Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

Szczegóły aktualizacji oprogramowania jednostki centralnej

54K views 21 replies 15 participants last post by  baikal888  
#1 · (Edited)
Dziś rano zakończyłem aktualizację oprogramowania jednostki centralnej. Jest mnóstwo pytań na ten temat, więc pomyślałem, że zamieszczę kilka faktów na temat tego, jak ją zdobyć i niektórych zmian w systemie.

Pytanie 1: Skąd mam wiedzieć, że tego potrzebuję?

Musisz mieć konkretny, powtarzalny problem, który polega TYLKO na tym, że elementy sterowania jasnością jednostki centralnej są uszkodzone. Jednostka centralna będzie zablokowana na pełnej jasności w dzień i w nocy. Jeśli nie masz tego problemu, Honda Ci tego nie da. Jest to tylko dla określonego objawu i generalnie nie jest to dobrze znane, ani dealerzy nie zainstalują go, jeśli przyjdziesz z innymi problemami z jednostką centralną.

Pytanie 2: Mam problem z jasnością jednostki centralnej, jak uzyskać aktualizację?

Honda to utrudnia. Po pierwsze, musisz odgrywać aktywną (i uprzejmą) rolę w pomaganiu swojemu dealerowi w diagnozie. Poinformuj ich, że istnieje artykuł z wiadomościami serwisowymi na temat problemu (nie TSB) i że Twoim zdaniem ma on zastosowanie. Zaproponuj, aby porozmawiali również z linią techniczną Hondy. Numer artykułu z wiadomościami serwisowymi z lipca 2018 r. to: "A18070I wersja 1". Jest on dołączony w następnym poście do tej wiadomości. Zauważ niejednoznaczność... Nic dziwnego, że dealerzy byli niespójni w swoich podejściach.

Dealer prawdopodobnie nie przejdzie bezpośrednio do poprawki USB. Powinni zamówić nową jednostkę centralną. Niech się tak stanie.

Honda prawdopodobnie anuluje zamówienie w ciągu dnia lub dwóch i w tym momencie możesz potrzebować ponownie zasugerować przejrzenie artykułu z wiadomościami serwisowymi, zadzwonienie na linię techniczną i zapytanie o aktualizację oprogramowania wspomnianą w artykule.

W tym momencie, o ile będą kontynuować, powinieneś otrzymać termin aktualizacji oprogramowania.

Cały ten proces zajął mi 13 dni od pierwotnego terminu diagnostycznego do dnia aktualizacji oprogramowania.

Pytanie 3: czego się spodziewać?

Spotkanie zajęło łącznie godzinę. Elementy sterowania jasnością działają. Numery oprogramowania zmieniają się, co możesz zweryfikować. Jest nowa data kompilacji jądra, nowy numer kompilacji oprogramowania i wiele numerów wersji aplikacji uległo zmianie:

Stary numer kompilacji 1.F193.03:
Image

Nowy numer kompilacji 1.F196.82:
Image

Dodatkowo zaktualizowano wiele poszczególnych aplikacji w systemie operacyjnym Android. Nie sprawdzałem wszystkiego, ale zweryfikowałem sporo, zanim stało się to żmudne. Na przykład, zobacz poniżej:

Wcześniej, wersja 4.2.2-3:
Image

Po, wersja 4.2.2-32:
Image

Nie mogę wypowiadać się na temat ogólnej stabilności ani innych poprawek poza poprawką jasności, ale wydaje się, że zaktualizowano więcej niż tylko jedną lub dwie rzeczy.

Należy zauważyć, że wersja Android auto nie została zaktualizowana. Zaktualizowano tylko pliki apk, które zaczynają się od 4.2.2-3. Android auto był i pozostaje na poziomie 1.0 (a także kilka innych różnych plików apk)

#4 ·
Świetny post, dziękuję! Mam tylko nadzieję, że ludzie przeczytają go uważnie i nie będą po prostu nalegać, że "zasługują" na aktualizację.
Tak, zgadzam się. To, czy Honda powinna proaktywnie instalować ją w pojazdach, to zupełnie inne pytanie. Na dzień dzisiejszy dotyczy to tylko modeli z 2017 roku z konkretnym problemem. Wysyłane z mojego Pixel XL za pomocą Tapatalk

#6 · (Edited)
Dzięki za zamieszczenie szczegółowych informacji.

Czy napisali w fakturze, co zrobili (numery zamówionych części, jeśli w ogóle)? Jeśli możesz to opublikować, maskując swoje dane osobowe, byłoby wspaniale.
Dobry pomysł. Jest teraz w samochodzie, ale jeśli ma coś przydatnego, zaślepię i opublikuję.

AKTUALIZACJA: gotowe
Wysłane z mojego Pixel XL przy użyciu Tapatalk

#7 · (Edited)
Należy również zauważyć, że dziwne problemy z łącznością Bluetooth z moim iPhonem oraz CarPlay, które losowo się rozłączało i nie chciało się sparować bez ponownego uruchomienia radia, zostały naprawione przez tę aktualizację. Dealer zostanie najpierw poproszony o wyjęcie bezpieczników i umożliwienie rozładowania systemu. Zajmuje to pół godziny i w moim przypadku nie zrobiło żadnej różnicy. I z tego, co mogę powiedzieć, w końcu każdy z wersją oprogramowania z 2016 roku będzie miał problem z jasnością. Zajęło to około roku, zanim CR-V moich znajomych miał ten sam problem z jasnością, co ja. Ale on nie ma problemów z CarPlay, przez które ja przechodziłem, więc może występować problem z synchronizacją sprzętu, który kompensuje nowe oprogramowanie, jego samochód jest kilka miesięcy nowszy niż mój. Obwiniałem kable, myśląc, że wpadłem na wyboje na drodze i coś się poluzowało. Ale problem pojawił się po wielu zmianach kabli i aktualizacji do iPhone'a 8. Wydaje się, że nigdy nie dostaję dokumentów, gdy któraś z tych poprawek jest wykonywana u dealera.

#8 ·
Pierwszą rzeczą, którą zauważyłem podczas jazdy do domu po odebraniu mojego CPO '17 CR-V Touring, było to, że centralny ekran był niezwykle jasny. Poprosiłem dealera, żeby na to spojrzał, a pierwszą rzeczą, z którą wrócili, było to, że trzeba będzie zamówić nową jednostkę. Kilka dni później zadzwoniłem, żeby sprawdzić, czy otrzymali część, powiedzieli, że zamówienie zostało anulowane przez Hondę i że wyślą aktualizację oprogramowania. Przyniosłem go, zastosowali aktualizację i wszystko jest tak, jak powinno być.

#12 ·
Dzięki za ten bardzo pouczający post. Zamierzam skontaktować się z innym salonem, aby spróbować rozwiązać mój problem, ponieważ mój obecny problem nie jest rozwiązywany przez salon, w którym kupiłem samochód.
Powodzenia. Dodałem zredagowaną fakturę w drugim poście, mam nadzieję, że możesz wejść lepiej uzbrojony, a co ważniejsze, Twój drugi dealer lepiej komunikuje się z linią techniczną.

Wysłane z mojego Pixel XL przy użyciu Tapatalk

#11 ·
Dlaczego więc nie można diagnozować i aktualizować za pomocą aplikacji HondLink? Dealer powiedział mi, że jest to możliwe, ale nie widzę tego w aplikacji. Myślę, że wyślę jakieś "Opinie klientów" za pośrednictwem aplikacji. Ma taką funkcję.
Honda link dla crv to żart... Właściwie robi coś w innych modelach, ale niewiele w crv

#14 ·
Sprawdziłem moje HU dla CR-V 2018 zbudowanego we wrześniu.
Ma ten sam numer modelu, wersję Androida i jądra
Ale jądro zostało zbudowane w Web Mar 14 13:20:49 JST 2018
Numer kompilacji: 1.F1A2.34
Dzięki - Wiedziałem, że istnieje co najmniej jedna inna wersja, ponieważ nie sądzę, aby modele z 2018 roku miały ikonę przeglądarki internetowej widoczną na ekranie aplikacji, jednak moja była i nadal tam jest. Zastanawiam się, czy istnieją inne wersje z 2018 i 2019 roku.

Wysłane z mojego Pixel XL za pomocą Tapatalk

#15 · (Edited)
Mój lokalny dealer wciąż zwodzi mnie z tym problemem. Właśnie rozmawiałem z jednym z doradców w moim salonie i powiedział mi, że ma związane ręce, dopóki Honda nie wyda TSB dla tego problemu. Próbowałem mu wytłumaczyć, że dealer musi sam zadzwonić do Hondy, aby uzyskać aktualizację oprogramowania układowego, a on wciąż mi powtarza, że ​​kiedy nowy ekran został zamówiony i anulowany, pendrive USB zostanie wysłany, ale to było prawie 2 miesiące temu.

Chciałbym mieć dealera, który mógłby to zrobić w 13 dni lol... Przepraszam za wentylowanie, chłopaki, po prostu frustrujące do czynienia.

#19 ·
Hmmm... Zadzwoniłbym do Hondy "In-car Technology Support" z TSB w ręku i zapytał, co robić. Oczywiście nie chcesz ryzykować płacenia za nowe urządzenie, skoro potrzebujesz tylko głupiego pendrive'a, który zostanie wysłany do dealera w celu aktualizacji. (888) 528-7876

#20 ·
Kupiłem dwa tygodnie temu nowego Hondę CRV 2019 i poniżej znajdują się szczegóły. Czy możecie potwierdzić, czy mam najnowszą wersję w moim systemie informacyjno-rozrywkowym?

Android 4.2.2
Wersja jądra: 3.1.10+
Numer kompilacji: 1.F196.83

Save
#21 ·
Naprawdę, nie ma znaczenia, czy masz najnowszą wersję, czy nie; dealer nie może zaktualizować, chyba że istnieje konkretny powód, aby to zrobić. Nie mają nawet sposobu na uzyskanie najnowszego oprogramowania. Aktualizacja wspomniana w tym wątku dotyczy konkretnego problemu, a aby faktycznie uzyskać poprawkę, dealer musi złożyć zamówienie na nową jednostkę centralną, które następnie zostanie anulowane, a dealer otrzyma zamiast tego pendrive.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.