Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

Najłatwiejszy sposób na ręczne uruchomienie silnika po tym, jak samochód nie odpalał przez 18 miesięcy

1 reading
10K views 8 replies 7 participants last post by  Avisitor  
#1 ·
Cześć!
Próbuję przygotować mojego CRV LX AWD z 2013 roku do jazdy. Niestety, stał nieużywany przez 18 miesięcy na moim podjeździe... Przeczytałem, że powinienem nasmarować ścianki cylindrów przed pierwszym uruchomieniem. Kupiłem olej do zamgławiania i planuję wyjąć świece zapłonowe i spryskać olej do zamgławiania do każdego cylindra na 2 sekundy. Następnie chcę ręcznie zakręcić silnikiem (robiąc również wymianę oleju), aby upewnić się, że wszystko jest nasmarowane, zanim uruchomię go na dobre.

Moje pytanie brzmi: jaki jest najłatwiejszy/najbezpieczniejszy sposób ręcznego obracania silnika w celu nasmarowania wszystkiego? I w którym kierunku powinien się poruszać?

Dzięki!

#2 ·
Obróć kierownicę maksymalnie w prawo, a zobaczysz otwór w kształcie gwiazdy za prawym kołem, gdzie możesz włożyć nasadkę 19 mm z przedłużką, aby obrócić śrubę wału korbowego zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Możesz również usunąć dwa plastikowe elementy wykończeniowe i opuścić plastikową osłonę, aby zobaczyć śrubę wału korbowego.

Szybkim i łatwym sposobem jest wyjęcie bezpiecznika pompy paliwa i użycie rozrusznika.

• Like
Reactions: mrtn
Save
#3 ·
Bardzo trudno będzie przejść przez część cyklu związaną ze sprężaniem. Rozważ więc wyjęcie świec zapłonowych. Moim zdaniem nie ma nic złego w włożeniu odrobiny oleju do cylindra po wyjęciu świecy zapłonowej. Jedną z zalet ręcznego obracania jest to, że ciśnienie oleju zostanie nieznacznie zbudowane. Gdy będziesz gotowy do uruchomienia silnika, przekręć kluczyk, ale nie do uruchomienia, dwa lub trzy razy, aby zalać szynę paliwową.

• Like
Reactions: new-2-me-CR_V
Save
#5 ·
Zdecydowanie zgadzam się z Traylawem, to będzie najłatwiejszy i najszybszy sposób. Około rok temu robiłem regulację zaworów i wymieniłem świece zapłonowe w tym samym czasie, rozebranie wszystkiego zajęło sporo pracy. Natomiast to, co sugeruje Traylaw, będzie bardzo proste i szybkie.

Save
#6 ·
Dzięki wam za szczegółowe i szybkie odpowiedzi. Po wyjęciu świec zapłonowych i spryskaniu olejem mgłowym każdego otworu, włożę świece z powrotem, a następnie odłączę bezpiecznik pompy paliwa przed użyciem rozrusznika.

Tylko kilka głupich pytań,
- Kiedy mówicie, żeby użyć rozrusznika (po odłączeniu bezpiecznika pompy paliwa), czy macie na myśli po prostu włożenie kluczyka do stacyjki i przekręcenie go jak zwykle? Jeśli tak, jak długo powinienem to robić?

- Prawdopodobnie nie do końca rozumiem, jak działa rozrusznik, ale moim celem jest nasmarowanie jak największej części silnika z powodu 18 miesięcy nieużywania. Czy użycie rozrusznika będzie bardziej "gwałtowne" niż sposób ręczny z przedłużką, o której wspomniał Aegean?

Jeszcze raz dzięki!

#8 ·
Po włożeniu oleju lub oleju mgłowego do cylindrów, wyjmij świece zapłonowe i odłącz zapłon oraz bezpieczniki pompy paliwa, połóż szmaty na każdym z otworów świec zapłonowych i obróć go.

Naprawdę powinieneś najpierw zakręcić nim bez świec zapłonowych po włożeniu oleju do cylindrów. Jeśli zablokujesz hydraulicznie cylinder, możesz zgiąć korbowód (pręt, który łączy tłok z wałem korbowym).

Możesz go najpierw popchnąć. Po obróceniu go kilka razy, zakręć nim szybko przez kilka sekund, aby wydobyć większość oleju z cylindrów przed ponownym włożeniem świec zapłonowych.

#9 ·
Posłuchaj @JimPghPA. Chcesz pozwolić, aby olej wyleciał i mieć tylko minimum do smarowania cylindrów. W przeciwnym razie może to powodować problemy. Również tona dymu, spalanie oleju po uruchomieniu silnika.

Najłatwiejszym sposobem, jaki znalazłem na ręczne obracanie silnika, jest umieszczenie nasadki na śrubie koła pasowego pompy wspomagania kierownicy i grzechotki. Użyj małego przedłużacza na grzechotce, aby powoli obracać silnik. Kluczyk wyłączony. Akumulator odłączony??

A takze, czy znasz swój kod radia? Jeśli jest w schowku, użyj smartfona i zrób mu zdjęcie.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.