Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

Trzęsienie przy pełnym gazie

2.9K views 4 replies 4 participants last post by  be.alert.to.this  
#1 ·
2005 CRV Sports Edition automatyczna, AWD, 180 000 km, nowa w NZ.

Przy pełnym gazie występuje drżenie, które nie jest normalne. Poprzedni właściciel zlecił w warsztacie wymianę obu przednich zawieszeń CV, zainstalował nowy tylny mechanizm różnicowy oraz nowy amortyzator i mocowanie mechanizmu różnicowego. Droga faktura, ale bez zmian w drżeniu.

Sprzedał mi więc go po cenie hurtowej, mówiąc, że może to być problem z skrzynią biegów. Dzieje się to tylko przy pełnym obciążeniu, w przeciwnym razie to po prostu normalna Honda.

Rozwiązaniem krótkoterminowym jest delikatna jazda, co i tak robimy, ale czy ktoś ma jakieś pomysły?

#2 ·
Może chcesz to przeczytać:

Save
#3 ·
Nie tylko mój wątek tam. Drżenie może być również problemem z iskrą lub wtryskiem paliwa. Rozkład pod dużym obciążeniem. Niektóre rzeczy w tym wątku mogą powodować problemy, tak jak wyjaśniłeś. Innym jest zespół zaworu cewki do VTEC, który może powodować to drżenie, szczególnie jeśli jest to produkt wtórny, ponieważ nie otwiera się tak szybko i płynnie, jak powinien. To drżenie, które występuje w zakresie 4-5000 obr./min przy mocnym gazie, wystąpiło u mnie. Najpierw zespół zaworu cewki, a następnie siłownik oleju, o którym dużo mówię w tym wątku. Brak problemów od czasu wymiany.

Problemy z osią/dyferencjałem nie wystąpią tylko przy maksymalnym gazie. Mogą objawiać się nawet przy lekkim gazie przy prędkościach autostradowych, ale zwykle bardziej w średnim zakresie. Sam tylny dyferencjał można łatwo sprawdzić bez wymiany, wystarczy wyciągnąć wał napędowy. Jeśli nadal tam jest, to w ogóle nic w tylnej części.

Kolejny, który, jak przypuszczam, mechanik wykonujący pracę, o której mówiłeś, zauważyłby uszkodzone łożysko koła.

Jak wspomniano powyżej, upewnij się, że płyn został wymieniony we właściwy sposób w skrzyni biegów, jeśli tak nie było (spuścić i napełnić), upewnij się, że filtr magnetyczny w przewodzie chłodnicy ma swobodny przepływ, podobnie jak chłodnica, która przechodzi przez chłodnicę (podłącz przewody chłodnicy).

Jeśli wymiana płynu i sprawdzenie przepływu chłodziwa zmienia drżenie, to jest ono w skrzyni biegów, jeśli nie, to problem z silnikiem.

Rada: nigdy nie wymieniaj części bez przejścia przez listę w celu zdiagnozowania. Wydałeś dużo pieniędzy, aby nic nie naprawić, z czego większość można było wyeliminować, wyjmując wał napędowy z tyłu i jadąc nim.

#5 ·
2005 CRV Sports Edition automatyczna, AWD, 180 000 km, NZ new. Przy pełnym gazie występuje drżenie, które nie jest normalne. Poprzedni właściciel zlecił w warsztacie wymianę obu przednich zawieszeń CV, zamontował nowy tylny mechanizm różnicowy oraz nowy amortyzator i mocowanie mechanizmu różnicowego. Droga faktura, ale bez zmian w drżeniu. Więc sprzedał mi go po cenie hurtowej, mówiąc, że może to być problem z skrzynią biegów. Dzieje się to tylko przy pełnym obciążeniu, w przeciwnym razie to po prostu normalna Honda. Krótkoterminowym rozwiązaniem jest ostrożna jazda, co i tak robimy, ale czy ktoś ma jakieś pomysły?
LUBEGARD SHUDDER FIX 60ml✔ 40$ - naprawa konwertera momentu obrotowego bez $$$$

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.