Honda CR-V Owners Club Forums banner

Płyny eksploatacyjne - Postępować zgodnie ze wskazaniami systemu Maintenance Minder czy dealera?

4.7K views 10 replies 8 participants last post by  SVTfocusO3  
#1 ·
Kilka tygodni temu zabrałem mój 2017 EX-L AWD do dealera na wymianę oleju (MM włączył się przy 15% zgodnie z oczekiwaniami i wyrzucił kod A1). Zrobiłem to i obróciłem opony, ponieważ minęło około 8000 mil od ostatniego razu.

Wskazali również, że powinienem również wkrótce zrobić płukanie płynu chłodzącego, płynu do skrzyni biegów i płynów do tylnego dyferencjału (wszystko po 150 dolarów za sztukę). Pomijając cenę, zastanawiam się, czy faktycznie sprawdzili płyny, czy tylko opierali się na przebiegu i wieku? Samochód ma teraz 5 i pół roku i łącznie tylko 48 000 mil (niski roczny przebieg w ostatnich latach dzięki pandemii i temu, że jest to głównie samochód moich dzieci, a one są na studiach z samochodem w domu).

Zrobiłem płyn do tylnego dyferencjału przy 18 tys. mil 4 lata temu, a płyn do skrzyni biegów zaledwie 2 lata temu przy 35 tys. mil (oba u tego samego dealera). Płynu chłodzącego jednak nigdy nie wymieniłem. Ale zastanawiam się, czy w ogóle sprawdzili płyny, czy tylko opierają się na starych książkach serwisowych na podstawie przebiegu.

Co myślisz? Czy nie wydaje się za wcześnie na płyny do tylnego dyferencjału i skrzyni biegów? Czy powinienem po prostu zaufać MM, tak jak zawsze? Dzięki!

#6 ·
Mój błąd. Najwyraźniej płyn chłodniczy jest na liście.

Czy ktoś miał powiadomienie o płynie hamulcowym? Zazwyczaj wymienia się go co 2 lata.
3 lata to wytyczna dla mojego 2020. U mnie pojawiło się to po 2,5 roku, dealer powiedział, żeby poczekać do następnej wymiany oleju, która prawdopodobnie nastąpi w okolicach 3 roku.

#7 ·
Zatem ostateczna odpowiedź brzmi:

Potraktuj z przymrużeniem oka wszelkie rekomendacje dotyczące 'dodatkowych' usług dealerskich (nie wskazanych przez MM).

Uprzejmie odmawiaj tych usług i pytaj tutaj. Dużo doświadczenia od członków.

Zadawanie pytań tutaj jest ważne. Zwłaszcza jeśli samochód jest serwisowany w niezależnym warsztacie. Mogą wykonać usługę i zresetować inne funkcje MM...TO jest niedobre.

#10 ·
Mój 2022 ma wymianę płynu hamulcowego po 3 latach.
Mój 2018 przy 45 tys. wyświetlił się następny raz na wymianę oleju i płynu hamulcowego. W moim Accordzie z 2001 roku płyn hamulcowy był wymieniany tylko dwa razy na 250 tys. - bez problemów.
Jakie są przemyślenia na ten temat? Jazda to mieszanka krótkich i 300-milowych tras.

#11 · (Edited)
Najważniejsze, że jest higroskopijny, pochłania wodę. Woda ma niższy punkt wrzenia niż płyn. Kiedy się zagotuje, tworzy powietrze, powietrze jest złe, hamulce mogą wydawać się gąbczaste lub zawodzić.

Ponadto woda zwiększy TAN, co powoduje inne problemy z komponentami.

Twój accord prawdopodobnie nie rozgrzał się wystarczająco, aby się zagotować, więc nie zauważono żadnych problemów. Czy się zagotuje... bierzesz na siebie ryzyko.

Teraz, istnieje kilka sztuczek z multimetrem, aby sprawdzić płyny w samochodzie, ale to skomplikowane.