Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

Kontrolka DPF

26K views 10 replies 5 participants last post by  TheDarkKnight  
#1 ·
Mamy Hondę CRV z 2014 roku od czterech lat, bez żadnych problemów. W zeszłym tygodniu wybuchł intercooler, został odholowany do warsztatu i wymieniony. W drodze powrotnej z warsztatu zapaliła się kontrolka DPF z wykrzyknikiem. T samochód na przejażdżkę i po pięciu minutach pojawił się z wykrzyknikiem. Czy jest tu jakiś związek?

#3 ·
Wygląda na to, że cały Twój system zbliża się do stanu, w którym potrzebuje poważnej operacji – Zazwyczaj dzieje się tak, że zawór EGR się blokuje, a następnie filtr DPF itp. Turbosprężarka w tych silnikach ma mechanizm zmiennych łopatek i czasami zacina się z powodu nagromadzenia się węgla z wydechu. Minusem jest to, że prawie zawsze blokują się w pozycji pełnego doładowania, co prowadzi do stanu nadmiernego doładowania, powodującego uszkodzenie uszczelek rur lub, w Twoim przypadku, intercoolera.

Tryb awaryjny jest spowodowany powrotem ECU do zmniejszenia mocy w celu ochrony silnika. Wyłączenie/włączenie zapłonu, a tym samym zresetowanie ECU, jest zwykle krótkotrwałym rozwiązaniem, ale turbosprężarkę trzeba będzie rozebrać, a mechanizm zmiennych łopatek dokładnie wyczyścić.

#4 ·
Cześć Ciemna noc. Miałem mój CRV 2.2 idtec wyczyszczony przez terra clean, kontrolka DPF z wykrzyknikiem wróciła 3 tygodnie później. Zabrałem go z powrotem, gdy został zresetowany, wraca ponownie po ponownym uruchomieniu. Jaka jest historia, którą opowiadasz o włączaniu i wyłączaniu zapłonu, aby zresetować ECU? Czy to działa, jaka jest sekwencja?

#5 ·
Cześć Dark night. Miałem mój CRV 2.2 idtec wyczyszczony przez terra clean dpf światło z wykrzyknikiem wróciło 3 tygodnie później. Zabrałem go z powrotem, kiedy zresetowałem, po ponownym uruchomieniu jazdy wraca ponownie. Jaka jest historia, którą opowiadasz o włączaniu i wyłączaniu zapłonu, aby zresetować ecu. Czy to działa, jaka jest sekwencja?
Cześć i witaj.

Kiedy czyściłeś DPF, czy firma, której używasz, zresetowała również ECU, aby wyczyścić elektroniczną pamięć cząstek sadzy? Bo jeśli nie, system może myśleć, że jest zatkany, nawet jeśli DPF nie jest.

#6 ·
Cześć, dzięki za odpowiedź. Wysłałem mu wiadomość, żeby do mnie wrócił. Kiedy mu to przyniosłem i na laptopie, mógł zobaczyć, że wyświetlane są dwie temperatury. Numer 1 odczytywał, a numer 2 nic nie miał. Powiedział, że numer 2 to egt. Okazuje się, że egt to numer 1 i działa. Nie wiem, co to jest numer 2, jeśli w ogóle, może to być tylko zapas. Wykrzyknik dpf pojawił się ponownie po około 300 km, co wydaje się bardzo powszechne. Powiedział, że nie ma ciśnienia zwrotnego, więc nie jest już zatkany. Problem musi leżeć w ecu. Jakieś inne przemyślenia, daj nam znać. Dzięki

#9 ·
Myślę, że byłbym skłonny odłączyć akumulator silnika na jakieś 15 minut w ślepej nadziei, że ta czynność wyczyści/zresetuje ECU. Nic nie zaryzykowałeś, nic nie zyskałeś
Nie zadziała.

Jeśli DPF został wyczyszczony, a ECU nie zostało ponownie skalibrowane, aby pokazać, że DPF jest wolny od sadzy, to odłączenie akumulatora niestety tego nie wyleczy. ECU musi zostać prawidłowo zresetowane.

#10 ·
Tak, słyszałem o tym wyczynie wcześniej, działa w starszych Rav 4. W końcu musiałem udać się do mechanika, który zajmował się diagnostyką. Przemapował ją i naprawił DPF i EGR.;) Dzięki za pomoc i wsparcie. Wspaniale jest mieć takie fora, aby śledzić.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.