Honda CR-V Owners Club Forums banner

Prąd upływu spowodowany przez klamkę drzwi 2016

23K views 77 replies 37 participants last post by  rbilabronze  
#1 ·
Do Państwa wiadomości - rozwiązano problem pasożytniczego rozładowywania akumulatora

Przez około 6 miesięcy akumulator w naszym CRV EX z 2016 roku nie miał wystarczającej mocy, aby uruchomić silnik. Wieczorem napięcie wynosiło 12 V, a rano 8 V. Akumulator został wymieniony, ale problem nadal występował. Zauważyłem, że kiedy zbliżałem się do CRV z pilotem, czasami, ale nie zawsze, samochód automatycznie się odblokowywał bez naciskania przycisku odblokowania na pilocie. Jeśli zdarzało się to wieczorem, rano akumulator był rozładowany i nie mógł uruchomić silnika. Dealer przeprowadził test diagnostyczny (180 USD) i stwierdził, że klamka drzwi po stronie kierowcy powoduje zwarcie elektryczne, które wielokrotnie wysyłało sygnał do płytki obwodu sterującej systemem Smart.

Klamka została wymieniona (600 USD) i pasożytnicze rozładowywanie akumulatora ustało. Minęło 5 miesięcy i problem z rozładowanym akumulatorem nie powrócił. Doradca serwisowy powiedział, że zaczynają obserwować to w starszych modelach CRV i Civic.

#3 ·
Dobry diag, ale 600 $ za klamkę do drzwi wydaje się przesadą. Plus 180 $ za samą diagnozę.

Czy musiał Pan zapłacić pełną kwotę? A może Hondacare pomogło w kosztach? (Tak z ciekawości)
Tak, zapłaciłem wszystko. Nie jestem zadowolony z kwoty, ale problem został rozwiązany. Oczekiwanie na klamkę zajęło 6 tygodni i wygląda jak nowa - idealnie pasuje do koloru. Nie mam Hondacare, ponieważ ogólnie rzecz biorąc, Hondy, które posiadałem, były bardzo niezawodne.

#7 ·
Zajmujemy się tym problemem już teraz! Dostaliśmy nawet nowy alternator, ponieważ mechanik myślał, że to jest problem. Nic z tego. Więc teraz wymieniamy również klamkę drzwi. A dealer Hondy powiedział, że ten problem jest powszechny. Brzmi jak wezwanie do naprawy. Będzie nas to kosztować prawie 1000 dolarów z diagnostyką i opłatami za usługi.

#10 ·
Zajmujemy się tym problemem właśnie teraz! Dostaliśmy nawet nowy alternator, ponieważ mechanik myślał, że to jest problem. Nie. Więc teraz wymieniamy również klamkę drzwi. A dealer Hondy powiedział, że ten problem jest powszechny. Brzmi jak wezwanie do naprawy. Będzie nas to kosztować prawie 1000 dolarów z diagnostyką i opłatami za usługi.
To samo. Nowy akumulator w lutym, nowy rozrusznik w maju, teraz klamka drzwi kierowcy…. 795 $ + podatek itp. ☹ Z pewnością mam nadzieję, że to rozwiąże problem.

#8 ·
Pomyślałem więc, że dołączę do forum i zabiorę głos. Miałem dokładnie ten sam problem w moim EX-L z 2016 roku. Mój wydawał się stopniowo pogarszać pod względem szybkości rozładowywania akumulatora. Skończyło się na zabiciu mojego akumulatora, ponieważ myślę, że ciągłe rozładowywanie, a następnie szybkie ładowanie, które robiłem później, w końcu wzięło górę, do tego stopnia, że po zaledwie kilku godzinach był rozładowany. Podejrzewałem ten sam problem z klamką drzwi pasażera, na podstawie przeczytania tego posta, a następnie zauważenia, że gdy byłem w odległości 1,5-2 metrów od drzwi pasażera z pilotem w kieszeni, odblokowywał się, chociaż nie powinien tego robić, dopóki nie dotkniesz klamki. Więc myślę, że ten czujnik, który cały czas się uruchamia, to robi. Dostałem nowy akumulator w Pep Boys (mój martwy był na szczęście jeszcze na gwarancji), upuściłem go u dealera, a następnie wyjaśniłem, co się dzieje. Oczywiście zachowują się tak, jakby nigdy o czymś takim nie słyszeli, w co po prostu nie wierzę... Myślę, że ten problem jest dość powszechny w tym roczniku i modelu. W każdym razie - opłata diagnostyczna - 167 USD; klamka drzwi pasażera 493 USD, robocizna 320 USD. Cieszę się, że nie muszę się już tym zajmować.

#55 ·
Pomyślałem więc, że dołączę do forum i zabiorę głos. Miałem ten sam problem w moim EX-L z 2016 roku. Mój wydawał się stopniowo pogarszać pod względem szybkości, z jaką rozładowywał się akumulator. Skończyło się na rozładowaniu akumulatora, ponieważ myślę, że ciągłe rozładowywanie, a następnie szybkie ładowanie, które robiłem później, w końcu zebrało żniwo, do tego stopnia, że ​​rozładowywał się po zaledwie kilku godzinach. Podejrzewałem ten sam problem z klamką drzwi pasażera, na podstawie przeczytania tego posta i zauważenia, że ​​gdy byłem w odległości 1,5-2 metrów od drzwi pasażera z pilotem w kieszeni, odblokowywał się, chociaż nie powinien tego robić, dopóki nie dotkniesz klamki. Więc myślę, że to ten czujnik, który cały czas się uruchamia. Kupiłem nowy akumulator w Pep Boys (mój martwy był na szczęście jeszcze na gwarancji), upuściłem go później u dealera i wyjaśniłem, co się dzieje. Oczywiście zachowują się tak, jakby nigdy o tym nie słyszeli, w co po prostu nie wierzę... Myślę, że ten problem jest dość powszechny w tym roczniku i modelu. W każdym razie - opłata diagnostyczna - 167 USD; klamka drzwi pasażera 493 USD, robocizna 320 USD. Cieszę się, że nie muszę się już tym zajmować.
Co jeśli usunąłeś bezpiecznik, który kontroluje drzwi kierowcy? I po prostu użyłeś klucza ręcznego???

#9 ·
Mam CRV z 2016 roku i mam ten sam problem. Ale nie rozpoznałem znaczenia mojego otwierania się drzwi, tylko wychodząc na zewnątrz i będąc w pobliżu mojego samochodu. To mój trzeci akumulator w ciągu 5 miesięcy. Dealer nie mógł znaleźć problemu. Dzięki temu wątkowi powiedziałem mojemu doradcy serwisowemu, co moim zdaniem się działo i to było to. 1000 dolarów za naprawę części i robocizny, ale przynajmniej to będzie koniec!

#11 ·
Od co najmniej 3 lat mam dokładnie ten sam problem z moim Hondą CRV z 2016 roku. Przyczynę problemu w końcu zdiagnozowano po dwukrotnej wymianie akumulatora w ciągu niecałych 2 lat. Zdecydowałem się nie wymieniać klamki drzwi, ponieważ problem występuje tylko wtedy, gdy samochód stoi bezczynnie dłużej niż 48 godzin i nie ma znaczenia, czy stoi w pomieszczeniu, czy na zewnątrz. Dealer Hondy poinformował mnie, że koszt wymiany klamki drzwi wyniósłby około 775 dolarów. Na razie nie będę używał mojego CRV, gdy wybieram się w długie podróże i muszę zostawić go na parkingu lotniskowym. Zamiast tego zabiorę swój drugi samochód na lotnisko i zostawię CRV w domu po odłączeniu akumulatora. Zgadzam się, że Honda powinna wydać wezwanie do serwisu, ponieważ jest to ewidentnie powszechny problem i prawdopodobnie rodzaj wady produkcyjnej.

#12 ·
Mam exl z 2015 roku. Klamka inteligentnego wejścia do drzwi kierowcy wykazuje niespójne nieprawidłowości. Najbardziej zauważalne jest to, że czasami odblokowuje się podczas odchodzenia. Towarzyszy temu również rozładowanie akumulatora w czasie krótszym niż tydzień. Ma akumulator 51r i alternator, które zostały przetestowane jako sprawne.

Czy odłączenie złącza wewnątrz drzwi z uszkodzoną klamką inteligentnych drzwi może potencjalnie rozwiązać problem z rozładowaniem, dopóki klamka nie zostanie wymieniona?

Mam tester Obd Foxwell 510 elite z modułem Honda. Czy to urządzenie byłoby w stanie przetestować klamkę drzwi?

#14 ·
Potwierdzono, że inteligentna klamka drzwi po stronie kierowcy jest przyczyną pasożytniczego poboru prądu z akumulatora. Wydaje się to być powtarzającym się problemem w CRV przed 2020 rokiem. Myślę, że to wada produkcyjna. Dlatego Honda powinna ogłosić akcję serwisową i zaoferować naprawę problemu, zwłaszcza że koszty wahają się od 500 do 1000 dolarów. Wątpię, czy tak się stanie. W międzyczasie moim rozwiązaniem jest po prostu odłączenie akumulatora, gdy pojazd pozostaje nietknięty przez ponad 48 godzin.

#22 ·
W międzyczasie moim rozwiązaniem jest po prostu odłączenie akumulatora, gdy pojazd pozostaje nienaruszony przez ponad 48 godzin.
Ten sam problem tutaj. Dealer powiedział, że to bateria. Włożyli nową i naliczyli 400 $. Są idiotami. Mój sąsiad przeprowadził test pasożytniczego poboru prądu multimetrem i zobaczył pobór > 1,0 ampera, gdy samochód stoi na podjeździe. Drzwi pasażera odblokowują się, gdy przechodzisz obok z pilotem w kieszeni... nawet z nowym akumulatorem.
Oto mój problem (czy Honda słucha?). Dlaczego dealerzy nie mogą być uczciwi wobec klienta? Muszą wiedzieć, że ten model ma ten problem z poborem prądu związany z klamkami drzwi. Dlaczego nie przyznać się klientowi i być szczerym? Powiedz im, że klamka jest uszkodzona i potrzebujesz nowej za 600 $. Honda... banda oszustów.

#16 ·
Widzę na HPN, że klamka do drzwi kosztuje około 460 $ przed opodatkowaniem MSRP. Wygląda na to, że ma krótki przewód z wtyczką. Zapytam, czy ktoś wymienia klamkę, zachowam starą, aby otworzyć i rozebrać. Może to być kondensator, rezystor, układ scalony, a nawet lutowane połączenie płytki drukowanej, które uległo uszkodzeniu.

W jakiś sposób mam wrażenie, że przyszli mechanicy samochodowi będą mieli 50% swojej pracy polegającej na naprawie małych części elektronicznych, nosząc lupy chirurgiczne i trzymając lutownicę, a nie okulary ochronne i klucz udarowy.

#18 · (Edited)
#20 ·
Miałem ten sam problem z "phantom unlocks" podczas zbliżania się do samochodu od MIESIĘCY, a w zeszłym tygodniu doszło do tego, że teraz muszę odpalać samochód z powerbankiem za każdym razem, więc dziękuję za ten post, bardzo pomocny.

W międzyczasie, dopóki nie będę mógł go wymienić, czy wyjęcie bezpieczników zamka drzwi kierowcy (schowek pasażera, bezpieczniki 15 i 30) tymczasowo zatrzyma rozładowywanie się akumulatora?

#21 ·
Miałem ten sam problem z "phantom unlocks" podczas zbliżania się do samochodu od MIESIĘCY, a w zeszłym tygodniu doszło do tego, że teraz muszę odpalać samochód z pomocą powerbanku za każdym razem, więc dziękuję za ten post, bardzo pomocny.

W międzyczasie, dopóki nie będę mógł go wymienić, czy wyjęcie bezpieczników zamka drzwi kierowcy (skrzynka w przedziale pasażerskim, bezpieczniki 15 i 30) tymczasowo zatrzyma rozładowywanie akumulatora?
To świetny pomysł! Ale należy uważać, aby nie zużyć lub nie uszkodzić styków, w których znajduje się bezpiecznik. Możesz też kupić adapter do bezpieczników. Możesz użyć adaptera do tymczasowego zainstalowania i odinstalowania bezpiecznika, który zasila zamek drzwi kierowcy.

#28 · (Edited)
Właśnie naprawiłem ten problem w moim EX z 2016 roku. Jeśli chcesz wydać pieniądze na części, wymiana jest naprawdę bardzo prosta. Rozważałem technikę @JimPghPA, ale zdecydowałem się na nowe części, ponieważ nie chciałem, aby moje drzwi były rozebrane na czas potrzebny do ukończenia obu klamek... Po prostu chciałem, żeby to zostało naprawione.

Kupiłem klamkę od strony kierowcy i pasażera od HondaPartsNow i kosztowały mnie około 630 dolarów za parę, wliczając wysyłkę. Niedrogo, ale warto ze względu na czas, jaki zaoszczędziłem, próbując naprawić istniejące klamki, i spokój ducha, że ​​nie muszę się martwić o akumulator.

Użyłem tych dwóch filmów z kanału DIYHonda YT jako przewodników do demontażu panelu drzwi i wymiany klamki. Filmy są krótkie i na temat, i łatwe do naśladowania.

Zdejmowanie panelu drzwi (identyfikator filmu YT to PRI7IFqQBmM, musisz wyszukać, ponieważ nie mogę publikować linków z nowym kontem)
Zdejmowanie klamki (identyfikator filmu YT to UhrWZW0fifE)

Od początku do końca cały proces zajął mi około godziny.

Kilka wskazówek:
  • Upewnij się, że masz nierysujące (tj. - plastikowe) narzędzie do podważania do podważania różnych paneli w razie potrzeby, aby ich nie porysować. Możesz obejść się śrubokrętem do niektórych z nich, ale ryzykujesz zarysowaniem plastiku.
  • Łatwiej jest zdjąć panel drzwi z opuszczoną szybą, ale musisz ją podnieść, aby sięgnąć do klamki od wewnątrz i odłączyć niektóre kable.
  • Śruba na końcu drzwi może wpaść do panelu drzwi, jeśli nie zachowasz ostrożności. Użyłem taśmy maskującej po wewnętrznej stronie gniazda, aby lepiej dopasować, ale gniazdo magnetyczne lub bit również by pomogły. H/T dla JimPghPA za to.
  • Podczas odciągania plastiku, który znajduje się pod panelem drzwi, klej przypominający smołę może dostać się wszędzie i jest bardzo niechlujny. Jedna z porad JimPghPA sugerowała pokrycie obu stron odsłoniętego kleju papierem woskowym i to bardzo dobrze zadziałało.
Od czasu wymiany zamki drzwi działają dokładnie tak, jak powinny. Jeśli zamykam samochód i odchodzę, pozostaje zamknięty. Jeśli podchodzę do zamkniętego samochodu i dotykam przednich drzwi kierowcy lub pasażera i pociągam, drzwi się otwierają. Podobnie z tylną klapą.

Jeśli jesteś sprytny i masz dużo czasu, może warto spróbować metody JimPghPA. Ale nadal możesz uniknąć wizyty u dealera i przynajmniej kosztów robocizny, po prostu kupując części samodzielnie i wymieniając je. Jedna z łatwiejszych prac, jakie wykonałem w moich samochodach na przestrzeni lat.

#29 · (Edited)
Właśnie naprawiłem to w moim EX-L z 2016 roku. Kroki Devhammera są świetne. Pomocne filmy są tutaj:

Zdejmowanie panelu drzwi (identyfikator wideo YT to PRI7IFqQBmM)
Zdejmowanie klamki (identyfikator wideo YT to UhrWZW0fifE)
Pojedyncza klamka kosztuje od 300 do 400 dolarów na różnych stronach internetowych z częściami OEM Honda. Pobierz kod lakieru z naklejki na wewnętrznej stronie drzwi, a następnie dopasuj go do właściwego na stronie z częściami. Będziesz zaskoczony, że niektóre kolory kosztują więcej niż inne.

Jak znaleźć kolor lakieru Hondy
Nazwy kodów kolorów Honda CR-V
UWAGA DOTYCZĄCA X W KODZIE KOLORU:
Niektóre kody lakierów Hondy zostały wydane z „X” na końcu kodu koloru. „X” należy zignorować; nie ma to nic wspólnego z oznaczeniem zakładu ani samym kodem koloru. Znalazłem tę odpowiedź w Internecie, więc mam nadzieję, że pomoże, ponieważ szukam tej samej odpowiedzi.
Zajęło mi to mniej niż godzinę, wliczając w to grzebanie w Youtube, ponieważ pomyliłem się przy zdejmowaniu wiązki klamki. Dobra uwaga: wiązka ma dwa zaczepy - jeden na górze, który wyrównuje ją z szyną, i jeden na dole, który łączy ją z klamką. Jeśli trudno to usunąć, czegoś Ci brakuje. Końcówka z papierem woskowym jest bezbłędna i wysoce zalecana, ZDOBĘDZIESZ trochę na rękach, jeśli nie obsłużysz tego w jakiś sposób. Zachowaj ostrożność podczas zdejmowania bariery parowej z górnego przycisku, rozerwałem ją i skończyłem naklejając na nią kawałek taśmy izolacyjnej podczas ponownego montażu. Ta część nie przenosi ciężaru, więc mam nadzieję, że wszystko jest w porządku.

Jak wspomniano wcześniej, nie odłączyłem elementów sterowania oknami/zamkami, usunąłem wszystkie śruby z zatrzasku i elementów sterowania, wyskoczyłem z panelu drzwi, wbiłem zatrzask, a następnie pozwoliłem panelowi spocząć na małym stołku, który miałem (byłem zdenerwowany, pozwalając mu po prostu wisieć, chociaż przewody są prawdopodobnie wystarczająco mocne). Drzwi obracają się ładnie, pozostawiając dużo miejsca do pracy. Jeśli masz szerokie narzędzie do usuwania paneli z tworzywa sztucznego, możesz je włożyć w dolną część środkową drzwi i wyskoczyć prawie całą rzecz na raz. W ten sposób nie złamałem ani jednego zaczepu. Gumowa wkładka w wewnętrznej klamce może się obracać i powodować zamieszanie. Ponownie, jeśli nie działa to poprawnie, robisz coś źle, po prostu obróć ją. Zachowaj ostrożność podczas wyjmowania plastikowego tyłu zatrzasku drzwi. Złamałem zaczep w moim drugim CR-V, robiąc to. Części są tanie, ale wysyłka nie.

Kupiłem niedrogi magnetyczny zestaw wkrętaków metrycznych z Harbor Freight, aby poradzić sobie ze śrubą w drzwiach. To samo dotyczy narzędzi do paneli. Jeśli użyjesz śrubokręta, prawdopodobnie coś porysujesz lub uszkodzisz gumę/plastik.

Zdejmowanie klamki jest łatwe. Jest tam trochę smaru, więc uważaj na ręce. Jeśli Twój samochód ma zamek na klucz, po wyjęciu tej części na końcu znajdzie się długa metalowa listwa z czterokierunkowym bitem „w kształcie koniczyny”. Jeśli zajrzysz do otworu ze światłem, zobaczysz odpowiadający mu uchwyt. Zostanie on włożony z powrotem podczas ponownego montażu.

Nie musisz odłączać akumulatora, aby to naprawić.

Nie płać dealerowi! Możesz to zrobić sam!

#31 ·
Właśnie naprawiłem to w moim 2016 EX-L. Kroki Devhammera są świetne. Pomocne filmy są tutaj:

Pojedyncza klamka kosztuje od 300 do 400 dolarów na różnych stronach internetowych z częściami OEM Honda. Pobierz kod lakieru z naklejki na wewnętrznej stronie drzwi, a następnie dopasuj go do właściwego na stronie z częściami. Będziesz zaskoczony, że niektóre kolory kosztują więcej niż inne.

Jak znaleźć kolor lakieru Honda
Nazwy kodów kolorów Honda CR-V

Zajęło mi to mniej niż godzinę, wliczając w to grzebanie w Youtube, ponieważ pomyliłem się przy zdejmowaniu uprzęży klamki. Dobra uwaga: uprząż ma dwa zaczepy - jeden na górze, który wyrównuje ją do szyny i jeden na dole, który łączy ją z klamką. Jeśli jest zbyt trudno ją usunąć, czegoś ci brakuje. Wskazówka z papierem woskowym jest bezbłędna i wysoce zalecana, DOSTANIESZ trochę na ręce, jeśli nie obsłużysz tego w jakiś sposób. Uważaj podczas zdejmowania bariery paroszczelnej z górnego przycisku, rozerwałem ją i skończyłem naklejając na nią kawałek taśmy izolacyjnej, kiedy ponownie ją złożyłem. Ta część nie przenosi ciężaru, więc mam nadzieję, że wszystko jest w porządku.

Jak wspomniano wcześniej, nie odłączyłem elementów sterowania oknami/zamkami, usunąłem wszystkie śruby z zatrzasku i elementów sterowania, wyskoczyłem z panelu drzwi, wbiłem zatrzask i pozwoliłem panelowi spocząć na małym stołku, który miałem (byłem zdenerwowany, żeby po prostu go zawiesić, chociaż przewody są prawdopodobnie wystarczająco mocne). Drzwi obracają się ładnie, aby zapewnić ci dużo miejsca na ...
Dzięki za post.
Spróbuję.

#34 ·
Do Państwa wiadomości - rozwiązano problem pasożytniczego poboru prądu z akumulatora

Przez około 6 miesięcy akumulator w naszym CRV EX z 2016 roku nie miał wystarczającej mocy, aby uruchomić silnik. Wieczorem napięcie wynosiło 12 V, a rano 8 V. Akumulator został wymieniony, ale problem nadal występował. Zauważyłem, że gdy zbliżałem się do CRV z pilotem, czasami, ale nie zawsze, samochód automatycznie się odblokowywał bez naciskania przycisku odblokowania na pilocie. Jeśli zdarzało się to wieczorem, rano akumulator był rozładowany i nie mógł uruchomić silnika. Dealer przeprowadził test diagnostyczny (180 USD) i stwierdził, że klamka drzwi po stronie kierowcy powoduje zwarcie elektryczne, które wielokrotnie wysyłało sygnał do płytki drukowanej sterującej systemem Smart.

Klamka została wymieniona (600 USD) i pasożytniczy pobór prądu z akumulatora ustał. Minęło 5 miesięcy i problem z rozładowanym akumulatorem nie powrócił. Doradca serwisowy powiedział, że zaczęli obserwować to zjawisko w starszych modelach CRV i Civic.
Miałem dokładnie ten sam problem zeszłej wiosny w moim modelu Touring z 2015 roku. Akumulator rozładowywał się w nocy... nawet nowy akumulator. Okazało się, że to klamka po stronie pasażera. Dealer opisał to jako ciągłe próby blokowania i odblokowywania przez moduł. Kosztowało mnie to nieco ponad 700 dolarów. Odniosłem wrażenie od technika, że jest to znany problem. ¯\(ツ)

• Like
Reactions: Black Pearl UK
#44 ·
Przeczytałem cały ten wątek i mam pytanie do tych, którzy wiedzą.
Czym nowe uchwyty różnią się od starych, poza tym, że nie zostały wystawione na działanie czynników atmosferycznych od czasu zamontowania w samochodzie?
Jeśli nie ma istotnej różnicy między starymi i nowymi, dlaczego oczekiwalibyście, że problem się nie powtórzy?

#45 ·
Przeczytałem cały ten wątek i mam pytanie do tych, którzy wiedzą.
Czym różnią się nowe klamki od starych, poza tym, że nie były narażone na działanie czynników atmosferycznych od momentu zamontowania w samochodzie?
Jeśli nie ma istotnej różnicy między starymi a nowymi, dlaczego oczekiwałbyś, że problem się nie powtórzy?
Przynajmniej ja parkuję swojego CR-V w garażu w domu. Zatem mniejsza ekspozycja na działanie czynników atmosferycznych niż u pierwotnego właściciela. Samochód ma prawie 10 lat, więc jeśli problem powróci po kilku latach, nie będzie to dla mnie wielki problem.

Mój czas jest ograniczony, więc kilka godzin wymiany klamek na nowe w porównaniu do próby naprawy istniejących to znaczna różnica. Zachowałem stare, więc jeśli będę chciał, mogę spróbować podejścia z naprawą/uszczelnieniem epoksydowym, na wypadek gdyby problem pojawił się z nowymi klamkami.

#59 ·
FWIW, we wrześniu 2023 roku hondapartsnow naliczyło mi 293 dolary, plus podatek i wysyłka = 331,65 dolara (mój przedostatni zakup od tego sprzedawcy ... historia na inny wątek).

Nie pamiętam dokładnie, ile chciał lokalny dealer (coś w okolicach 400 dolarów). Właśnie teraz dreamshop.honda.com podaje cenę detaliczną 547,72 dolara (2015, biała perła diamentowa). Mój lokalny niezależny (który posiada kilka Hond) zażądał 125 dolarów za pół godziny R&R (SF Bay Area).