Honda CR-V Owners Club Forums banner

Świeci się kontrolka silnika

1K views 13 replies 5 participants last post by  514683  
#1 ·
Mój CRV z 2016 roku ma 84 500 mil i właśnie zapaliła mi się kontrolka silnika. Jakiego serwisu będę potrzebować? Pytam tutaj, żeby dealer mnie nie naciągał, kiedy pójdę.
Dzięki z góry

#6 ·
Napisałeś "kontrolka silnika", ale potrzeba więcej informacji. Jakiego koloru jest kontrolka, np. żółty, czerwony? Czy kontrolka ma kształt lub symbol silnika lub klucza? Czy wykonujesz rutynowe czynności konserwacyjne? Czy posiadasz skaner OBD II? Proszę o aktualizację.
Żółta kontrolka w kształcie silnika. Nie, nie mam OBD ll.

#10 ·
Pamiętaj, że rutynowa konserwacja nie jest czymś oczywistym. Zdarzają się rzeczy, których wszyscy się nie spodziewamy. Działając wcześniej niż później, możesz zaoszczędzić tysiące dolarów! Zaplanuj dodatkowe elementy konserwacyjne, takie jak "inteligentna" ładowarka do akumulatorów, środek do czyszczenia wtryskiwaczy paliwa na bazie PEA i inne wymiany płynów. Prawie zbliżasz się do płukania płynu chłodzącego. Spuścić i napełnić płyn przekładniowy? Płukanie płynu hamulcowego? Itd.? Jeśli wykonasz te czynności konserwacyjne, Twój pojazd będzie miał dłuższą żywotność i będziesz bezpieczniejszy, ponieważ to zrobiłeś. Powodzenia!

#12 ·
Twój CR-V ma silnik 2.4L. Jest wyjątkowy pod względem designu i jakości wykonania. Przejedzie 200 tys. km przy odpowiedniej konserwacji. 300 tys. km przy dodatkowych wysiłkach konserwacyjnych. Celem jest dotarcie tam. A wszystko to przy jednoczesnym zaoszczędzeniu tysięcy dolarów, ponieważ nie musisz kupować innego pojazdu po drodze. Magazyn Consumer Report co roku podkreśla ten punkt oszczędności. Ostatnio jednak nie tak bardzo w przypadku nowszych Hond 1.5L Turbo.

#13 ·
Inną rzeczą, którą możesz zrobić, to wyszukać w Google "warsztat Hondy" w Twojej okolicy - poszukaj niezależnego warsztatu specjalizującego się w Hondach. Jest ich wiele. Przeczytaj ich recenzje - sprawdź je. Jest wiele bardzo dobrych warsztatów - a niektóre z nich mają uczciwych ludzi, którzy nimi zarządzają. (Oczywiście są też złe warsztaty.) Używam Milton's Honda Shop w Theodore w Alabamie od ponad 25 lat - nigdy, przenigdy mnie nie zawiedli. Wszyscy ich technicy są certyfikowani, a każda naprawa jest objęta 2-letnią/24-tysięczną milową ogólnokrajową gwarancją. Nie korzystałbym z usług dealera, chyba że miałbym nowy samochód na gwarancji i byłoby to wymagane.

#14 ·
Zgadzam się, Higgy Baby! Niezależne warsztaty często mają lepszych mechaników, w tym byłych mechaników dealerów, którzy tam pracują. Pewnego razu widziałem, jak kierownik serwisu dealera Hondy wyrzucił do kosza certyfikat pewnego mechanika, rozbijając szklaną ramę po tym, jak właśnie wymienił pasek rozrządu w modelu Pilot. Mechanikowi zajęło 9 godzin wykonanie zadania. Nie wymienił nowych napinaczy ani pompy wody, jak usłyszałem! Byłem tam jako klient w ramach akcji serwisowej.