Honda CR-V Owners Club Forums banner

Odczyty czujnika ciśnienia DPF

1.2K views 5 replies 3 participants last post by  JackR82  
#1 ·
Cześć Ludzie,

Zadałem to pytanie jako uzupełnienie czyjegoś posta; prawdopodobnie nie najlepszy pomysł, ponieważ w ogóle nie dostałem odpowiedzi.
Stwórzmy zamiast tego nowy wątek.

Niedawno wymieniłem DPF w lokalnym warsztacie.
Zrobiłem to, ponieważ dostałem drugie ostrzeżenie "sprawdź system" z "!", więc pomyślałem, że to prawdopodobnie czas na wymianę DPF przy przebiegu 110 tys. mil.
Zazwyczaj jeżdżę trasami od 25 do 35 km i uważam, żeby nie przerywać regeneracji DPF, ale nie mam pojęcia, co robił poprzedni właściciel.

Dostałem nowy, ale nieoryginalny DPF (producent nazywa się AS, pochodzą z Hiszpanii)
Jedynym problemem mechaników było to, że czujnik temperatury nie chciał się odkręcić i się urwał; musiałem dostać nowy.
Nie wiem też, czy zrobili kalibrację czujnika ciśnienia, czy nie.

Czy ktoś może podzielić się tym, jakie są wasze odczyty czujnika ciśnienia różnicowego DPF podczas normalnej jazdy?
Pytam, ponieważ dostaję mniej więcej takie same odczyty jak przed wymianą i martwi mnie, że wkrótce pokaże mi znany błąd systemu.

W moim samochodzie czujnik ciśnienia różnicowego ma tylko jedną rurę idącą z DPF do czujnika.
Oznacza to, że czujnik sprawdza ciśnienie w całym wydechu, a nie tylko w DPF i zastanawiam się, czy mam blokadę dalej w rurze, czy to w porządku.

Moje ciśnienie z nowym DPF wynosi około 1,8 kPa (18 mbar) na biegu jałowym i około 7 do 20 kPa (70 do 200 mbar) podczas jazdy, ale podczas wyprzedzania może wzrosnąć do 45 kPa (450 mbar)
Wydaje mi się to trochę wysokie, ale jak dotąd bez błędu.
Jestem teraz na poziomie 9,0 gramów sadzy od wymiany, więc spodziewam się, że regeneracja nastąpi pod koniec tego tygodnia.

Czy kalibracja czujnika ciśnienia jest wymagana po wymianie DPF? Nie chcę tego robić, jeśli nie jest to wymagane, ponieważ skończy się to wymuszoną regeneracją.

Image

#2 ·
18 mbar nie jest tak źle, jeśli w DPF jest 9 g sadzy, nie sądzę, mój jest mniej więcej taki sam.
Czekałbym, aż zregeneruje się do zera, a następnie sprawdził, jaki odczyt otrzymasz.

Po regeneracji mój wynosi około 5-6 mbar na biegu jałowym.

Widziałem kilka z odczytami 40-100 na biegu jałowym, gdy DPF wymagał wymiany/właściwego czyszczenia i regeneracji.

#4 ·
Mała aktualizacja do tego.
Niedawno wyczyściłem czujnik MAF.
To sprawiło, że mój samochód jest znacznie bardziej zwinny i przyjemniej się nim jeździ.
Ma to również pewien wpływ na ciśnienie różnicowe DPF.
Bez względu na to, jak jeżdżę, osiąga ono około 35 kPa i przez większość czasu jest poniżej 25 kPa (250 mbar).
I to przy DPF PM powyżej 6g.

#5 ·
@ JackR82, ciekawy wątek, dzięki.

Używasz Car Scanner (bezpłatny) czy Car Scanner Pro (płatny) ?

Mam dwa adaptery Bluetooth ODB2, które już nie działają :(. Zgaduję, że potrzebuję adaptera OBD2, aby połączyć się z ECU CRV (?), czy jest jakiś sposób na bezpośrednie połączenie telefonu komórkowego z ECU CRV bez użycia adaptera?