Honda CR-V Owners Club Forums banner

Konwerter momentu obrotowego / Skrzynia biegów

3K views 8 replies 6 participants last post by  agentl074  
#1 ·
Witajcie wszyscy,
Mam CRV z 2013 roku, który ostatnio zaczął wydawać rodzaj grzechotania/szlifowania na biegu jałowym z miejsca, które wydawało się znajdować pod samochodem, tuż za silnikiem. Miał również trudności z redukcją biegu.

Dla kontekstu, wymieniłem również płyn w skrzyni biegów około półtora roku temu. Posiadam ten samochód dopiero od dwóch lat.

Zdecydowałem się zabrać go do mechanika od skrzyń biegów mojego taty i po drodze dostałem migające D. Zadzwonił dzisiaj i powiedział, że problemem jest uszkodzony konwerter momentu obrotowego, ale nie zaleca wymiany konwertera momentu obrotowego bez wymiany również skrzyni biegów.

Czy to normalna sytuacja w tych samochodach, czy próbuje mnie oszukać?

#2 ·
Potrzebujesz więcej informacji, migające D jest jak kontrolka silnika dla skrzyni biegów. W procesorze zostaną zapisane jeden lub więcej kodów błędów dotyczących skrzyni biegów. Musisz skontaktować się z mechanikiem od skrzyni biegów twojego taty i dowiedzieć się, jakie to kody. Być może będziemy mogli pomóc z tymi informacjami.

#3 ·
Powiedział mi, że kod (nie sprecyzował dokładnie który) był związany z awarią przepustnicy. Powiedział, że zazwyczaj jeśli tak się dzieje, nie wymienia się tylko przepustnicy, ale całą skrzynię biegów razem z nią. Mam nadzieję, że to trochę pomoże, ale jestem pewien, że więcej informacji na temat kodu byłoby najlepsze.

#4 ·
O ile przetwornik momentu obrotowego nie uległ awarii do punktu, w którym zanieczyścił całą skrzynię biegów metalowymi kawałkami (ze szlifowania) lub czymś podobnym, nie ma potrzeby wymiany całej skrzyni biegów. Wymieniłem konwerter w dwóch moich Hondach i rozwiązało to problem, który miałem. Nigdy jednak nie osiągnąłem punktu kodów błędów.

#5 · (Edited)
Czy on cię wkręca? Może, albo istnieje pewne zamieszanie co do problemów. Przetwornik momentu obrotowego jest częścią skrzyni biegów. Jak wspomniano wcześniej, zwykle wymienia się go bez wymiany całej skrzyni biegów. Przepustnica jest częścią silnika, która kontroluje ilość powietrza dostającego się do wlotu powietrza silnika. Kiedy naciskasz pedał gazu, otwierasz przepustnicę, aby umożliwić dopływ większej ilości powietrza do silnika. Przepustnica i konwerter momentu obrotowego to dwie niezwiązane ze sobą części samochodu.

Migające D informuje, że występuje problem ze skrzynią biegów i oczekujący kod błędu opisujący problem. Zatem na pewno jest problem.

Jeśli chodzi o przepustnicę, być może mechanik twojego taty również zauważył coś innego. Ale zwykle nie wymienia się całej przepustnicy. Możesz wymienić elektryczny moduł siłownika przepustnicy, który otwiera/zamyka zawór powietrza (aka przepustnicę), gdy naciskasz i zwalniasz pedał gazu.

Przynajmniej zasięgnąłbym tu drugiej opinii i zadał mnóstwo pytań. Dobrzy mechanicy nie mają problemu z odpowiadaniem na pytania i wyjaśnianiem, dlaczego uważają, że coś jest nie tak. Zli mechanicy mają tendencję do irytacji w obliczu pytań.

#7 ·
Czy on cię wkręca? Może albo jest jakieś zamieszanie co do problemów. Przetwornik momentu obrotowego jest częścią skrzyni biegów. Jak wspomniano wcześniej, zwykle wymienia się go bez wymiany całej skrzyni biegów. Przepustnica jest częścią silnika, która kontroluje ilość powietrza dostającego się do wlotu powietrza silnika. Kiedy naciskasz pedał gazu, otwierasz przepustnicę, aby umożliwić większy dopływ powietrza do silnika. Przepustnica i przetwornik momentu obrotowego to dwie niezwiązane ze sobą części samochodu.

Migające D informuje, że występuje problem ze skrzynią biegów i oczekuje kod błędu opisujący problem. Zatem na pewno jest problem.

Jeśli chodzi o przepustnicę, być może mechanik twojego taty również zauważył coś innego. Ale zwykle nie wymienia się całej przepustnicy. Możesz wymienić elektryczny moduł siłownika na przepustnicy, który otwiera/zamyka zawór powietrza (aka przepustnicę), gdy naciskasz i zwalniasz pedał gazu.

Przynajmniej zasięgnąłbym tutaj drugiej opinii i zadałbym wiele pytań. Dobrzy mechanicy nie mają problemu z odpowiadaniem na pytania i wyjaśnianiem, dlaczego uważają, że coś jest nie tak. Zli mechanicy mają tendencję do irytacji w konfrontacji z pytaniami.
Jestem idiotą i napisałem przepustnica (czyściłem jedną w moim drugim samochodzie, więc mam to w głowie), kiedy miałem na myśli przetwornik momentu obrotowego. Przepraszam haha

#6 ·
Kolejną kwestią, którą należy wziąć pod uwagę, jest marka płynu przekładniowego użytego, gdy powiedziałeś, że płyn został wymieniony 18 miesięcy temu.

Czy użyto płynu przekładniowego marki Honda, czy też Twój mechanik użył uniwersalnego płynu jednej marki? Przekładnie Hondy i/lub tylne mechanizmy różnicowe są dość wybredne, jeśli chodzi o stosowanie płynów Hondy.

Najtańszą próbą naprawy byłoby kupienie skrzyni odpowiedniego płynu przekładniowego marki Honda i wykonanie zalecanego 3-krotnego spuszczania-starego, napełniania nowym, jazdy przez chwilę, a następnie powtórzenia. Po 3. spuszczeniu/napełnieniu wyreguluj poziom płynu.

Podczas 3-krotnego spuszczania/napełniania możesz również sprawdzić elektrozawory w skrzyni biegów. Ekran filtrujący może się zatkać brudem, ograniczając zdolność elektrozaworu do działania.

Oto doskonały szczegółowy film o automatycznej przekładni Hondy, który może Ci pomóc.

#9 ·
Kiedy mój Mustang GT z 2000 roku zrzucił skrzynię biegów, konwerter momentu obrotowego był uszkodzony, ale przebudowali wszystko, ponieważ i tak musieli to otworzyć. Kompletna odbudowa Mustanga w 2006 roku kosztowała 1500 dolarów. Robocizna jest tutaj kluczowa... pakiety sprzęgła są tanie, a konwertery momentu obrotowego Hondy nie są takie złe (około 700 dolarów). Ponadto, jeśli pójdziesz do prawdziwego warsztatu zajmującego się skrzyniami biegów, odbudowana skrzynia biegów jest zwykle mocniejsza niż fabryczna skrzynia biegów - przynajmniej moja była - nie jestem pewien co do Hondy (zależy od części).