Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

Odgłos stukania podczas hamowania

21K views 35 replies 15 participants last post by  crvcal  
#1 ·
Czy Twój CRV 5. generacji wydaje dźwięk stukania podczas hamowania do tyłu?

Jestem prawie pewien, że to hałas związany z zawieszeniem, a nie z klockami hamulcowymi.

Mam CRV ex-l z 2019 roku, przejechane 6 tys. mil.

#3 ·
Mój 18 Touring tak robi, ale tylko za pierwszym razem, gdy postoi chwilę, jak cofanie z garażu rano i cofanie z miejsca parkingowego w pracy. Nigdy mi to nie przeszkadzało i było to powtarzalne, więc się tym nie przejmowałem.

#8 ·
Czy Twój 5. generacji crv wydaje dźwięk stukania podczas hamowania do tyłu?

Jestem prawie pewien, że jest to hałas związany z zawieszeniem, w przeciwieństwie do klocków hamulcowych.

mam 2019 crv ex-l, 6k mil na nim.
Słyszałem już o czymś takim; Myślę, że to tylny drążek stabilizatora, który był nieprawidłowo dokręcony w fabryce.

Wysłane z mojego Samsung Tab A za pomocą Tapatalk

#10 ·
Najprawdopodobniej klocki hamulcowe zmieniają położenie w zaciskach. Klocki muszą mieć niewielki luz, aby zapobiec blokowaniu.
(y)

To również było moje przemyślenie... ponieważ jest to zdecydowanie związane z użyciem hamulców w moim przypadku i zdarza się tylko po zaparkowaniu pojazdu na jakiś czas i ostygnięciu wszystkiego. Skręcenie kierownicą przed wyjazdem z garażu tego nie wywołuje, tylko użycie hamulców i tylko podczas cofania.

#11 ·
Aktualizacja.....brak stuków podczas cofania, skręcania w lewo lub w prawo podczas cofania lub cofania na wprost/skręcania kołami i kontynuowania cofania z postoju.

Save
#12 ·
Słyszę bardziej "kliknięcie" niż "łomot", gdy wyjeżdżam z garażu. Prawie pewny, że Traylaw ma rację...... klocki hamulcowe przesuwają się nieznacznie w zaciskach.

Save
#13 ·
Słyszę bardziej "kliknięcie" niż "stuknięcie" podczas wycofywania z garażu. Jestem prawie pewien, że Traylaw ma rację......klocki hamulcowe przesuwają się nieznacznie w zaciskach.
Klikanie jest normalne, przy świeżym uruchomieniu na zimnych hamulcach podczas cofania. Prawdopodobnie układ hamulcowy sam się reguluje lub coś w tym stylu.

Stuknięcie brzmi inaczej, ale nadal wydaje się być związane z hamulcami... przynajmniej w moim przypadku. Nigdy nie udało mi się doprowadzić do tego, żeby zlokalizować dokładne źródło dźwięku. Po prostu nie chce się to dziać wystarczająco konsekwentnie, żebym mógł poprosić żonę, żeby powoli wycofywała z garażu, a ja będę nasłuchiwał źródła.

Ponieważ hamulce nadal działają normalnie i nigdy nie słyszę tego stuknięcia w innym momencie, tak naprawdę się tym nie martwię... po prostu jestem zdziwiony przyczyną (którą, szczerze mówiąc, Traylaw zidentyfikował w swoim komentarzu). :)

#14 ·
Myślę, że dźwięk jest "słyszany" z powodu odbijania się od ścian garażu podczas cofania. Nie zauważam tego, gdy jestem na zewnątrz.

Save
#16 ·
Na forum RAV4 (mamy '09) mówią, żeby zgłośnić radio, aby zredukować hałas hamulców.?‍♂

Save
#20 ·
Czy Twój crv 5. generacji wydaje odgłos stukania podczas hamowania do tyłu?

Jestem prawie pewien, że to odgłos związany z zawieszeniem, a nie z klockami hamulcowymi.

mam crv ex-l z 2019 roku, 6 tys. mil przebiegu.
Jeśli to w czymś pomoże, mój 2. gen miał ten sam hałas. Okazało się, że to oś. Stukanie zaczęło się do tyłu, a potem również do przodu.

#23 · (Edited)
Zakończyliśmy ten wątek kilka miesięcy temu, stwierdzając, że to tylko przesuwające się klocki hamulcowe. Ale chciałem go wskrzesić, ponieważ mam aktualizację dotyczącą odgłosu stukania z mojego CRV z 2017 roku podczas skręcania kierownicą podczas powolnego wycofywania z garażu.

Okazuje się, że w moim CRV w ciągu ostatnich kilku miesięcy doszło do tego, że występuje również podczas powolnych skrętów w prawo ze stopu.

Na początku byłem przekonany, że to tylko osadzanie się klocków hamulcowych... ale kiedy zaczęły się zdarzenia z prawym skrętem, poszedłem i przeprowadziłem kilka ostrożnych testów przy niskiej prędkości (3-8 km/h) na pustym parkingu, a także parkowaniu, cofaniu itp.

Odkryłem, że to nie hamulce, ponieważ tak naprawdę mogłem uzyskać słabszą wersję tego, jeśli po prostu pozwoliłem pojazdowi jechać do przodu na biegu jałowym i obróciłem kierownicę o około pół obrotu w obie strony. Więc w tym momencie wydawało się, że mogę mieć luźny element z przodu lub jakiś problem z EPS.

Zabrałem go do dealera w piątek, a przedstawiciel serwisu wezwał dwóch techników, którzy pracują przy przednich końcach... i wszyscy jeździliśmy moim pojazdem po parkingu, skręcając w lewo i w prawo z małą prędkością... i wszyscy potwierdzili, że słyszeli to samo, co ja. Więc zostawiłem go na noc, żeby mogli nad tym popracować.

Rzeczywisty problem: okazało się, że jedna ze śrub w układzie zawieszenia po prawej stronie nie miała odpowiedniego momentu obrotowego. Śruba nie była luźna, ale nie miała odpowiedniego momentu obrotowego... więc dobrze, że to przyniosłem, kiedy to zrobiłem, ponieważ prawdopodobnie z czasem by się poluzowała. Dealer ponownie dokręcił każdą śrubę w przednim zawieszeniu i łączniku stabilizatora oraz nałożył smar Shin Etsu w każdym miejscu wskazanym przez Hondę. Wszystko w ramach gwarancji fabrycznej.

A teraz powód, dla którego kocham mojego konkretnego dealera:
1) zrobili to samo z tyłem (chociaż nie było żadnych oznak problemów), na wszelki wypadek. Ich założeniem było, że jeśli jedna śruba mogła opuścić fabrykę nieprawidłowo dokręcona... najlepiej sprawdzić je wszystkie.
2) zatrzymali również CRV na noc i do następnego dnia... a różni technicy zabierali go na powolną jazdę co godzinę lub dwie, aby sprawdzić, czy hałas powróci. [Sprawdziłem dziennik danych podróży na monitorze baterii, kiedy dostałem CRV z powrotem i rzeczywiście... zabierali pojazd na jazdę próbną co godzinę lub dwie przez około 5-10 minut].
3) Zadzwonili do mnie, żebym po niego przyszedł, gdy byli pewni, że nie mogą już wywołać hałasu, a także powiedzieli mi, żebym go natychmiast przywiózł, jeśli dźwięk powróci w przyszłości.

W każdym razie... chciałem to zostawić w wątku... na wypadek, gdyby mogło to pomóc komuś innemu w przyszłości, jeśli usłyszy podobny dźwięk z przodu i stwierdzi, że nie koreluje to z osadzaniem się klocków hamulcowych.

#25 ·
Zatem zakończyliśmy ten wątek kilka miesięcy temu, dochodząc do wniosku, że to tylko przesuwające się klocki hamulcowe. Ale chciałem go wskrzesić, ponieważ mam aktualizację dotyczącą odgłosu stukania z mojego CRV z 2017 roku podczas skręcania kierownicą podczas powolnego wycofywania z garażu.

Okazuje się, że w moim CRV w ciągu ostatnich kilku miesięcy doszło do tego, że występuje również podczas powolnych skrętów w prawo z zatrzymania.

Na początku byłem przekonany, że to tylko osadzanie się klocków hamulcowych... ale gdy zaczęła się sytuacja ze skrętem w prawo, poszedłem i przeprowadziłem kilka ostrożnych testów przy niskiej prędkości (2-5 mph) na pustym parkingu, a także parkowaniu, cofaniu itp.

Odkryłem, że to nie hamulce, ponieważ tak naprawdę mogłem uzyskać słabszą wersję tego, jeśli po prostu pozwoliłem pojazdowi jechać do przodu na biegu jałowym i obróciłem kierownicę o około pół obrotu w obie strony. Więc w tym momencie wydawało się, że mogę mieć luźny element z przodu lub jakiś problem z EPS.

Zabrałem go do dealera w piątek, a przedstawiciel serwisu wezwał dwóch techników, którzy pracują nad przednimi końcami... i wszyscy jeździliśmy moim pojazdem po parkingu, skręcając w lewo i w prawo z małą prędkością... i wszyscy potwierdzili, że słyszą to samo, co ja. Więc zostawiłem go na noc, żeby mogli nad nim popracować.

Rzeczywisty problem: okazało się, że jedna ze śrub w układzie zawieszenia po prawej stronie nie miała odpowiedniego momentu obrotowego. Śruba nie była luźna, ale nie miała odpowiedniego momentu obrotowego... więc dobrze, że go przywiozłem, kiedy to zrobiłem, ponieważ prawdopodobnie w końcu by się poluzowała. Dealer ponownie dokręcił każdą śrubę w przednim zawieszeniu i łączniku stabilizatora oraz nałożył smar Shin Etsu w każdym miejscu określonym przez Hondę. Wszystko w ramach gwarancji fabrycznej.

A teraz powód, dla którego uwielbiam mojego konkretnego dealera:
1) zrobili to samo z tyłem (chociaż nie było żadnych oznak problemów), tak na wszelki wypadek. Ich założeniem było, że jeśli jedna śruba może opuścić fabrykę nieprawidłowo dokręcona... najlepiej sprawdzić je wszystkie.
2) zatrzymali również CRV na noc i do następnego dnia... a różni technicy zabierali go na powolną jazdę co godzinę lub dwie, aby sprawdzić, czy dźwięk może się powtórzyć. [Sprawdziłem dziennik danych podróży na monitorze baterii, kiedy dostałem CRV z powrotem i rzeczywiście... zabierali pojazd na jazdę próbną co godzinę lub dwie przez około 5-10 minut].
3) Zadzwonili do mnie, żebym po niego przyszedł, gdy byli pewni, że nie mogą już wywołać hałasu, a także powiedzieli mi, żebym koniecznie go od razu przywiózł, jeśli dźwięk powtórzy się w przyszłości.

W każdym razie... chciałem to zostawić w wątku... na wypadek, gdyby mogło to pomóc komuś innemu w przyszłości, jeśli usłyszy podobny dźwięk z przodu i stwierdzi, że nie koreluje to z osadzaniem się klocków hamulcowych.
Jeżdżenie samochodem co godzinę lub dwie przez 5-10 minut? Brzmi to dla mnie jak seria zakupów jedzenia. :sneaky:

#30 ·
Dzięki za ponowne uwagi. Nie sprawdzałem samych sprężyn śrubowych, ale później rzucę okiem na nakrętkę górnego mocowania.

Wyglądało na to, że mój hałas stopniowo się pogarszał. Jest teraz zdecydowanie głośniejszy i mnie denerwuje. Moje przeczucie mówi mi, że to przekładnia kierownicza, ponieważ dosłownie sprawdziłem każdą śrubę zawieszenia, do której mam dostęp. Żadna z nich nie była nawet blisko poluzowania.

#31 ·
Dzięki za ponowne uwagi. Nie sprawdzałem samych sprężyn śrubowych, ale później rzucę okiem na nakrętkę górnego mocowania.
Sprężyny śrubowe spoczywają na zestawie gumowych odbojników (bardziej jak podkładki, z małymi krawężnikami)... tam technicy nałożyli smar. Jeśli spojrzysz do wnętrza nadkola... powinieneś je zobaczyć. Widzę wyraźnie miejsca, w których technicy nałożyli smar Shin Etsu.

To może, ale nie musi, być źródłem hałasu... ale warto to sprawdzić... ponieważ można łatwo dosięgnąć i nasmarować te punkty styku między sprężynami śrubowymi a ich odbojnikami. Jeśli sprężyna blokowałaby się i trzaskała w tych punktach styku... wydawałaby podobny dźwięk do osadzania się klocków hamulcowych.

Powodzenia. :)

#33 ·
AKTUALIZACJA:

Zmieniłem przednie klocki na Raybestos Element 3 i odgłos pukania całkowicie zniknął. Klocki OEM były zaprojektowane bardzo luźno, prawdopodobnie w celu zmniejszenia oporu/zwiększenia MPG.

Uff... cieszę się, że to nie był żaden luźny element w ramie pomocniczej/zawieszeniu. Szczęśliwej jazdy wszystkim!

#35 ·
AKTUALIZACJA:

Zmieniłem przednie klocki na Raybestos Element 3 i odgłos pukania całkowicie zniknął. Klocki OEM zostały prawdopodobnie zaprojektowane bardzo luźno, prawdopodobnie dla mniejszego oporu/wyższej MPG.

Uff... cieszę się, że to nie był żaden luźny element w ramie pomocniczej/zawieszeniu. Szczęśliwej jazdy wszystkim!
Dziękuję za powrót z rozwiązaniem, które znalazłeś.

Oczywiście... Twoje wyniki potwierdzają wcześniejsze komentarze na temat tego, że częstą przyczyną są klocki hamulcowe. :)

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.