Honda CR-V Owners Club Forums banner

Obciążenie haka i holowanie dla bagażnika rowerowego

3.8K views 6 replies 4 participants last post by  CRVFan1513  
#1 · (Edited)
Mam Hondę CR-V 1.5L EX-L AWD z 2017 roku. Moje pytanie dotyczy konkretnie tolerancji nacisku na hak dla w pełni załadowanego bagażnika rowerowego.

Załączony fragment instrukcji obsługi mówi, że... powinno być "w przybliżeniu" 10% całkowitej masy przyczepy. Dopuszczalna masa przyczepy wynosi 1500 funtów, co odpowiada 150 funtom. Zainstalowałem hak holowniczy U-Haul Draw-Tite klasy III, który wytrzymuje do 675 funtów nacisku na hak oraz bagażnik rowerowy Yakima FullSwing, który pomieści 4 rowery o masie do 150 funtów. Sam bagażnik rowerowy waży 56 funtów, a 4 rowery będą ważyć łącznie 147 funtów. Progi dla haka i bagażnika rowerowego mieszczą się w ich odpowiednich tolerancjach. Wracając do wytycznych Hondy OM dotyczących 150 funtów... miałbym 203 funty między bagażnikiem rowerowym a 4 w pełni załadowanymi rowerami (z tego co rozumiem, nie bierze się pod uwagę rzeczywistej wagi samego haka holowniczego). Widzę tak wiele informacji branżowych w internecie, że 10-15% całkowitej masy przyczepy jest w porządku. Matematycznie, moje 203 funty stanowią 13,5% dopuszczalnej całkowitej masy przyczepy.

Dopiero teraz uczę się o holowaniu, obciążeniu haka i wszystkich związanych z tym czynnikach. Czy ktoś ma więcej doświadczenia lub może zaoferować wskazówki dla mojej sytuacji?
Image

#2 ·
Obciążenie dyszla, dla prawidłowo załadowanego zestawu przyczepa-pojazd, powinno wynosić od 10 do 15% obciążonej masy przyczepy (dla konwencjonalnego haka). Ale ty nie holujesz, ty przewozisz ładunek. Nie zastanawiałbym się nad tym zbytnio. Jedyne powody, jakie przychodzą mi do głowy, dla których ktoś mógłby ograniczyć wagę "akcesorium montowanego na haku", takiego jak bagażnik rowerowy, to uniknięcie odpowiedzialności w przypadku wypadku lub uniknięcie opadania tyłu.

Osobiście holuję zweryfikowaną przyczepę o wadze 1500 funtów, a jej obciążenie dyszla wynosi ponad 10% jej całkowitej wagi. I prawdopodobnie umieściłem ponad 150 funtów na jednej z tych platform ładunkowych montowanych na haku.

Załadowałbym ją rowerami i poszedł się dobrze bawić. Jeśli zauważysz, że tył opada bardziej niż byś chciał, istnieją gumowe pączki, które wciskasz w tylne sprężyny, aby zmniejszyć opadanie pod obciążeniem.

#4 ·
Cześć. Czy możesz mi pomóc? Chcę zamontować podnośnik do wózka inwalidzkiego i wózek inwalidzki do mojego nowego Hondy CRV 2024. Czy łączna waga musi być poniżej 150 funtów wagi na haku? Nie chcę również uszkodzić mojego nowego samochodu. Dzięki.
Tak, łączna waga podnośnika i wózka musi być poniżej 150 funtów, aby pozostać poniżej 150 funtów obciążenia haka samochodu. Jeśli chodzi o uszkodzenie samochodu, jeśli przekroczysz tę wartość, powiedziałbym, że możesz szybciej zużyć tylne sprężyny i amortyzatory niż zwykle, ale co ważniejsze, wpłynęłoby to na prowadzenie pojazdu. Zmniejszyłbyś ciężar na przedniej osi, co wpłynie na sterowanie i prowadzenie.

#6 ·
Cześć. Mam skuter Pride Mobility Victory 10.2, który jest podnoszony do mojego CRV-ex z 2018 roku za pomocą Bruno Curbsider i zdalnej ładowarki, która go ładuje. Zaletą jest to, że skuter jest zawsze chroniony przed warunkami atmosferycznymi i gotowy do jazdy. Wadą jest to, że tracisz większość przestrzeni bagażnika i jedno z tylnych siedzeń. Ponieważ jesteśmy pustymi gniazdami, to działa. Istnieje jednak kilka innych opcji, które możesz rozważyć.

Jeśli mieszkasz w klimacie, w którym pogoda jest zawsze ładna, polecam Bruno Chariot. Jeśli mieszkasz w obszarze, w którym pogoda często się zmienia (jak na Środkowym Zachodzie), wybrałbym Scoota-trailer. Nie jestem pewien kosztów, ale te dwa mają bardzo dużą rzeszę zadowolonych użytkowników.

Podczas badania większości podnośników do wózków inwalidzkich/skuterów odkryjesz, że wszystkie powinny być zgodne z wymaganiami dotyczącymi haka. Polecam również, aby bez względu na to, jaki podnośnik wybierzesz, wydać dodatkowe pieniądze, uniknąć potencjalnych problemów i zlecić jego profesjonalny montaż. Gwarancja na podnośnik powinna obejmować przyszłe problemy z ponowną instalacją, jeśli zajdzie taka potrzeba. Po zakończeniu wyślij kopię paragonu sprzedaży/instalacji do swojego ubezpieczyciela. Ponieważ jest on "trwale" zainstalowany, może być objęty Twoją polisą.

Powodzenia!

#7 ·
Cześć. Czy możesz mi pomóc? Chcę zamontować podnośnik do wózka inwalidzkiego i wózek inwalidzki do mojego nowego Hondy CRV 2024. Czy łączna waga musi być poniżej 150 funtów wagi na haku? Nie chcę też uszkodzić mojego nowego samochodu. Dzięki.
Cześć. Mam skuter Pride Mobility Victory 10.2, który jest podnoszony do mojego CRV-ex z 2018 roku za pomocą Bruno Curbsider i zdalnej ładowarki, która go ładuje. Zaletą jest to, że skuter jest zawsze chroniony przed warunkami atmosferycznymi i gotowy do użycia. Wadą jest to, że tracisz większość przestrzeni bagażnika i jedno z tylnych siedzeń. Ponieważ jesteśmy pustymi gniazdami, to działa. Istnieje jednak kilka innych opcji, które możesz rozważyć.

Jeśli mieszkasz w klimacie, w którym pogoda jest zawsze ładna, polecam Bruno Chariot. Jeśli mieszkasz w obszarze, w którym pogoda często się zmienia (jak na Środkowym Zachodzie), polecam Scoota-trailer. Nie jestem pewien kosztów, ale te dwa mają bardzo dużą rzeszę zadowolonych użytkowników.

Podczas badania większości podnośników do wózków inwalidzkich/skuterów odkryjesz, że wszystkie powinny być zgodne z wymaganiami dotyczącymi haka. Polecam również, aby niezależnie od tego, jaki podnośnik wybierzesz, wydać dodatkowe pieniądze, uniknąć potencjalnych problemów i zlecić profesjonalną instalację. Gwarancja na podnośnik powinna obejmować przyszłe problemy z ponowną instalacją, jeśli zajdzie taka potrzeba. Po zakończeniu wyślij kopię paragonu sprzedaży/instalacji do swojego ubezpieczyciela. Ponieważ jest "trwale" zainstalowany, może być objęty Twoją polisą.

Powodzenia!
[/QUOTE]
Bardzo dziękuję! To świetne informacje i na pewno sprawdzę opcje, które wspomniałeś!