Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

Próba zwiększenia trwałości przekładni CVT

51K views 65 replies 25 participants last post by  Garfy  
#1 ·
Z góry przepraszam, jeśli pytam o coś, co mogło już zostać omówione...

Posiadam Hondy prawie wyłącznie od 30 lat... łącznie 8 z nich.

W zeszłym tygodniu moja żona kupiła CRV AWD LX z 2020 roku.

A ja jeżdżę CR-V AWD LX z 2017 roku (silnik 2.3). Kupiliśmy oba te pojazdy nowe, w odstępie 3 lat.

Teraz, gdy oboje posiadamy CR-V 5. generacji, pomyślałem, że „poważnie” potraktuję naukę więcej o zmianach na przestrzeni lat.

Najbardziej alarmującym objawieniem była przekładnia CVT. Przez ostatnie 3 lata po prostu rozumiałem to jako „Automatyczną” i zajmowałem się swoimi sprawami. Od lat posiadam Hondy z manualnymi skrzyniami biegów (i nigdy nie wymieniłem sprzęgła). Posiadałem automaty, które były równie bezproblemowe. Ale teraz wkraczamy w nowy, wspaniały świat CVT. Nie jesteśmy maniakalnymi, agresywnymi kierowcami, więc nie doświadczyliśmy żadnych dziwactw, o których inni donosili w tych warunkach jazdy. Po prostu wydawały się naprawdę płynnymi, wygodnymi skrzyniami biegów i do tej pory myślałem tylko „cholera, Honda wciąż ulepsza jazdę!”...

A potem... przeczytałem, że generalnie średnia żywotność CVT wynosi 100 tysięcy! Co mówisz? Żartujesz sobie ze mnie? Jeździłem innymi Hondami bez CVT O WIELE dłużej niż 100 tysięcy, z ZEROWYMI problemami ze skrzynią biegów!!!!

Moje pytanie brzmi więc, jak „przeciętne” jest to dla Hondy? Czy ktoś jeździ CVT ze 150 tysiącami i bez problemów?

Czy mogę przedłużyć żywotność CVT, jeżdżąc wyłącznie w „trybie ECON” i cały czas jeżdżąc naprawdę ostrożnie?

#2 ·
Tryb ECON nie zrobi nic innego, jak tylko sprawi, że silnik będzie ospały w (słabym) dążeniu do uzyskania letniej oszczędności paliwa.

Jeśli chodzi o CVT, o ile podstawowa konserwacja jest przeprowadzana zgodnie z instrukcjami Hondy, to "średnia" żywotność 100 tys. km po prostu nie będzie miała zastosowania. Będzie działać DUŻO dłużej.

Nie zapomnij - to Honda. Nie jakieś niemieckie śmieci zrobione w piątkowe popołudnie. Traktowane prawidłowo, CVT będą działać ponad dwukrotnie dłużej niż ta "średnia" żywotność 100 tys. km 👌

#4 ·
Tryb ECON nie zrobi nic innego, jak tylko sprawi, że silnik będzie ospały w (słabym) dążeniu do uzyskania letniej oszczędności paliwa.

Jeśli chodzi o CVT, o ile podstawowa konserwacja jest przeprowadzana zgodnie z instrukcjami Hondy, to "średnia" żywotność 100 tys. km po prostu nie będzie miała zastosowania. Będzie działać o WIELE dłużej.

Nie zapominaj - to jest Honda. Nie jakieś niemieckie śmieci zrobione w piątkowe popołudnie. Traktowane prawidłowo, CVT będą działać ponad dwukrotnie dłużej niż ten nonsens "średniej" żywotności 100 tys. km 👌
DZIĘKUJĘ!!! Szczerze. To uspokaja mój niepokój. Czas na herbatę z kopru włoskiego.
Ponadto - zeszłej nocy użyłem ECON na koncercie o długości 226 mil (pierwszy koncert od 14 tygodni... czułem się świetnie) i uzyskałem średnio 33,3 MPG. Wydaje się całkiem dobrze?

#3 ·
Do tej pory ludzie nie zgłaszali awarii CVT w Hondach.

Honda buduje CVT od dłuższego czasu i wydaje się, że robi to lepiej niż większość innych.

Niektórzy producenci nie budują własnych skrzyń biegów, zarówno CVT, jak i zwykłych automatów. Istnieje dostawca skrzyń biegów, który jest znany z budowania jednostek, które zawodzą na długo przed czasem, ponownie oba typy.

Miałem 4 pojazdy z CVT, żaden nie doświadczył żadnych problemów.

Nasza flota firmowa ma ich sporo, pokonują około 125 000 mil, zanim je zwrócą. Nie zgłoszono żadnych awarii.

#5 ·
Do tej pory ludzie nie zgłaszali awarii CVT w Hondach.

Honda buduje CVT od dłuższego czasu i wydaje się, że robi to lepiej niż większość innych.

Niektórzy producenci nie budują własnych skrzyń biegów, zarówno CVT, jak i zwykłych automatów. Istnieje dostawca skrzyń biegów, który jest znany z budowania jednostek, które zawodzą na długo przed czasem, ponownie oba typy.

Miałem 4 pojazdy z CVT, żaden nie miał żadnych problemów.

Nasza flota firmowa ma ich sporo, pokonują około 125 000 mil, zanim je oddadzą. Nie zgłoszono żadnych awarii.
NIESAMOWITE!!! Dziękuję

#8 ·
To jest Honda CVT – nie typowy CVT. Honda nauczyła się kilku rzeczy ze swojej pierwszej generacji CVT – i jak używać konwertera momentu obrotowego zamiast sprzęgła rozruchowego – a także budować więcej pierścieni w pakietach pierścieni, aby skrzynia biegów była mocniejsza niż 5-biegowa, którą zastąpiła. Dla mnie skrzynia biegów zdecydowanie wydaje się mocniejsza. Pamiętaj tylko, że nie ma do niej przewodów chłodzących [jak w automatycznej], więc musisz wymieniać płyn co 2 lata lub 40 000 km, aby płyn był świeży. Nie wiem, dlaczego inżynierowie nie zamontowali chłodnicy skrzyni biegów i oleju – lub przynajmniej nie poprowadzili dla nich przewodów, ale inżynierowie Hondy mają stopnie naukowe w dziedzinie inżynierii i wiedzą, co robią.

Save
#12 ·
Po prostu pamiętaj, że nie ma tam żadnych przewodów chłodzących [jak w automatycznej skrzyni biegów], więc musisz wymieniać płyn co 2 lata lub 40 000 km, aby płyn był świeży. Nie wiem, dlaczego inżynierowie nie zamontowali chłodnicy skrzyni biegów i oleju - lub przynajmniej nie poprowadzili dla nich przewodów, ale inżynierowie Hondy mają stopnie naukowe w inżynierii i wiedzą, co robią.
To pomocne informacje, dzięki. Zakładam, że ta zasada dotyczy wszystkich CR-V 5. generacji?

#11 ·
Najlepsze w CVT Hondy jest to, że "czują się" jak automaty - uważam, że zmiana biegów za pomocą łopatek zapewnia świetny postęp. W połączeniu z silnikiem turbo to rzeczywiście bardzo udane połączenie!
Łopatki zmiany biegów? O tak, kolejna brytyjska ekskluzywność? Kierowcy z USA nie potrzebują żadnych cholernych łopatek! :D

Och, mam łopatki w moim Acura RDX! Hmmm

• Like
Reactions: SnakeCharmer
Save
#17 ·
Honda ma pewne problemy na przestrzeni lat z niektórymi podsystemami w CRV... ale CVT nie wydają się być jednym z nich.

FAKT: Honda zaczęła od CVT, produkując je dla układów napędowych Formuły 1... zanim zostały zakazane przez zmiany w przepisach F1 i zanim zostały rozpowszechnione w pojazdach konsumenckich. Formuła 1 to miejsce, gdzie producenci uczą się tworzyć niezawodne, wysokowydajne układy napędowe... ponieważ F1 ogranicza liczbę układów napędowych, których zespół może użyć w sezonie. Więc... wśród wielu rzeczy, które projektujesz dla toru F1... niezawodność i wytrzymałość zawsze są wysoko na liście. A Honda jest jedynym dużym producentem popularnych pojazdów konsumenckich o wartości... który również mocno gra na torze F1. Nawet obecna generacja hybryd Hondy ma swoje korzenie w projekcie hybrydowych układów napędowych F1 Hondy.

#21 ·
Jeszcze jedno zapytanie dotyczące CVT: do 2 tygodni temu moim głównym pojazdem był CRV LX 3. generacji z 2011 roku. Automatyczna skrzynia biegów miała przycisk z boku dźwigni zmiany biegów, który uniemożliwiał skrzyni biegów przejście na bieg wyższy niż 3. bieg. Kiedy dostaliśmy CR-V 5. generacji, zauważyliśmy, że przycisk nie jest już obecny na dźwigni zmiany biegów. Zamiast tego jest litera S pod literą D, zwana "Trybem sportowym". Zapytałem sprzedawcę, czy "Tryb sportowy" jest tym samym, co naciśnięcie przycisku D3 w mojej dźwigni zmiany biegów z 2011 roku. Powiedział: "To tak naprawdę nie to", nie wyjaśniając w pełni różnicy. Szukałem informacji o trybie sportowym i próbowałem go, więc rozumiem oczywistą różnicę w odczuciach. Wciąż tęsknię za porównawczym wyjaśnieniem różnicy między D3 a trybem sportowym. Czy ktoś chce spróbować?

#22 ·
Jeszcze jedno zapytanie dotyczące CVT: do 2 tygodni temu moim głównym pojazdem był 3. generacji 2011 CRV LX. Automatyczna skrzynia biegów miała przycisk z boku dźwigni zmiany biegów, który uniemożliwiał skrzyni biegów przejście na bieg wyższy niż 3. bieg. Kiedy dostaliśmy 5. generację CR-V, zauważyliśmy, że przycisk nie był już obecny na dźwigni zmiany biegów. Zamiast tego jest litera S pod literą D, zwana "Trybem sportowym". Zapytałem sprzedawcę, czy "Tryb sportowy" jest tym samym, co naciśnięcie przycisku D3 w mojej dźwigni zmiany biegów z 2011 roku. Powiedział: "To tak naprawdę nie to", nie wyjaśniając w pełni różnicy. Sprawdziłem Tryb sportowy i wypróbowałem go, więc rozumiem oczywistą różnicę w odczuciach. Wciąż tęsknię za porównawczym wyjaśnieniem różnicy między D3 a Trybem sportowym. Czy ktoś chce spróbować?
Jeśli dobrze rozumiem Tryb sportowy, utrzymuje on obroty silnika w strefie maksymalnej mocy po wciśnięciu pedału gazu. D3 było jak jazda na 3. biegu, co po prostu nie pozwalało skrzyni biegów na zmianę na wyższy bieg, ale pozwalało skrzyni biegów pracować na dwóch niższych biegach, w zależności od wymaganych obrotów.

Trudno porównać CVT ze skrzynią automatyczną. Są od siebie oddalone o lata świetlne.

#23 · (Edited)
Jeśli odwiedzisz siostrzane forum dla HRV, pojawiły się pewne awarie skrzyni biegów CVT, gdy osiągnęły przebieg 75 000-100 000 km w niektórych modelach z 2016 roku.

Nie widzę dużej różnicy między odczuciami z jazdy CVT w moim nowym Gen 5 a Gen 4, który właśnie skończyłem leasingować.

Save
#29 ·
Jeśli odwiedzisz siostrzaną tablicę dla HRV, pojawiły się pewne awarie skrzyni biegów CVT, gdy osiągnęły one 75-100 tys. km w niektórych modelach z 2016 roku.

Nie widzę dużej różnicy w odczuciach z jazdy CVT w moim nowym gen 5 w porównaniu do gen 4, który właśnie wziąłem w leasing.
Standardowy silnik dla HRV jest słaby do połączenia ze skrzynią CVT. Nie dziwi mnie więc, że mogą występować pewne zgłaszane problemy ze skrzynią CVT w tej linii pojazdów. Ten sam problem przeniesiony z linii FIT, na której zbudowany jest HRV. Pierwsza generacja HRV wykorzystuje silnik, który nie jest dobrze dostrojony do połączenia ze skrzynią CVT... przez co pojazd wydaje się słaby i stale próbuje znaleźć optymalny punkt dla skrzyni CVT podczas jazdy.

Podejrzewam, że przy następnej modernizacji HRV możemy zobaczyć zupełnie nowy silnik 1.3T o niskich obrotach i bogatym momencie obrotowym. Zakłada to, że HRV nowej generacji nie zostanie po prostu przeniesiony bezpośrednio do nowoczesnego hybrydowego podejścia Hondy do układu napędowego. Może się również zdarzyć, że HRV stanie się jednym z pierwszych Hond, które w 100% przejdą na non-GDI pod względem układu napędowego. Wiem, że jeśli HRV zostanie przeprojektowany, aby zapewnić znacznie lepszą moc podczas jazdy przy jednoczesnym zachowaniu oszczędności paliwa i lepszej kontroli hałasu w kabinie... HRV może stać się liderem w segmencie rynku subkompaktowych SUV/CUV.

Jeśli chodzi o różnicę w odczuciach ze skrzyni CVT między gen4 i gen5... dla silnika 2.4L... nie spodziewałbym się żadnych zauważalnych różnic. Jednak dla 1.5T w gen5... jeździ się zupełnie inaczej w porównaniu do mojego gen3 (nie jeździłem gen4, więc nie mam osobistego doświadczenia). Gen5 jest znacznie bardziej wyraźny i responsywny oraz przy niższych obrotach (z wyjątkiem głupiego trybu ECO... który moim zdaniem jest zmarnowany w 1.5T).

#24 ·
Wymiana płynu to za mało dla konserwacji. Oba filtry również wymagają wymiany, a także czyszczenia magnesów znajdujących się wewnątrz miski olejowej. Materiał na magnesie korka spustowego pochodzi z 19 tysięcy mil od 80-letniego kierowcy.

#25 · (Edited)
Przejrzałem właśnie instrukcję obsługi mojego modelu 2017 AWD LX i nie ma ani słowa o tym, kiedy należy wymienić płyn w skrzyni biegów w normalnych warunkach jazdy. Sprawdzając indeks, Honda nie podała żadnego hasła dla "Automatycznej skrzyni biegów" ani "Skrzyni biegów"; brak wpisu dla "CVT" lub "Bezstopniowej skrzyni biegów".... a w sekcji "Konserwacja" nie ma ani jednego zdania na temat regularnej wymiany płynu w CVT w ogóle. Piszą o jeździe w "górzystych terenach przy niskich prędkościach pojazdu" lub "holowaniu przyczepy" - wskazując na wymianę po 25 000 km, jeśli regularnie jeździ się w takich warunkach. A co z NORMALNĄ jazdą? Płyn CVT jest wspomniany w sekcji "specyfikacje", gdzie opisane są pojemności dla modeli 2WD i AWD - ale nic o tym, kiedy wymienić płyn. Czy to nie dziwne?!??!!!! Przejechałem tym samochodem 30 000 mil i nie pojawił się żaden kod dotyczący wymiany płynu w skrzyni biegów. Mówicie, żeby zrobić to po 25 000 milach. To było 5000 mil temu. Co jest z Hondą, że nie precyzuje dokładnie, kiedy należy go wymienić dla kierowców nie jeżdżących po górach, którzy nigdy nie holowali przyczepy?

#28 ·
Przejrzałem właśnie instrukcję obsługi mojego modelu 2017 AWD LX i nie ma ani słowa o tym, kiedy należy wymienić płyn w skrzyni biegów w normalnych warunkach jazdy. Sprawdzając indeks, Honda nie podała żadnego hasła dla "Automatycznej skrzyni biegów" ani "Skrzyni biegów"; żadnego hasła dla "CVT" ani "Bezstopniowej skrzyni biegów".... a w sekcji "Konserwacja" nie ma ani jednego zdania o regularnych wymianach płynu w CVT w ogóle. Piszą o jeździe w "górzystych terenach przy niskich prędkościach pojazdu" lub "holowaniu przyczepy" - co wskazuje na wymianę po 25 000 km, jeśli regularnie jeździ się w takich warunkach. A co z NORMALNĄ jazdą? Płyn CVT jest wspomniany w sekcji "specyfikacje", gdzie opisane są pojemności dla modeli 2WD i AWD - ale nic o tym, kiedy należy wymienić płyn. Czy to nie dziwne?!??!!!! Przejechałem tym samochodem 30 000 mil i nie pojawił się żaden kod dotyczący wymiany płynu w skrzyni biegów. Mówicie, żeby to zrobić przy 25 000. To było 5000 mil temu. Co jest z Hondą, że nie precyzuje, kiedy dokładnie należy to zrobić dla kierowców, którzy nie jeżdżą po górach i nigdy nie holowali przyczepy?
Szczerze mówiąc... większość płynów w Hondach nie ma już wyzwalacza przebiegu ani czasu dla konserwacji... zamiast tego polegają na inteligencji wskaźnika konserwacji. Nawet w przypadku płynu, który jest ściśle oparty na czasie, jak płyn hamulcowy, który Honda mówi, że należy wymieniać co 36 miesięcy, jest śledzony i oznaczany przez wskaźnik konserwacji automatycznie i wyświetli kod w następnym oknie serwisowym oleju.

Zaufaj swojemu wskaźnikowi konserwacji w Gen5 CRV. Jest wystarczająco inteligentny, aby śledzić prawie wszystkie regularne harmonogramy konserwacji, w tym obliczanie warunków obciążenia, które wywołałyby potrzebę wcześniejszej wymiany płynu niż normalnie.

#33 ·
Dla mnie to tylko stosunek tego, jak długo zamierzasz trzymać pojazd. Miałem 3 samochody, w których zrobiłem minimum 330 tys. km. Gdybym pozbywał się ich poniżej 100 tys. km, nie byłbym tak pedantyczny w kwestii wymiany płynów innych niż olej silnikowy.
Dla mnie, ponieważ trzymam pojazdy dłużej niż gwarancja, jeśli wydaję 200 dolarów co 15-20 tys. mil na serwisowanie mojej skrzyni biegów i mechanizmów różnicowych, jestem zadowolony.
CVT to metalowy pas między zestawami kół pasowych stożkowych, który ociera się w przód i w tył, aby zmienić przełożenie. Zużywa się, uwalniając materiał do oleju.
Honda wykonała dobrą robotę, zapewniając magnesy i dwa etapy filtracji, aby pomóc w utrzymaniu czystości oleju, ale ponieważ jestem użytkownikiem, który trzyma samochody przez co najmniej 15 lat, częściej zmieniam płyny.

#38 ·
Dla mnie to tylko stosunek tego, jak długo zamierzałeś trzymać pojazd. Miałem 3 samochody, w których przejechałem minimum 330 tys. km. Gdybym pozbywał się ich poniżej 100 tys. km, nie byłbym tak pedantyczny w kwestii wymiany płynów innych niż olej silnikowy.
Dla mnie, ponieważ trzymam pojazdy dłużej niż gwarancja, jeśli wydaję 200 dolarów co 15-20 tys. mil na serwisowanie własnej skrzyni biegów i mechanizmów różnicowych, to mi to odpowiada.
CVT to metalowy pasek między zestawami kół stożkowych, które ocierają się o siebie, aby zmienić przełożenie. Zużywa się, uwalniając materiał do oleju.
Honda wykonała dobrą robotę, zapewniając magnesy i dwa stopnie filtracji, aby pomóc w utrzymaniu czystości oleju, ale ponieważ jestem użytkownikiem, który trzyma samochody przez co najmniej 15 lat, częściej zmieniam płyny.
Dobra polityka!

#36 ·
Cóż, CVT nie są w F1, a F1 nie dotyczy niezawodności, z wyjątkiem 5 wyścigów dla układu napędowego. Mają ograniczenia dotyczące układu napędowego, ale dwusprzęgłowe skrzynie biegów wykraczają poza CVT, z wyjątkiem tego, że nie są to również skrzynie biegów na 300 000 mil.
OP chciał wiedzieć, jak utrzymać CVT dla długowieczności w swoim codziennym samochodzie.
Porsche, Mercedes, Lamborghini, Ferrari nie używają CVT do osiągów. Wysokowydajne skutery śnieżne, które wytwarzają 200 KM, mają zapasowy pasek.
CVT dotyczą oszczędności paliwa, a na razie nie dotyczą wysokich osiągów.

#37 ·
Właściwie jednym z głównych powodów, dla których organ zarządzający Formułą 1 zakazuje CVT, jest obawa przed pewnym spadkiem liczby płacących fanów, ze względu na straszny hałas, jaki wytwarza silnik CVT F1. Fani F1 chcą widoku prędkości, zapachu paliwa wyścigowego i dźwięku silników samochodów wyścigowych zmieniających biegi w górę i w dół.
Wyobraź sobie radość słuchania głośnych pił stołowych, tnących sklejkę przez 2 godziny.

#62 ·
Zawsze zatrzymuję się całkowicie przed przełączeniem skrzyni biegów na jazdę do przodu lub do tyłu. Jest lekkie zawahanie przed wrzuceniem biegu, na które czekam. Mam nadzieję, że skrzynia biegów wytrzyma dłużej, jeśli będę się tego trzymał.
Uważam, że te nowoczesne, elektronicznie sterowane skrzynie biegów mają blokady, które zapobiegają uszkodzeniom spowodowanym błędami zmiany biegów. Tak więc nawet ten środek ostrożności pochodzi w dużej mierze z "dawnych czasów". :)
Nie ma nic złego w stosowaniu się do twojego podejścia, po prostu te systemy mają teraz tak wiele zabezpieczeń, że jest mało prawdopodobne, abyś faktycznie odniósł z tego korzyści.

#49 ·

A ja jeżdżę CR-V AWD LX z 2017 roku (silnik 2.3). Kupiliśmy oba te pojazdy nowe, w odstępie 3 lat.

Teraz, gdy oboje posiadamy CR-V 5. generacji, pomyślałem, że "poważnie" dowiem się więcej o zmianach na przestrzeni lat.

Najbardziej alarmującym odkryciem była przekładnia CVT. Przez ostatnie 3 lata po prostu rozumiałem to jako "Automatyczną" i zajmowałem się swoimi sprawami. Posiadałem Hondy z manualnymi skrzyniami biegów od lat (i nigdy nie wymieniłem sprzęgła). Posiadałem automaty, które były równie bezproblemowe. Ale teraz wkraczamy w nowy, wspaniały świat CVT. Nie jesteśmy maniakalnymi, agresywnymi kierowcami, więc nie doświadczyliśmy żadnych dziwactw, o których inni donosili w tych warunkach jazdy. Po prostu sprawiały wrażenie naprawdę płynnych, wygodnych skrzyń biegów i do dziś myślałem tylko: "cholera, Honda wciąż ulepsza jazdę!"...

A potem... przeczytałem, że generalnie średnia żywotność CVT wynosi 100 tysięcy! Co mówisz? Żartujesz sobie? Jeździłem innymi Hondami bez CVT O WIELE dłużej niż 100 tysięcy, z ZEROWYMI problemami z przekładnią!!!!

Moje pytanie brzmi więc, jak "przeciętne" jest to dla Hondy? Czy ktoś tu jeździ CVT ze 150 tysiącami i bez problemów?

Czy mogę przedłużyć żywotność CVT, jeżdżąc wyłącznie w "trybie ECON" i cały czas bardzo uważając?
Cóż, miałbym nadzieję, że wytrzyma znacznie dłużej niż 100 tysięcy. Miałem Priusa z CVT, zanim dostałem mojego 20 CRV i ponad 217 tysięcy mil, zanim został zniszczony w wypadku, 0 problemów z cvt. Myślę, że Honda jest tak samo dobra. Pracowałem u dealera Hondy od 97 do 2007 roku, widziałem sporo awarii skrzyni biegów, ale żadnych cvt, o ile pamiętam.

#52 ·
Kolejny gadżet, którego większość ludzi nigdy nie użyje, a wielu nawet nie będzie wiedziało, że go ma. Nie jestem pewien, jak działają również w cvt
Nie zgadzam się.

Daleko od jakiegokolwiek gadżetu.

Łopatki działają wyjątkowo dobrze i używam ich cały czas. Działają tak samo jak w oldschoolowej automatycznej skrzyni biegów.

#53 ·

Teraz, gdy oboje posiadamy CR-V 5. generacji, pomyślałem, że "poważnie" dowiem się więcej o zmianach na przestrzeni lat.

Najbardziej alarmującym odkryciem była przekładnia CVT. Przez ostatnie 3 lata po prostu rozumiałem ją jako "Automatyczną" i zajmowałem się swoimi sprawami. Posiadam Hondy z manualnymi skrzyniami biegów od lat (i nigdy nie wymieniłem sprzęgła). Posiadałem automaty, które były równie bezproblemowe. Ale teraz wkraczamy w nowy, wspaniały świat CVT. Nie jesteśmy maniakalnymi, agresywnymi kierowcami, więc nie doświadczyliśmy żadnych dziwactw, o których inni donosili w tych warunkach jazdy. Po prostu sprawiały wrażenie naprawdę płynnych, wygodnych skrzyń biegów i do dziś myślałem tylko "cholera, Honda wciąż ulepsza jazdę!"...

A potem... przeczytałem, że generalnie średnia żywotność CVT wynosi 100 tysięcy! Co? Żartujesz sobie ze mnie? Jeździłem innymi Hondami bez CVT O WIELE dłużej niż 100 tysięcy, z ZEROWYMI problemami z przekładnią!!!!

Moje pytanie brzmi więc, jak "przeciętne" jest to dla Hondy? Czy jest tu ktoś, kto jeździ CVT z przebiegiem 150 tysięcy i bez problemów?

Czy mogę przedłużyć żywotność CVT, jeżdżąc wyłącznie w "trybie ECON" i cały czas jeżdżąc naprawdę spokojnie?
[/QUO
Czy istnieje tabela z listą wymaganych przeglądów w miesiącach/przebiegu? Instrukcja obsługi z 2018 roku nie ma takiej. Nie wiedziałem o płynie do przekładni przy 25 tysiącach. Czekanie na wyskakujące przypomnienia lub czytanie całej książki nie jest strategią planowania.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.