Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

Ogólne zużycie paliwa maleje

22K views 36 replies 26 participants last post by  bjfoien  
#1 ·
Zauważyłem, że spada zużycie paliwa w modelu 2018 crv ex. Obecnie wynosi średnio 24 mpg - znacznie poniżej średniej mpg podanej na naklejce. Jakieś rozwiązania?

#28 ·
Czy kiedykolwiek resetowałeś przebieg "A" podczas tankowania? Jeśli nie, to cały czas rośnie i rośnie i wierzę, że nie otrzymasz uczciwego odczytu z ostatniej jazdy.
Zgadzam się z tym. Ustawiam przebieg "A", aby automatycznie resetował się podczas tankowania. Nie zajmuję się "B", więc mogę zobaczyć przebieg długoterminowy.

#3 ·
Pamiętam, jak czytałem naklejkę, a przebieg jest oparty na 100 milach i jakkolwiek oni to testują?

Na pewno nie jest napisane, że włożyliśmy zimowy gaz i przejechaliśmy 100 mil i wyszło...
Na pewno nie było napisane, że włożyliśmy benzynę z dodatkami i przejechaliśmy 100 mil i wyszło...

Nie ma więc możliwości dowiedzenia się, co dostaje każda osoba, ze względu na wagę w samochodzie, temperaturę dni jazdy, nachylenie, spadek itp..

Jeśli jednego dnia uzyskałeś dobry przebieg i zaczyna się on zmniejszać, czy mógłbyś zacząć mówić nam, jaka była Twoja historia jazdy...

Ponieważ widzę, jak ludzie po prostu wciskają pedał, aby oszczędzać samochody, bez możliwości oszczędzania benzyny...

#4 ·
Krótkie jazdy i postoje wpływają na mpg.... Ustawiłbym ustawienie Trip A, aby resetowało się przy każdym tankowaniu, a Trip B dla manualnego (dla twoich podróży).

Jeśli po resecie spojrzysz na historię podróży, zauważysz, że jeśli odbyłeś jedną krótką podróż i jedną długą podróż, dwie średnie i mpg będą pomiędzy dwoma odczytami.... Krótka podróż będzie miała znacznie niższą liczbę, co zakłóca wyniki mpg.

#9 ·
Kilka przemyśleń o charakterze ogólnym. Cóż, trzy przemyślenia.

1) Te liczby na naklejkach na szybach nowych samochodów są bliskie fikcji. Niekoniecznie fałszywe, ale podobne do zdjęć na obiedzie w telewizji. Jak blisko liczby (lub zdjęcie) zbliżają się do twojej „rzeczywistości”, jest względne i podlega interpretacji. Dla mnie te liczby służą do porównywania zużycia paliwa jednego samochodu z innym. Dlatego oczekuję, że Toyota Prius będzie miała lepsze mpg niż Chevy Suburban - ale nie zdziwię się, jeśli żaden z nich faktycznie nie osiągnie liczb z naklejki. Obniż swoje oczekiwania, a będziesz szczęśliwszy.

2) Rzeczywiste mpg w każdym pojeździe będzie miało wpływ na wiele różnych rzeczy. Tak, jazda stop & go pochłonie paliwo znacznie szybciej niż stała prędkość na autostradzie; cztery tyłki zużyją więcej niż tylko jeden; ciężka noga - wyprzedzanie, przyspieszanie itp. - jest trudniejsze niż wyjmowanie. Zimne powietrze jest gęstsze, podobnie jak poziom morza. Gorące powietrze i wysokość 5000' wywołają uśmiech na stacji benzynowej. Pamiętaj, aby porównywać podobne trendy i warunki.

3) Jeśli wszystko inne zawiedzie, przestań myśleć o liczbach i po prostu pamiętaj, że „jest, jak jest”.

Życzę miłej jazdy!

#10 ·
Tak, dzień poszedł na południe w pełni załadowany, 3 osoby w środku i mniej tankowań, 40 mpg, a mój samochód był naprzeciwko nosorożca w jego miejscu biopoop Lol

Każde tankowanie jest inne z wielu powodów, których nie wymienię Lol

AkA Roadster, ponieważ to był mój pseudonim.

Save
#11 ·
ponownie przypomni:
czy kiedykolwiek resetowałeś przebieg "A" podczas tankowania? jeśli tego nie zrobisz, będzie się on wciąż zwiększał i wierzę, że nie otrzymasz uczciwego odczytu z ostatniej jazdy.

moje crv jest dość stałe podczas jazdy po autostradzie i w mieście... ale wtedy dobrze jest zresetować licznik, aby uzyskać uczciwy odczyt.

#14 · (Edited)
Osobiście nie przywiązuję dużej wagi do odczytów MPG. Jak stwierdzili inni... tak wiele zmiennych wchodzi w grę w odniesieniu do tego, jak liczba jest realizowana w danym momencie. Użyję licznika przebiegu podczas długiej jazdy na wakacjach lub czegoś w tym rodzaju... bardziej z ciekawości niż czegokolwiek innego. Na poziomie makro... długa podróż podniesie mój MPG, a potem, gdy wrócę do jazdy po mieście (co robię przez większość czasu), zacznie z czasem spadać. Oceny MPG na naklejkach fabrycznych są osiągane w kontrolowanych i powtarzalnych warunkach i procesach (aby zademonstrować poziom zgodności bardziej niż osiągalność przeciętnego kierowcy).

To, co jednak ROBIĘ, to obserwuję natychmiastowy pasek MPG podczas jazdy... ponieważ daje mi to dobry natychmiastowy widok na to, jak jeżdżę pod względem przyspieszenia. Jeżdżę głównie po mieście... więc to normalne, że mój całkowity skumulowany MPG wynosi poniżej 20. Dla mnie osobiście, w dni, kiedy jestem spóźniony lub w inny sposób się spieszę... zdecydowanie zauważam, że moja noga jest cięższa na pedale i użyję natychmiastowego paska MPG, aby przypomnieć sobie, żeby trochę odpuścić. Jest to również dobra metoda, aby uzyskać ogólną świadomość tego, jak radzi sobie mój CRV... ponieważ jeśli wystąpią jakiekolwiek problemy z przepustnicą, zobaczę je jako nienormalne zdarzenie w natychmiastowym MPG. Dobrym przykładem referencyjnym byłaby różnica między uruchomieniem pojazdu po raz pierwszy w ciągu dnia, gdy silnik jest zimny, a ciepłym silnikiem. Ogólnie rzecz biorąc, w mieście, na rozgrzanym silniku, podczas jazdy po drodze z prędkością... mój natychmiastowy odczyt MPG będzie wynosił od 35 do 45 MPG. To wszystkie te starty, zatrzymania i oczekiwania na skrzyżowaniach naprawdę wpływają na oszczędność paliwa... chociaż zauważyłbym, że na biegu jałowym pojazd wydaje się wcale nie pobierać dużo paliwa (po prostu na podstawie obserwacji odczytu kilometrów do opróżnienia, który nie pokazuje spadku MPG, jeśli pracuje na biegu jałowym przez 5-10 minut). Przyspieszenie ze startu (lub wyprzedzanie itp.) jest jednak miejscem, w którym myślę, że większość z nas zużywa paliwo z tym silnikiem... szczególnie biorąc pod uwagę jak małe turbo-lag i jak płynne i solidne są charakterystyki przyspieszenia tego silnika... po prostu kusi kierowcę, aby go trochę podkręcić. :) Przyznaję, że przyspieszę do prędkości w mieście dość szybko, a następnie zwolnię przepustnicę i będę jechał w tej słodkiej strefie 35-45, gdy jadę drogą. Nie mam pojęcia, czy łagodniejsze przyspieszenia dla mnie zmieniłyby moją oszczędność paliwa (jestem pewien, że zależy to od liczby zatrzymań na skrzyżowaniach).

Na papierze (tj. naklejkach fabrycznych) mój CRV z 2017 roku miałby o około 30-35% lepszy MPG niż mój stary CRV z 2008 roku... i w rzeczywistości... porównując długoterminowe odczyty MPG... oto, co widzę z CRV z 2017 roku... więc dla mnie jest to najlepsza miara poprawionej wydajności paliwowej silnika, ponieważ jest to w kontekście moich rzeczywistych nawyków i warunków jazdy.

W każdym razie... tego rodzaju temat bardzo wpisuje się w popularny mem "twój przebieg może się różnić" :) :)

#17 ·
Mam Ex FWD z 2018 roku. Ogólnie jestem zadowolony z mojego przebiegu. Zimą średnio spalałem 24 - 28 mpg w jeździe mieszanej. Teraz, gdy jest cieplej, osiągnąłem nawet 35 mpg podczas podróży. Mieszana jazda po mieście i częściowo po autostradzie to 28 do 30 mpg. Zazwyczaj nie mam włączonego trybu ECO.

#19 ·
To może być gaz. W zależności od lokalizacji, letnia mieszanka gazu, która wykorzystuje etanol, zapewnia słabe przebiegi. Sprawdź zawartość etanolu i wypróbuj inną markę lub mieszankę z mniejszą zawartością etanolu.

Może to być również coś, co hamuje wydajność: niskie ciśnienie w oponach, zatkany filtr powietrza itp.

#20 ·
Być może to sobie wyobrażam, ale wydaje się, że w moim CR-V "post fix" wyniki dotyczące przebiegu są znacznie bardziej wrażliwe na sposób jazdy w pierwszych kilku galonach po napełnieniu zbiornika. Innymi słowy, jeśli napełnię zbiornik i w tych pierwszych kilku galonach jadę dość ostro (dużo lokalnego ruchu stop-and-go), osiągając może okolice 20, to później nie ma znaczenia, jak lekko jadę - przebieg nigdy nie przekroczy znacznie 27. Ale jeśli w tych pierwszych kilku galonach zdarzy mi się odbyć miłe, spokojne przejażdżki, podczas których widzę, jak moje liczby osiągają 32 lub 33, to zwykle kończę z 29-30 lub 31 mpg pod koniec zbiornika, nawet jeśli jazda po tym czasie jest głównie miejska. Wydaje się prawie tak, jakby ogólny algorytm przebiegu był mocno obciążony tym, jak jeździsz w ciągu pierwszych kilku galonów po zatankowaniu. Jak powiedziałem, to może być tylko moja wyobraźnia.

Save
#21 ·
Właśnie skończyłem 2400-milową podróż na święta wielkanocne. Montana do Minneapolis i z powrotem - podobna podróż w zeszłym roku (przed 'naprawą').

Jadąc z wysokości ponad 5000 stóp do 200 stóp n.p.m., średnio osiągaliśmy 29 MPG w drodze powrotnej - zazwyczaj jeżdżę szybko, 8 MPH powyżej dozwolonych ograniczeń prędkości.

Jazda po miastach dała nam średnio 32 MPG.

W drodze powrotnej, pod górę i pod wiatr, średnio osiągaliśmy 22 MPG. Było bardzo wietrznie i dowiedziałem się, że tempomat ma limit MAX 90 MPH (OK, czasami trochę więcej niż 8 powyżej)...

Nie przeszkadza mi to MPG, ponieważ jest podobne do moich doświadczeń z zeszłego roku (przed 'naprawą'), chociaż żałuję, że zbiornik paliwa był/jest większy.

W drodze powrotnej do domu zaczniemy tankować benzyną bez etanolu, a MPG powróci do 28 +/-. Może się to wydawać niskie dla niektórych z was, ale mieszkamy w pagórkowatym/górzystym terenie. 4-milowa podróż do miasta zabiera nas w dół o 800 stóp, a następnie w górę o 200 stóp - to samo w drodze powrotnej. Muszę przyznać, że kiedy mamy ten CR-V w 'płaskich miejscach', jestem pod wrażeniem jego MPG.

Save
#23 · (Edited)
Nie jestem fanem zbiornika bez korka. Wiedząc, że benzyna jest chłodna, a nie gorąca, wiedząc, że pierwszy galon lub dwa pokazują tylko, że czujnik pozostaje wysoki. itp. itd.

Z czasem gwint się zmniejszy...

Zastanawiam się, czy zresetowanie tego ustrojstwa od uczenia przepustnicy...

Save
#24 ·
Nasz EX-L z 2017 roku otrzymał aktualizację produktu 18-114 (sprzęt i oprogramowanie) na początku stycznia. W tym czasie założyłem również zestaw opon Michelin Premium LTX, zastępując fabryczne opony Bridgestone.

Od czasu obu zmian samochód nie był dużo używany, tylko zwykłe zakupy, lokalne wycieczki itp. Obliczone zużycie paliwa wynosiło w okolicach 20, najczęściej 29+, jazda zimą, zimowa mieszanka paliwa, północny Vermont.

W ciągu ostatniego miesiąca odbyliśmy ~4000-milową podróż. Pierwszego dnia byłem rozczarowany, widząc A mpg w okolicach 20 przez wiele mil jazdy autostradą. Jednak był to bardzo wietrzny dzień i jechaliśmy na południe w kierunku ~południowego wiatru.

Następnego dnia, w spokojniejszych warunkach, A mpg wynosiło 34+, ku mojej wielkiej uldze. Dla całej podróży obliczone mpg wynosiło 32,5.

Ogólne skumulowane obliczone mpg po naprawie wynosi obecnie 31,4 na 5000 mil. Przed naprawą cum. mpg wynosiło 32,4 na 37800 mil. W tym momencie powiedziałbym, że nie nastąpiła istotna zmiana w mpg, ale będę to nadal sprawdzać.

#25 ·
Zazwyczaj jeżdżę po mieście i krętymi drogami bocznymi ze względu na to, gdzie mieszkam. Niezbyt dużo jazdy autostradą i zazwyczaj widzę ~23 mpg, co jest znacznie lepsze niż w moim Toyocie Tacoma z 2007 roku, który zazwyczaj miał 15 mpg. Podczas niedawnej podróży widziałem 30 mpg podczas jazdy z prędkością 75 mph. Brzmi w porządku dla CRV.

#26 ·
Kiedy byłem kierownikiem serwisu (nie dla Hondy), przebieg na autostradzie wskazany na etykiecie Monroney (tak, tak naprawdę nazywa się "naklejka") pochodził ze standardowego testu stałej prędkości 55 mil na godzinę na dynamometrze bez oporu wiatru na dystansie 100 mil.

#27 ·
Prowadzę bardzo szczegółowe i dokładne zapisy każdego litra benzyny, który wlałem do każdego samochodu, który posiadałem od 1972 roku. Stwierdziłem, że w każdym samochodzie, gdy temperatura spada poniżej 40 stopni F, spada również zużycie paliwa. Spadnie ponownie, gdy temperatura osiągnie 20 stopni F, a także gdy spadnie do pojedynczych cyfr. Zużycie paliwa spadnie, jeśli jedziesz pod silny wiatr, w deszczu lub na długiej, pod górę trasie. Spadnie gwałtownie, gdy spadnie śnieg. To tak, jakbyś szedł przez wodę na plaży; potrzeba znacznie więcej energii, aby się poruszać. A potem dochodzi jeszcze wysokość i styl jazdy. Ponadto istnieje około 30 zimowych mieszanek benzyny, w zależności od regionu kraju, w którym mieszkasz. Zatem spadek o kilka MPG w zimie to żaden problem. Należy się tego spodziewać. Musisz prowadzić dokładne pisemne zapisy, ile galonów benzyny tankujesz przy każdym tankowaniu i obliczać swoje zużycie paliwa dla tego tankowania i w ciągu kilku miesięcy. Nie polegaj na kalkulatorze MPG na zestawie wskaźników. Czasami jest dokładny, a czasami nie. To zależy od tego, jak pełny napełniasz zbiornik przy każdym tankowaniu.
Mam 43 tys. km na moim CRV z 2015 roku i średnio przejeżdżam 28,4 MPG podczas jazdy od czasu, gdy kupiłem nowy samochód. Porównaj to z tankowaniami 19 i 20 MPG, które miałem podczas ciężkich burz tej zimy.

Save
#30 ·
Ze względu na dodatki zimowe w benzynie, uzyskujesz mniejsze zużycie paliwa. Ponadto, ze względu na niższe temperatury, ciśnienie powietrza w oponach spada. Włóż 3 funty więcej powietrza niż wskazano na naklejce z ciśnieniem w oponach i uzyskaj lepsze zużycie paliwa. Zmniejsza opór toczenia opon. Ponadto instalacja filtra powietrza K&N poprawia wydajność. Zmniejsza opór przepływu powietrza.

#31 ·
Moje zużycie paliwa jest straszne. Na długiej trasie na autostradzie uzyskałem 28, ale jazda lokalna daje mi około 23 - 24 mpg, a zimą w Nowej Anglii jest jeszcze gorzej. Miałem Accorda z silnikiem V6 i miałem ZNACZNIE lepsze przebiegi. Też nie jeżdżę z ciężką nogą. Dealer twierdzi, że to dodatki i mnóstwo innych bzdur. Chciałbym, żeby oferowali V6 w CR-V. Nienawidzę turbosprężarki 4-cylindrowej.

#32 ·
Moje zużycie paliwa jest straszne. Na długiej trasie na autostradzie uzyskałem 28, ale jazda lokalna daje mi około 23 - 24 mpg, a zimą w Nowej Anglii jest gorzej. Miałem Accorda z silnikiem V6 i uzyskałem ZNACZNIE lepsze przebiegi. Też nie jeżdżę z ciężką nogą. Dealer mówi, że to dodatki i mnóstwo innych bzdur. Chciałbym, żeby oferowali V6 w CR-V. Nienawidzę 4-cylindrowego turbo.
Honda całkowicie wycofuje silniki V6... zastępując je silnikami 2.0T. Dlaczego? Oszczędność paliwa.Najnowszy model RDX w ich linii Acura (która jest siostrzaną marką CRV) nie ma już opcji V6... zastąpiono go silnikiem 2.0T. To samo dotyczy modeli Accord Sport od 2018 roku. Pilot i Passport wciąż mają silniki V6, ale założę się, że znikną za rok lub dwa.Ponadto... w ciągu kolejnej dekady Honda planuje, aby 85% ich pojazdów było w pełni elektrycznych lub hybrydowych. Zatem dni większych otworów o większej liczbie cylindrów w linii Honda szybko się kończą.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.