Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

Dziwne pulsujące napięcie od 14,4 do 15 woltów.

8.1K views 16 replies 8 participants last post by  RaNDoM123SaLAd  
#1 · (Edited)
Cześć wszystkim, mam CRV z 2004 roku, z manualną skrzynią biegów. Miesiąc temu zepsuł się alternator i musiałem go sam wymienić. Zajęło to 4 godziny, ale po wszystkim wróciłem na drogę i nie ma problemów z jazdą. Dziwna rzecz polega na tym, że napięcie wydaje się "pulsować" ze stałą prędkością. Aby lepiej to wyjaśnić, w nocy reflektory i światła wewnętrzne jakby pulsowały, stawały się jasne, lekko przygasały i wracały ze stałą prędkością, niezależnie od obrotów silnika. Kiedy sprawdzam napięcie, wydaje się, że odbija się ze stałą prędkością między 14,4 a prawie 15,1 V. Oprócz pulsowania świateł, samochód działa idealnie, bez żadnych kontrolek ostrzegawczych ani niczego.

Aby dać trochę więcej kontekstu, kazałem sprawdzić akumulator, ponieważ spadł do 9,4 V w nocy, kiedy zepsuł się mój alternator. Powiedziano mi, że jest w porządku, ale nigdy nie wydaje się utrzymywać stałego napięcia 12,6, nawet po jeździe, zwykle po godzinie lub dwóch wraca do 12,35/12,4, co wydaje się dziwne. Jest to również nowy akumulator, wyprodukowany w kwietniu tego roku. Jest to akumulator zalany i uzupełniłem go wodą destylowaną, bez efektu. Wiem, że jeśli akumulator został uszkodzony, alternator może "przekompensować" i rzucić na niego więcej woltów, aby spróbować go naładować.

Pulsowanie wydaje się występować tylko wtedy, gdy samochód jest uruchomiony, ale występuje nawet wtedy, gdy wszystko inne jest wyłączone, wydaje się niezależne od obciążenia. Ponadto, ponownie, nie zmienia się wraz z prędkością silnika.

Czy możliwe, że sprzedano mi po prostu zły alternator? Poszedłem do NAPA auto parts i kupiłem regenerowany, ponieważ był znacznie tańszy niż nowy OEM. Jeśli mógłbym uzyskać jakieś pomysły, byłoby wspaniale.

Edycja:
ROZWIĄZANIE:

Zrozumiałem problem i dla każdego, kto ma podobny problem, oto objawy, testy i rozwiązanie.
OBJAWY:
Efekt stroboskopowy w twoich światłach i instalacji elektrycznej. To przechodzi od normalnego do bardzo jasnego.

TESTY:
Używając multimetru, otrzymujesz zmienne napięcie prądu stałego od normalnego 14,4ish do około 15 woltów. Używając tego samego multimetru, zmierz napięcie prądu przemiennego, a otrzymasz 0 do 20, które się cyklują.
Akumulator również wydaje się tracić moc w nocy, gdy nie jest uruchomiony.

ROZWIĄZANIE:
Wymień alternator, dioda uległa uszkodzeniu i "wycieka" napięcie prądu przemiennego do twojego systemu.

Będę to auto wlec po okolicy do weekendu, kiedy będę mógł je wymienić. Jeśli chodzi o moje doświadczenie, problem nie jest "katastrofalny", a samochód może wytrzymać kilka tygodni użytkowania, o ile nie jeździsz dużo. Akumulator się ładuje i wytwarza wystarczającą moc, aby wszystko działało. Ale pozostawienie tego może uszkodzić twój ECU i inne elementy elektryczne.

#3 ·
Czego używasz do monitorowania cyklicznego przełączania między 14,4 a 15 V?

Zmiana intensywności światła w miarę zmian napięcia byłaby normalna dla wszystkiego innego niż oświetlenie LED. Pytanie więc wraca do tego, dlaczego widzisz cykliczne zmiany napięcia na tych poziomach napięcia.

Nie wykluczyłbym tutaj akumulatora (lub połączeń kablowych!) ... lub czujnika prądu, który jest do niego przymocowany i informuje system ładowania, jak niski jest poziom rozładowania akumulatora. Ponieważ wiesz, że akumulator był rozładowany, gdy zawiodł twój alternator... potrzebujesz odpowiedniego testu obciążeniowego akumulatora PO dobrym naładowaniu nasycającym z inteligentnej ładowarki/konserwatora akumulatora.

Powinienem zlecić odpowiednie przetestowanie układu ładowania, aby sprawdzić, czy masz zły alternator zamienny. Nie wiem, jak regulacja napięcia jest zarządzana w twoim roku modelowym, ale jestem pewien, że inni będą wiedzieć i doradzą.

Honda od dziesięcioleci stosuje podwójne ładowanie napięciem, więc normalne byłoby widzenie okresowego przełączania między 12,5 (niski stan naładowania) a 14,5 (wysoki stan naładowania). Nie powinieneś widzieć napięcia wyższego niż 14,5 +/- 0,2 vdc. Ale jeśli akumulator jest słaby i wadliwy... mógłbym zobaczyć pewne nieregularności, gdy system ładowania próbuje prawidłowo naładować akumulator.

Jestem pewien, że otrzymasz więcej porad specyficznych dla twojej generacji CRV od innych członków forum, gdy zobaczą temat twojego wątku.

Powodzenia w rozwiązaniu.

#4 ·
Honda stosuje podejście do ładowania dwunapięciowego od dziesięcioleci, więc normalne byłoby widzenie okresowego przełączania między 12,5 (niski stan naładowania) a 14,5 (wysoki stan naładowania).
^^ To.

Sprawdziłbym 'nowy' alternator w warsztacie elektrycznym samochodowym. Mogą zmierzyć wszelkie zakłócenia prądu zmiennego.

Jeśli alternator ma uszkodzone diody, możesz widzieć wynik.

• Like
Reactions: Buffalo4
Save
#5 ·
Hej ludzie, mam CRV z 2004 roku, z manualną skrzynią biegów. Miesiąc temu zepsuł się alternator i musiałem go sam wymienić. Zajęło to 4 godziny, ale po wszystkim jest z powrotem na drodze i nie ma problemów z jazdą. Dziwna rzecz jest taka, że napięcie wydaje się "pulsować" ze stałą prędkością. Aby lepiej to wyjaśnić, w nocy reflektory i światła wewnętrzne jakby pulsują, stają się jasne i lekko przygasają i wracają ze stałą prędkością niezależnie od obrotów silnika. Kiedy sprawdzam napięcie, wydaje się, że odbija się z tą samą stałą prędkością między 14,4 a prawie 15,1 woltów. Pomijając pulsowanie świateł, samochód działa idealnie, bez żadnych kontrolek ostrzegawczych ani niczego.

Aby dać trochę więcej kontekstu, sprawdziłem akumulator, ponieważ spadł do 9,4 woltów w nocy, kiedy zepsuł się mój alternator. Powiedziano mi, że jest w porządku, ale wydaje się, że nigdy nie utrzymuje się na poziomie 12,6 nawet po jeździe, zwykle po godzinie lub dwóch wraca do 12,35/12,4, co wydaje się dziwne. Jest to również nowy akumulator, wyprodukowany w kwietniu tego roku. Jest to akumulator zalany i uzupełniłem go wodą destylowaną, bez efektu. Wiem, że jeśli akumulator został uszkodzony, alternator może "przekompensować" i rzucić na niego więcej woltów w próbie naładowania go.

Pulsowanie wydaje się występować tylko wtedy, gdy samochód jest uruchomiony, ale występuje nawet wtedy, gdy wszystko inne jest wyłączone, wydaje się, że nie zależy od obciążenia. Ponadto, ponownie, nie zmienia się wraz z prędkością silnika.

Czy możliwe, że po prostu sprzedano mi wadliwy alternator? Poszedłem do NAPA auto parts i kupiłem regenerowany, ponieważ był znacznie tańszy niż nowy OEM. Jeśli mógłbym dostać jakieś pomysły, byłoby wspaniale.
Myślę również, że to wadliwy alternator. W samochodzie mojego brata zainstalował alternator, a reflektory migotały i były bardzo jasne. Sklep, który go sprzedał, powiedział, że jest w porządku i normalny, ale mój brat nalegał i wymienili alternator na inny (jego stary amerykański samochód był ŁATWY do wymiany alternatora, w przeciwieństwie do twojego) i to rozwiązało problem.
Buffalo4
P.S.: Zleć jego przetestowanie i wymianę, zanim faktycznie spowoduje uszkodzenie. Tylko moja rada i NIE jestem mechanikiem. :eek: Szybko zmieniające się napięcie nie jest dobre dla komputera pojazdu i innych części elektronicznych itp.

#13 ·
Rzadko zdarza się, aby regenerowany alternator z NAPA był wadliwy, ale może się to zdarzyć. Jeśli masz cyfrowy miernik napięcia, sprawdź tętnienia AC, powinny być poniżej 100 miliwoltów AC z obciążeniem i bez obciążenia oraz/lub testem poboru prądu. To dziwne przy napięciu spoczynkowym 12,3 V, spróbuj odłączyć akumulator na noc i sprawdzić napięcie spoczynkowe. Czy akumulator był również ładowany przed uruchomieniem go po wymianie alternatora i czy został uruchomiony za pomocą kabli rozruchowych, ponieważ może to spowodować przepalenie diody w alternatorze i nadmierne tętnienia AC? Nie mówię, że tak zrobiłeś, ale widziałem, jak doświadczeni technicy uruchamiali samochód za pomocą kabli rozruchowych po pośpiesznym zamontowaniu alternatora.

#14 ·
Rzadko zdarza się wadliwy, regenerowany alternator z NAPA, ale może się zdarzyć. Jeśli masz cyfrowy miernik napięcia, sprawdź tętnienia AC, powinny być poniżej 100 milivoltów AC z obciążeniem i bez obciążenia lub test poboru prądu, to dziwne przy napięciu spoczynkowym 12,3 V, spróbuj odłączyć akumulator na noc i sprawdzić napięcie spoczynkowe, czy akumulator był również ładowany przed uruchomieniem po wymianie alternatora i uruchomieniu z kabli rozruchowych, ponieważ może to spowodować pęknięcie diody w alternatorze i spowodować nadmierne tętnienia AC, nie mówię, że to zrobiłeś, ale widziałem, jak mistrzowie technicy uruchamiali samochód z kabli rozruchowych po włożeniu alternatora w pośpiechu.
Poprosiłem kumpla, żeby przyjechał swoim samochodem, podłączyłem mój akumulator do akumulatora jego samochodu i kazałem mu go ładować przez kilka minut, żeby dać akumulatorowi trochę prądu przed uruchomieniem z kabli rozruchowych. Myślę, że powinno być dobrze, biorąc pod uwagę, że miał on o wiele mocniejszy alternator i kombinację akumulatora, która była bezpośrednio podłączona do mojego. Wiem, że nie powinienem tego robić, ponieważ może to uszkodzić akumulator, ale tak zrobiłem. Nie sprawdziłem, jakie było napięcie akumulatora przed uruchomieniem z kabli rozruchowych, ale ładowałem go w ten sposób przez 10 minut. To powinno znacznie zmniejszyć obciążenie alternatora.

Sprawdzę tętnienia AC rano. Odłączę akumulator na kilka godzin jutro, po jeździe i dam znać o wynikach. Planuję pojechać do NAPA, żeby zrobili swoje testy i zobaczyć, czy mogę po prostu dostać nowy alternator.

#15 ·
Okej, więc dobra wiadomość. Zrobiłem test tętnień AC. Rzuciłem multimetr na moją baterię i ustawiłem go na wolty AC. I jest bardzo jasne, że jest zła dioda. Pulsowanie jest przy znacznie wyższym napięciu niż 100 mV, prawie do 20 woltów. Zła wiadomość jest taka, że w zasadzie oznacza to, że muszę kupić nowy alternator.

Edycja:
Dalsza zła wiadomość jest taka, że nie będę miał czasu na zdobycie nowego przed końcem weekendu i będę musiał jeździć moim crv w takim stanie przynajmniej do następnego weekendu. Ale biorąc pod uwagę, że jeździłem nim już kilka tygodni, powinno być w porządku, o ile nie przesadzę.

#16 ·
Ok, więc dobre wieści. Zrobiłem test tętnień prądu zmiennego. Rzuciłem multimetr na mój akumulator i ustawiłem go na wolty prądu zmiennego. I jest bardzo jasne, że jest zła dioda. Pulsowanie jest przy znacznie wyższym napięciu niż 100 mV, prawie do 20 woltów. Zła wiadomość jest taka, że ​​w zasadzie oznacza to, że muszę kupić nowy alternator.

Edytować:
Dalsza zła wiadomość jest taka, że ​​nie będę miał czasu na zdobycie nowego przed końcem weekendu i będę musiał jeździć moim crv w jego stanie przynajmniej do następnego weekendu. Ale biorąc pod uwagę, że jeździłem nim już kilka tygodni, powinno być w porządku, o ile nie przesadzę.
Wow 20 woltów prądu zmiennego, po dobrej stronie zajmie to prawdopodobnie tylko połowę czasu

#17 ·
Okej ludzie, wymieniłem alternator i teraz jest wygodne 14,4 V podczas włączonych reflektorów i innych rzeczy. NAPA dała mi bezpłatną wymianę. Jedynym innym problemem jest to, że kontrolka akumulatora pozostaje włączona. Chociaż to natychmiast wskazywałoby na alternator jako podejrzanego. Wątpię w to, ponieważ wydaje się, że ładuje się dobrze. Myślę również, że wyższe niż normalne napięcie mogło spalić coś pod deską rozdzielczą. Cokolwiek to jest, samochód działa i ładuje się dobrze, więc nie ma się czym martwić.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.