Honda CR-V Owners Club Forums banner

Rozmiary i skoki nakrętek i śrub do różnych rzeczy?

1.4K views 2 replies 3 participants last post by  Kazoo2U  
#1 ·
Podobnie jak większość CRV tutaj, mój ma rdzę tu i ówdzie.

Pod maską zwykle nakrętki i śruby trzymające wszystko wyglądają na zużyte.
Za każdym razem, gdy coś naprawiam/serwisuję/wymieniam, to loteria, czy wyjdą, się urwą czy zaokrąglą.

Chciałbym zacząć je wszystkie wymieniać, kiedy wykonuję te prace. Albo po prostu zrobić to wszystko w jedno popołudnie, aby zaoszczędzić przyszłych bólów głowy dla mnie i warsztatu.

Rozejrzałem się i niewiele znalazłem. Czy jest jakiś wątek z poradami lub dobre źródło, aby dowiedzieć się o rozmiarach/skoku itp. dla takich rzeczy jak:
Filtr ERG
Przepustnica
Tacka na baterie
Cewki zapłonowe
Itd. itd.

Zastanawiałem się, czy zwykle są to standardowe rozmiary, czy też istnieje milion wariantów.

Na zdrowie

#3 ·
Nie znając modeli biznesowych po waszej stronie stawu, czy w Wielkiej Brytanii są duże, samoobsługowe sklepy z narzędziami? U nas duże sklepy mają szablony różnych rozmiarów nakrętek i śrub. Szablony te pozwalają na porównanie oryginalnej nakrętki/śruby ze standardem. Znajomość średnicy/skoku/długości danej śruby powinna znacznie ułatwić wymianę.

Zabierz swoją nieznaną śrubę/śruby do jednego z tych sklepów. Wypróbuj je na szablonie i zapisz te wymiary. Zwróć również uwagę na symbol wybity na łbie starej śruby. Jakąkolwiek nową śrubę kupisz, MUSI mieć te same informacje wybite na niej. Podczas gdy niektóre elementy sprzętowe mogą być używane w pojazdach, inne mogą nie być odpowiednie do użytku w samochodach ze względu na naprężenia/wibracje występujące w komorze silnika i wokół niej.

W razie wątpliwości co do elementu w sklepie z narzędziami, zabierz swoje wymiary do sklepu z częściami samochodowymi. Powinni być w stanie dopasować stare śruby do nowych śrub wykonanych zgodnie ze standardami motoryzacyjnymi.

Powodzenia. Informuj nas na bieżąco, ponieważ wielu innych członków forum uczestniczących w procedurach DIY może potrzebować wymienić tę jedną nakrętkę/śrubę, która wpadła w wewnętrzne głębiny komory silnika, by nigdy więcej nie być widzianą, ale słyszaną za każdym razem, gdy przejeżdżasz przez nierówność. :rolleyes: