Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

Technologia Start-Stop

35K views 43 replies 26 participants last post by  TheDarkKnight  
#1 ·
Czekaliśmy na nadejście roku 2020, aby kupić CR-V dla mojej żony. Miałem nadzieję na ładniejsze felgi, być może większy postęp w kwestii rozcieńczania oleju i inne aktualizacje w połowie cyklu. Dowiedziałem się, że w latach 20. pojawiła się technologia Start-Stop, której bardzo nie lubię. Jeżdżę Rav4 Hybrid, który uwielbiam. To nie to samo, ponieważ używa on dużego silnika elektrycznego do uruchamiania i jest znacznie bardziej płynny, z udowodnioną długoterminową niezawodnością. Z tego powodu myślimy teraz o kupnie pozostałości z 2019 roku. Rozumiem, że start-stop można wyłączyć, ale trzeba to robić za każdym razem, gdy uruchamiasz pojazd. Oszczędność paliwa jest znikoma i z pewnością zostałaby zniwelowana przez wymianę rozrusznika. Zastanawiałem się, czy ktoś, kto ma doświadczenie z pojazdem z tą technologią, ma jakieś przemyślenia lub komentarze. Rozmawiałem z kilkoma osobami, które miały z tym do czynienia w wypożyczalniach samochodów i wszystkim się to nie podobało.

#2 ·
To specjalny rozrusznik start-stop, nie musisz się martwić o przedwczesne zużycie. To nie tyle kwestia oszczędności paliwa (jest pewien efekt w ruchu start-stop), co czystsze powietrze.

Mam dwa samochody z silnikiem Diesla z systemem start-stop. Działa świetnie, naprawdę nie ma nic do nie lubienia. Stracisz 0,2 sekundy na światłach, jeśli jest to istotny czynnik.

#3 ·
To specjalny rozrusznik start-stop, nie musisz się martwić o przedwczesne zużycie. To nie tyle kwestia oszczędności paliwa (jest pewien efekt w ruchu start-stop), co czystsze powietrze.

Mam dwa samochody z silnikiem Diesla z funkcją start-stop. Działa świetnie, naprawdę nie ma nic do nie lubienia. Stracisz 0,2 sekundy na światłach, jeśli jest to czynnik.

Mam dwa samochody z silnikiem Diesla z funkcją start-stop. Działa świetnie, naprawdę nie ma nic do nie lubienia. Stracisz 0,2 sekundy na światłach, jeśli jest to czynnik.
Być może, ale jeśli oszczędność paliwa jest prawie niezauważalna, jaki wpływ ma to na jakość powietrza. Myślę, że każda drobnostka pomaga. Jeśli chodzi o przedwczesne zużycie, pomyślałbym, że nadal masz problem z wykładniczo większą liczbą rozruchów bez ciśnienia oleju.

#5 ·
Nasze nowe Honda Passports mają to (... byliśmy tego w pełni świadomi przed zakupem...) i jest to bardzo irytujące dudnienie/wibracje. Jeśli jesteś w ruchu ulicznym, gdzie każdy samochód porusza się tylko o kilka metrów, system stale przełącza się stop-start i przełącza się z włączoną/wyłączoną klimatyzacją. Hałas jest również bardzo głośny, gdy rozrusznik się włącza.

Zatem po prostu zawsze pamiętamy, aby go wyłączyć przy pierwszym uruchomieniu. I tak trzeba nacisnąć przycisk na panelu zmiany biegów, więc robi się to w tym samym czasie, co naciśnięcie D/S.

#9 ·
To bardzo denerwujące dudnienie/wibracje. Jeśli jesteś w ruchu ulicznym, gdzie każdy samochód porusza się tylko o kilka metrów, system stale przełącza się stop-start i przełącza się z włączoną/wyłączoną klimatyzacją. Hałas jest również bardzo głośny, gdy rozrusznik się włącza.
Dziwne, w moich furgonetkach z silnikiem Diesla jest to prawie niezauważalne. Tylko ciche skrzypienie rozrusznika, żadnych innych hałasów/dudnień.

#6 ·
Moje 17 crv tego nie ma.
Ale 18' equinox mojej żony ma.

Na początku było to trochę denerwujące, ale teraz się do tego przyzwyczaiłem (chociaż gdyby to była opcja, to bym jej nie wybrał).

Lekko podnoszę hamulec na światłach, żeby go oszukać i uruchomić, żeby nie musiał się włączać, kiedy muszę się ruszyć.
Tak naprawdę nie obchodzi nas mpg, ponieważ praca płaci za benzynę/samochód/ubezpieczenie.

Jednak gdyby moje crv to miało, po prostu podłączyłbym zworę tak jak zrobili to goście z pilota, żeby trwale to wyłączyć i mieć to z głowy.

#7 ·
Mój 17 crv tego nie ma
Ale equinox mojej żony z 18 roku ma.

Na początku było to trochę irytujące, ale teraz się do tego przyzwyczaiłem (chociaż gdyby to była opcja, to bym jej nie wybrał)

Po prostu lekko podnoszę hamulec na światłach, żeby go oszukać i uruchomić, żeby nie musiał się włączać, kiedy muszę się ruszyć.
Nie obchodzi nas zbytnio mpg, ponieważ praca płaci za benzynę/samochód/ubezpieczenie

jednak gdyby mój crv to miał, po prostu podłączyłbym zworkę jak ludzie z pilota, żeby trwale ją wyłączyć i zakończyć dzień.
Jak "podłączyć zworkę"?

#13 ·
Chociaż podzielam ogólny pogląd, że jest to dodatek, o który nikt nie prosił ani go nie chciał... uważam, że jest przedwczesne potępianie go, zanim w ogóle mieliśmy szansę zobaczyć opinie na temat tego, jak dobrze działa dla odświeżenia w połowie cyklu gen5 CRV.

Każdy, komu się to po prostu nie podoba i nie chce tego używać, a jednocześnie nie chce użyć przycisku wyłączenia (jedno szybkie i proste naciśnięcie przycisku po uruchomieniu pojazdu, ... wtedy nie mam dla ciebie żadnej sympatii. Niektóre rzeczy w życiu mogą być złożone lub trudne... ta funkcja po prostu nie spełnia moich oczekiwań.

Oczywiście... Honda wprowadza tę funkcję do każdej aktualizacji swoich pojazdów... więc pojawi się we wszystkich Hondach... czy ci się to podoba, czy nie. To samo dotyczy wielu innych producentów. Właściciele albo sobie radzą, albo upadają na ziemię w proteście płodowym, jak sądzę. :)

#14 ·
Funkcja start/stop to okropny pomysł, którego nikt nie chce. Dlaczego producenci samochodów mieliby narzucać taką funkcję konsumentom? Podejrzewam, że to ingerencja/regulacja rządu. W przeciwnym razie po prostu nie ma to sensu.

#15 ·
Funkcja start/stop to straszny pomysł, którego nikt nie chce. Dlaczego producenci samochodów mieliby narzucać taką funkcję konsumentom? Podejrzewam, że to ingerencja/regulacja rządu. W przeciwnym razie po prostu nie ma to sensu.
Pomaga im przestrzegać ograniczeń dotyczących mniejszego zużycia paliwa itp.

#16 ·
System stop-start pozostanie w większości marek. Jeździłem tylko kilkoma wypożyczonymi samochodami z tym systemem. Dla mnie to nie problem. Fajnie jest też wymyślać sposoby na oszukanie systemu...

• Like
Reactions: williamsji
Save
#17 ·
Zdjęcie z BMW pokazuje znacznie lepszy design i lokalizację przycisku "off". Jest to o wiele lepsze niż w przypadku CR-V z 2020 roku, który znajduje się po górnej stronie konsoli pasażera i jest trudniejszy do dosięgnięcia. Może Honda się nauczy.

#18 ·
Zdjęcie z BMW pokazuje znacznie lepszy projekt i lokalizację przycisku "off". Jest to o wiele lepsze niż w CR-V 2020, który znajduje się po górnej stronie konsoli zmiany biegów po stronie pasażera i jest trudniejszy do dosięgnięcia. Może Honda się nauczy.

View attachment 136198
Osobiście nie chciałbym, aby przełącznik wyłączania był umieszczony w sposób, w jaki robi to BMW.

Dlaczego? Zbyt łatwo jest nacisnąć przycisk start-stop silnika, gdy jest on umieszczony w ten sposób... co powoduje wyłączenie silnika, tylko po to, aby trzeba było go ponownie uruchomić, a następnie ponownie wcisnąć przycisk A-off. Myślę, że ma to zaletę bycia dwuprzyciskowym procesem sekwencyjnym... co jest prawdopodobnie sposobem, w jaki widzi to BMW... ale znowu... nieostrożność ze strony kierowcy całkowicie zniweczy wybraną tutaj lokalizację.

BMW często próbuje być trochę zbyt sprytne w niektórych funkcjach swoich pojazdów. Nie podoba mi się również to, że nowoczesne BMW nie są wyposażone w bagnet do oleju... i musisz zaufać pojazdowi, że poinformuje Cię o problemie z poziomem oleju za pośrednictwem elektronicznego wyświetlacza poziomu oleju. Biorąc pod uwagę, że BMW uważa za normalne spalanie litra oleju na 1000 mil... być może poszli tą drogą dla grupy "nigdy nie sprawdzaj oleju".

#21 ·
Dlaczego nie kupić modelu CRV Hybrid 2020? Skoro masz już jeden model Hybrid i podoba Ci się jak działa w nim start-stop, to CRV Hybrid powinien być taki sam.
Tak, z pewnością to rozważam. Byłbym trochę ostrożny w pierwszym roku CRV Hybrid, wiedząc, że już produkują accord hybrid. Rozważamy zaktualizowany model RAV hybrid, mam 2017, ale wolę pewne aspekty CRV. Nie jestem pewien, jaki będzie koszt i dostępność CRV hybrid? Dzięki.

#23 ·
Osobiście skończyłem z pojazdami Hondy, między przekładniami CVT a dezaktywacją cylindrów w V6, nie mają mi już nic więcej do zaoferowania. Start-stop to tylko kolejna irytująca rzecz, która ostatecznie się zepsuje. Mój ostatni CRV był z 2014 roku, kiedy wciąż mieli normalne automatyczne skrzynie biegów z przełożeniami, bez pasków i piast. Jak dotąd był to dobry samochód, mamy na nim teraz 51 tys. km.

#26 ·
Właśnie sprawdziłem specyfikacje Hondy na rok 2020 na ich stronie internetowej i wskazują one, że model 2020 NIE posiada funkcji "idle stop".

Save
#29 ·
Czas pokaże, czy Idle Stop pozostanie; jeśli EPA zrewiduje "system kredytów", może zniknąć.

"Prawdziwa motywacja tkwi głęboko w 1500 stronach, które stanowią nowe amerykańskie standardy Corporate Average Fuel Economy. Okazuje się, że aby zachęcić producentów samochodów do oszczędnego myślenia, przepisy pozwalają na coś, co nazywa się "kredytami technologicznymi poza cyklem", w zasadzie nagrodą za włączenie gadżetów, dla których testerzy rządowi nie mogą zmierzyć żadnych zauważalnych korzyści w swoich testach laboratoryjnych, ale uważają, że i tak przyniosą one korzyści dla oszczędności paliwa. Istnieje cała gama takich dupereli - w tym stop-start, różne pomoce aerodynamiczne, a nawet wysokowydajne reflektory - które przynoszą producentom samochodów kredyty niezależnie od ich korzyści.

W przypadku start-stop jest to automatyczny zysk 2 gramów/milę redukcji CO2 dla samochodów, podczas gdy ciężarówki, zawsze uprzywilejowane przez rząd amerykański, otrzymują kredyt w wysokości nawet 4,4 g/milę. Wrzuć cały zestaw akredytowanych gadżetów do samochodu, a korzyść może wynieść nawet 17,8 g/milę (dla ciężarówek niehybrydowych), co w przybliżeniu odpowiada dwóm do trzem milom na galon amerykański. Dla branży, która zmaga się ze spełnieniem ambitnej liczby 54,5 mpg, jest to darmowy prezent, z którego niewielu producentów samochodów może zrezygnować, nawet jeśli wiedzą, że korzyści dla konsumentów są wątpliwe."

#30 ·
Czas pokaże, czy Idle Stop pozostanie; jeśli EPA zrewiduje "system kredytów", może zniknąć.

"Prawdziwa motywacja tkwi głęboko w 1500 stronach, które stanowią nowe amerykańskie standardy Corporate Average Fuel Economy. Okazuje się, że aby zachęcić producentów samochodów do oszczędnego myślenia, przepisy pozwalają na coś zwanego "kredytami technologicznymi poza cyklem", w zasadzie nagrodą za włączenie gadżetów, dla których testerzy rządowi nie mogą zmierzyć żadnych zauważalnych korzyści w swoich testach laboratoryjnych, ale uważają, że i tak przyniosą one korzyści dla oszczędności paliwa. Istnieje wiele takich urządzeń - stop-start, różne pomoce aerodynamiczne, a nawet wysokowydajne reflektory są wliczone - które przynoszą producentom samochodów kredyty niezależnie od ich korzyści.

W przypadku start-stop jest to automatyczny zysk 2 gramów/milę redukcji CO2 dla samochodów, podczas gdy ciężarówki, zawsze uprzywilejowane przez rząd amerykański, otrzymują kredyt w wysokości nawet 4,4 g/milę. Wrzuć cały pakiet akredytowanych gadżetów do samochodu, a korzyść może wynieść nawet 17,8 g/milę (dla ciężarówek niehybrydowych), co w przybliżeniu odpowiada dwóm do trzech milom na galon amerykański. Dla branży, która zmaga się ze spełnieniem ambitnej liczby 54,5 mpg, jest to darmowy prezent, z którego niewielu producentów samochodów może zrezygnować, nawet jeśli wiedzą, że korzyści dla konsumentów są wątpliwe."

Brak sprzeciwu.

Możliwość ograniczenia emisji dwutlenku węgla z pojazdów stojących w ruchu miejskim o dużym natężeniu ruchu oznacza jednak, że ... Idle Stop pozostanie, ponieważ nie jest już eksperymentalny i udowodnił swoją skuteczność i skalowalność w całej branży. Kalifornia i 16 innych stanów, które przestrzegają standardów Kalifornii, skutecznie napędzą jego dalsze włączenie, właśnie dlatego, że jest skuteczny w redukcji emisji dwutlenku węgla w dużych miastach... i jest to łatwy krok dla producentów pojazdów w tym kierunku. W obszarach wiejskich, gdzie nie ma stałego ruchu stop and go i małej gęstości pojazdów... nie jest to realna korzyść w ogólnym rozrachunku... ale... również nie jest tak często wdrażany... ponieważ... mały lub żaden ruch stop and go.

#31 ·
Nasz nowy RDX ma tę funkcję i wypróbowaliśmy ją przez kilka tygodni, ale uznaliśmy ją za irytującą. Teraz wyłączamy ją od razu po uruchomieniu samochodu, na szczęście Honda daje nam taką możliwość. Wyłączyłbym ją na stałe, gdyby to było możliwe.

#36 ·
Nasz nowy RDX ma tę funkcję i wypróbowaliśmy ją przez kilka tygodni, ale uznaliśmy ją za irytującą. Teraz wyłączamy ją od razu po uruchomieniu samochodu, dzięki Bogu Honda daje nam taką opcję. Wyłączyłbym ją na stałe, gdyby to było możliwe.
Ja również mam nowego RDX ;-)

Poniższe jest skierowane do członków, a nie do konkretnej osoby...

Nie wszyscy producenci dają kierowcy możliwość wyłączenia Auto Idle Stop... dobrze, że Honda to robi.

Nie nie lubię AIS, ale w RDX można zminimalizować jego działanie, ustawiając temperaturę HVAC na LO (lub HI) podczas gdy NIE używasz ustawienia AUTO... lub naciskając lżej na pedał hamulca podczas postoju... lub naciskając przycisk, co, jeśli się nad tym zastanowić, nie jest tak naprawdę wielkim problemem... Zapinasz pas bezpieczeństwa, zwiększasz lub zmniejszasz głośność radia, ustawiasz bieg na wsteczny lub do przodu, zwalniasz hamulec postojowy... wszystko to pamięć mięśniowa... Podejrzewam, że prawdziwym problemem jest brak kontroli nad "funkcją"... ale MASZ kontrolę.

Być może nie przeszkadza mi to, ponieważ przejechałem kilkaset tysięcy mil w hybrydach i chociaż hybrydy używają innego systemu, z inną implementacją i związanymi z tym odczuciami w kabinie, rozumiem korzyści i porównując to z odczuwanym dyskomfortem (jeśli to powód, dla którego się to nie podoba), stwierdzam, że korzyści wygrywają. I, FWIW, zdecydowanie NIE jestem ekologiem...LOL

Save
#38 · (Edited)
Start/stop działa świetnie, po prostu trzeba się do tego przyzwyczaić. Jest to bardzo łatwe, gdy już się do tego przyzwyczaisz.

Jeśli masz obawy dotyczące zużycia silnika, musisz pamiętać, że była to jedna z największych kampanii reklamowych firm naftowych. Jestem pewien, że wszyscy pamiętacie reklamy o tym, jak "źle" jest uruchamiać/zatrzymywać silnik i jak często trzeba wymieniać olej, jeśli to robisz! Oczywiście w ten sposób jeździ większość ludzi swoimi samochodami, więc próbowali tylko skłonić ludzi do kupowania większej ilości oleju, a to naprawdę utkwiło ludziom w pamięci jak miejska legenda, która nie znika.

Posłuchaj ludzi, którzy zaprojektowali samochód. Wiedzą, o czym mówią i jak zaprojektować samochód, aby dobrze z tym działał.

Ponadto mam Volvo XC90 z systemem start/stop, a latem uruchomi silnik w postoju, jeśli klimatyzacja musi działać. Projektanci samochodów nie są głupi.

#41 ·
GLK350 mojej żony z 2015 roku ma funkcję stop-start, której nienawidzę. Jest na tyle nagła, że zauważam ją za każdym razem, gdy włącza się na światłach. Kiedy nim jeżdżę, pierwszym krokiem po uruchomieniu GLK jest naciśnięcie przycisku ECO-off, a następnie przycisku Sport, aby nie ruszał ze świateł na 2. biegu. To już dla mnie drugie ja, że nawet nie zauważam, że go wyłączam. Obserwując jazdę mojej żony, zauważam, że robi to samo, pomijając włączenie trybu sportowego.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.