Jestem ciekaw, czy często używasz osłon przeciwsłonecznych? Mój 2018 nie miał żadnych problemów. Zastanawiam się, czy istnieje zła partia osłon przeciwsłonecznych, które zostały nieprawidłowo wyprodukowane.
Jest on utrzymywany na miejscu zasadniczo przez tarcie. A mechanizmy trzymające oparte na tarciu oczywiście z czasem się poluzują.
Skłaniam się ku myśleniu, że jest to "oparte na cyklach" pogorszenie funkcji sprężyny i trzymania. Właściciele, którzy używają swoich osłon przeciwsłonecznych tylko od czasu do czasu, nie obciążają ich dużą liczbą cykli. Właściciele, którzy używają ich stale i stale poruszają nimi na ramieniu, oczywiście szybciej zużyją rzeczy lub pogorszą je w taki sposób, że nie wrócą prawidłowo na miejsce.
Zatem... użytkownicy intensywni zobaczą szybszą degradację. Użytkownicy lekcy prawdopodobnie nigdy tego nie zobaczą. I jestem pewien, że ekstremalne ciepło w kabinie, gdy jest zaparkowana na słońcu w gorące letnie dni, jest również czynnikiem.
Mój osobisty zakład jest taki, że są to długie godziny ekstremalnego ciepła we wnętrzu kabiny, powodujące, że mechanizmy przesuwają się trochę podczas użytkowania, gdy właściciel wsiada i zaczyna jechać. Temperatura w kabinie szybko spadnie, ale to ciepło pozostanie wewnątrz wszystkiego w kabinie, w tym w mechanizmach ruchu osłony przeciwsłonecznej. Ciepło jest surową kochanką w kabinach pojazdów.
Jestem pewien, że Honda zdaje sobie sprawę, że ich obecne konstrukcje osłon przeciwsłonecznych nie spełniają ich standardów pod względem długotrwałego zużycia i niezawodności... więc spodziewam się, że poprawią to w przyszłych generacjach Hond.
Podsumowując... niektórzy właściciele wyraźnie widzą problem, a inni właściciele nigdy go nie widzą... więc to nadaje wiarygodności temu, że jest to zużycie użytkownika w połączeniu z ekstremalnymi wahaniami temperatury w kabinie, pogorszone dodatkowo przez siedzenie twarzą do ostrego światła słonecznego na zewnątrz przez cały dzień.