić IACV, które jest WYŁĄCZONE z silnika? Czy można je rozebrać? Wiem, że z tyłu IACV znajduje się śruba regulacyjna, która jest pomalowana na żółto, więc zakładam, że farba jest tam po to, aby ktoś wiedział, że NIE powinien przy niej majstrować (bez podtekstów!:D )! Górna część zaworu ma tę mosiężną(?) płytkę, która jest przymocowana śrubami, ale przypuszczam, że to niekoniecznie oznacza, że można ją rozebrać!

Dzięki za wszelkie informacje! :)

#3 ·
Cześć Otto!
Nie....mówię o tej wpuszczonej śrubie, która faktycznie znajduje się na samym IACV. Ma na sobie trochę żółtej farby, więc - zakładam - ludzie wiedzą, żeby jej NIE regulować, ale prawdopodobnie MOŻNA ją regulować! Również.... Chociaż to się rzadko zdarza, muszę to wspomnieć.... kilka dni temu jechałem...samochód był rozgrzany. Nacisnąłem hamulce, żeby się zatrzymać, i kiedy to zrobiłem, obroty spadły do ZERA, a samochód próbował zgasnąć, ale szybko się zregenerował. Czy to IACV to powoduje, czy zawór wspomagania hamulców?

#9 ·
Hej Otto!
Nie....mówię o tej wpuszczonej śrubie, która faktycznie znajduje się na samym IACV. Ma na sobie trochę żółtej farby, więc - zakładam - ludzie wiedzą, żeby jej NIE regulować, ale prawdopodobnie MOŻNA ją regulować! Również.... Chociaż to się nie zdarza często, muszę to wspomnieć.... kilka dni temu jechałem...samochód był rozgrzany. Wcisnąłem hamulce, żeby się zatrzymać, i kiedy to zrobiłem, obroty spadły do ZERA, a samochód próbował zgasnąć, ale szybko się zregenerował. Czy to IACV to powoduje, czy zawór wspomagania hamulców?
To samo dzieje się ze mną. Zdemontowałem korpus przepustnicy i dobrze go wyczyściłem. To bardzo poprawiło mój

#8 ·
Och..."Nowy".... Nigdy nie odpowiedziałem na Twój ostatni post! Mój mechanik jest przeciwny grzebaniu przy FITV... ale może uda mi się go przekonać, żeby zmienił zdanie! :)
W porządku.
Ideą usunięcia IACV jest sprawdzenie, czy tłok porusza się z boku na bok po włączeniu zasilania. Jeśli elektromagnes jest dobry, usłyszysz kliknięcie. Jeśli tłok się zablokował, nie zobaczysz jego ruchu.

Podczas gdy jest zainstalowany.
Możesz włączyć silnik i spryskać środek czyszczący TB w otworze używanym przez IACV (duży otwór z przodu mosiężnej płyty TB).

Jeśli się nie zablokuje, powinien się wyczyścić.

Pamiętaj, że musisz również wyczyścić przejście śruby regulacji biegu jałowego. W tym celu radzę wyjąć TB.

Po całkowitym wyczyszczeniu TB, sprawdź rozrząd, jeśli wszystko jest w porządku, rozważ ponowne wyregulowanie FITV.

#7 ·
Miałem ten sam problem. Zapłaciłem dealerowi Hondy za naprawę. Znaleźli najstarszego mechanika, który nad tym pracował. Swoją drogą nie miałem żadnych kodów. Tylko niskie obroty biegu jałowego po przejechaniu kawałka, a potem w końcu gaśnięcie. Powiedział mi, że odłączył akumulator. Wyjął zawór IAC, wyczyścił go, jest tam sitko, które się brudzi. Zdjął gumowy wąż prowadzący do korpusu przepustnicy i bardzo dobrze to wszystko wyczyścił. Można nawet szorować szczoteczką do zębów/szmatką itp. po wyczyszczeniu i ponownym złożeniu. Następnie sprawdź poziom płynu chłodzącego i uzupełnij go w razie potrzeby, trochę płynu chłodzącego wydostaje się po wyjęciu zaworu. Kup jeden z tych lejków, które są trzymane z pustym korkiem chłodnicy. Obejrzyj YouTube, aby zapoznać się z procedurą usuwania powietrza z układu chłodzenia, który musi zostać całkowicie odpowietrzony. Po zrobieniu tego wszystkiego. Zobacz, jak pracuje na biegu jałowym. Jeśli nadal jest niski, ponownie wykonaj procedurę ponownego uczenia biegu jałowego na YouTube. Mam nadzieję, że to pomoże. Kosztowało mnie to jakieś 200 dolarów kilka lat temu. Więc do teraz pewnie 300 dolarów.