Aktualizacja 2021 - OD jest naprawione. Dalsze dyskusje są niedozwolone i nie podlegają dyskusji.
To prawda, że etanol ma niższą całkowitą energię, ale jest powszechnym składnikiem podnoszącym liczbę oktanową benzyny w sposób, który nie przyczynia się do zanieczyszczenia powietrza. Ma inny punkt zapłonu, a także pochłania wodę w paliwie... więc ma szereg zalet jako dodatek do benzyny.Teoria E15 jest dla mnie interesująca. Dla pełnej jasności, nie jestem inżynierem mechanikiem i nie twierdzę, że nim jestem. Zawsze słyszałem, że etanol spala się goręcej, więc myślałem, że przy wyższych mieszankach etanolu silnik może się bardziej nagrzewa i spala nadmiar paliwa w skrzyni korbowej. Ale po małym przeszukaniu wygląda na to, że to mit, ponieważ etanol faktycznie zawiera mniej energii niż benzyna. W artykule, na który natknąłem się, stwierdzono, że większość silników jest dostrojona do pracy na bogato (aby zachować chłód, wytwarzać więcej mocy, zapobiegać LSPI itp.) i że większość nowoczesnych silników dostosowuje mieszankę paliwowo-powietrzną w oparciu o rodzaj użytego paliwa. Zdaję sobie sprawę, że to nic nowego dla ekspertów na tym forum, ale zastanawiałem się, czy jest możliwe, że w miarę wzrostu zawartości etanolu „algorytm” używany przez silnik nie kompensuje tak bardzo i mieszanka staje się uboższa niż celowo zbyt bogata mieszanka używana do walki z LSPI... Czy ktoś zauważył różnice w zużyciu paliwa podczas jazdy na E10, E15 vs E0? Prawie wszystko w KS ma E10, więc nigdy nie eksperymentowałem. Jeśli zużycie paliwa pozostało zasadniczo takie samo, wydawałoby się, że silnik nie kompensuje zmniejszonej energii, wlewając więcej paliwa, jak można by się spodziewać. Nie wiem, może po prostu skończyłbyś zużywając więcej paliwa, ponieważ bardziej naciskasz pedał przyspieszenia (wydaje się mało prawdopodobne, aby doszło do zauważalnej utraty mocy). Chyba oficjalnie to przemyślam, więc śmiało powiedz mi, gdzie się mylę. Byłoby interesujące, gdyby osoby doświadczające najpoważniejszego OD używały E0.
Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk
Mielibyśmy przeprowadzić testy na zawartość alkoholu w mieszankach zimowych, aby to potwierdzić. Jesteśmy mniej niż tydzień od letniej benzyny.To prawda, że etanol ma niższą całkowitą energię, ale jest powszechnym składnikiem podnoszącym poziom oktanowy benzyny w sposób, który nie przyczynia się do zanieczyszczenia powietrza. Ma inny punkt zapłonu, a także pochłania wodę w paliwie... więc ma szereg zalet jako dodatek do benzyny.
Wątpię, żebyś zauważył dużą, jeśli w ogóle jakąś, różnicę w zużyciu paliwa przy prawidłowo działającym silniku. Dynamiczne strojenie oczywiście się zmieni, co dość dobrze potwierdza monitorowanie UMRdyldo. A jego dane wskazują, że silnik powinien działać wydajniej z E15, co w rzeczywistości może być dobrą rzeczą dla tego konkretnego silnika i problemu OD.
Dla mnie prawdziwym zainteresowaniem mieszankami paliw (których jest wiele w całym kraju) jest to, jaka jest formuła każdej z zimowych mieszanek... ponieważ jak większość z nas wie... poza niewielką liczbą anegdotycznych raportów o OD w gorących klimatach latem, przeważająca część zgłoszonego problemu spoczywa na bardzo niskich temperaturach i silniku pozostającym zimnym nawet podczas jazdy. Zostało to faktycznie potwierdzone przez Hondę i jest podstawą ich TSB, aby się tym zająć. Więc dla mnie pytanie brzmi... jaki udział mają różne mieszanki zimowe, a w mniejszym stopniu letnie, w przyczynianiu się do problemu OD lub jego łagodzeniu? Być może paliwo nie ma z tym nic wspólnego, ale dane UMRdyldo sugerują coś innego, ale oczywiście nie potwierdzają absolutnie, że paliwo jest dominującym czynnikiem (potrzebnych jest więcej punktów danych).
W rzeczywistości, dzięki nowoczesnej technologii silników, paliwo naprawdę nie powinno być już brane pod uwagę przez właścicieli pojazdów, ale istnieje duża liczba marek/modeli samochodów, które określają szczególne wymagania dotyczące paliwa dla swoich silników, aby działały prawidłowo... więc mieszanki paliw nadal odgrywają rolę w działaniu i wydajności silnika.
Dobry post. Mam nadzieję uzyskać kilka odpowiedzi w ciągu najbliższych kilku miesięcy od źródeł wewnętrznych. Do tej pory moje rozmowy z nimi były "off the record" i starałem się to uszanować. Mam nadzieję uzyskać więcej informacji, ponieważ spędzę z nimi kilka dni i mam nadzieję, że będę mógł się czymś podzielić. TBD.Faktem jest... żaden z nas jeszcze nie wie "dlaczego" to wszystko się dzieje, zwłaszcza dlaczego dotyczy to tylko niektórych właścicieli pojazdów. Nie wiemy również, czy jest to rzeczywiście problem z niezawodnością tych silników, czy też nie. Jest tu wielu domowych mechaników, którzy uważają, że musi to być problem z niezawodnością, ale to dopiero trzeba udowodnić....chociaż mamy na tej stronie ludzi z ponad 80 000 mil na swoich CRV i wciąż jeżdżą bez problemu.
Jeśli chodzi o Hondę... wiedzą oni znacznie więcej o tym silniku, jak działa, jak nie działa, gdzie są najlepsze miejsca do tuningu pod kątem osiągów i niezawodności itp. itd.
Poruszasz coś, czego nigdy nie poruszyłem. Najgorszy dzień z regulacją paliwa, jaki kiedykolwiek miałem, był również dniem, w którym miałem słaby akumulator. Mój LTFT wynosił -10% lub gorzej i działał jak śmieci.Spóźniłem się z tą dyskusją, to bardziej dla dyskusji mechaników dealerskich. Słyszałem o problemach z rozładowanym akumulatorem po 3-4 dniach postoju oraz o problemach z przedostawaniem się benzyny do oleju/problemach z wydajnością silnika. Jeśli akumulator i komponenty nie są wadliwe, zastanawiam się, czy Honda nie miała poprawki oprogramowania, aby wyłączyć wszystkie akcesoria i testy przed wyłączeniem silnika? Problem z benzyną w oleju, to naprawdę źle dla silnika. Więc musi spalać zbyt bogato, prawda? Powinni wyciągnąć świece i sprawdzić spalanie. Może to być złe połączenie (zgięty pin), wadliwy element czujnika tlenu/temperatury, zerwany przewód lub zbyt zimna praca z konfiguracji chłodnicy turbo? Naprawiłem problem z bogatym spalaniem/brakiem mocy/słabym przebiegiem w moim Hondzie Civic z 2010 roku, czyszcząc i nakładając smar elektryczny na piny złącza świecy zapłonowej. Teraz działa lepiej niż w momencie dostawy. Chciałbym spróbować rozwiązywania problemów i testowania, aby znaleźć odpowiedź. Nie wszystkie Hondy CR V mają te problemy, zastanawiam się, czy to problem z połączeniem montażowym, czy wadliwy element?
Dzięki za świeżą perspektywę. Poruszasz interesującą kwestię i być może iskierkę nadziei dla tych, którzy czują, że Honda traktuje swoich klientów jak śmieci (np. mówiąc nam, że wyraźna wada (w wielu silnikach) powodująca poważne rozcieńczenie oleju jest "normalna" dla tego silnika i, oczywiście, nie zawracaj sobie głowy oddawaniem samochodu do naprawy (chyba że wybuchnie), ponieważ nie możemy naprawić silnika, który działa normalnie.)Spóźniłem się z tą dyskusją, to bardziej dla dyskusji mechaników dealerskich. Słyszałem o problemach z rozładowanym akumulatorem po 3-4 dniach postoju oraz o przedostawaniu się benzyny do oleju/problemach z wydajnością silnika. Jeśli akumulator i komponenty nie są wadliwe, zastanawiam się, czy Honda nie miała poprawki oprogramowania, aby wyłączyć wszystkie akcesoria i testy przed wyłączeniem silnika? Problem z benzyną w oleju, to naprawdę źle dla silnika. Więc musi spalać zbyt bogato, prawda? Powinni wyciągnąć świece i sprawdzić spalanie. Może to być złe połączenie (zgięty pin), wadliwy czujnik tlenu/temperatury, przerwany przewód lub zbyt zimna praca z konfiguracji chłodnicy turbo? Naprawiłem problem z bogatym spalaniem/brakiem mocy/słabym przebiegiem w moim Hondzie Civic z 2010 roku, czyszcząc i nakładając smar elektryczny na piny złącza świecy zapłonowej. Teraz działa lepiej niż w momencie dostawy. Chciałbym spróbować rozwiązać problem i przetestować, aby znaleźć odpowiedź. Nie wszystkie Honda CR V mają te problemy, zastanawiam się, czy to problem z połączeniem montażowym, czy wadliwym komponentem?
Dostań także ekran 11". Miejmy nadzieję, że jest lepszy niż jednostka centralna z 2018 roku, która cały czas zawodzi.Wygląda na to, że RAV4 Hybrids w końcu zaczęły pojawiać się tutaj, w rejonie Nowego Orleanu. Utknęliśmy z Gulf States Toyota jako dystrybutorem (Houston) i mają tendencję do dodawania kosztownych „niechcianych” przedmiotów. Celujemy w XSE (srebrny z czarnym dachem i czarnymi 18-calowymi felgami). Nasz CR-V z 2017 roku może wkrótce zniknąć. Z drugiej strony, mam oko na Subaru i niedawne ogłoszenie Outbacka 2020 z silnikiem 2.4L Turbo jest poniekąd kuszące (ale prawdopodobnie tylko więcej problemów z silnikiem)
Dystrybutor Southeast Toyota również dodaje opcje instalowane przez dystrybutora po zawyżonych cenach. W przeszłości uznałem, że warto wyjechać poza obszar dystrybutora i odebrać tam samochód. Będąc na emeryturze, mój czas jest mój i bilet lotniczy lub kolejowy za sto dolarów, aby zaoszczędzić ponad 2000 dolarów, wydawał mi się tego wart.Wygląda na to, że RAV4 Hybrids w końcu zaczęły pojawiać się tutaj, w rejonie Nowego Orleanu. Utknęliśmy z Gulf States Toyota jako dystrybutorem (Houston) i mają oni tendencję do dodawania kosztownych, „niechcianych” przedmiotów. Celujemy w XSE (srebrny z czarnym dachem i czarnymi 18-calowymi felgami). Nasz CR-V z 2017 roku może wkrótce zniknąć. Z drugiej strony, mam oko na Subaru i niedawne ogłoszenie Outbacka 2020 z silnikiem 2.4L Turbo jest nieco kuszące (ale prawdopodobnie tylko więcej problemów z silnikiem)
ktuner może pomóc. Aby zbadać to pytanie, powinieneś zajrzeć na forum civicx lub poszukać crv ktuner na youtube. Jeden z użytkowników CRV stormtrooper, zgłosił brak problemów z OD, ma wlot zimnego powietrza i kilka innych modyfikacji. Myślę, że przeszedł również na etanol. Myślę, że wysokie doładowanie i bogate warunki pogorszyłyby OD.Czy ktoś uruchomił ktuner na CRV, aby sprawdzić, czy OD różni się w zależności od map?
Mamy 2018 CRV touring i 2019 Civic Si. Żadne z tych pojazdów nie ma OD. Powiedziawszy to, życzę powodzenia tym, którzy mają ten problem.
Można by pomyśleć, że Honda zrobiła to, co mogła w kwestii tuningu, naprawiając to. Ale byłoby interesujące wiedzieć, co dedykowany tuner mógłby osiągnąć, gdyby celem strojenia było wyłącznie zmniejszenie OD.Czy ktoś uruchomił ktuner na CRV, aby sprawdzić, czy OD różni się w zależności od map?
Mamy 2018 CRV touring i 2019 Civic Si. Żadne z tych pojazdów nie ma OD. Powiedziawszy to, życzę powodzenia osobom mającym ten problem.
Mało tego, że to nie jest silnik 1.5T w jego filmie... zrobił też szereg całkowicie niedokładnych stwierdzeń na temat Hondy i silnika 1.5T w Chinach. Ten rodzaj nonsensu NIE POMAGA.Czy ludzie oglądają takie filmy i naprawdę czują, że czegoś się nauczyli?
Lol, wisienką na torcie jest to, że tak, więcej osób obejrzało ten film w jeden dzień niż animację Hondy w 6 miesięcy. Spojrzenie na polubienia i niechęci w obu filmach powinno odpowiedzieć na twoje pytanie. Albo powiedzieć ci, że są źli na Hondę i lubią rady Scotty'ego. Syn Scotty'ego lub asystent, który edytuje filmy, jest mistrzem memów i założę się, że spora część ludzi ogląda jego filmy tylko dla samych memów. Szczerze mówiąc, Scotty zwróci więcej uwagi mediów na problem niż jakakolwiek lokalna stacja medialna. Mówił o tym problemie wcześniej, ale zwykle go ignorował.Czy ludzie oglądają takie filmy i naprawdę czują, że czegoś się nauczyli?
Rzecz w tym, że... nie potrzebujemy całej niepotrzebnej dramy i fałszywego przedstawiania, które on promuje w tym filmie w sprawie, która jest prawdziwym problemem dla niektórych właścicieli. Teraz będziemy mieli ludzi biegających jak kurczaki z obciętymi głowami... prezentujących ten film jako ostateczne oświadczenie w sprawie problemów z OD, które mają niektórzy z silnikiem 1.5T.Lol, wisienką na torcie jest to, że tak, więcej osób obejrzało ten film w jeden dzień niż animację Hondy w 6 miesięcy. Spojrzenie na polubienia i niechęci w obu filmach powinno odpowiedzieć na twoje pytanie. Albo powiedzieć ci, że są wściekli na Hondę i lubią rady Scotty'ego. Syn Scotty'ego lub asystent, który edytuje filmy, jest mistrzem memów i założę się, że spora część ludzi ogląda jego filmy tylko dla samych memów. Szczerze mówiąc, Scotty zwróci więcej uwagi mediów na problem niż jakakolwiek lokalna stacja medialna. Mówił o tym problemie wcześniej, ale zwykle go ignorował.
Mieszane uczucia co do tego filmu. Prawdopodobnie obniży moją wartość odsprzedaży szybciej niż film Hondy "is's oK" OD. Z drugiej strony, w pewnym momencie Honda nabierze złej reputacji z powodu tego silnika, czego wydawała się unikać w większości przypadków - do tej pory. I prawdopodobnie nie ostatnia osoba z UT lub magazyn, która potrzebuje kilku kliknięć/sprzedaży. Zazwyczaj pomijam jego filmy, ponieważ nie mają one dużej wartości. I wiele sprzeczności.