Przy mniej niż 7 g system DPF automatycznie się czyści podczas jazdy, gdy tylko DPF osiągnie prawidłową temperaturę roboczą - to wydaje się nigdy nie dziać w moim samochodzie. Ma wiele tras w idealnym stanie do regeneracji DPF. Jeżdżę 25 km do pracy i 25 km z powrotem i to wcale nie jest ruch miejski. Mimo to samochód zawsze czeka, aż PM wyniesie 10,5, a następnie rozpoczyna regenerację. Czasami ma szczęście i dzieje się to, gdy jestem na autostradzie lub innej szybkiej trasie.
Czasami nie tak szczęśliwy.
Dzisiaj zaparkowałem obok miejsca pracy, gdy PM=10,2. Następnie musiałem szybko iść do sklepu podczas przerwy i samochód rozpoczął regenerację po 2 minutach jazdy, z zimnym silnikiem, około 30 sekund po tym, jak PM zmieniło się na 10,5
To bardzo głupie, zwłaszcza że mogło się to zdarzyć tak wiele razy, gdy było w pełni w prawidłowej temperaturze roboczej. Jakiś czas temu obserwowałem to na autostradzie. PM wynosiło około 9. Temperatura spalin na wyjściu wynosiła od 400 do 500 C, a samochód nie rozpoczął regeneracji. Zrobił to 2 dni później, gdy PM wynosiło 10,5
Więc nie widzę w tym żadnej inteligencji. Po prostu czeka na PM=10,5 i rozpoczyna regenerację. Bez względu na warunki.
Wiem to, ponieważ jeżdżę ze skanerem samochodowym od kilku miesięcy.
Nigdy nie pokazał mi żadnego ostrzeżenia o DPF, prawdopodobnie dzięki temu, że zawsze patrzę na moją deskę rozdzielczą w skanerze samochodowym. Kiedy regeneracja jest w toku, nigdy jej nie wyłączam, dopóki się nie zakończy.