Honda CR-V Owners Club Forums banner

Rozrusznik do hybryd

1 reading
5.1K views 18 replies 8 participants last post by  FrayAdjacent  
#1 ·
Zdarzyło się już 3 razy z naszym CRV 2022 Hybrid, że akumulator był całkowicie rozładowany po tym, jak samochód został pozostawiony z włączonymi światłami pozycyjnymi przez pomyłkę. Swoją drogą, to wada konstrukcyjna Hondy, która pozwala na takie rozładowanie, a nie po prostu wyłącza światła, gdy - czuje się jak samochód z lat 80-tych, a nie z 2020 ;)

Przechodząc do sedna - do tej pory uruchamiałem CRV z innego samochodu, sprawdziłem akumulator i było ok, bez innych problemów. Ale jadąc na wakacje w bardziej odległe rejony, pomyślałem, że potrzebuję rozrusznika jako zapasowego.

Ale patrząc na rozruszniki: wszystkie są zaprojektowane tak, aby generować wysoki prąd w ciągu kilku sekund - po prostu po to, aby uruchomić silnik w normalnym samochodzie benzynowym/diesla. Jedna z jednostek, którą oglądałem: (Osram BAtteryStart 300) - podaje w instrukcji, że dostarcza 300 A, ale przez 3 sekundy.

W związku z tym pytania:
- Czy 3 sekundy wystarczą, aby zasilić system i uruchomić konwerter dc2dc oraz aby akumulator 12 V zaczął ładować się z akumulatora trakcyjnego?
Czy też wystarczy to czasu, aby uruchomić silnik (z przyciskiem Sport, aby to wymusić)?

- Czy ktoś wie, ile czasu i ile amperów potrzeba, aby zasilić hybrydowy CRV Hondy?

Dzięki i pozdrawiam!

Kris

#8 ·
Witaj!

Z jakiego kraju to jest? Być może nie będzie można kupić tych samych przedmiotów tutaj w Ameryce, ale większość zestawów rozruchowych działa dobrze, nie jestem pewien, jakie natężenie prądu jest potrzebne, ale niektóre są małe, a niektóre takie, myślę, że więcej rezerwy.
Cześć! Przesiadywałem tu od dłuższego czasu, więc to mój pierwszy post. Polska / Europa, ale nie zależy mi na konkretnej marce. Zastanawiałem się tylko, czy rozruszniki zaprojektowane do normalnych silników będą działać w systemie hybrydowym. Wybrałbym mniejsze natężenie prądu, ale dłuższy czas, gdyby istniały takie urządzenia.
Ale może 3 sekundy wystarczą.

#4 ·
Krótka odpowiedź: 3 sekundy powinny wystarczyć, ponieważ musisz uruchomić silnik 2.0L, aby uruchomić generator inwerterowy i to właśnie z niego uzyskasz moc do ładowania akumulatora napędowego, który z kolei naładuje akumulator 12 V.

Zatem rozrusznik ma moc 1,4 kW. Matematyka daje 116,66~ Amperów.

Fakt: Zarówno akumulator napędowy, jak i podwozia mają pojemność 1,4 kWh.

#7 ·
Krótka odpowiedź: 3 sekundy powinny wystarczyć, ponieważ musisz uruchomić silnik 2.0L, aby uruchomić generator inwertera i to właśnie tam uzyskasz moc do ładowania akumulatora napędowego, który z kolei naładuje Twój akumulator 12 V.
Cześć! Dzięki, ale z tego, co rozumiem, jeśli akumulator napędowy jest w porządku, procesor nie uruchomi nawet silnika 2.0L i pozostanie w trybie EV.

To właśnie się stało, gdy ostatnim razem uruchomiłem go z innego samochodu.

Naciśnięcie tylko "Sport" zmusza silnik do uruchomienia.

Zastanawiałem się więc, ile czasu potrzeba, aby faktycznie włączyć elektronikę i uruchomić konwerter (a nie generator).

Czy jesteś pewien, że akumulator 12 V nie jest ładowany, dopóki główny silnik nie pracuje?

#5 ·
To akumulator 12 V jest rozładowany. Po podłączeniu boostera akumulatora system 12 V zasila obwód sterowania i urządzenia pomocnicze, aby umożliwić uruchomienie samochodu.

O ile wiem, silnik nie jest uruchamiany w sposób konwencjonalny, dlatego nie jest wymagany wysoki prąd rozruchowy. Po uruchomieniu samochody będą samowystarczalne, więc można usunąć booster.

#6 ·
OP jest w Polsce, chociaż Farcăul jest w Rumunii.

Idąc dalej....
Kup akumulator rozruchowy litowy 12 V, ponieważ wytrzymują dłużej i tolerują całkowite rozładowanie.
Kwas ołowiowy szybko staje się śmieciem, jeśli napięcie jest zbyt długo poniżej poziomu tolerancji, zbyt wiele razy.

#9 ·
OP jest w Polsce, chociaż Farcăul jest w Rumunii

Idąc dalej....
Kup akumulator rozruchowy litowy 12 V, ponieważ wytrzymują dłużej i tolerują całkowite rozładowanie.
Kwas ołowiowy szybko staje się śmieciem, jeśli napięcie jest zbyt długo poniżej poziomu tolerancji, zbyt wiele razy.
OP jest w Polsce, chociaż Farcăul jest w Rumunii
To świetny połów :)(y)

#11 ·
Nawiasem mówiąc, nie sądzę, żeby temat w pełni należał do Akcesoriów.

To nie jest pytanie, który produkt kupić, ale ile prądu zużywa hybrydowa Honda podczas uruchamiania z 12 V.
Czy ktoś może wskazać jakieś dane na ten temat, proszę dać znać!
Tak, to też może być offtop, to akcesorium, osoba szuka rozrusznika, a nie problemu z samochodem.

#12 ·
Rozumiem, dokąd zmierzasz, jednak to PCU decyduje, kiedy uruchomić ICE. SOC akumulatora napędowego jest głównym czynnikiem, gdy się nie poruszasz.

Możesz również wymusić zimny rozruch silnika, włączając ogrzewanie.

Wygląda na to, że skupiasz się na czasie zasilania z rozrusznika, jednak uważam, że jest to nieistotne, ponieważ Twoim zamiarem nie jest uruchomienie silnika.

Przenośne rozruszniki są przeznaczone do uruchamiania ICE (maksymalna moc), co jest częścią Twojego pierwotnego pytania. Zasilanie elektroniki jest funkcją akumulatora 12V. 12V to 12V niezależnie od źródła, więc jeśli zapotrzebowanie na natężenie prądu jest znacznie niższe niż pobór prądu przez rozrusznik, logicznie rzecz biorąc, będziesz mieć wystarczającą moc do zasilania elektroniki.

Dodatkowo, na podstawie tego, co napisałeś, 3 razy zabiłeś swój akumulator 12V FLA. Być może powinieneś go wymienić, zanim ulegnie awarii, co nastąpi w najbliższej przyszłości.

Wcześniejsza sugestia, aby przejść na akumulator litowy, moim zdaniem nie jest dobrym pomysłem, ponieważ Twój system nie ma odpowiedniej ładowarki dla wyższego wymaganego napięcia. Obecnie dostępne są akumulatory AGM do pojazdów elektrycznych.

Do przemyślenia: Ponieważ muszę odłączyć akumulator 12V, aby go naładować lub sprawdzić wodę, używam zewnętrznego akumulatora, aby zapisać pamięć komputera. Skoro uruchomiłem komputer (i światła wewnętrzne) na akumulatorze ze zdjęcia, dlaczego przenośny akumulator rozruchowy miałby nie zapewniać tej samej funkcji?

Ponadto akumulator napędowy nie zasili samochodu przez bardzo długi czas, nawet jeśli był w 100% naładowany, gdy zaparkowałeś, a ładowanie rozładowanego akumulatora 12V nie nastąpi w czasie potrzebnym do rozładowania akumulatora napędowego, co prowadzi do uruchomienia ICE.

Myślę, że lista kontrolna przed wyjazdem w celu wyłączenia świateł i nowy akumulator byłyby dobrą strategią.

#15 ·
Wygląda na to, że skupiasz się na czasie zasilania z rozrusznika, ale uważam, że jest to nieistotne, ponieważ Twoim zamiarem nie jest uruchomienie silnika.
Cześć, dziękuję za odpowiedź!

Wynika to z tego, że tak naprawdę nie wiem, ile czasu trwa pełny proces włączania (samokontrola, uruchamianie komponentów itp.).
W przypadku normalnego silnika jest to dość jasne, silnik działa = sukces. Akumulator AGM to dobry pomysł, ale myślałem o czymś mniejszym, co mogłoby również służyć jako ładowarka do telefonu itp. Wszystkie urządzenia NOCO i podobne mają tendencję do posiadania stosunkowo małej pojemności Li, aby mieć maksymalny stosunek Amperów jako argument sprzedażowy (jak DUŻE silniki można uruchomić).

Jeśli chodzi o listę kontrolną - tak, ale powiedz to mojej żonie :)
Nawiasem mówiąc, nadal uważam, że to wada konstrukcyjna. Np. kiedy parkujesz, a radio gra, jeśli trwa to zbyt długo w stosunku do obecnego stanu, każdy nowoczesny samochód w końcu się wyłączy. Światła pozycyjne powinny być włączone nawet po zamknięciu samochodu, ale tutaj powinna obowiązywać ta sama logika: jeśli akumulator 12 V jest zbyt rozładowany, powinny się wyłączyć. Miałem starsze samochody, które to robiły i nigdy wcześniej nie doświadczyłem takiego problemu.

Nawiasem mówiąc, to również mnie martwi podczas korzystania z elektrycznej klapy bagażnika zimą. Powiedzmy, że pakujesz się z domku sam, jest -10 C (14 F) i nie chcesz trzymać klapy bagażnika otwartej, aby nie zamrozić samochodu w środku. Więc robisz to 1-2-3-4-5-6 razy (ah - ta ostatnia zapomniana torba) i zaczynasz się modlić, czy wystarczy, aby uruchomić samochód ;)

#14 ·
Ponieważ silnik jest uruchamiany przez akumulator HV, akumulator pod maską potrzebuje tylko tyle ładunku, aby umożliwić komunikację, prawda? To znaczy, nawet bardzo minimalnie naładowany akumulator umożliwi uruchomienie silnika.
Tak i nie. To drugi silnik w silniku/generatorze uruchamia silnik benzynowy. Drugi silnik czerpie energię z akumulatora HV.

Jeśli akumulator 12 V jest uszkodzony, można zasilić komputer(y) z tak małego akumulatora jak ja, ale żeby przejść przez martwy akumulator, myślę, że można napotkać problem niskiego napięcia.

Jeśli musisz uruchomić silnik za pomocą kabli rozruchowych, dobrym pomysłem byłoby odłączenie zacisków akumulatora i po sprawdzeniu akumulatora naładowanie go do pełnej pojemności przed ponownym uruchomieniem.

Rozumiem również, że strategia ładowania dc2dc ładuje akumulator 12 V tylko do około 80%. Jeśli to prawda, nie rozumiem logiki użytej do określenia, że jest to optymalne. Miałoby to więcej sensu, gdybyśmy mówili o ogniwach LiFePo4.

#18 ·
Kiedy hybrydowy pojazd Hondy zostaje włączony, nie pobiera dużej ilości prądu z akumulatora 12V. Akumulator 12V w hybrydzie Hondy służy przede wszystkim jako bufor i początkowe źródło zasilania dla elektroniki i systemów sterowania pojazdu, a nie jako główne źródło zasilania do uruchamiania silnika. Oto podział działania systemu 12V w hybrydzie Hondy:

Początkowe włączenie: Akumulator 12V dostarcza początkową moc do "obudzenia" komputerów i systemów sterowania pojazdu. Wymaga to stosunkowo niewielkiego prądu w porównaniu do uruchamiania tradycyjnego silnika spalinowego.
Funkcja bufora: Akumulator 12V działa jako bufor dla niskonapięciowych systemów elektrycznych pojazdu. Pomaga utrzymać stabilne napięcie dla różnych komponentów elektronicznych.
Konwerter DC-DC: Po początkowym uruchomieniu konwerter DC-DC pobiera energię z akumulatora wysokiego napięcia hybrydowego (IMA) i przetwarza ją na 12V, aby zasilać systemy elektryczne pojazdu i w razie potrzeby doładowywać akumulator 12V.
Minimalny pobór prądu podczas normalnej pracy: W normalnych warunkach akumulator 12V doświadcza minimalnego poboru prądu podczas pracy pojazdu, ponieważ konwerter DC-DC dostarcza większość energii dla systemów 12V.
Uwagi dotyczące zimnej pogody: W bardzo zimnych warunkach akumulator 12V może wymagać dostarczenia energii do uruchomienia silnika benzynowego za pomocą tradycyjnego silnika rozruchowego, co wymagałoby więcej prądu.

Jednak nie jest to typowy tryb pracy dla hybryd Hondy.

Należy pamiętać, że akumulator 12V w hybrydzie Hondy nie odpowiada za zasilanie głównego układu napędowego hybrydy ani uruchamianie silnika w normalnych warunkach. Akumulator wysokiego napięcia hybrydowego zajmuje się tymi zadaniami. Rola akumulatora 12V polega przede wszystkim na wspieraniu elektroniki pojazdu i pełnieniu funkcji zapasowego źródła zasilania w razie potrzeby.

#19 ·
Jak wspomniano wcześniej, akumulator 12 V nie uruchamia silnika. Po prostu włącza komputery, a następnie podłączany jest akumulator hybrydowy i od tego momentu jest używany.

Zatem jeśli akumulator 12 V się rozładuje, nie potrzebujesz dużej mocy, aby uruchomić pojazd. Prawie każdy mały rozrusznik 12 V powinien wykonać zadanie bez żadnych problemów.