Honda CR-V Owners Club Forums banner

Tryb awaryjny P0087

1 reading
19K views 24 replies 5 participants last post by  Ger2279  
#1 ·
Cześć wszystkim, szukam porady w sprawie błędu niskiego ciśnienia P0087 w moim CRV 1.6 idtec z 2017 roku (uk). Obecnie tracę przez to rozum :( Do tej pory wymieniłem filtr paliwa, świece żarowe, nowy akumulator, ale ostatnia informacja z mojego lokalnego warsztatu była taka, że Honda musi zrobić aktualizację oprogramowania (?). Zadzwoniłem do lokalnego dealera Hondy i czuję, że są trochę powściągliwi, umówiłem się z nimi na sprawdzenie diagnostyczne, ale chcę poznać doświadczenia innych osób. Początkowy mechanik mobilny zasugerował nową szynę paliwową, ale za 1300 funtów od Hondy chcę się upewnić. Z góry dziękuję za wszelkie rady.

#2 ·
Kod błędu P0087 był wielokrotnie obserwowany, jak zauważysz, jeśli przeszukasz podforum Diesel.

Przyczyną P0087 jest niskie ciśnienie w szynie paliwowej i może być spowodowane przez wiele elementów wzdłuż układu paliwowego, od pompy wysokiego ciśnienia, przez uszkodzone wtryskiwacze, regulator ciśnienia paliwa common rail, aż po zatkany filtr paliwa. Zacząłbym od testu przelewowego wtryskiwaczy, ponieważ jest to zdecydowanie najłatwiejsza rzecz do zrobienia na początek - Jeśli test przelewowy wtryskiwaczy wypadnie pomyślnie, przyjrzałbym się regulatorowi szyny paliwowej, ponieważ wiadomo, że potrafi się zablokować w pozycji otwartej, wysyłając całe paliwo z powrotem do zbiornika.
Ewentualnie przyczyną może być uszkodzenie pompy wysokiego ciśnienia z powodu wiórów lub obracanie się samego zabieraka w napędzie wałka rozrządu.

UWAGA: Jeśli Twój warsztat próbuje stwierdzić, że musisz kupić kompletną szynę paliwową, aby naprawić problem, uprzejmie poinformuj ich, że regulator szyny paliwowej i czujnik szyny paliwowej można kupić bezpośrednio w firmie Bosch. Zobacz załączone zdjęcie przedstawiające części i numery części.

Attachments

#5 ·
Więc jest obecnie w garażu Hondy w Cardiff. 105 funtów za godzinę za diagnozę, zrobili pierwszą godzinę i powiedzieli, że czują zapach oleju napędowego w komorze silnika, więc myślą, że jest wyciek. Powiedziałem im, że mój lokalny warsztat miał zdjętą szynę paliwową itp., więc prawdopodobnie wyciek z tego, więc w końcu posłuchali tego, co im powiedziałem, co zostało do tej pory zrobione. Chcą zatrzymać samochód na 1 do 2 dni, aby kontynuować diagnozę. Powiedziałem im, że dziękuję za 105 funtów za godzinę, więc powiedzieli, że dobrze, nadal możemy to zrobić, a następnie uzgodnić cenę po 2 dniach. Znowu, dziękuję. Zwróciłem uwagę, że poprzedni mechanik zasugerował może regulator paliwa, więc zamierzają wziąć kolejne opłaty za godzinę i spróbować udowodnić, czy to w porządku, czy nie. Jak dotąd niezbyt dobre doświadczenie z Hondą Cardiff, od pierwszej rozmowy sprawiało wrażenie, że jest to dla nich zarabianie pieniędzy.

Kod błędu P0087 był wielokrotnie widoczny, jak widać, jeśli wyszukasz w podforum Diesel.

Przyczyną P0087 jest niskie ciśnienie w szynie paliwowej i może być spowodowane przez wiele elementów wzdłuż przewodu paliwowego, od pompy wysokiego ciśnienia, uszkodzonych wtryskiwaczy lub regulatora paliwa common rail, a nawet zatkanego filtra paliwa. Zacząłbym od testu przelewu wtryskiwacza, ponieważ jest to zdecydowanie najłatwiejszy element do zrobienia jako pierwszy – Jeśli test przelewu wtryskiwacza okaże się w porządku, przyjrzałbym się regulatorowi szyny paliwowej, ponieważ wiadomo, że utknęły w pozycji otwartej, wysyłając całe paliwo z powrotem do zbiornika.
Lub elementami może być pompa wysokiego ciśnienia ulegająca awarii z powodu wiórów lub rzeczywisty pies napędowy obracający się w napędzie krzywkowym.

UWAGA: Jeśli Twój warsztat spróbuje stwierdzić, że musisz kupić kompletną szynę paliwową, aby naprawić problem, uprzejmie poinformuj ich, że regulator szyny paliwowej i czujnik szyny paliwowej można kupić bezpośrednio od firmy Bosch. Zobacz załączone zdjęcie pokazujące części i numery części.
Cześć Kev, przepraszam, że znowu sprawiam ból. Przyglądałem się tym częściom Boscha i mówią, że są kompatybilne z Mark 3 CRV. Mój to Mark 4 120 KM 1.6 idtec. Czy nadal byłyby kompatybilne?

#7 ·
Ostatnia aktualizacja, na wypadek gdyby komuś innemu pomogła. Otrzymałem diagnozę od Hondy, która stwierdziła, że to regulator ciśnienia paliwa (więc dziękuję Kev za powyższą część, 105 funtów to o wiele lepiej niż 1300 funtów, które chcieli mi naliczyć za szynę paliwową/czujnik/regulator). Zalecili również wymianę przewodów wtryskiwaczy, ponieważ szyna została usunięta, ponieważ powinny być one częścią jednorazowego użytku. Mam problem ze znalezieniem ich online, ale nie jestem pewien, czy szukam właściwej rzeczy. To metalowe przewody wysokiego ciśnienia, które odchodzą od szyny paliwowej, czy ktoś ma jakieś pomysły? Link?

#9 ·
Cześć wszystkim
Mam prawie ten sam problem.
Abs, esp, ciśnienie w oponach, kontrola silnika, wspomaganie hamowania itp. są WŁĄCZONE, a mój samochód przechodzi w tryb awaryjny.
Kody to
  • P0087 95-10
  • 83-11
  • 85-01
  • C1870-00
Problem polega na tym, że po wykasowaniu kodów samochód znowu działa idealnie przez jakiś czas, tygodnie lub miesiące. Więc nie mogę tego zdiagnozować.
Wartości na zamrożeniu p0087 wydają się być w porządku, nie mają niskiego ciśnienia na szynie common rail.
Filtr paliwa jest nowy, podobnie jak akumulator.
Czy to możliwe, że błąd silnika implementuje błędy w innych obwodach, takich jak abs, esp, ciśnienie w oponach itp.?

Samochód
Honda crv 2.2 idtec awd 150 KM 2013.
Dziękuję z góry za odpowiedź i wybaczcie mój angielski, nie mój język ojczysty.

Attachments

#10 · (Edited)
@jivasasha
Kod błędu C1870-00 odnosi się do problemu z emisją spalin i układem paliwowym / EGR – Sugeruję, aby najpierw sprawdzić czujnik O2, a następnie układ EGR.

P0087 był wielokrotnie omawiany i odnosi się do niskiego ciśnienia paliwa w szynie.
Normalne ciśnienie paliwa w szynie powinno wynosić ok. 30 MPa/300 bar podczas uruchamiania silnika i musi osiągnąć minimum 20 MPa/200 bar, aby wtryskiwacze mogły być prawidłowo obsługiwane przez ECU.
Zrzuty ekranu pokazują, że silnik wytwarza tylko 54 Mpa przy 1562 obr./min, stąd problem z niskim ciśnieniem paliwa – Może to być wyciek wtryskiwacza lub problem z zaworem bezpieczeństwa ciśnienia paliwa w szynie, lub zatkany filtr paliwa, lub problem z pompą paliwa wysokiego ciśnienia.

Kod błędu 83-11 ten kod błędu odnosi się do konkretnych problemów z PCM (Powertrain Control Module) i sugeruję skonsultowanie się z wykwalifikowanym elektrykiem samochodowym.

Kod błędu 85-01 odnosi się do problemu z modułem sterowania VSA i może być związany z problemem PCM.

Kod błędu 95-10 Przepraszam, nie mam danych dotyczących tego kodu błędu i może być on związany z problemem PCM.

#11 ·
@jivasasha
Kod błędu C1870-00 odnosi się do problemu z układem emisji i paliwa / EGR - Sugeruję, aby najpierw sprawdzić czujnik O2, a następnie układ EGR.

P0087 był wielokrotnie omawiany i odnosi się do niskiego ciśnienia na szynie paliwowej.
Normalne ciśnienie na szynie paliwowej powinno wynosić ok. 30 MPa/300 barów przy rozruchu silnika i musi osiągnąć minimum 20 MPa/200 barów, aby wtryskiwacze mogły być prawidłowo obsługiwane przez ECU.
Zrzuty ekranu pokazują, że silnik wytwarza tylko 54 Mpa przy 1562 obr./min, stąd problem z niskim ciśnieniem paliwa - może to być wyciek wtryskiwacza lub problem z zaworem nadmiarowym ciśnienia na szynie paliwowej, lub zatkany filtr paliwa, lub problem z pompą paliwa wysokiego ciśnienia.

Kod błędu 83-11 ten kod błędu odnosi się do konkretnych problemów z PCM (Powertrain Control Module) i sugeruję skonsultowanie się z wykwalifikowanym elektrykiem samochodowym.

Kod błędu 85-01 odnosi się do problemu z modułem sterowania VSA i może być związany z problemem PCM.

Kod błędu 95-10 Przepraszam, nie mam danych dotyczących tego kodu błędu i może być on związany z problemem PCM.
@UK-Kev
Dzięki za odpowiedź.
Sprawdzę czujnik O2 i elementy wysokiego ciśnienia wymienione powyżej.
Czy masz jakieś informacje na temat ciśnienia potrzebnego na szynie common rail dla crv idtec?
Nie znalazłem nic na forum.
Czy jest możliwe, że niskie ciśnienie silnika włącza tryb awaryjny i w ten sposób aktywowane są inne?
Uważam za bardzo dziwne, że wszystkie problemy pojawiają się w tym samym czasie. Chodzi mi o to, że jeśli mam problem z ABS, powinien on pojawić się sam, prawda?

Dzięki

#13 ·
@UK-Kev
dziękuję za odpowiedź, próbuję tylko zrozumieć, jak to działa.
Zrobiłem test wtryskiwaczy (przelew) i jest ok, wszystkie 4 są równe, więc myślę, że to nie to powoduje moje problemy.
Ponadto tester AUTEL pokazuje korektę wtryskiwaczy między -0,2 a 0,1.
1 MPa równa się 10 barom, prawda?
Tester AUTEL pokazuje wymagane ciśnienie w szynie i wydaje się, że rzeczywiste ciśnienie za tym podąża. Czy to prawda?

Czy możesz mi powiedzieć, czy informacje ISV są poprawne?
Kiedy zmieniam obroty (700 => 3400), wszystkie informacje się nie zmieniają, czy to w porządku, czy mam tu problem?
Czy przepływ powietrza może spowodować błąd ciśnienia w szynie z P0087?

Dziękuję z góry
Wesołych Świąt.

#15 ·
@jivasasha

Przepraszam, dostarczasz wszystkie swoje dane/informacje w języku francuskim i nie mam możliwości przetłumaczenia tych informacji.

Désolé, vous fournissez toutes vos données/informations en français, et je n'ai aucun moyen de traduire ces informations.

Merci Mon Ami
@UK-Kev
Cześć, przepraszam,
tu są zrzuty ekranu w języku angielskim z tymi samymi pytaniami.
Dziękuję.
Image

Image

Image

Image

#16 ·
Image

Jak powiedziałem w mojej pierwszej wiadomości, masz niskie ciśnienie na szynie paliwowej, stąd kod błędu niskiego ciśnienia P0087.

Problem niskiego ciśnienia paliwa może wystąpić w dowolnym miejscu wzdłuż przewodu paliwowego – Musisz sprawdzić pompę paliwa, sprawdzić ciśnienie na szynie paliwowej i zawory ograniczające, a zdecydowanie najłatwiejszą rzeczą do sprawdzenia na początek jest przeprowadzenie testu przelewu wtryskiwaczy.

Ponadto, z twoich kodów błędów wynika, że masz problem z ECM; dlatego będzie to musiało zostać sprawdzone przez wykwalifikowaną osobę.

Zdecydowanie sugeruję, abyś zlecił wykonanie tej pracy wykwalifikowanemu mechanikowi.

Jak wykonać test przelewu wtryskiwaczy.

Jeśli chodzi o wtryskiwacze, które przeciekają – Nie możesz niczego zakładać, dopóki nie ukończysz wymaganych testów i możesz stwierdzić na podstawie wyników testu, czy wtryskiwacz wymaga serwisu lub wymiany. Sugeruję również sprawdzenie ciśnienia na szynie paliwowej, aby pomóc w zdiagnozowaniu niskiego ciśnienia na szynie paliwowej. Nie mam dokładnych danych technicznych dla twojego silnika, ale zwykle pracowaliśmy na mniej niż <40 ml w teście trwającym pół minuty. Jeśli potrzebujesz dokładnych danych, sugeruję skontaktowanie się z lokalnym dystrybutorem Bosch, który będzie mógł dostarczyć ci tych informacji dla twojego silnika. Jak wykonać test przelewu Dobre wtryskiwacze nie powinny przeciekać więcej niż 25 ml w tym teście z oryginalnego wtryskiwacza zamontowanego fabrycznie. ======================================================= ==
Test Test, którego użyłem, zaczyna się od 2 minut pracy na biegu jałowym, a następnie: 30 sekund z pedałem przyspieszenia wciśniętym na 3000 obr./min, a następnie: 30 sekund na biegu jałowym, a następnie: 30 sekund z pedałem przyspieszenia wciśniętym na 3800 obr./min, a następnie: 30 sekund na biegu jałowym, a następnie: 30 sekund z pedałem przyspieszenia wciśniętym na 3800 obr./min, a następnie: 30 sekund na biegu jałowym. Producent stwierdza, że temperatura paliwa nie powinna być niższa niż 50C, więc gorący silnik do tego testu.

#17 ·
View attachment 167755

Jak powiedziałem w mojej pierwszej wiadomości, masz niskie ciśnienie na szynie paliwowej, stąd masz kod błędu niskiego ciśnienia P0087.

Problem niskiego ciśnienia paliwa może wystąpić w dowolnym miejscu wzdłuż układu paliwowego - Musisz sprawdzić pompę paliwa, sprawdzić ciśnienie na szynie paliwowej i zawory ograniczające, a zdecydowanie najłatwiejszą rzeczą do sprawdzenia w pierwszej kolejności jest przeprowadzenie testu przelewu wtryskiwaczy.

Ponadto, z kodów błędów wydaje się, że masz problem z ECM; dlatego będzie to musiało zostać sprawdzone przez wykwalifikowaną osobę.

Zdecydowanie sugeruję, abyś zlecił wykonanie tej pracy wykwalifikowanemu mechanikowi.

Jak wykonać test przelewu wtryskiwaczy.
Jeśli chodzi o wtryskiwacze, które przeciekają - Nie możesz niczego zakładać, dopóki nie wykonasz wymaganych testów i na podstawie wyników testu możesz stwierdzić, czy wtryskiwacz wymaga serwisu lub wymiany. Sugeruję również sprawdzenie ciśnienia na szynie paliwowej, aby pomóc w zdiagnozowaniu niskiego ciśnienia na szynie paliwowej. Nie mam dokładnych danych technicznych dla Twojego silnika, ale zwykliśmy pracować na mniej niż <40 ml w teście półminutowym. Jeśli potrzebujesz precyzyjnych danych, sugeruję skontaktowanie się z lokalnym dystrybutorem Bosch, który będzie mógł dostarczyć Ci te informacje dla Twojego silnika. Jak wykonać test przelewu Dobre wtryskiwacze nie powinny przeciekać więcej niż 25 ml w tym teście z oryginalnego wtryskiwacza zamontowanego fabrycznie. ======================================================= ==
Test Test, którego użyłem, zaczyna się od 2 minut pracy na biegu jałowym, a następnie: 30 sekund z pedałem przyspieszenia wciśniętym na 3000 obr./min, a następnie: 30 sekund na biegu jałowym, a następnie: 30 sekund z pedałem przyspieszenia wciśniętym na 3800 obr./min, a następnie: 30 sekund na biegu jałowym, a następnie: 30 sekund z pedałem przyspieszenia wciśniętym na 3800 obr./min, a następnie: 30 sekund na biegu jałowym. Producent stwierdza, że temperatura paliwa powinna wynosić nie mniej niż 50C, więc gorący silnik do tego testu.
Dziękuję UK-Kev za odpowiedź.
Niezwykle pomocne.
Wrócę po teście przelewu wtryskiwaczy.
Szukam już regulatora szyny paliwowej i czujnika szyny paliwowej.

Dzięki.

#18 ·
Cześć wszystkim,
Test wtryskiwaczy został wykonany i jest w porządku, wszystkie cztery są równe po 7 minutach. Teraz zamawiam regulator szyny paliwowej i czujnik szyny, czy ktoś może mi powiedzieć, czy muszę wyjąć szynę do wymiany, czy można to zrobić bezpośrednio na silniku?
Czy ktoś ma informacje warsztatowe na temat procedury?
Dzięki.

#19 ·
@jivasasha

Konstrukcja listwy paliwowej w silnikach 1.6 i 2.2 pozwala na usunięcie czujnika ciśnienia i regulatora bezpośrednio z silnika – Jednakże najlepiej jest zdjąć całą listwę paliwową z silnika, aby wymienić czujnik ciśnienia i regulator na stole warsztatowym, a także upewnić się, że listwa paliwowa jest dokładnie oczyszczona z wszelkich zanieczyszczeń.

UWAGA: Jeśli zdecydujesz się na usunięcie listwy paliwowej, upewnij się, że używasz małych korków na przewodach paliwowych wtryskiwaczy lub samych wtryskiwaczach, aby zapobiec cofaniu się paliwa do wtryskiwaczy i wysychaniu wtryskiwacza, w przeciwnym razie będziesz miał mnóstwo problemów.

#20 ·
Cześć,
Mam ten sam problem w 2012 CR-V (4gen) 2.2 i-dtec.
P0087 i pokaz świetlny innych rzeczy na desce rozdzielczej losowo.
To losowe nie jest do końca losowe, ale zwykle, gdy jadę niezbyt szybko, nie wciskam mocno pedału gazu, a potem chcę przyspieszyć odrobinę bardziej i wtedy to się dzieje - pokaz świetlny i tryb awaryjny.
Zatrzymać się, wyłączyć, włączyć ponownie i działa świetnie.

Zostałem poinformowany w salonie Hondy, że zwykle jest to spowodowane filtrem paliwa nie będącym OEM.
Zmieniłem go na OEM (drogi) i problem zniknął na około 6 miesięcy.
Teraz wraca.

Myślę, że 54MPa przy 1562RPM niekoniecznie oznacza niskie ciśnienie. To zależy od tego, w którym momencie dokonano tego pomiaru.
To ciśnienie zmienia się stale i zależy od obciążenia silnika.
Jeśli puszczę pedał gazu, może spaść do około 30 MPa i jak tylko go wcisnę, wraca do góry, zależy jak mocno go wcisnę, może pójść tylko trochę w górę lub do 160 / 170 MPa.
Na przykład tutaj, między 13:08 a 13:12 (górny wykres to RPM); Nie otrzymałem żadnego błędu podczas tego cyklu jazdy.
Image

@jivasasha proszę zamieść aktualizację, miejmy nadzieję, że rozwiązanie, jak tylko je będziesz miał.
Moimi kolejnymi krokami będzie wypróbowanie środka do czyszczenia układu paliwowego (nigdy wcześniej żadnego nie próbowałem, więc nie wiem, czy to tylko oszustwo, czy może zrobić coś dobrego).
Następnym krokiem byłoby udanie się do dealera Hondy i zapytanie, czy mój samochód kwalifikuje się do aktualizacji ECU.

Jestem świadomy biuletynu Hondy dotyczącego tego problemu, a mój rok i VIN pasują do niego, tylko nie wiem, czy mój samochód był wcześniej aktualizowany, czy nie.
Czy ktoś może mi powiedzieć, czy kalibracja mojego ECU jest przed czy po tej aktualizacji? Mój identyfikator kalibracji to: 37805-R7C-G660
Po prostu nienawidzę marnować czasu i pieniędzy u dealera, a oni mogą mi powiedzieć, że i tak nie ma dla mnie aktualizacji.

#22 ·
Cześć wszystkim, szukam porady w sprawie błędu niskiego ciśnienia P0087 w moim CRV 1.6 idtec z 2017 roku (uk). Obecnie tracę zmysły :( Do tej pory wymieniłem filtr paliwa, świece żarowe, nowy akumulator, ale ostatnia informacja z mojego lokalnego warsztatu była taka, że ​​Honda musi przeprowadzić aktualizację oprogramowania(?). Zadzwoniłem do lokalnego dealera Hondy i czuję, że są wobec mnie nieco powściągliwi, umówiłem się z nimi na sprawdzenie diagnostyczne, ale chcę poznać doświadczenia innych osób. Początkowy mechanik mobilny zasugerował nową szynę paliwową, ale za 1300 funtów od Hondy chcę się upewnić. Z góry dziękuję za wszelkie rady.
Cześć, miałem bardzo podobne problemy z moim CRV 2013 idtec 2.2. Wyświetla wiele kontrolek i przechodzi w tryb awaryjny. Jeśli wyłączę samochód, a następnie ponownie go włączę, wychodzi z trybu awaryjnego. Po kilku wyłączeniach i włączeniach wszystkie kontrolki zgasną. Kod błędu to p0087. Filtr paliwa został wymieniony. Samochód poza tym dobrze się sprawuje, nie sądzę, żeby to były wtryskiwacze. Czy warto spróbować wymienić czujnik ciśnienia paliwa? Czy w tym samochodzie jest czujnik i regulator ciśnienia paliwa? Co jest najbardziej prawdopodobne?

#24 ·
To, co napiszę poniżej, brzmi głupio, wiem, ale tak naprawdę działa w moim przypadku.
Miałem błąd P0087 i pokaz świateł na desce rozdzielczej wiele razy. Po wymianie filtra paliwa na oryginalny, problem zniknął na pół roku, a potem powrócił.
To, co pomogło w moim przypadku, to to, że teraz, aby uruchomić samochód, włączam zapłon, czekam 15 sekund, a następnie go uruchamiam.
Żadnych problemów od ponad roku i nie zrobiłem nic innego związanego z zasilaniem paliwem.
Czy traci zasilanie z jakiegoś powodu? Nie jestem pewien. Czy muszę to robić za każdym razem? Nie wiem, po prostu to robię i nie mam żadnych problemów.
Myślę, że warto spróbować, bo nic to nie kosztuje.

#25 ·
Cześć, dzięki za radę. Zdecydowanie warto spróbować. W żaden sposób nie jestem zorientowany mechanicznie, ale czuję, że mój problem jest elektryczny, ponieważ samochód jedzie zbyt dobrze, aby wydawało się to problemem z zasilaniem paliwem. Zastanawiałem się, czy wymiana mojego paska uziemiającego pomogłaby? Ostatnim razem, gdy miałem wykonywaną pracę, mój mechanik powiedział mi, że ten w samochodzie był mocno skorodowany. To tylko myśl, ponieważ mam również problem z włączaniem/wyłączaniem kontrolki automatycznego startu/stopu. Nie zdarza się to zbyt często, ale kiedy się zdarza, pojawia się komunikat sprawdź system. Po kilku włączeniach/wyłączeniach znika ponownie.