Honda CR-V Owners Club Forums banner

DPF Honda 2.2 ICDTI silnika Tylko informacja

18K views 16 replies 10 participants last post by  Black Pearl UK  
#1 ·
W nawiązaniu do jednego z członków forum dotyczącego problemów z DPF w silniku Honda 2.2 ICDTI, niewiele osób wie, że Europa używała systemu DPF zanim dostaliśmy ten system w silniku 2.2 IDTEC ok. 2010 roku.

Załączony plik PDF jest dobrą lekturą i zawiera kilka wskazówek.

Nadzieja, że pomoże innym w nadchodzących latach.

Kev

Attachments

#3 ·
Bardzo pouczający kawałek. Bardzo dobrze napisane, aby wyjaśnić w prostych słowach.
Tak naprawdę dowiedziałem się, kiedy szukałem informacji o zakupie mojego CRV. W Internecie było wiele spekulacji na temat tego, w którym roku filtr cząstek stałych został wprowadzony do silnika Diesla CRV w Wielkiej Brytanii.
Wcześniej miałem Civica z silnikiem ictdi bez filtra cząstek stałych. I to był jeden z powodów, dla których kupiłem 09 ictdi, a nie silnik idtec.
Moim zdaniem to mniejszy problem. Chociaż wielu właścicieli silników idtec zgłasza bardzo niewiele problemów z filtrem cząstek stałych. I jak sugeruje to w poście na forum filtra cząstek stałych, filtr cząstek stałych Hondy jest zwykle bardzo niezawodny.
Chociaż po zakupie CRV pomyślałem, że popełniłem błąd po zobaczeniu schematu Lings Honda pokazującego filtr cząstek stałych. Ale po dalszych badaniach znalazłem informacje, które mówiły mi, że został on wprowadzony do CRV w Wielkiej Brytanii w silniku idtec.
Jeszcze raz dziękuję UK-Kev.
Jestem pewien, że pomoże to bardzo wielu właścicielom Hondy Crv.
Z poważaniem
Rich.

#6 ·
CR-V EX I-DTEC

zgłaszając, że może, i zrobiłem to sam - działało dobrze i zaoszczędziło mi wizyty w warsztacie.

Użyłem go również do zresetowania kodów SRS, odkryłem, że złącze kablowe pod siedzeniem pasażera nie było prawidłowo 'osadzone' z powodu przesuwania siedzenia do przodu i do tyłu. Rozwiązanie znalazłem na YouTube, w zasadzie użyłem zwykłego opaski zaciskowej na złączach po ich wyczyszczeniu, aby zapobiec ponownemu przesuwaniu się. Od tego czasu nie ma z tym problemów.

#10 ·
CR-V EX I-DTEC

Zgłaszam, że to potrafi i zrobiłem to sam - działało dobrze i zaoszczędziło mi wizyty w warsztacie

Użyłem go również do zresetowania kodów SRS, odkryłem, że złącze kablowe pod siedzeniem pasażera nie było prawidłowo "osadzone" z powodu przesuwania siedzenia do przodu i do tyłu. Rozwiązanie znalazłem na YouTube, w zasadzie użyłem zwykłego opaski zaciskowej na złączach po ich wyczyszczeniu, aby zapobiec ponownemu przesuwaniu się. Od tego czasu nie ma problemów.
Przepraszam, miałem dwa skanery, ten, którego użyłem do regeneracji, to Launch 429C, edytowałem mój stary post

Przepraszam za zamieszanie

#11 · (Edited by Moderator)
Przy mniej niż 7 g system DPF automatycznie się czyści podczas jazdy, gdy tylko DPF osiągnie prawidłową temperaturę roboczą - to wydaje się nigdy nie dziać w moim samochodzie. Ma wiele tras w idealnym stanie do regeneracji DPF. Jeżdżę 25 km do pracy i 25 km z powrotem i to wcale nie jest ruch miejski. Mimo to samochód zawsze czeka, aż PM wyniesie 10,5, a następnie rozpoczyna regenerację. Czasami ma szczęście i dzieje się to, gdy jestem na autostradzie lub innej szybkiej trasie.

Czasami nie tak szczęśliwy.

Dzisiaj zaparkowałem obok miejsca pracy, gdy PM=10,2. Następnie musiałem szybko iść do sklepu podczas przerwy i samochód rozpoczął regenerację po 2 minutach jazdy, z zimnym silnikiem, około 30 sekund po tym, jak PM zmieniło się na 10,5

To bardzo głupie, zwłaszcza że mogło się to zdarzyć tak wiele razy, gdy było w pełni w prawidłowej temperaturze roboczej. Jakiś czas temu obserwowałem to na autostradzie. PM wynosiło około 9. Temperatura spalin na wyjściu wynosiła od 400 do 500 C, a samochód nie rozpoczął regeneracji. Zrobił to 2 dni później, gdy PM wynosiło 10,5

Więc nie widzę w tym żadnej inteligencji. Po prostu czeka na PM=10,5 i rozpoczyna regenerację. Bez względu na warunki.

Wiem to, ponieważ jeżdżę ze skanerem samochodowym od kilku miesięcy.

Nigdy nie pokazał mi żadnego ostrzeżenia o DPF, prawdopodobnie dzięki temu, że zawsze patrzę na moją deskę rozdzielczą w skanerze samochodowym. Kiedy regeneracja jest w toku, nigdy jej nie wyłączam, dopóki się nie zakończy.

#15 ·
Do codziennego monitorowania na żywo używam wtyczki Bluetooth Vgate iCar Pro i aplikacji Car Scanner Pro na telefonie z systemem Android.
Mogę z jej pomocą monitorować wszystko związane z DPF, ale większość danych DPF wymaga skonfigurowania niestandardowych PID.
Nie wiem, czy może wymusić regenerację.
Do tego użyłbym HDS HIM. Jest to o wiele bardziej uciążliwe, ponieważ wymaga laptopa, ale potrafi wszystko

#16 ·
Dzięki Jack, widzę "Vgate iCar Pro Bluetooth plug" na eBay za 18 funtów. "Aplikacja Car Scanner Pro" jest opisana jako "darmowe i bezpieczne pobieranie" z car-scanner-pro.

Moduł "HDS HIM" kosztuje około 130 funtów na Amazon lub około 110 funtów na eBay, prawdopodobnie oba dostarczane bezpośrednio z Chin.

Czy na tym forum istnieje wątek lub podforum poświęcone monitorowaniu / diagnostyce? Powinienem być w stanie użyć wyszukiwania słów kluczowych, aby wyciągnąć przydatne wątki historyczne.