Zakończyliśmy ten wątek kilka miesięcy temu, stwierdzając, że to tylko przesuwające się klocki hamulcowe. Ale chciałem go wskrzesić, ponieważ mam aktualizację dotyczącą odgłosu stukania z mojego CRV z 2017 roku podczas skręcania kierownicą podczas powolnego wycofywania z garażu.
Okazuje się, że w moim CRV w ciągu ostatnich kilku miesięcy doszło do tego, że występuje również podczas powolnych skrętów w prawo ze stopu.
Na początku byłem przekonany, że to tylko osadzanie się klocków hamulcowych... ale kiedy zaczęły się zdarzenia z prawym skrętem, poszedłem i przeprowadziłem kilka ostrożnych testów przy niskiej prędkości (3-8 km/h) na pustym parkingu, a także parkowaniu, cofaniu itp.
Odkryłem, że to nie hamulce, ponieważ tak naprawdę mogłem uzyskać słabszą wersję tego, jeśli po prostu pozwoliłem pojazdowi jechać do przodu na biegu jałowym i obróciłem kierownicę o około pół obrotu w obie strony. Więc w tym momencie wydawało się, że mogę mieć luźny element z przodu lub jakiś problem z EPS.
Zabrałem go do dealera w piątek, a przedstawiciel serwisu wezwał dwóch techników, którzy pracują przy przednich końcach... i wszyscy jeździliśmy moim pojazdem po parkingu, skręcając w lewo i w prawo z małą prędkością... i wszyscy potwierdzili, że słyszeli to samo, co ja. Więc zostawiłem go na noc, żeby mogli nad tym popracować.
Rzeczywisty problem: okazało się, że jedna ze śrub w układzie zawieszenia po prawej stronie nie miała odpowiedniego momentu obrotowego. Śruba nie była luźna, ale nie miała odpowiedniego momentu obrotowego... więc dobrze, że to przyniosłem, kiedy to zrobiłem, ponieważ prawdopodobnie z czasem by się poluzowała. Dealer ponownie dokręcił każdą śrubę w przednim zawieszeniu i łączniku stabilizatora oraz nałożył smar Shin Etsu w każdym miejscu wskazanym przez Hondę. Wszystko w ramach gwarancji fabrycznej.
A teraz powód, dla którego kocham mojego konkretnego dealera:
1) zrobili to samo z tyłem (chociaż nie było żadnych oznak problemów), na wszelki wypadek. Ich założeniem było, że jeśli jedna śruba mogła opuścić fabrykę nieprawidłowo dokręcona... najlepiej sprawdzić je wszystkie.
2) zatrzymali również CRV na noc i do następnego dnia... a różni technicy zabierali go na powolną jazdę co godzinę lub dwie, aby sprawdzić, czy hałas powróci. [Sprawdziłem dziennik danych podróży na monitorze baterii, kiedy dostałem CRV z powrotem i rzeczywiście... zabierali pojazd na jazdę próbną co godzinę lub dwie przez około 5-10 minut].
3) Zadzwonili do mnie, żebym po niego przyszedł, gdy byli pewni, że nie mogą już wywołać hałasu, a także powiedzieli mi, żebym go natychmiast przywiózł, jeśli dźwięk powróci w przyszłości.
W każdym razie... chciałem to zostawić w wątku... na wypadek, gdyby mogło to pomóc komuś innemu w przyszłości, jeśli usłyszy podobny dźwięk z przodu i stwierdzi, że nie koreluje to z osadzaniem się klocków hamulcowych.