Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

Klucz nie obraca się w stacyjce

46K views 7 replies 6 participants last post by  fishycomics  
#1 ·
Bonjour z Montrealu

Dziś rano mój kluczyk nie chciał się obrócić w stacyjce, kierownica również wydaje się zablokowana (nie rusza się).
Czy ktoś miał już wcześniej taki problem, jakiś sposób, jak to rozwiązać?

Mój CRV to model z 2002 roku, automatyczna skrzynia biegów.

Dziękuję

#2 ·
Czasami mechanizm blokady kierownicy się zacina. Kierownica może znajdować się w pozycji, która uniemożliwia obracanie się mechanizmu blokady kierownicy. Może pomóc obrócenie kierownicy w celu jej uwolnienia i jednoczesne przekręcenie kluczyka?? Innym razem szpilki w samym zamku utkną lub zablokują się w cylindrze. Spryskanie zamka preparatem WD-40 może pomóc?? Wkładanie i wyjmowanie klucza?? Sprawdź również kluczyk pod kątem uszkodzeń?? A potem zdarzają się sytuacje, gdy selektor biegów uniemożliwia obracanie kluczyka. Dzieje się tak, gdy selektor biegów nie jest prawidłowo ustawiony względem wybranego biegu. Lub może się to zdarzyć, gdy akumulator jest rozładowany (rzadko się to zdarza w ten sposób).

#4 ·
Więc nie mówisz nam, co robiłeś ostatnio, czy chcesz podzielić się tym, co robiłeś, kiedy przygotowywałeś się do zakończenia jazdy?

Nieprawidłowe wyłączenie może powodować problem, którego doświadczasz, pewną siłę na obracanie koła, a następnie przekręcenie kluczyka, przy jednoczesnym utrzymywaniu nacisku na koło.

Save
#5 ·
Mój Ridgeline z 2007 roku miał ten sam problem. Wewnętrzny mechanizm blokujący był zużyty. Udało mi się uruchomić/jechać, manipulując kluczem i poruszając kierownicą w lewo i w prawo... Dealer (doskonały) powiedział, że jedynym sposobem na rozwiązanie problemu jest wymiana zamka rozrusznika na nowy, który byłby inaczej zakodowany za 700,00 $ +/- i miałbym teraz DWA klucze... Na forach Ridgeline byli inni, którzy mieli ten sam problem. Postępując zgodnie z radami innych, dzwoniłem do zakładów ślusarskich, aż znalazłem taki ze specjalistą od zamków SAMOCHODOWYCH. Ten ślusarz wymienił zużyte części, zachował działanie zamka z oryginalnym kluczem i kosztowało to 70,00 $. Powodzenia!

#6 ·
Pamiętam mojego Chevy Beretta, mogłem uruchomić samochód i kiedy chciałem, wyjąć kluczyk, dzisiaj klucze są lepiej wykonane, i mam moją Toyotę z 2010 roku, gdzie mogę robić wszystko, ale nie mogę zablokować drzwi kierowcy, ponieważ jedna część musiała się zużyć na kluczu, więc może być tak, że kluczyk po prostu się poddał po wielu użyciach. bardziej dzisiaj to brelok, bateria słabnie, potrzebny nowy, a nie kluczyk, więc czy staromodny kluczyk trwa wiecznie, nie.

Save
#7 ·
Jestem nowy na forum. Dodam kolejną możliwość. Kiedy mój CRV z 2001 roku miał podobny problem, technik serwisowy powiedział, że klucz może być zużyty i tak było. Przeszedłem na zapasowy klucz i problem został rozwiązany, przynajmniej w tym przypadku, na jakiś czas. Nie chodzi o to, że inne problemy nie pojawiłyby się w przyszłości, zużycie.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.