Honda CR-V Owners Club Forums banner

Podrobione płyny OEM Honda? Preston zamiast płynu hamulcowego Honda?

6.2K views 3 replies 4 participants last post by  oldtimerautomobiles  
#1 ·
Wkrótce wymienię większość płynów innych niż olej silnikowy (płyn chłodniczy, automatyczna skrzynia biegów, mechanizm różnicowy i hamulce). Niektórzy sprzedawcy internetowi na eBayu mają znacznie lepsze ceny niż moi lokalni dealerzy, co sprawia, że warto ich rozważyć. Ponieważ zawsze istnieje ryzyko podrobionych przedmiotów w Internecie, czy ktoś widział problem z podrobionymi płynami Honda na rynku? Konkretnie kupuję ATF DW1, płyn chłodniczy Honda Type 2 i Dual Pump II do CRV z 2007 roku, jeśli to ma znaczenie.

Rozważam również przejście na Prestone Synthetic Brake Fluid DOT 3 zamiast Honda. Czy nie powinienem tego robić?

Podobnie, czy płyn chłodniczy Honda 50/50 wstępnie zmieszany w szczelnym pojemniku ma okres przydatności do spożycia? Nie jestem pewien, jak długo niektórzy sprzedawcy internetowi mają ten produkt.

Dziękuję z góry. Jesteście wspaniali!

#2 ·
Płyn hamulcowy innej marki niż Honda jest w porządku, o ile spełnia wymagania zawarte w instrukcji obsługi. DOT3 jest dopuszczalnym płynem. To samo dotyczy oleju silnikowego, filtra silnika i filtra kabinowego.

Używanie płynów marki Honda do wszystkich innych zastosowań, jak Państwo stwierdzili, powinno być normą dla wszystkich.

Jak widać u wielu członków forum, kliknij na swój awatar w prawym górnym rogu --> Ustawienia konta --> Szczegóły pojazdu. Wypełnij dla swojego pojazdu, a następnie kliknij Zapisz. W ten sposób ta istotna informacja pojawia się automatycznie za każdym razem, gdy publikujesz post. Mając 6 generacji V na drogach, znajomość roku i poziomu wykończenia danego pojazdu pomaga zarówno pytającym, jak i tym, którzy chcą odpowiedzieć.

Życzymy miłej jazdy Twoim "nowym" pojazdem.

#3 ·
Płyny OEM są w porządku, ale wiele płynów z rynku wtórnego jest równie dobrych, jeśli nie lepszych, i zwykle o wiele wygodniej je znaleźć, jeśli kiedykolwiek będziesz potrzebować więcej.

Czytałem wiele rekomendacji dla Valvoline Maxlife zamiast DW1 i jeśli robisz płukanie układu chłodzenia, nie przewiduję żadnych problemów z użyciem uniwersalnego płynu przeciw zamarzaniu.

Jedyną rzeczą na twojej liście, na której osobiście nalegałbym, aby była oryginalna Honda, byłaby Dual Pump 2, ponieważ ten materiał wydaje się być dość wyspecjalizowany.

Jeśli czujesz się lepiej, trzymając się zaleceń Hondy, z pewnością nie ma w tym nic złego, ale niekoniecznie musisz to robić w przypadku większości rzeczy.

#4 · (Edited)
Podobnie, czy wstępnie zmieszany płyn chłodniczy Honda 50/50 w szczelnym pojemniku ma okres przydatności do spożycia? Płyn niezamarzający bez krzemianów, taki jak stosowany w Hondzie, w szczelnym pojemniku, od dziesięcioleci. Otwarty, wciąż dobry przez wiele lat. Nie ma problemu, używaj tego, co masz.

Przeczytałem, że płyn niezamarzający zawierający krzemiany ma okres przydatności do spożycia, ale nie zweryfikowałem.

Używaj dowolnego krajowego płynu hamulcowego DOT 3 z zaufaniem. Wymieniaj co 2-5 lat w zależności od środowiska i warunków jazdy.