Honda CR-V Owners Club Forums banner

Fałszywe KODY EGR P049B - HONDA CRV 1.6 IDTEC 160KM - REG2015

2 reading
8.9K views 16 replies 5 participants last post by  Hondaholiccrv  
#1 · (Edited by Moderator)
Cześć, niedawno napotkałem kod błędu Egr P049B. Po zresetowaniu kodu i przepłukaniu Egr i przejechaniu 90 mil ponownie migał na desce rozdzielczej jako EML, udałem się do serwisu Hondy, przetestowali części łączące Egr, sam Egr pod kątem testu siłownika, zresetowali DTC i sprawdzili kod, który nie powrócił, więc jeśli powróci, trzeba zmienić olej + filtr z wymuszoną regeneracją, podczas jazdy do domu wymuszona regeneracja DPF z ! Przyszło, zadzwoniłem do serwisu mobilnego w celu wymuszonej regeneracji z powodu braku dostępnego terminu serwisowego.

Próbowali wykonać wymuszoną regenerację, ale się nie udało. Poprosił więc o czyszczenie DPF, zrobiłem to i pojechałem na autostradę, gdy temperatura regeneracji osiągnie, wyrzuca ostrzeżenie o regeneracji DPF, a następnie kod zaworu Egr. Potwierdziłem już w serwisie, że to nie z powodu zaworu Egr. Więc to z powodu czujnika czy oleju?

Przejechałem 5 tys. plus interwał wymiany oleju w ciągu ostatnich czterech miesięcy, głównie na autostradzie, a kilka tygodni temu pojawiło się przypomnienie o przeglądzie B, ale to mniej niż 5 tys. mil, więc zresetowałem je w informacjach o przeglądach.. masz jakiś pomysł? Czy to olej, czujnik, DPF czy Egr?

Kiedy czujnik DPF jest podłączony, nie pozwala na regenerację, odłączenie czujnika DPF umożliwia wymuszoną regenerację.

#2 ·
@Donbosco Cześć,

Czytałem Twój post kilka razy i jeśli dobrze rozumiem Twoją wiadomość, miałeś kod błędu P094B, który odnosi się do problemu z zaworem EGR i kazałeś to sprawdzić i naprawić w warsztacie Hondy, a kod błędu nie powrócił.

Twój następny komentarz (zaznaczony na CZERWONO poniżej) nieco mnie dezorientuje i nie do końca rozumiem, co chcesz powiedzieć!!!! Wymagana jest jasność co do tego, dlaczego skontaktowałeś się z mobilnym mechanikiem i dlaczego próbuje on wymusić regenerację – również dlaczego czujnik DPF został odłączony.

Spróbuj wyjaśnić powyższe informacje, abym mógł Ci pomóc i byłbym wdzięczny, gdybyś mógł doradzić w tych kwestiach.

1/ Jaki jest Twój przebieg.

2/ Czy posiadasz CRV od nowości.

3/ Jaka jest całkowita wartość PM DPF.

4/ Czy masz jakieś aktywne kody błędów.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Cześć, ostatnio napotkałem kod błędu EGR P049B. Po zresetowaniu kodu i przepłukaniu EGR i przejechaniu 90 mil ponownie migał na desce rozdzielczej jako EML, zabrałem go do serwisu Hondy, przetestowali części łączące EGR, sam EGR pod kątem testu siłownika, zresetowali DTC i sprawdzili kod nie wrócił, więc jeśli wrócił, trzeba wymienić olej + filtr z wymuszoną regeneracją, wracając do domu regeneracja DPF z ! Przyszła, zadzwoniłem do serwisu mobilnego w celu wymuszonej regeneracji z powodu braku wolnego miejsca w serwisie.

Próbowali wymusić regenerację, to się nie stało. Więc poprosił o czyszczenie DPF,
zrobiłem to i pojechałem na autostradę, kiedy temperatura regeneracji osiągnęła, wyrzuca ostrzeżenie o regeneracji DPF i po nim kod zaworu EGR. Już potwierdzone w serwisie, że to nie z powodu zaworu EGR. Więc to z powodu czujnika lub oleju?

Jeżdżę 5 tys. plus interwał wymiany oleju w ciągu ostatnich czterech miesięcy, głównie na autostradzie, a kilka tygodni temu pojawiło się przypomnienie o przeglądzie B, ale to mniej niż 5 tys. mil, więc zresetowałem je w informacjach o przeglądzie. Masz jakiś pomysł? Czy to olej, czujnik, DPF czy EGR?

Po podłączeniu czujnika DPF nie pozwala na regenerację, odłączenie czujnika DPF umożliwia wymuszoną regenerację

#3 ·
1. Więc jeśli trzeba było wymienić olej + filtr z wymuszoną regeneracją, podczas jazdy do domu wymuszona regeneracja DPF z ! Przyszło, zadzwoniłem do serwisu mobilnego w celu wymuszonej regeneracji, ponieważ nie było dostępnego terminu serwisowego. Kiedy sprawdziłem w Hondzie, przetestowali i wspomnieli, że zawór EGR działa dobrze, a komponenty EGR są czyste, jeśli EML ponownie się uruchomi z tym samym kodem, musisz wymusić regenerację DPF i należy wymienić olej + filtr.

2. Podczas jazdy do domu wymuszona regeneracja DPF z ! Przyszło, zadzwoniłem do serwisu mobilnego w celu wymuszonej regeneracji, ponieważ nie było dostępnego terminu serwisowego Kiedy wracałem z serwisu, teraz pojawiło się ostrzeżenie o wymuszonej regeneracji DPF, przeglądałem je online. To P24A4, próbowałem zadzwonić do serwisu Hondy, ponieważ jest piątek, wszyscy są zajęci, brak terminów do 22 listopada, więc zadzwoniłem do pobliskiego Carbon Busters (mechanik mobilny), aby to sprawdzić. Przybyli i sprawdzili. Potwierdziło to samo P24A4 Nadmiar ilości nagromadzenia PM zablokował czyszczenie DPF. Spróbowaliśmy więc wymusić regenerację za pomocą DTC. Nie było to dozwolone
3.Próbowali wymusić regenerację, to się nie stało. Więc poprosił o czyszczenie DPF, Więc Carbon Busters wspomniał, że może to wynikać z zablokowanego DPF, który nie pozwala na regenerację, doradził spłukanie DPF, więc zgodziłem się i przeprowadzili czyszczenie DPF, później, aby to sprawdzić, zabrał mnie w sposób Moto, jak regeneracja działa automatycznie, kiedy jedziemy, temperatura regeneracji DPF osiąga, najpierw uruchomiła kod regeneracji DPF, a następnie EGR. Wspomniał, że regeneracja nie nastąpiła, co skutkowało tym samym kodem błędu EGR.
4. Kiedy czujnik DPF jest podłączony, regeneracja nie jest dozwolona, ​​odłączenie czujnika DPF umożliwia wymuszoną regenerację Kiedy wróciłem do domu w trybie awaryjnym, próbował zregenerować za pomocą DTC, to się nie stało, teraz usunął rurę gorącego węża z czujnika DPF i spróbował zregenerować, teraz regeneracja DPF zakończyła się powodzeniem, a kody są wyczyszczone, ale nadal się boję, jeśli ponownie pojadę, gdy temperatura osiągnie regenerację, którykolwiek z dwóch kodów dostępnych na desce rozdzielczej. Aktualny status brak EML lub deski rozdzielczej ostrzegawczej, chcę się upewnić, jaki jest prawdziwy problem.

Kiedy przeglądałem to forum, jeden film, do którego się odwołałeś, ma na celu wymianę oleju silnikowego/filtra oleju, więc teraz jestem zdezorientowany, jaki jest prawdziwy problem, mechanik mobilny mówi, że DPF mógł się zepsuć lub czujnik DPF. Moje wątpliwości dotyczą wymiany oleju, jak wspomniał serwis Hondy / Wideo, które udostępniłeś.

1/ Jaki jest Twój przebieg? -68900 mil

2/ Czy byłeś właścicielem CRV od nowości? - Nie, jeden poprzedni właściciel (czerwiec 2023 Kupiony od właściciela, który był właścicielem przez 7 lat)

3/ Jaka jest całkowita wartość PM DPF? - Nie wiem

4/ Czy masz jakieś aktywne kody błędów? - Obecnie Nie

#6 · (Edited by Moderator)
@UK-rev, Przepraszam za opóźnione aktualizacje. Znowu dostałem EML, tym razem kod pozostaje z P049B, który początkowo się wyświetlał. Poszedłem do salonu, zmienili olej + filtr i odesłali mnie z powrotem, znowu ten sam problem, ten sam kod P049B. Pojazd wciąż w serwisie Hondy od 02 listopada 2023 r. Początkowo powiedzieli, że DPF jest uszkodzony i trzeba go wymienić, zgodziłem się na to. Mam gwarancję od strony trzeciej, ale kiedy Honda skontaktowała się z osobą trzecią, aby wspomnieć o problemie i konieczności wymiany DPF, zapytali, czy P049B jest powiązany z EGR, dlaczego trzeba wymieniać DPF? Teraz nie wyświetla kodu P24A4, dlaczego zawsze wyzwala P049B? Honda przestała się ze mną kontaktować w ciągu ostatnich 3 tygodni, pojazd jest u nich. W tym tygodniu otrzymałem telefon z serwisu Hondy i wspomniano, że DPF nie jest tak zły, jak się spodziewano. Trzeba go wyczyścić. Jeśli zostanie wyczyszczony, problem zostanie rozwiązany. Możemy wykonać chemiczne czyszczenie DPF, które jest bardziej ekonomiczne w porównaniu do demontażu i czyszczenia, co jest wspomnianą opcją. Gwarancja strony trzeciej poprosiła o przesłanie DPF kurierem, ponieważ wykonują czyszczenie i odsyłają go z powrotem do serwisu Hondy. Ale facet z Hondy wspomniał, że czyszczenie chemiczne jest bardziej ekonomiczne i kosztuje około 110 funtów, możemy wyczyścić i oddać pojazd w ciągu 2 dni. Ale minął prawie tydzień, nie ma od nich telefonu. Moje pytanie brzmi: P049B to kod, który się odbija i zatrzymuje normalną regenerację DPF, gdzie wymuszona regeneracja działa w serwisie Hondy, ponieważ zrobili to trzy razy po wymianie oleju. Jaki może być problem, dlaczego w tym przypadku nie wymieniają nowego DPF lub diagnozują w niewłaściwej części. Przez ostatnie 25 dni pojazd był w serwisie Hondy, skontaktowali się ze mną tylko raz w celu aktualizacji czyszczenia chemicznego. W ciągu ostatnich czterech miesięcy jeździłem pojazdem, dwa razy w tygodniu jeżdżę autostradą 75 w jedną stronę, w obie strony 150 mil i przejechałem prawie 6 tys. w 4 miesiące. Mam więc nadzieję, że nie jeżdżę na krótkich dystansach, aby zablokować DPF.

#7 ·
@Donbosco Przepraszam za późną odpowiedź - Brzmi to tak, jakbyś był wkręcany.

FYI >>> P049B = Wykryto niewystarczający przepływ recyrkulacji spalin B – Oznacza to, że ECU wykryło usterkę w przepływie recyrkulacji spalin (EGR) „B” dla określonego ustawienia redukcji. Oznaczenie „B” odnosi się do określonej pozycji zaworu EGR obniżającego napięcie. Kod P049B może być przechowywany z powodu problemu elektrycznego lub mechanicznego.

Założyłbym, że cały system jest zablokowany, ale skąd mam wiedzieć.

#8 ·
@Donbosco
Przepraszam za późną odpowiedź - Dla mnie brzmi to tak, jakbyś był w kółko.

FYI >>> P049B = Niewystarczający przepływ recyrkulacji spalin B wykryty - Oznacza to, że ECU wykryło usterkę w przepływie recyrkulacji spalin (EGR) "B" dla określonego ustawienia obniżającego. Oznaczenie "B" odnosi się do określonej pozycji zaworu EGR obniżającego. Problem elektryczny lub mechaniczny może spowodować zapisanie kodu P049B.

Założyłbym, że cały system jest zablokowany, ale skąd mam wiedzieć.
Kupiłem pojazd w zeszły czwartek, wspomnieli, że usunęli i wyczyścili dpf roztworem i zamontowali go z powrotem. Regeneruje się w regularnych odstępach czasu.
Wziąłem pojazd wcześnie w piątek rano na przejażdżkę do biura, przejechałem 45 mil na autostradzie, ponownie zapalił się EML i pozostał włączony. Wróciłem do serwisu Hondy, sprawdzili ten sam kod (P049B). Dpf był w porządku i czysty. Wspomnieli, że DPF nie stanowi problemu, działa dobrze, a następnie sugerują usunięcie turbosprężarki i dalszą kontrolę. Zostawiłem ich i wróciłem do domu
Oddzwonili do mnie wieczorem i wspomnieli, że wymienili czujnik ciśnienia dpf i przejechali 50 minut autostradą, jest w porządku. Poprosili mnie o przetestowanie.
W poniedziałek dzisiaj pojechałem do biura... w jedną stronę 75 mil bez problemu, podczas powrotu zdarzyło się to po przejechaniu 15-20 mil.

Kiedy ich zabieram... sprawdzają, resetują i mówią, że działa dobrze

Uwagi: Zawór Egr działa dobrze, brak zatorów w przejściu Egr, wymieniono czujnik dpf.

#10 ·
Jaki jest aktualny status Twojego CRV, czy działa dobrze, czy nadal masz problemy?
Crv działa, ale dostaję przerywane światło EML z kodem P049B, wspominają, że DPF działa dobrze i regeneruje się, nie ma problemu, możesz jechać po zresetowaniu itp. To już drugi raz, kiedy robią tę procedurę od zeszłego tygodnia. Dzisiaj zabrałem do nich pojazd. Wspominają, że obecnie nie wiedzą, co dalej robić, więc piszą maila do centrum technicznego Hondy dla zaawansowanego zespołu technicznego, co należy zrobić dalej.
Crv działa, ale dostaję przerywane światło EML z kodem P049B, wspominają, że DPF działa dobrze i regeneruje się, nie ma problemu, możesz jechać po zresetowaniu itp. To już drugi raz, kiedy robią tę procedurę od zeszłego tygodnia. Dzisiaj zabrałem do nich pojazd. Wspominają, że obecnie nie wiedzą, co dalej robić, więc piszą maila do centrum technicznego Hondy dla zaawansowanego zespołu technicznego, co należy zrobić dalej.
Aby uniknąć tego problemu, przestałem teraz jeździć, właśnie zresetowałem

#11 ·
Przykro mi, ale to nie cudowne lekarstwo dla ciebie - Dlatego możesz albo zanieść to z powrotem do miejsca, w którym powiedziano, że naprawiono ten problem, albo zanieść to do innego warsztatu, który jest bardziej wykwalifikowany do rozwiązania tego problemu.

#12 ·
Cześć wszystkim, wiem, że to stary wątek i jestem tu nowicjuszem, ale po prostu podzielę się moimi ostatnimi doświadczeniami z kodem P049B w moim N16A2. Mam mojego CRV od około 2 miesięcy i przejechałem może 2000 km, kiedy pojawił się kod, rozejrzałem się tutaj i zdecydowałem o moim działaniu. Zdjąłem EGR i wyczyściłem go, ale wcale nie był zakamieniony ani w złym stanie. Zmontowałem ponownie... Bing! Kod znowu, ale tylko na autostradach powyżej 100 km/h na 6. biegu. Po wypróbowaniu kilku rzeczy, które nie zadziałały, zabrałem go do warsztatu innego niż dealer, który był mniej niż bezużyteczny i arogancki. Spróbowałem jeszcze kilku rzeczy, takich jak czyszczenie chłodnicy EGR, bez różnicy. W końcu zabrałem go do najbliższego zatwierdzonego przez Hondę warsztatu w Kidare Town, który na pewno naprawiłby go i wystawił mi duży rachunek, ale spróbowałem wszystkiego, co mogłem. Zadzwonili do mnie i powiedzieli, że jest zrobione, ale przeprowadzili regenerację, ponieważ DPF był zablokowany i się nie powiodła. Potrzebowałem nowego DPF i dali mi kosztorys na 4500 €. Roześmiałem się na głos. Więc pojechałem do domu z DPF, którego "nie można było wyczyścić", ale przynajmniej samochód był w innym stanie naprawiony. Sam wyczyściłem DPF i pojechałem samochodem, Bing! znowu. Niiiiiiiiiiie! Zdjąłem wszystkie osłony pod silnikiem i wyjąłem moje latarki. Wtedy zobaczyłem, że intercooler miał dużo oleju u podstawy. Zaryzykowałem, zamówiłem intercooler i zamontowałem go. Problem rozwiązany!!! Koniec z P049B hurrahyyyyyy. Tyle jeśli chodzi o zatwierdzony przez Hondę warsztat bez mechaników, tylko techników. Ostatecznie P049B był spowodowany uszkodzonym intercoolerem, który tracił powietrze, gdy włączało się turbo, a mój DPF ma 2,5 g sadzy i regeneruje się normalnie. Przepraszam, jeśli to zraniło czyjeś oczy podczas czytania😄

#15 ·
Witajcie wszyscy, wiem, że to stary wątek i jestem tu nowy, ale po prostu podzielę się moim ostatnim doświadczeniem z kodem P049B w moim N16A2.
Mam swojego CRV od około 2 miesięcy i przejechałem może 2000 km, kiedy pojawił się kod. Rozejrzałem się tutaj i zdecydowałem o moim dalszym postępowaniu. Zdjąłem EGR i wyczyściłem go, ale wcale nie był zapieczony ani w złym stanie. Złożyłem ponownie... Bing! Kod ponownie, ale tylko na autostradach powyżej 100 km/h na 6. biegu.
Po kilku próbach, które nie zadziałały, zawiozłem go do nieautoryzowanego warsztatu, który był mniej niż użyteczny i arogancki.
Próbowałem jeszcze kilku rzeczy, takich jak czyszczenie chłodnicy EGR, bez zmian.
Ostatecznie zawiozłem go do najbliższego autoryzowanego serwisu Hondy w Kidare Town, o którym byłem pewien, że go naprawią i wystawią mi duży rachunek, ale próbowałem wszystkiego, co mogłem. Zadzwonili do mnie i powiedzieli, że zostało to zrobione, ale że przeprowadzili regenerację, ponieważ DPF był zablokowany i zakończyła się niepowodzeniem. Potrzebowałem nowego DPF i dali mi wycenę 4500 €. Śmiałem się głośno z tego. Więc wróciłem do domu z DPF, który "nie mógł zostać wyczyszczony", ale przynajmniej samochód był inaczej naprawiony.
Sam wyczyściłem DPF i zabrałem samochód na przejażdżkę, Bing! znowu z powrotem. Nieoooooooooo!
Zdjąłem wszystkie osłony pod silnikiem i wyjąłem moje latarki. Wtedy zobaczyłem, że intercooler miał dużo oleju u podstawy. Zaryzykowałem, zamówiłem intercooler i zamontowałem go.
Problem rozwiązany!!! Koniec z P049B, hurraaaaaa.
Tak dużo dla autoryzowanego serwisu Hondy bez mechaników, tylko techników.
Na koniec P049B był spowodowany uszkodzonym intercoolerem, który tracił powietrze, gdy turbosprężarka się włączała, a mój DPF ma 2,5 g sadzy i normalnie się regeneruje.
Przepraszam, jeśli to kogoś zabolało podczas czytania😄
Cześć, czy wymieniłeś intercooler czy chłodnicę EGR? Nie jestem pewien, ale myślę, że chłodnica EGR powinna mieć wpływ na przepływ związany z błędem P049B.