Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

Zmniejszony przebieg z bagażnika dachowego

27K views 20 replies 17 participants last post by  LDB  
#1 ·
Więc dodałem bagażnik dachowy Thule do mojego nowego (styczeń 09) CRV w ciągu kilku tygodni od zakupu.
I szybko zdałem sobie sprawę, że szum wiatru doprowadzi mnie do szału, więc wykopałem osłonę przeciwwiatrową Thule, którą miałem ze starszego bagażnika Thule, który posiadałem. I voila, większość hałasu zniknęła. Ale moje zużycie paliwa nigdy nie przekroczyło 23, z dużą ilością jazdy po autostradzie. Więc w ten weekend usunąłem go po tym, jak zdałem sobie sprawę, że mogę go ponownie zainstalować w około 20 minut... teraz, gdy wiem, co robię. I voila, mój przebieg na pierwszych 100+ mil wynosi teraz około 25,2 mpg, bez zmian w
nawyku jazdy lub rodzaju ruchu.

Czy ten spadek przebiegu z bagażnikiem dachowym, a może to naprawdę osłona przeciwwiatrowa, jest normalny?

Co Twoim zdaniem najbardziej przyczynia się do redukcji mpg? Bagażnik czy osłona przeciwwiatrowa.

Dzięki,

Arnie

#3 ·
To dlatego ludzie nakładają osłony na skrzynie swoich ciężarówek, bagażnik zwiększy opór, ale owiewka zmniejszy ten opór, ale nie wystarczająco. Jeśli podoba Ci się bagażnik i jest zbyt trudno go usunąć i wymienić w razie potrzeby, po prostu uśmiechnij się i znieś to, przepraszam, nie mogę już pomóc.

#4 ·
Car and Driver przeprowadził ten sam test, a wyniki były następujące... Z poprzeczkami i bagażnikiem dachowym spadek zużycia paliwa wyniósł 1,9% przy 35 MPH, 5,6% przy 55 MPH i 5,8% przy 75 MPH. Tylko z poprzeczkami spadek zużycia paliwa wyniósł 1,6% przy 35 MPH, 3,7% przy 55 MPH i 4,3% przy 75 MPH.

Save
#5 ·
Upewnij się, że masz małe zaślepki, jeśli zdejmujesz bagażnik. Istnieją 4 małe płytki, które zakrywają otwory na śruby, aby zapobiec przedostawaniu się do nich wody, i chciałem zrobić to samo - zdjąć go - ale potrzebuję tych 4 płytek, których nie mam, więc muszę je wziąć od Hondy.

#7 ·
Jestem zainteresowany zakupem bagażnika dachowego do mojego V, ale zastanawiam się, czy powinienem go instalować, czy nie. Czy to prawda, że bagażniki dachowe powodują mnóstwo hałasu? Czy to prawda, że MPG jest również wpływane, gdy je masz? Czy ktoś tutaj z fabrycznym bagażnikiem dachowym zauważył różnicę? Hmmm... :confused:

Save
#8 ·
thule

Zainstalowałem belki Thule Areo, czyli te owalne ze stopu... nie hałasują... trzeba przyciąć gumową listwę do idealnej długości, aby mały zaczep na zaślepkach mógł się całkowicie zamknąć...

Na pierwszym baku uzyskałem 28,9 mpg... 40-60, światła, znaki stop...

Na autostradzie będę miał na górze kajak, więc to nie ma znaczenia...

BTW.. w moim ostatnim hatchbacku zainstalowałem własne szyny i belki Thule, a stopy odczepiały się za naciśnięciem jednego przycisku...

Fabryczne belki wyglądają dobrze, są cieńsze i tańsze niż zestaw Thule Areo.

#9 ·
Jestem swego rodzaju przypadkiem testowym, jak sądzę. Mam 2 '01'; jeden z bagażnikiem i poprzeczkami Hondy, drugi goły. Zasadniczo nie ma różnicy w hałasie ani w mpg. I sam przejechałem każdym z nich > 50 tys. mil. Jeśli istnieje różnica w mpg, to jest ona mniejsza niż 1 mpg, co mieści się w zakresie różnicy w zależności od tego, ile benzyny wlewa się, zanim pompa się wyłączy.

Nie potrafię również dostrzec różnicy między nimi za kierownicą pod względem hałasu. Marki opon zrobiły znacznie większą różnicę, ale to hałas opon przy prędkości, z którym wszyscy kierowcy CRV są zaznajomieni.

Jeśli chodzi o użyteczność, od czasu do czasu korzystałem z bagażnika dachowego i byłem zadowolony, że go mam. Ale ponieważ samochód nr 3 to Pilot z bagażnikiem, to on najczęściej wykonuje "ciężkie" prace.

#10 ·
Hmmm, cóż, nigdy nie robiłem konfiguracji dachu w moim V, ale w moim poprzednim samochodzie (Ford Focus zx3) bagażnik dachowy naprawdę zaszkodził przebiegowi. Miałem poprzeczki i tace Saris. Poprzeczki gwizdały między 20-35 mil na godzinę i zmniejszały przebieg o około 5%. Kiedy umieściłem tam dwa rowery górskie, przebieg spadał o co najmniej 15%, czasem więcej.

#11 ·
Duży spadek przebiegu nie jest nienormalny. Teraz, 25 --> 20 brzmi jak duży spadek, ale ponieważ błąd pomiaru wynosi zwykle 1-2 mpg na każdym zbiorniku, nie jest to poza zakresem możliwości.

Ale niezależnie od ilości, na pewno spowoduje to zmianę.

Moja rada jest taka, aby sprawdzić, jak często faktycznie napełniasz wnętrze i musisz iść do bagażnika dachowego. Prawdopodobnie niezbyt często. Istnieje również kwestia bezpieczeństwa - wyższy środek ciężkości nie jest idealny - więc instalacja bagażnika dachowego na 2 lub 3 razy w roku, kiedy jedziesz na wakacje, prawdopodobnie nie jest taka zła.

Z drugiej strony możesz wykonać obliczenia i zobaczyć, ile paliwa oszczędzasz - jest całkiem możliwe, że powiesz: "Oszczędzam 200 dolarów, ale warto, żeby nie musieć się tym zajmować.

#13 ·
Tak, mogę potwierdzić, że mój CRV zużywa średnio 2-3 mile mniej na galon z bagażnikiem dachowym, dlatego zdecydowałem się go zdjąć, dopóki go nie potrzebuję.
Właśnie kupiłem oryginalne poprzeczki dachowe, wątpię, czy będę ich często używał, ale po prostu podoba mi się ich wygląd... 2-3 mile na galon wydają mi się dużo... Zobaczymy, jak to wszystko wyjdzie.

Save
#20 ·
Założyłem poprzeczki na moim 2016 EX-L i nie wiem, czy wpłynęło to na zużycie paliwa, ponieważ natychmiast je zdjąłem z powodu dodatkowego hałasu, który powodowały. Mogę zaakceptować nieco mniejsze zużycie paliwa, ale hałas doprowadza mnie do szału.

#21 ·
Krok 1. Opuść szybę.

2. Wyciągnij ramię z otwartą i płaską dłonią równolegle do drogi podczas jazdy z prędkością ~65 km/h.

3. Poczuj wiatr na dłoni.

4. Obróć dłoń o 90 stopni, tak aby dłoń była skierowana przodem do samochodu.

5. Zauważ zmianę odczuwania wiatru na dłoni.

Twoja dłoń równoległa do drogi to Twój samochód bez bagażnika dachowego. Twoja dłoń prostopadła do drogi to Twój samochód z bagażnikiem dachowym. Fizyka i dynamika płynów.

6. Włóż ramię z powrotem do samochodu, zamknij okno, zajmij się swoimi sprawami.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.