Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.
21 - 40 of 48 Posts
Mam melodię na moim V z danych Hondy. Zmienia harmonogram turbosprężarki i podobno zwiększa moc o około 15 KM. Mam to od ponad dwóch lat i naprawdę ożywia silnik. Moim zdaniem, jeśli już, to odnotowałem niewielki wzrost przebiegu dzięki danym Hondy.

Discussion starter · #22 ·
Dzięki za odpowiedź williamsji.

Czyli prowadzisz automatycznie, prawda? Czy nie ma klasycznej dźwigni zmiany biegów PRND2L? gdzie w przypadku Hondy wsuwają "S" zamiast 2. TO S to tryb sportowy w gen5 CRV. Tryb sportowy jest bardzo wyraźny i responsywny, kosztem pewnej oszczędności paliwa.
Mam PRNDSL. Pomyślałem, że S to drugi (zamiast 2), a L to Low. Niezależnie od tego, nie przypomina to zbytnio trybu sportowego.

Z tym układem napędowym wystarczy wcześnie pochylić się nad pedałem przyspieszenia... co spowoduje, że silnik zmieni bieg w górę w zakresie obrotów. Dlaczego to ważne? Ponieważ turbosprężarka zaczyna się obracać przy 1800 obr./min i jest w pełni obrócona przy 2000 obr./min. Więc... pochyl się wcześnie nad pedałem przyspieszenia, obserwując obroty i utrzymuj je na poziomie 2000 obr./min lub więcej podczas przyspieszania w ruchu ulicznym. Gdy osiągniesz prędkość i bezpiecznie znajdziesz się w ruchu ulicznym, możesz ZNACZNIE zmniejszyć nacisk na pedał gazu.
Przez „pochyl się wcześnie nad pedałem przyspieszenia” masz na myśli zasadniczo wdepnięcie go? A może trzymać jedną nogę na hamulcu i podkręcać obroty? Z pewnością nie sugerujesz neutralnego spadku, prawda? Jeździłem nim jak, no cóż, wózek sklepowy: miło i łatwo, nic radykalnego, otwieram go na drogach płatnych i jadę z prędkością około 140 (km/h). Zacznę próbować wcisnąć go do dechy od 0 i zobaczę, czy to robi różnicę.

Discussion starter · #23 ·
Wy, którzy wspomnieliście o Ktunerze - czy ktoś ma osobiste doświadczenia z tym w CR-V? Nie jestem przeciwny wypróbowaniu tego lub czegoś podobnego, jeśli zmiana mojego stylu jazdy nie zadziała. Wygląda na to, że zasadniczo kupujesz ich oprogramowanie i gadżet do ponownego programowania ECM, a następnie możesz dostosować wszelkiego rodzaju ustawienia, aby uzyskać pożądaną wydajność. Czy jest dostarczany z gotowymi modyfikacjami dla tych z nas, którzy tak naprawdę nie rozumieją, co robią wszystkie ustawienia? Jak program HP, program MPG itp.?

Dzięki!

Podsumowując..

Jeśli jesteś bardzo delikatny i konserwatywny na pedale przyspieszenia podczas zatrzymania lub przy niskich prędkościach, doświadczysz powolnej reakcji ze strony CRV. Powód: CVT jest pozbawiony momentu obrotowego.

Z drugiej strony, jeśli staniesz się bardziej agresywny z pedałem przyspieszenia na kilka chwil... od zatrzymania i przy niskich prędkościach... szybko przesuniesz obroty silnika w bogaty zakres momentu obrotowego, którego CVT pragnie... a kiedy to się stanie... otrzymasz całkiem zwinny układ napędowy w swoich rękach... i możesz szybko zmniejszyć przepustnicę, gdy osiągniesz prędkość. Nawiasem mówiąc, z mojego doświadczenia, podczas jazdy po mieście... takie podejście skutkuje niewielką poprawą zużycia paliwa. Powód: początkowo pochylasz się nad paliwem... ale po osiągnięciu prędkości przelotowej... na płaskim terenie możesz zmniejszyć przepustnicę do poziomu tuż powyżej biegu jałowego i płynąć. To zysk netto... chyba że stoisz w korku.
Zauważyłem to w moim 2016... napęd na wszystkie koła rusza, ale potem czuje się, jakby chciał się 'rozkręcić'. Jeśli wcisnę go trochę mocniej, reakcja jest znacznie lepsza - a PCM wydaje się 'uczyć' tego zachowania. O tak... zdecydowanie powinieneś oszczędzać każdy pojazd, aż osiągnie temperaturę roboczą. Najlepsze systemy i płyny nadal muszą się rozgrzać!

Mam mój AWD z 2018 roku od około 6 tygodni i dziś rano postanowiłem wyłączyć tryb ekonomiczny, a reakcja na gaz wydawała się nieco bardziej "żywiołowa" i zyskałem 1 mpg w drodze do pracy. Wydawało się, że "opóźnienie" wciąż tam było, ale nie tak złe. Użyjemy tego trybu przez jakiś czas i zobaczymy, co się stanie.

• Like
Reactions: agentl074
Save
Mam mój 2018 AWD od około 6 tygodni i dziś rano postanowiłem wyłączyć tryb econ, a reakcja na gaz wydawała się nieco bardziej "żywiołowa" i zyskałem 1 mpg w drodze do pracy. Wydawało się, że "opóźnienie" wciąż tam było, ale nie tak złe. Użyjemy tego trybu przez jakiś czas i zobaczymy, co się stanie.
Tryb ECON ma tendencję do lepszego działania przy stałych dużych prędkościach na autostradzie (przepraszam, autostradzie!), gdzie nie ma ruchu stop-start i nie odczuwa się efektów systemu dławiącego samochód.

Wyłączyłem ECO w obu naszych Vs i nie oglądałem się za siebie. Naprawdę nigdy nic nie zyskałem na autostradzie ani w mieście... ale mam lekką nogę na gazie... zwykle lol.

Save
Econ wpływa na klimatyzację (pozwala kompresorowi częściej się zatrzymywać) i tempomat (pozwala na wolniejszą jazdę o 2 mph pod górę).
W testach od zera do 55 - brak różnicy w czasie. Nie ma różnicy w przyspieszeniu przy wciśniętym do oporu econ i non-econ.
Pedal reaguje wolniej po lekkim naciśnięciu - to wszystko, co robi econ.

Przez "wczesne wciśnięcie pedału przyspieszenia" masz na myśli zasadniczo wciśnięcie go do oporu? A może trzymanie jednej nogi na hamulcu i podkręcanie obrotów? Z pewnością nie sugerujesz wrzucenia na luz, prawda? Jeżdżę nim jak, no cóż, kombi: miło i spokojnie, nic radykalnego, otwieram go na drogach płatnych i jadę z prędkością około 140 km/h. Zacznę próbować wcisnąć pedał do oporu od 0 i zobaczę, czy to robi różnicę.
Tak... mocno wciśnij pedał przyspieszenia od zatrzymania, aż do przekroczenia 2000 obr./min, co zazwyczaj następuje przed osiągnięciem 40 km/h od zatrzymania. Gen5 CRV z silnikiem 1.5T będzie powolny podczas ruszania, chyba że to zrobisz... znów... powód jest taki --> CVT jest pozbawione momentu obrotowego, dopóki silnik nie osiągnie około 2000 obr./min. Nie musisz dosłownie wciskać pedału do oporu, po prostu bądź agresywny z pedałem przyspieszenia.

NIE.... żadnej nogi na hamulcu podczas przyspieszania. :)

I poświęć trochę czasu na eksperymentowanie z "S", gdy musisz przyspieszyć w ruchu ulicznym itp., gdzie potrzebujesz maksymalnej zwinności układu napędowego. S dostraja układ napędowy do wyższych osiągów (sportowych... tak sportowych, jak to tylko możliwe w CRV).

S to NIE drugi bieg w CRV. To CVT... nie ma biegów... więc S, a nawet L, uzyskuje się poprzez elektroniczne dostrojenie w locie układu napędowego (głównie CVT). W "S" CVT działa dokładnie tak samo jak w D, musi być dostrojone na nowo, aby uzyskać lepszą reakcję i osiągi, kosztem paliwa.

Tryb ECON ma tendencję do lepszego działania przy stałych dużych prędkościach na autostradzie (przepraszam, na autostradzie!), gdzie nie ma się do czynienia z ruchem stop-start i nie odczuwa się skutków systemu dławiącego samochód.
Tak, dla 1.5T ... Tryb Econ wydaje się być najlepiej dostosowany do jazdy z dużą prędkością. W mieście.. Econ jest po prostu bolesny pod względem doświadczenia i przyjemności.

Econ jest przeciwieństwem "S" w gen5 wyposażonym w 1.5T.

Nigdy nie jeździłem takim, który miałby w sobie 2.4, ale wyobrażam sobie, że jeździ się dość podobnie do układów napędowych poprzedniej generacji w CRV.

To nie jest to, co oznacza "S".

Second (S) - Wybranie Second powoduje przełączenie skrzyni biegów na niższy zakres przełożeń w celu lepszego przyspieszenia i zwiększonego hamowania silnikiem. Używaj Second, gdy zjeżdżasz ze stromego wzgórza lub w ruchu stop-and-go.

LINK
Technicznie rzecz biorąc, masz rację. Ale to kwestia semantyki. Rozumiem, dlaczego Honda nadal nazywa to "Second" w swojej dokumentacji... ponieważ jest to najbardziej znany termin dla osób, które jeżdżą samochodami od dziesięcioleci i są przyzwyczajone do widzenia dźwigni zmiany biegów PRND2L. Ale "second jest mylące", ponieważ TO NIE jest to, co robi skrzynia biegów, gdy jest ustawiona na S.

Zazwyczaj second jest pokazywane jako 2 w większości skrzyń biegów przed CVTS... ponieważ to właśnie one są. CVTS oczywiście nie mają drugiego biegu, więc używanie terminu "second" jest mylące i nie mówi o tym, co tak naprawdę robi CVT.

Z Twojego własnego linku... wyraźnie wynika, że ​​włożenie skrzyni biegów do S powoduje: przełączenie skrzyni biegów na niższy zakres przełożeń w celu lepszego przyspieszenia i zwiększonego hamowania silnikiem. Używaj Second, gdy zjeżdżasz ze stromego wzgórza lub w ruchu stop-and-go".

I znowu... kwestia semantyki... ponieważ nic nie jest "przesuwane" per se... ale czas i strojenie silnika i CVT są zmieniane elektronicznie.

W powszechnej rozmowie wśród właścicieli CRV gen5s.... S to bardziej sportowe ustawienie... więc generalnie nazywamy to "trybem sportowym", ponieważ zdecydowanie NIE zachowuje się jak skrzynia biegów ustawiona na "second". :)

Ach, dzięki za wyjaśnienie!

Załóżmy, że każda skrzynia biegów mogłaby być wykonana jako CVT, jeśli byłaby taka potrzeba. Teraz silnik Civic Type-R......😈
Tak... kiedy Honda wycofała swoje silniki V6 z linii Accord w 2018 roku... zastąpili je małym 2.0T... który ma bardzo podobne charakterystyki do starszych V6. Ale do tej pory Honda nie wycofała jeszcze swoich 10-biegowych automatów... i nie zastąpiła ich CVT.

Moim zdaniem to bardziej marketing niż technika... biorąc pod uwagę, że właściciele, którzy kupują opcję 2.0T, celowo kupują wyższą wydajność, więc zachowanie sportowej 10-biegowej skrzyni ma sens. Przynajmniej na rynku amerykańskim... Założę się, że gdyby Honda zamontowała CVT w 2.0T w Accordach... mniej kupujących kupiłoby 2.0T... a sprzedaż linii Accord o wysokich osiągach pozostaje silna w segmencie rynku, który dla innych producentów był katastrofą w ostatnich latach. Kupujący chcą poczuć zmianę biegów w odpowiedzi na silnik 2.0T. :)

LOL, rozmawialiśmy już o tym. Silnik turbo 1.5L nie "ryczy", on WARCZY. :D
Zwykle jest to warczenie. Ale kiedy wciśniesz pedał przyspieszenia do dechy i zażądasz od silnika jak najwięcej.... przechodzi od warczenia do ryczenia. Powiem... w "trybie ryczenia" może być nieznośnie głośno. :p

Nie wierzysz mi? Spróbuj. :D

...
W powszechnej rozmowie wśród właścicieli CRV gen5... S to bardziej sportowy tryb... więc generalnie nazywamy to "trybem sportowym", ponieważ zdecydowanie NIE zachowuje się jak skrzynia biegów ustawiona na "drugi" bieg. :)
To w porządku, ale kiedy OP stwierdził, że nie ma "trybu sportowego", miał rację. W CR-V nie ma dedykowanego trybu sportowego. Ponieważ nie jesteś obcy długim, rozwlekłym odpowiedziom, byłem zaskoczony, że nie poszedłeś na całość, wyjaśniając, co miałeś na myśli. :)

Jak długo możesz pozostawić go w trybie "S"? Czy możesz w nim pozostać aż do prędkości autostradowej bez przekraczania obrotów? CVT są dla mnie greckie.

Jak długo można go zostawić w trybie "S"? Czy można w nim pozostać aż do prędkości autostradowej bez przekręcania? CVT są dla mnie greckie.
Możesz dosłownie zostawić CVT w trybie S przez 100% czasu, jeśli chcesz, i w całym zakresie prędkości i warunków jazdy. Nie możesz tego zrobić z prawdziwym drugim biegiem. :)

Najbardziej widocznym aspektem tego jest to, że zobaczysz, że cała jednostka napędowa przestraja się w górę o około 1000 obr./min przy prędkości.. (jakiejkolwiek prędkości powyżej około 25 km/h) w porównaniu do D, więc tak.. będziesz jechał na wyższych obrotach.. ale prawie niemożliwe jest osiągnięcie czerwonej linii na tych 1,5Ts nawet w trybie S. W rzeczywistości założę się, że układ napędowy ma zabezpieczenia przed osiągnięciem lub przekroczeniem czerwonej linii i automatycznie obniży obroty, aby temu zapobiec.

Przepraszam, jestem w Meksyku, na północ od Mexico City.

Tak, używam "S" do jazdy z mniejszą prędkością i to trochę pomaga, i przeczytałem moją instrukcję.

Czy są jakieś modyfikacje, które mogę wprowadzić, aby zmniejszyć opóźnienie turbosprężarki? Widziałem chipy, które podłącza się do portu OBD i które obiecują zwiększoną moc, oraz coś innego, czego nazwy nie mogę sobie przypomnieć, co ma zwiększać reakcję na gaz. Czy któreś z nich naprawdę działają? (Nawiasem mówiąc, odkryłem już, że dealer tutaj to POS, który zrobi wszystko, aby unieważnić moją gwarancję, więc nie jestem tym zbytnio zaniepokojony).

Och, i tak, tryb ECO się nie wydarzy ;-)
Dlaczego używać tylko "S" do wolnej jazdy? "S" oznacza sport, a nie wolno. Aby uzyskać lepsze przyspieszenie podczas włączania się do ruchu na autostradzie, użyj "S" lub weź lekcje jazdy.

Econ wpływa na klimatyzację (pozwala sprężarce częściej się zatrzymywać) i tempomat (pozwala na dodatkowe 2 mph wolniej pod górę).
W testach od zera do 55 - brak różnicy w czasie. Nie ma różnicy w przyspieszeniu przy wciśniętym do oporu econ i non-econ.
Pedal jest wolniejszy po lekkim naciśnięciu - to wszystko, co robi econ.
Zgadzam się w 100%

Ponieważ turbosprężarka zaczyna się obracać przy 1800 obr./min i jest w pełni obrócona przy 2000 obr./min.
Dlaczego wciąż ponownie publikujesz te bzdurne dezinformacje, nawet po tym, jak powiedziałem ci, jak bardzo się mylisz?

Turbosprężarka zaczyna się obracać, gdy silnik się uruchamia, a nie przy 1800 obr./min, i NIE osiąga pełnej prędkości obrotowej przy 2000 obr./min silnika.

2.0T przewyższyłoby CR-V. Użyj trybu "S" dla lepszego przyspieszenia. Wyłączenie ECO zwiększa bogactwo mieszanki, a "S" podnosi bazowe/dolne obroty podczas "cruise". Po jeździe 38 i 46-konnymi dwusuwami SAAB-a dawno temu, 1.5T jest skąpy i naprawdę zmaga się z wytworzeniem ciepła - chłodzi szybciej niż SAAB 93F! Kupiłem podgrzewacz silnika. Skróciłem czas nagrzewania do 3 minut i pół mili z 10 minut i 1,5 mili! Najbardziej żwawy pojazd, jaki kiedykolwiek posiadałem w ciągu 59 lat!

21 - 40 of 48 Posts
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.