Honda CR-V Owners Club Forums banner
101 - 120 of 220 Posts
Najwyraźniej dzisiaj pojawiła się rewizja tego TSB(24-052) i w tej chwili żadne części nie są dostępne. Uważam, że może to przerodzić się w wezwanie do serwisu. Mój dealer powiedział, że wszystkie CRV 23/24 na placu są wstrzymane ze sprzedażą w tym momencie. Otworzyłem sprawę w Hondzie. Czekam na odpowiedź

Do wiadomości:

3 października 2024 r. Numer kampanii NHTSA: 24V744000
Trudności w kierowaniu spowodowane uszkodzeniem przekładni kierowniczej
Trudności w kierowaniu mogą zwiększyć ryzyko wypadku.

Numer kampanii NHTSA: 24V744000
Producent Honda (American Honda Motor Co.)
Elementy UKŁAD KIEROWNICZY
Potencjalna liczba jednostek objętych kampanią 1 693 199
Podsumowanie
Firma Honda (American Honda Motor Co.) wycofuje z rynku niektóre modele Acura Integra z lat 2023-2025, Civic Type R, CR-V Hybrid, CR-V, HR-V, Civic z lat 2022-2025, Civic Hatchback, Acura Integra Type S z lat 2024-2025, CR-V Fuel Cell EV z 2025 r., Civic Hybrid i Civic Hatchback Hybrid. Zespół przekładni kierowniczej mógł zostać nieprawidłowo wyprodukowany, co może powodować nadmierne tarcie wewnętrzne i prowadzić do trudności w kierowaniu pojazdem.
Środki zaradcze
Dealerzy wymienią sprężynę ślimakową i w razie potrzeby rozprowadzą ponownie lub dodadzą smar bezpłatnie. Oczekuje się, że listy zawiadamiające właścicieli zostaną wysłane 18 listopada 2024 r. Właściciele mogą skontaktować się z działem obsługi klienta Honda pod numerem 1-888-234-2138. Numery Honda dla tego wycofania to SJS, MJU, QJT i VJV.
Uwagi
Właściciele mogą również skontaktować się z infolinią bezpieczeństwa pojazdów National Highway Traffic Safety Administration pod numerem 1-888-327-4236 (TTY 1-800-424-9153) lub wejść na stronę nhtsa.gov.
28 produktów objętych kampanią
2 powiązane dokumenty
Kopiuj link do informacji

Właśnie otrzymałem aktualizację od dealera, że przewidywany termin dostawy to ostatni tydzień marca lub pierwszy tydzień kwietnia (8 - 10 tygodni).
Dealer w końcu otrzymał części i wymienił przekładnię kierowniczą i EPS 12 czerwca. Potem nie było żadnych problemów.

Właśnie otrzymałem e-mail z powiadomieniem o akcji serwisowej dotyczącej bezpieczeństwa:
Numer identyfikacyjny akcji serwisowej NHTSA :
24V744[/TD>
Producent :
[/TD>

[TD]Honda (American Honda Motor Co.)[/TD>
Temat :
Trudności w kierowaniu spowodowane uszkodzeniem przekładni kierowniczej[/TD>
[TD]
[TD]
[TD]

Na stronie Carfaxa jest napisane: QJT 2023-25 CR-V EPS Grbx Greasing Saf Rec

Numer NHTSA jeszcze niedostępny.

Zgadując po skrócie, chodzi o problem z przekładnią kierowniczą ze wspomaganiem elektrycznym, dotyczącym smarowania :)

Jeśli to już zostało opublikowane, proszę usunąć, ale jeszcze nic nie widziałem.

Znalazłem to również dzisiaj:

Honda i National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) wydają wezwanie do serwisu dotyczące prawie 1,7 miliona samochodów i SUV-ów w Stanach Zjednoczonych z powodu problemu z układem kierowniczym, który może zwiększyć ryzyko wypadku.

Wezwanie dotyczy 1 693 199 pojazdów Honda z modeli z lat 2022–2025. Obejmuje to niektóre typy następujących modeli:

Honda Civic
Honda Civic Type R
Honda CR-V
Honda HR-V
Acura Integra
Acura Integra Type S
Zgodnie z raportem NHTSA, wezwanie wynika z nieprawidłowo wyprodukowanego koła ślimakowego przekładni kierowniczej, powodującego nadmierne tarcie wewnętrzne w pojazdach. To tarcie może powodować uczucie „lepkości” podczas obracania kierownicy.

„Zwiększone tarcie między przekładnią ślimakową a kołem ślimakowym może zwiększyć wysiłek i trudności związane z kierowaniem, zwiększając ryzyko wypadku lub obrażeń” – czytamy w raporcie NHTSA.

Dealer w końcu dostał części i 12 czerwca wymienił przekładnię kierowniczą i EPS. Potem nie było problemów.

Właśnie otrzymałem e-mail z powiadomieniem o akcji serwisowej:
Numer identyfikacyjny akcji serwisowej NHTSA :
24V744
Producent :
Honda (American Honda Motor Co.)
Temat :
Trudności w kierowaniu spowodowane uszkodzeniem przekładni kierowniczej
Czy miałeś osobny problem, ponieważ akcja serwisowa nie przewiduje całkowitej wymiany EPS. Zostałem również poinformowany dzisiaj, że mój dealer wymaga inspekcji przed wykonaniem akcji serwisowej. O co chodzi?

Oto link do odpowiedniego raportu NHTSA dotyczącego bezpieczeństwa:
https://static.nhtsa.gov/odi/rcl/2024/RCLRPT-24V744-4093.PDF

Opis wady: "Ze względu na nieprawidłowo wyprodukowaną ślimacznicę przekładni kierowniczej, koło może pęcznieć podczas użytkowania, zmniejszając grubość filmu smarowego pomiędzy ślimacznicą a ślimakiem. Ponadto, obciążenie wstępne sprężyny ślimaka zostało ustawione nieprawidłowo wysoko, zwiększając siłę ślizgową pomiędzy elementami. W rezultacie zmniejszonej grubości filmu smarowego i zwiększonej siły ślizgowej, tarcie pomiędzy ślimacznicą a ślimakiem wzrasta."

Ryzyko dla bezpieczeństwa: "Zwiększone tarcie pomiędzy ślimakiem a ślimacznicą może zwiększyć wysiłek i trudności związane z kierowaniem, zwiększając ryzyko wypadku lub obrażeń."

Przyczyna: "Ze względu na niewystarczający proces wyżarzania i duże obciążenie podczas docierania pojedynczego elementu podczas produkcji ślimacznicy, ciepło otoczenia i wilgoć mogą powodować pęcznienie zębów ślimacznicy podczas użytkowania, co skutkuje zwiększeniem kąta nacisku zębów ślimacznicy. Prowadzi to do wyższego ciśnienia powierzchniowego i zmniejszenia grubości filmu smarowego, zwiększając tarcie pomiędzy ślimacznicą a ślimakiem. Ponadto, obciążenie wstępne sprężyny ślimaka zostało ustawione zbyt wysoko, zwiększając obciążenie ślizgowe przekładni i powodując wyższe tarcie oraz zwiększone wahania momentu obrotowego podczas kierowania."

Naprawa: "Zarejestrowani właściciele wszystkich dotkniętych pojazdów zostaną skontaktowani pocztą i poproszeni o zabranie swojego pojazdu do autoryzowanego dealera Hondy. Dealer wymieni sprężynę ślimaka na ulepszoną część i rozprowadzi lub doda smar. Właściciele, którzy zapłacili za wykonanie tych napraw na własny koszt, mogą kwalifikować się do zwrotu kosztów, zgodnie z planem zwrotu kosztów akcji serwisowej złożonym w NHTSA."

Dodatkowe informacje znajdują się w SRR, do którego link znajduje się powyżej; w tym poście zawarto jedynie kilka najważniejszych informacji.

- Lis

Zrobiłem to w zeszłym miesiącu w moim Sport Touring 2023. Lepkie kierowanie zniknęło. Martwię się o trwałość tego rozwiązania, ponieważ przekładnia ślimakowa może w późniejszym czasie ponownie ulec wadzie pęcznienia.

Mam pytanie do tych, którzy niedawno załatwili swoje wezwanie serwisowe, w którym wymieniono i nasmarowano tylko przekładnię ślimakową, a przekładnia kierownicza nie została wymieniona. Czy ktoś zauważył po naprawie, że wszystko wróciło do płynnego działania? Właśnie dzisiaj miałem wezwanie serwisowe w moim 23 CRV (przekładnia kierownicza NIE została wymieniona) i teraz wydaje się gorzej niż przed przyjazdem. Zauważam, że kierownica teraz sama z siebie ma lekkie ruchy, czego wcześniej nie robiła.

Czy miałeś osobny problem, ponieważ wezwanie do serwisu nie przewiduje całkowitej wymiany EPS? Zostałem również poinformowany dzisiaj, że mój dealer wymaga inspekcji przed wykonaniem wezwania do serwisu. O co chodzi?
Miałem problem z powolnym skręcaniem (zmiana pasa ruchu) po jeździe prosto z prędkością autostradową. Kierownica "zacinała się" i wymagała kilku uncji siły, aby ją przepchnąć. Zobacz post #19 powyżej - https://www.crvownersclub.com/posts/1837724/ aby zapoznać się z opisem. Byłem w pełni przygotowany na przeskakiwanie przez obręcze z dealerem, ale obrócił opony i kiedy to nie rozwiązało problemu, zgodzili się, że jest problem.

Mam pytanie do tych, którzy niedawno zajęli się swoim wezwaniem do serwisu, w którym wymieniono i nasmarowano tylko przekładnię ślimakową, a nie wymieniono przekładni kierowniczej. Czy ktoś zauważył po naprawie, że wszystko wróciło do płynnego działania? Właśnie dzisiaj wykonałem wezwanie do serwisu w moim 23 CRV (przekładnia kierownicza NIE została wymieniona) i teraz wydaje się gorzej niż przed przyjazdem. Zauważam, że kierownica teraz sama z siebie ma lekkie ruchy, czego wcześniej nie robiła.
Wymieniłem całą skrzynię biegów we wrześniu, od tego czasu trzy podróże drogowe na łączną odległość 4 tys. mil i działa świetnie. Dwie wcześniejsze wizyty u dealera przyniosły niewielkie poprawy, ale nie całkowitą naprawę. Nie jestem pewien, co zrobili podczas tych dwóch pierwszych wizyt, ale mogłem powiedzieć, że coś było robione. Po przeczytaniu powiadomienia o wezwaniu do serwisu zastanawiałem się, jak sprężyna i smar doprowadzą do całkowitej naprawy.

Myślę, że poczekam, aż przyjdzie mój listopadowy list, żeby to zrobić. Daj dealerom czas na zapoznanie się z procesem naprawy i posiadanie wystarczającej liczby części w łańcuchu dostaw. Mój samochód to robi, ale jest to bardzo niewielkie i nie zawsze to robi w tym momencie.

Wymieniłem całą skrzynię biegów we wrześniu, od tego czasu trzy podróże drogowe na łączną odległość 4 tys. mil i działa świetnie. Dwie poprzednie wizyty u dealera skutkowały niewielkimi ulepszeniami, ale nie całkowitą naprawą. Nie jestem pewien, co zrobili podczas tych dwóch pierwszych wizyt, ale mogłem powiedzieć, że coś było robione. Po przeczytaniu zawiadomienia o wycofaniu zastanawiałem się, jak sprężyna i smar doprowadzą do całkowitej naprawy.
Co się działo, że przyniosłeś to dwa razy? Zamierzam o tym wspomnieć, kiedy przyniosę to, aby wymienić moją sprężynę zegarową. (Oddzielny problem)

101 - 120 of 220 Posts