Honda CR-V Owners Club Forums banner

Wentylatory chłodzące nie działają

3.4K views 22 replies 6 participants last post by  ajchien  
#1 ·
Witajcie wszyscy, pierwszy raz tu piszę.

Moja dziewczyna ma CRV z 2004 roku i ostatnio się przegrzał. Włączyłem klimatyzację i sprawdziłem, czy włączą się wentylatory, ale tak się nie stało. Po jeździe próbnej okazało się, że samochód pozostaje chłodny przy prędkościach autostradowych, ale przegrzewa się podczas wolniejszej jazdy.

Dowiedziałem się, że można przetestować wentylatory, zwierając połączenie na przekaźnikach wentylatorów, więc to zrobiłem i stwierdziłem, że wentylator chłodnicy działa, ale wentylator skraplacza nie. Zgaduję, że silnik wentylatora klimatyzacji jest zużyty, ponieważ odpowiedni bezpiecznik również się przepalił. U mnie nie jest gorąco, dlatego pomyślałem, że skupię się po prostu na uruchomieniu wentylatora chłodnicy i naprawię wentylator skraplacza później. Sprawdziłem drugi bezpiecznik wentylatora chłodnicy (20A) i był w porządku. Wiem, że klakson działa, więc zamieniłem przekaźnik klaksonu na wentylator chłodnicy i nadal nic. Zwarłem piny złącza na włączniku wentylatora i miał zasilanie, a wentylator się włączył. Silnik wentylatora brzmiał dobrze. Z tego, co zrozumiałem, brzmiało to jak uszkodzony włącznik wentylatora, więc wymieniłem go na włącznik z rynku wtórnego i nie działał. Następnie wymieniłem go na włącznik wentylatora OEM i nadal wentylator chłodnicy nie włącza się, gdy silnik ma temperaturę roboczą lub gdy klimatyzacja jest włączona. Płyn chłodzący jest pełny.

Po jeździe poczułem również górny wąż chłodnicy i był gorący, więc wiem, że termostat przynajmniej prawidłowo cyrkuluje płyn chłodzący.

Co może być przyczyną tego, że wentylator chłodnicy się nie włącza? Wszelka pomoc jest bardzo mile widziana.

#2 · (Edited)
Dowiedziałem się, że można przetestować wentylatory, zwierając połączenie przekaźników wentylatorów, więc to zrobiłem i stwierdziłem, że wentylator chłodnicy działa, ale wentylator skraplacza nie. Zakładam, że silnik wentylatora klimatyzacji jest zużyty, ponieważ odpowiedni bezpiecznik również się przepalił.
Próbuję nadążyć. Bezpiecznik zasila przekaźnik. Jeśli bezpiecznik się przepali, to musiało dojść do zwarcia. Zwarcie przekaźnika przepalonego bezpiecznika nic nie da. (trzeba pamiętać, aby zostawić mniejsze styki przekaźnika w spokoju, ponieważ idą one do masy lub do ECU) Wymienić bezpiecznik i spróbować ponownie? Czy bezpiecznik się przepala?

U mnie nie jest gorąco, dlatego pomyślałem, że skupię się na uruchomieniu wentylatora chłodnicy i naprawię wentylator skraplacza później. Sprawdziłem drugi bezpiecznik wentylatora chłodnicy (20A) i był w porządku. Wiem, że klakson działa, więc zamieniłem przekaźnik klaksonu na wentylator chłodnicy i nadal nic. Zwarłem piny złącza przy włączniku wentylatora i rzeczywiście miał zasilanie, a wentylator się włączył. Silnik wentylatora brzmiał dobrze. Z tego, co zebrałem, brzmiało to jak uszkodzony włącznik wentylatora, więc wymieniłem go na przełącznik z rynku wtórnego i nie działał. Następnie wymieniłem go na przełącznik wentylatora OEM i nadal wentylator chłodnicy nie włącza się, gdy silnik ma temperaturę roboczą lub gdy klimatyzacja jest włączona. Płyn chłodzący jest pełny.
Jaki włącznik wentylatora? Czy masz na myśli włącznik przy chłodnicy, który zamyka się, gdy temperatura przekracza 199 stopni F lub 93 stopnie C? Ominięcie go przez zwarcie włącznika i wszystko działa oznacza, że reszta obwodu działa. Wymiana powinna zadziałać?? Przełącznik służy jedynie do zapewnienia masy do ECU, która z kolei informuje przekaźniki, aby się włączyły, co włącza wentylator. Czy temperatura osiąga temperaturę roboczą? Czy bezpiecznik się przepalił? Czy przekaźnik jest uszkodzony? Czy skrzynka bezpieczników jest skorodowana? Sugerowałbym ponowne przetestowanie przełącznika termicznego. Ponownie sprawdź przekaźnik i bezpieczniki.
Wygląda na to, że jesteś na właściwej drodze. Tylko niektóre rzeczy się nie zgadzają??

#5 ·
Próbuję nadążać. Bezpiecznik zasila przekaźnik. Jeśli bezpiecznik jest przepalony, to musiał wystąpić zwarcie. Zmostkowanie przekaźnika przepalonego bezpiecznika nic nie da. (trzeba pamiętać, aby zostawić mniejsze styki przekaźnika w spokoju, ponieważ idą one do masy lub do ECU) Wymienić bezpiecznik i spróbować ponownie? Czy bezpiecznik się przepala?

Jaki przełącznik wentylatora? Czy masz na myśli przełącznik przy chłodnicy, który zamyka się, gdy temperatura przekracza 199 stopni F lub 93 stopnie C? Pominięcie go przez zmostkowanie przełącznika i wszystko działa oznacza, że reszta obwodu działa. Wymiana powinna zadziałać?? Przełącznik po prostu zapewnia masę do ECU, które z kolei mówi przekaźnikom, aby się włączyły, co włącza wentylator. Czy temperatura osiąga temperaturę roboczą? Czy bezpiecznik się przepalił? Czy przekaźnik jest uszkodzony? Czy skrzynka bezpieczników jest skorodowana? Sugerowałbym ponowne przetestowanie przełącznika termicznego. Sprawdź ponownie przekaźnik i bezpieczniki.
Wygląda na to, że jesteś na właściwej drodze. Tylko niektóre rzeczy się nie zgadzają?? Czy to może być korozja na masach? lub złączach?
[/QUOTE]
Z powodów najlepiej znanych Hondzie, przełącznik na dole chłodnicy zawodzi w trybie wyłączenia. OP wykazał, że sam wentylator jest sprawny. Powinien wymienić bezpiecznik, aby upewnić się, że to nie problem, a następnie wymienić przełącznik w chłodnicy. Powinien bardzo uważać, aby nie przegrzać silnika, ponieważ może to spowodować uszkodzenie uszczelki głowicy, a nawet wypaczenie głowicy.

#3 ·
Wentylator chłodzący po stronie pasażera chłodnicy (US Car) w moim 2003 roku różni się od strony kierowcy tym, że strona kierowcy jest bezszczotkowa, a strona pasażera nie. Oznacza to, że przynajmniej w moim samochodzie strona pasażera zużywa się częściej i przestaje działać niż strona kierowcy.
Mój samochód ma przejechane 220 tysięcy mil (220 000) i wymieniłem wentylator po lewej stronie raz, podczas gdy strona pasażera została wymieniona 3 razy.
Być może Twój samochód jest podobny? Silniki bezszczotkowe mają tendencję do bycia płaskimi i szerokimi, podczas gdy silniki szczotkowe są wysokie i wąskie.

#8 ·
Wentylator chłodzący po stronie pasażera chłodnicy (US Car) w moim 2003 roku różni się od strony kierowcy tym, że strona kierowcy jest bezszczotkowa, a strona pasażera nie. Oznacza to, że przynajmniej w moim samochodzie strona pasażera zużywa się częściej i przestaje działać niż strona kierowcy.
Mój samochód przejechał 220 tysięcy mil (220 000) i wymieniłem wentylator po lewej stronie raz, podczas gdy strona pasażera została wymieniona 3 razy.
Być może Twój samochód jest podobny? Silniki bezszczotkowe mają tendencję do bycia płaskimi i szerokimi, podczas gdy silniki szczotkowe są wysokie i wąskie.
Będę musiał jutro pójść i zobaczyć - z tego, co pamiętam, oba silniki wyglądały wizualnie podobnie, będąc płaskimi. Wentylator działał po zmostkowaniu przy złączu przełącznika wentylatora, więc wątpię, aby sam wentylator był uszkodzony.

#9 ·
Zgadzam się z innymi. Wygląda na to, że robisz właściwe rzeczy, ale być może brakuje ci szerszego spojrzenia na to, jak wszystko do siebie pasuje.

Sugeruję przejście na stronę charm.li. Jest darmowa i zawiera informacje serwisowe dla Hond. Wyszukasz markę, rok i model swojego samochodu... a następnie znajdziesz folder systemu chłodzenia. Tam poszukasz schematu elektrycznego/obwodu układu wentylatora chłodnicy, który możesz wydrukować. Po uzyskaniu wydruku sugeruję oznaczenie schematu, abyś mógł zobaczyć, które obszary przetestowałeś jako działające, a które jako niedziałające. Następnie możesz uzyskać szerszy obraz tego, co przetestowałeś, a czego jeszcze nie przetestowałeś, aby móc zlokalizować, gdzie leży problem.

Jedna rzecz, na którą należy zwrócić uwagę w odniesieniu do bezpieczników. Tak, czasami przepalają się z powodu zwarcia. Innym razem przepalają się, gdy element elektryczny, taki jak silnik wentylatora, zaczyna ulegać awarii i ma nienormalnie wysoką rezystancję wewnętrzną. Kiedy to się dzieje, wentylator będzie pobierał wyższe natężenie prądu niż normalnie - i może być na granicy przepalenia bezpiecznika. Może to być mylące, ponieważ wentylator nadal będzie działał okresowo, najczęściej nie przepalając bezpiecznika, a sporadycznie przepalając bezpiecznik. Sposobem na to jest użycie "pętli prądowej bezpiecznika" i zacisku amperomierza, aby zobaczyć, ile amperów pobiera komponent. Ewentualnie, myślę, że możesz po prostu poczekać, ponieważ ostatecznie całkowicie się zepsuje i przejdzie od okresowego działania/nie działania do trwałego nie działania.

Drugą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest przełącznik wentylatora chłodnicy. Uświadom sobie, że powinien się włączać w okolicach 200F Ish. Jednak w drugiej generacji przełącznik wentylatora chłodnicy nie raportuje żadnych danych do ECM, więc nie widać jego działania na skanerze. Możesz jednak monitorować czujnik ECT na skanerze. Jednak czujnik ECT znajduje się w głowicy cylindrów, a przełącznik wentylatora chłodnicy znajduje się na dole chłodnicy, więc masz różne temperatury. IME, gdy przełącznik wentylatora chłodnicy włącza się w okolicach 200F ish, czujnik ECT odczytuje około 217-223F ish.

Powodzenia.

#10 ·
Zgadzam się z innymi. Wygląda na to, że robisz właściwe rzeczy, ale być może brakuje Ci szerszego obrazu tego, jak wszystko do siebie pasuje.

Sugeruję przejście na stronę charm.li. Jest bezpłatna i zawiera informacje serwisowe dla Hond. Wyszukasz markę, rok i model swojego samochodu… a następnie znajdziesz folder układu chłodzenia. Tam poszukasz schematu elektrycznego/obwodu układu wentylatora chłodnicy, który możesz wydrukować. Po uzyskaniu wydruku sugeruję oznaczenie schematu, abyś mógł zobaczyć, które obszary przetestowałeś jako działające, a które jako niedziałające. Następnie możesz uzyskać ogólny obraz tego, co przetestowałeś, a czego jeszcze nie przetestowałeś, aby móc zlokalizować problem.

Jedna rzecz, na którą należy zwrócić uwagę w odniesieniu do bezpieczników. Tak, czasami przepalają się z powodu zwarcia. Innym razem przepalają się, gdy element elektryczny, taki jak silnik wentylatora, zaczyna zawodzić i ma nienormalnie wysoką rezystancję wewnętrzną. Kiedy to się dzieje, wentylator będzie pobierał wyższe natężenie prądu niż normalnie – i może być na granicy przepalenia bezpiecznika. Może to być mylące, ponieważ wentylator nadal będzie działał sporadycznie, najczęściej nie przepalając bezpiecznika, a sporadycznie przepalając bezpiecznik. Sposobem na to jest użycie „pętli prądowej bezpiecznika” i zacisku amperomierza, aby zobaczyć, ile amperów pobiera element. Ewentualnie możesz po prostu poczekać, ponieważ ostatecznie całkowicie się zepsuje i przejdzie od sporadycznego działania/niedziałania do trwałego niedziałania.

Drugą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest przełącznik wentylatora chłodnicy. Uświadom sobie, że powinien się włączać w okolicach 200F Ish. Jednak w drugiej generacji przełącznik wentylatora chłodnicy nie raportuje żadnych danych do ECM, więc nie widać jego działania na narzędziu diagnostycznym. Możesz jednak monitorować czujnik ECT na narzędziu diagnostycznym. Jednak czujnik ECT znajduje się w głowicy cylindrów, a przełącznik wentylatora chłodnicy znajduje się na dole chłodnicy, więc masz różne temperatury. Według moich doświadczeń, gdy przełącznik wentylatora chłodnicy włącza się przy około 200F ish, czujnik ECT odczytuje około 217-223F ish.

Powodzenia.
Dziękuję za informacje! Wypróbuję schemat, to świetny pomysł. Czy natężenie prądu przy bezpieczniku musi być mierzone za pomocą pętli prądowej bezpiecznika/zacisku amperomierza? Czy to samo można zrobić za pomocą multimetru? Przepraszam, jestem nieco nowy w diagnozie elektrycznej, ale chcę się uczyć i zebrać niezbędne narzędzia.

Czy uważasz, że możliwe jest, że wentylator chłodnicy może mieć uszkodzony silnik i działać tylko wtedy, gdy jest do niego bezpośrednio doprowadzany prąd? Wydaje się dziwne, że jeśli obwód jest w porządku, włączyłby się przynajmniej po włączeniu klimatyzacji lub gdy silnik osiągnie temperaturę. Jeśli do tego dojdzie, jestem więcej niż chętny po prostu wymienić wentylator.

Pobawię się tym bardziej dziś po południu i opublikuję dziś wieczorem, dzięki wszystkim za pomoc!

#14 ·
Tak, zauważam, że charm.li często ma przestoje. Nie mogę zbytnio narzekać, ponieważ jest darmowy. Istnieje inne źródło ręczne, które jest połączone w przypiętym wątku na górze drugiego forum Gen. Jestem również pewien, że widziałem schemat zamieszczony w wątkach na tej stronie internetowej, ale znalezienie konkretnego wątku może być jak próba znalezienia igły w stogu siana.

Zdaj sobie sprawę, że powodem, dla którego wspomniałem o sprawdzeniu rezystancji/poboru prądu wentylatorów, jest to, że w drugiej generacji nietypowe jest przegrzanie z 1 działającym wentylatorem. Często to oba wentylatory niedziałające prowadzą do przegrzania. Zatem fakt, że testowałeś wentylator chłodzący (chłodnicy) działający od czasu do czasu, a innym razem niedziałający z różnymi testami, sprawia, że ​​zastanawiam się, czy jest to przerywane - prawie martwe. Nie mówię, że to twój problem, ale po przejrzeniu schematu połączeń, jeśli niektóre wyniki testów nie mają sensu, warto to rozważyć, ponieważ te przerywane - prawie martwe silniki - występują.

Jeśli chodzi o pomiar prądu wentylatorów. Istnieje wiele technik z różnymi narzędziami. Pętla bezpiecznikowa + zacisk to to, co mam w mojej skrzynce narzędziowej. Mój multimetr jest oceniony tylko do 10 amperów, w przeciwnym razie przepali wewnętrzny bezpiecznik mojego miernika. Możesz wygooglować narzędzie o nazwie „fuse buddy” i prawdopodobnie znaleźć wiele jego wariantów/marek, które robią to samo.

Oto film South Main Auto, który pokazuje, jak znajduje wentylatory chłodzące, które wciąż działają, ale w stanie bliskim śmierci, o wysokim poborze prądu (to Subaru, więc schemat połączeń, który pokazuje, nie dotyczy CRV).
Używa oscyloskopu, aby to zademonstrować, co w zasadzie jest bardzo fantazyjnym multimetrem graficznym:

#19 ·
Tak, zauważam, że charm.li często ma przestoje. Nie mogę zbytnio narzekać, ponieważ jest darmowy. Istnieje inne ręczne źródło, które jest połączone w przypiętym wątku na górze forum drugiej generacji. Jestem również pewien, że widziałem schemat zamieszczony w wątkach na tej stronie internetowej, ale znalezienie konkretnego wątku może być jak próba znalezienia igły w stogu siana.

Uświadom sobie, że powodem, dla którego wspomniałem o sprawdzeniu rezystancji/poboru prądu wentylatorów, jest to, że w drugiej generacji nietypowe jest przegrzanie, gdy działa 1 wentylator. Często to oba wentylatory nie działają, co prowadzi do przegrzania. Zatem fakt, że testowałeś chłodzenie (chłodnicę) wentylatora, który od czasu do czasu działał, a innym razem nie działał z różnymi testami, sprawia, że zastanawiam się, czy jest on przerywany - prawie martwy. Nie mówię, że to twój problem, ale po obejrzeniu schematu okablowania, jeśli niektóre wyniki testów nie mają sensu, warto to rozważyć, ponieważ te przerywane - prawie martwe silniki występują.

Jeśli chodzi o pomiar prądu wentylatorów. Istnieje wiele technik z różnymi narzędziami. Pętla bezpiecznikowa + zacisk to to, co mam w mojej skrzynce narzędziowej. Mój multimetr jest oceniany tylko do 10 amperów, w przeciwnym razie przepali wewnętrzny bezpiecznik mojego miernika. Możesz wygooglować narzędzie o nazwie "fuse buddy" i prawdopodobnie znaleźć wiele jego wariantów/marek, które robią to samo.

Oto film South Main Auto, który pokazuje, jak znajduje wentylatory chłodzące, które wciąż działają, ale w stanie prawie martwym, o wysokim poborze prądu (to Subaru, więc schemat okablowania, który pokazuje, nie dotyczy CRV). Używa oscyloskopu, aby to zademonstrować, co w zasadzie jest bardzo fantazyjnym multimetrem graficznym:

Dzięki, sprawdzę film!

To również nie ma dla mnie większego sensu - przepalony bezpiecznik był zdecydowanie dla wentylatora skraplacza, podczas gdy bezpiecznik wentylatora chłodnicy był w porządku. Wymieniłem również ten, i nadal nic. Zatem wentylator skraplacza jest całkowicie martwy, co potwierdziłem, zwierając złącze przełącznika wentylatora i testując na przekaźniku. Dziwna część polega na tym, że wentylator chłodzenia włączy się po zwarciu przekaźnika (dwie większe piny) ORAZ włączy się po zwarciu złącza przełącznika wentylatora. Więc pomyślałbyś, że gdyby to był naprawdę tylko przerywany zły silnik, to nadal by działał, gdy silnik jest w temperaturze, lub gdy klimatyzacja jest włączona.

Dzięki za wskazówkę dotyczącą fuse buddy! Sprawdzę to.

#15 ·
Charm.li działało przed chwilą… oto kilka linków, które mogą być pomocne:

#18 ·
Charm.li działało przed chwilą... oto kilka linków, które mogą być pomocne:

Perfect! Tak, linki działają teraz. Dziękuję bardzo, myślę, że to świetne informacje, które pomogą mi zacząć we właściwym kierunku. Może mi to zająć trochę czasu, zanim to rozgryzę, ale będę aktualizować na bieżąco. Twoja pomoc jest naprawdę doceniana.

#20 ·
Jeśli ktoś jeszcze śledzi, oto najnowsza aktualizacja:

Niewiele się zmieniło, jeśli chodzi o faktyczne rozwiązanie problemu, jednak czuję się bliżej. Postępowałem zgodnie z instrukcjami "Rozwiązywanie problemów z obwodem wentylatora chłodnicy" z Charm i znalazłem następujące informacje:

1. Bezpiecznik nr 4 20A jest OK
2. Przekaźnik wentylatora chłodnicy jest OK (zamieniony z klaksonem, żeby się upewnić.)
3. JEST napięcie akumulatora na zacisku nr 2 przekaźnika wentylatora chłodnicy.
4. Wentylator działa, gdy zaciski nr 1 i nr 2 na przekaźniku są zwarte.
5. Przy włączonym zapłonie JEST napięcie akumulatora na zacisku nr 3 przekaźnika.
11. Gdy dwa przewody na złączu przełącznika wentylatora są zwarte, wentylator działa.
12. JEST napięcie akumulatora na złączu przełącznika.

Sprawdziłem masę G201 (za prawą stroną przedniego zderzaka) i stwierdziłem, że chociaż była trochę zaolejona, połączenie było w porządku. Wyczyściłem ją i ponownie przetestowałem, nadal bez blokady.

Sprawdziłem, czy rzeczywiste złącze wentylatora otrzymuje zasilanie i stwierdziłem, że NIE otrzymywało napięcia akumulatora, gdy klimatyzacja była włączona. Zakładam, że tak powinno być? Sprawdziłem ciągłość po stronie masy wtyczki i miała dobrą masę. Na tej podstawie myślę, że możemy wykluczyć silnik wentylatora jako problem, gdy sam wentylator nie otrzymuje żadnego zasilania.

Nie jestem pewien, co jeszcze mogłoby to być. Zgodnie ze schematem okablowania zarówno przełącznik wentylatora, jak i silnik wentylatora mają masę na G201, który dobrze wyczyściłem i upewniłem się, że żadne przewody nie są przerwane. Bezpieczniki są w porządku, przekaźnik jest w porządku, wszystkie przewody wydają się mieć ciągłość i zasilanie tam, gdzie powinny. Przełącznik wentylatora został wymieniony, ma płyn chłodzący.. Jestem całkowicie oszołomiony.

#21 · (Edited)
Nie szukałeś obecności masy na pinie 4 przekaźnika wentylatora chłodnicy, gdy klimatyzacja jest włączona na panelu HVAC. Opierając się na tym, co napisałeś powyżej, powiedziałbym, że problem leży w tej części schematu, która obejmuje ECM/skrzynkę bezpieczników pod deską rozdzielczą/jednostkę sterującą multipleksem/przełącznik ciśnienia klimatyzacji/panel jednostki sterującej ogrzewaniem. Czy to ma sens? Podejrzewam, że wentylator skraplacza również nie dostaje zasilania po naciśnięciu przycisku HVAC.

FWIW, jesteś teraz w obszarze, w którym nie mam doświadczenia, więc ufam instrukcji serwisowej i mówię ci, jak szukałbym rzeczy i jak bym sobie z nimi poradził, gdyby to był mój samochód.

IME, nie słyszę o wielu problemach z ECM / skrzynką bezpieczników / panelem HVAC na tym forum. Więc osobiście poszedłbym i spojrzał na przełącznik ciśnienia klimatyzacji jako następny krok.

Przełącznik ciśnienia klimatyzacji jest w ciągłości, jeśli ciśnienie czynnika chłodniczego w układzie klimatyzacji jest prawidłowe. Jeśli jest za dużo lub za mało czynnika chłodniczego (np. z powodu wycieku), przełącznik ciśnienia klimatyzacji otworzy obwód, uniemożliwiając panelowi HVAC komunikację z ECM.

Nie zajmuję się klimatyzacją, więc zabrałbym swój samochód do kogoś, kto zajmuje się klimatyzacją, aby sprawdzić, czy nie ma wycieków i czy jest odpowiedni ładunek czynnika chłodniczego. To powiedziawszy, jeśli chcesz sprawdzić stronę elektryczną przełącznika ciśnienia klimatyzacji przed sprawdzeniem czynnika chłodniczego, poniżej znajduje się więcej linków charm.li. Myślę, że jeśli podążasz za schematem blokowym w pierwszym linku, zobaczysz, że testowanie na przełączniku ciśnienia klimatyzacji poprowadzi cię również do następnego kroku.

#22 ·
I dziękuję za linki, na pewno pójdę w tę króliczą norę jako następną. Jeśli okaże się, że to problem z ECM lub klimatyzacją, prawdopodobnie skończę z oddaniem tego mechanikowi, ponieważ to wszystko byłoby daleko poza moimi możliwościami. Zobaczę jednak, jak daleko uda mi się zajść!

#23 · (Edited)
Myślę, że przełącznik AC to świetne miejsce do sprawdzenia w następnej kolejności, dziękuję-

Nie miałem dziś zbyt wiele czasu na zbadanie przełącznika, ale udało mi się przeprowadzić szybki test ciągłości na tym pinie nr 4 na przekaźniku. NIE wykazał żadnego uziemienia - czy to może wskazywać na to, że przełącznik powoduje przerwę w obwodzie, jak wspominałeś?

I dziękuję za linki, na pewno pójdę w tę króliczą dziurę jako następną. Jeśli okaże się, że problem dotyczy ECM lub AC, prawdopodobnie po prostu zabiorę go do mechanika, ponieważ to wszystko byłoby daleko poza moimi możliwościami. Zobaczę, jak daleko uda mi się zajść!
Więc po prostu tłumaczę tutaj schemat obwodu charm.li na angielski ... być może załadowanie go i śledzenie byłoby pomocne ...

Przepraszam, jeśli jest to nieco zbyt podstawowe ... sposób działania przekaźnika wentylatora chłodnicy na tym schemacie obwodu polega na tym, że gdy zasilanie jest na pinie 3, a masa na pinie 4, przełącznik łączy piny 2 i 1, wysyłając w ten sposób zasilanie z bezpiecznika 4 do wentylatora chłodnicy. Zatem gdy masa nie jest obecna na pinie 4, przekaźnik nie jest "włączony", a wentylator nie otrzymuje zasilania.

gdy spojrzysz poniżej pinu 4, zobaczysz, że przewód rozgałęzia się na dwie ścieżki, aby uzyskać masę. Jedną z tych gałęzi jest przełącznik wentylatora chłodnicy - o którym mówisz, że okablowanie działa, ponieważ mostkowanie złącza uruchamia wentylator. Oznacza to, że pin 4 otrzymuje masę po zmostkowaniu złącza przełącznika wentylatora chłodnicy. Druga gałąź pochodzi z ECM. Aby ECM zapewnił masę do pinu 4, wymagane jest działanie ECM, skrzynki bezpieczników, przełącznika ciśnienia AC, panelu HVAC i wszystkich przewodów łączących je.

Na częściowo powiązaną notatkę ... Jest jeszcze jeden link, który prawdopodobnie powinieneś zobaczyć. To bezpośredni test przełącznika wentylatora chłodnicy: