Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

Czujniki parkowania przestały piszczeć

23K views 7 replies 6 participants last post by  williamsji  
#1 ·
Cześć,

Któregoś dnia włączyłem wsteczny na parkingu i przejeżdżał samochód, a moje czujniki parkowania nie piszczały ani nie pokazywały pomarańczowych strzałek, które wskazują, że coś nadjeżdża z tego kierunku.

Sprawdziłem kamerę radiową i pokazuje ona 3 różne ikony widoku kamery w lewym dolnym rogu. A w prawym dolnym rogu znajduje się kolejna ikona, która, jak przypuszczam, włącza/wyłącza tę funkcję. Była włączona (zielona) i nie działa.

Czy ktoś ma pomysł, czy coś jest wyłączone, czy to usterka?

#3 · (Edited)
Czy rozmawiamy o czujnikach parkowania czy monitorze ruchu poprzecznego? Wspomniałeś o pomarańczowych strzałkach, więc to skłania mnie do myślenia, że pytasz o monitor ruchu poprzecznego. Poniżej znajduje się kilka informacji na temat monitora ruchu poprzecznego.

Możesz włączyć i wyłączyć system za pomocą ekranu audio/informacyjnego. 1. Wybierz. 2. Wybierz Ustawienia. 3. Wybierz Aparat. 4. Wybierz Monitor ruchu poprzecznego. 5. Wybierz Włączone lub Wyłączone, a następnie wybierz OK. System można również włączyć i wyłączyć na ekranie audio/informacyjnym, naciskając ikonę CTM. Strona 555 instrukcji obsługi CRV 2022.

#5 ·
Mój CRV czasami nie ostrzega (brak strzałek/brak sygnałów dźwiękowych) o ruchu poprzecznym. Dlatego używam oczu do skanowania widoku z kamery cofania podczas cofania pojazdu.
Tak, proszę pana - zawsze używaj oczu. Oto kilka wymienionych obaw dotyczących monitora ruchu poprzecznego bezpośrednio z instrukcji obsługi: Jak widać, Honda nakłada odpowiedzialność na kierowcę.

Monitor ruchu poprzecznego może nie wykryć zbliżającego się pojazdu lub może opóźnić ostrzeżenie w następujących warunkach: • Przeszkoda, taka jak inny pojazd i ściana, w pobliżu tylnego zderzaka pojazdu, blokuje zasięg czujnika radarowego. • Twój pojazd porusza się z prędkością około 3 mil na godzinę (5 km/h) lub większą. • Pojazd zbliża się z prędkością inną niż około 6 mil na godzinę (10 km/h) i 16 mil na godzinę (25 km/h). • System odbiera zakłócenia zewnętrzne, takie jak inne czujniki radarowe z innego pojazdu lub silne fale radiowe emitowane z pobliskiego obiektu. • Obie krawędzie tylnego zderzaka są pokryte śniegiem, lodem, błotem lub brudem. • Podczas złej pogody. • Twój pojazd znajduje się na wzniesieniu. • Twój pojazd jest przechylony z powodu dużego obciążenia z tyłu. • Twój pojazd cofa w kierunku ściany, słupa, pojazdu i tak dalej. • Tylny zderzak lub czujniki zostały nieprawidłowo naprawione lub tylny zderzak został zdeformowany. Zleć sprawdzenie pojazdu u dealera. Aby zapewnić prawidłowe działanie, zawsze utrzymuj w czystości narożnik tylnego zderzaka. Nie zakrywaj narożnika tylnego zderzaka etykietami ani naklejkami jakiegokolwiek rodzaju.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.