Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.
21 - 40 of 55 Posts
Discussion starter · #23 ·
Oto zdjęcie tego, co się dzieje. Nie pozostanie zamknięte na górze. Nigdy nie zdarzyło się to w moich innych samochodach innych niż Honda. Jakieś inne sugestie, jak to naprawić? Nie mam już gwarancji.

Attachments

Zdjęcie zamieszczone w wątku. Dzięki
Zanim cokolwiek zrobisz, sugeruję poszukać najlepszych opcji:

Części Hondy #19

148802

Zachowaj ostrożność podczas używania jakiegokolwiek kleju do materiałów osłony przeciwsłonecznej i podsufitki.

Ponadto, to Ty decydujesz, czy to zadziała, czy nie. Pręt ma płaskie miejsce, nie jest w 100% okrągły, możesz spróbować tego, co zrobili inni online, wciskając przedmioty, aby wzmocnić poślizg.

Widzę pomysł, ale warto spróbować: elastyczna taśma i podkładka, jeśli się nie uda, można je usunąć, a to wywrze nacisk na osłonę przeciwsłoneczną na pręcie.

148804

Save
Istnieje wiele podejść do rozwiązania tego problemu. Niektóre z nich zaczynają się od najdroższej opcji wymiany na nową część z Hondy, aż po tanie rozwiązania z rzepem lub spinaczem do papieru o długości 2 cali. Rzep można umieścić na osłonie przeciwsłonecznej i przykleić do materiału na suficie, lub można go umieścić na trzpieniu tuż za osłoną przeciwsłoneczną. Spinacz do papieru służy do mocnego trzymania osłony przeciwsłonecznej na trzpieniu. Widziałem ludzi używających śrub i ozdobnej nakrętki do mocnego trzymania osłony przeciwsłonecznej na trzpieniu. Preferowaną metodą jest wymiana, ale nie każdy chce wydać setki na naprawę osłony przeciwsłonecznej. Wyszukiwanie w serwisie YouTube może znacznie lepiej zilustrować te metody.

Jak się masz #1? (Zastosuj Vibra-Tight)
Nie jestem zaznajomiony z twoim rocznikiem, ale celem jest odkręcenie osłony przeciwsłonecznej, aby Vibra mogła spłynąć do sworznia (w twoim przypadku po stronie słupka A). Nie musisz odłączać żadnych przewodów, po prostu pozwól jej trochę zwisać.
Nie potrzeba dużo, wystarczy kilka kropli.

Zmniejszyłem "opadanie" osłon przeciwsłonecznych. i w jednym samochodzie, który mamy, z odłączanym panelem dachowym, który opadałby po zamknięciu, gdy tylna krawędź była podparta w celu wentylacji.

Save
To samo przydarzyło się Accordowi mojego taty. Dostałem zamiennik od lokalnego dilera. Facet z części daje mi dobrą zniżkę. Myślę, że zapłaciłem około 105 dolarów, ale to za całą osłonę przeciwsłoneczną. Działa teraz jak ulał.

Save
Discussion starter · #31 ·
To po prostu niepokojące, że nawet wymiany zawiodły po 1,5 roku. Opadło również po stronie pasażera. Trudno uwierzyć, że nikt inny nie ma tego problemu? Czuję, że to wada producenta?!?!

To po prostu niepokojące, że nawet zamienniki zawiodły po 1,5 roku. Opadają również po stronie pasażera. Trudno uwierzyć, że nikt inny nie ma tego problemu? Czuję, że to wada producenta?!?!
Jestem ciekaw, czy często używasz osłon przeciwsłonecznych? Mój 2018 nie miał żadnych problemów. Zastanawiam się, czy istnieje wadliwa partia osłon przeciwsłonecznych, które zostały nieprawidłowo wyprodukowane.

Jestem ciekaw, czy często używasz osłon przeciwsłonecznych? Mój 2018 nie miał żadnych problemów. Zastanawiam się, czy istnieje zła partia osłon przeciwsłonecznych, które zostały nieprawidłowo wyprodukowane.
Jest on utrzymywany na miejscu zasadniczo przez tarcie. A mechanizmy trzymające oparte na tarciu oczywiście z czasem się poluzują.

Skłaniam się ku myśleniu, że jest to "oparte na cyklach" pogorszenie funkcji sprężyny i trzymania. Właściciele, którzy używają swoich osłon przeciwsłonecznych tylko od czasu do czasu, nie obciążają ich dużą liczbą cykli. Właściciele, którzy używają ich stale i stale poruszają nimi na ramieniu, oczywiście szybciej zużyją rzeczy lub pogorszą je w taki sposób, że nie wrócą prawidłowo na miejsce.

Zatem... użytkownicy intensywni zobaczą szybszą degradację. Użytkownicy lekcy prawdopodobnie nigdy tego nie zobaczą. I jestem pewien, że ekstremalne ciepło w kabinie, gdy jest zaparkowana na słońcu w gorące letnie dni, jest również czynnikiem.

Mój osobisty zakład jest taki, że są to długie godziny ekstremalnego ciepła we wnętrzu kabiny, powodujące, że mechanizmy przesuwają się trochę podczas użytkowania, gdy właściciel wsiada i zaczyna jechać. Temperatura w kabinie szybko spadnie, ale to ciepło pozostanie wewnątrz wszystkiego w kabinie, w tym w mechanizmach ruchu osłony przeciwsłonecznej. Ciepło jest surową kochanką w kabinach pojazdów.

Jestem pewien, że Honda zdaje sobie sprawę, że ich obecne konstrukcje osłon przeciwsłonecznych nie spełniają ich standardów pod względem długotrwałego zużycia i niezawodności... więc spodziewam się, że poprawią to w przyszłych generacjach Hond.

Podsumowując... niektórzy właściciele wyraźnie widzą problem, a inni właściciele nigdy go nie widzą... więc to nadaje wiarygodności temu, że jest to zużycie użytkownika w połączeniu z ekstremalnymi wahaniami temperatury w kabinie, pogorszone dodatkowo przez siedzenie twarzą do ostrego światła słonecznego na zewnątrz przez cały dzień.

Jestem pewien, że Honda zdaje sobie sprawę, że ich obecne projekty osłon przeciwsłonecznych nie spełniają ich standardów pod względem długotrwałego zużycia i niezawodności.
Kto pamięta starsze samochody, które miały śrubę dokręcającą, która kompensowałaby wiek/poluzowanie?

A szukając zdjęcia dla młodszych właścicieli :giggle: , znalazłem MNÓSTWO "napraw" osłon przeciwsłonecznych, od kilku producentów. Nie tylko Honda.

W każdym razie, oto kolejna możliwa naprawa (z Civica). Istnieją również inne filmy na YT.
Przynajmniej pokazuje, jak odkręcić mocowanie osłony przeciwsłonecznej, aby opadła, jeśli chcesz nałożyć Vibra Tight.

Kto pamięta starsze samochody, które miały śrubę dokręcającą, która kompensowała wiek/poluzowanie?

I szukając zdjęcia dla młodszych właścicieli :giggle: znalazłem MNÓSTWO "napraw" osłon przeciwsłonecznych, od kilku producentów. Nie tylko Hondy.

W każdym razie, oto kolejne możliwe rozwiązanie (z Civica). Istnieją również inne filmy na YT.
Przynajmniej pokazuje, jak odkręcić mocowanie osłony przeciwsłonecznej, aby pozwolić jej zwisać, jeśli chcesz zastosować Vibra Tight.

Ten film jest niesamowity. Wyraźnie pokazuje, że mały mechanizm sprężynowy w plastikowej osłonie osłony przeciwsłonecznej albo pękł, albo z czasem się rozluźnił. Zatem te małe, dopasowane elementy mocujące, których używa, są stworzone na miarę, aby rozwiązać tego rodzaju problem. Lepiej niż użycie jakiegokolwiek kleju lub innego związku wstrzykiwanego do osłony przeciwsłonecznej. Gdy te elementy mocujące zostaną mocno przykręcone, prawdopodobnie nigdy więcej się nie poluzują. Nawet jeśli tak się stanie, wystarczy ponownie dokręcić elementy mocujące.

Tak, sprawdziłem mojego CRV EX-L z 2019 roku i osłony przeciwsłoneczne również się nie przesuwają, tylko Accord to robi.
Ciekawe. Te w moim CRV EX z 2017 roku przesuwają się, zarówno po stronie pasażera, jak i kierowcy, o około 3-4 cale, akurat tyle, żeby zakryć długość okien. Zastanawiam się, dlaczego mieliby coś takiego wyeliminować?

Polubiłem Twój post, nie dlatego, że nie masz przesuwnych osłon przeciwsłonecznych, ale dlatego, że opublikowałeś swoje ustalenia.

Wygląda na to, że jest coraz więcej małych rzeczy, które sprawiają, że cieszę się, że kupiliśmy droższy model Touring. :)

Nie każdego to obchodzi, ale dobrze, że Honda daje nam jakiś wybór.
Mam CRV Touring z 2018 roku, osłona przeciwsłoneczna kierowcy nie zamykała się na płasko. Rozmawiałem z doradcą serwisowym podczas rozwiązywania innego problemu gwarancyjnego i zamówił on nową osłonę. Tydzień później telefon, żeby ją zamontować i byłem w środku i na zewnątrz w mniej niż 30 minut. Bez kosztów, objęte gwarancją.

Miałem dokładnie ten sam problem z osłoną przeciwsłoneczną po stronie kierowcy w moim CRV z 2018 roku. Była bardzo sztywna, kiedy początkowo dostałem samochód, a po pewnym czasie nie podnosiła się, aby zrównać się z dachem samochodu. Musiałem ją wymienić (jeszcze w okresie gwarancyjnym).

21 - 40 of 55 Posts
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.