Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.
21 - 40 of 50 Posts
Właśnie odkryłem, że głośnik AVAS (Acoustic Vehicle Alerting System) znajduje się tuż za światłem przeciwmgielnym po stronie pasażera. Jest rura przewodząca dźwięk z głośnika do dolnej części samochodu, gdzie znajduje się okrągły otwór z rodzajem kratki.

Myślę o wypchaniu rury szmatką, aby nieco wytłumić głośność, zwłaszcza podczas cofania.
Proszę zamieścić zdjęcie głośnika i rury.

Tak, tam jestem... Technicy Hondy nawet mi pokazali, żebym mógł dotrzeć do źródła hałasu, a "sprzedawcy" powiedzieli mi, że każdy dobry mechanik może "naprawić" problem z dźwiękiem.
Więc teraz nie chcę brać na siebie odpowiedzialności za jego wyłączenie.
Honda powinna była znacznie bardziej agresywnie reagować i zdecydowanie poinformować klienta, że to "nowość".
Miałem nawet starszego MDX Hybryd, który odtwarzał muzykę. Było to bardzo delikatne i prawie kojące. Chyba zostali zmuszeni do zwiększenia głośności i czynnika irytacji. Obecna wersja jest okropna w prowadzeniu....

Czy ktoś może zamieścić klip wideo demonstrujący ten dźwięk, aby europejscy właściciele CRV mogli zrozumieć, o co chodzi.
Poniższy film z YouTube dobrze to demonstruje, ale zdecydowanie bardziej zauważalne jest to, jeśli mieszkasz w gęściej zabudowanym obszarze. Na przykład mieszkamy w domu szeregowym, a prawie wszystkie garaże naszych bezpośrednich sąsiadów otwierają się na centralny podjazd. "Dźwięk ostrzegawczy" odbija się od domów w sposób, który nie jest oczywisty na filmie.

Tak przy okazji, byłem świadomy tego dźwięku (i amerykańskich przepisów tego wymagających) przed zakupem, więc jestem tym głównie rozbawiony. To dziwne mieć "cichy" pojazd, który sprawia, że przechodnie zatrzymują się i wpatrują w dziwnego wytwórcę dźwięku, ale zakładam, że ostatecznie wszyscy po prostu to zignorują, jak wszystkie inne bodźce.

Dlaczego obwiniasz Hondę za wymóg rządowy?
Przed zakupem naszego CR-V '20 NON Hybrid, odbyliśmy jazdę próbną Escape Hybrid. Oboje usłyszeliśmy ten hałas... sprzedawca powiedział "jaki hałas?" Następnie... "och tak, zastanawiam się, co to jest? Będę musiał zabrać ten do warsztatu, żeby go naprawić" ROFL Ignorant. Ale dotyczy to również osoby, która obwinia Hondę za przestrzeganie prawa amerykańskiego.

Połowa tych wszystkich pseudodźwięków nie byłaby potrzebna, gdyby piesi patrzyli, dokąd idą, zamiast być pochylonymi nad swoimi telefonami.....
Czy to współczesny odpowiednik grania w karty w szprychach rowerowych? :) Gdyby ten samochód miał skrzynię biegów Gen 3, która nie jest głośna, ale też nie cicha, to urządzenie prawdopodobnie nie byłoby potrzebne, więc jest to świadectwo cichej natury skrzyni biegów z 2020 roku. Może ten model potrzebuje również zestawu trąb kolejowych? Tylko żartuję.

Usłyszałem ten dudniący dźwięk po raz pierwszy dzisiaj. Musiałem otworzyć okno, żeby go usłyszeć i byłem zaskoczony, jak łagodny był.

Myślę, że to coś, co w Wielkiej Brytanii nazywamy dźwiękiem Marmite; albo go kochasz, albo nienawidzisz. Osobiście uważam, że dźwięk dobrze pasuje do tego, co robi, i daje innym znać, że tam jesteś.

Myślę, że jeśli chcesz dźwiękowo zaalarmować pieszych o zbliżającym się samochodzie, odtworzyłbyś dźwięk silnika. Usłyszałbyś go i szukał samochodu. To sprawiłoby, że spojrzałbym w niebo.

• Like
Reactions: MaineMan
Save
Kiedy więcej (wszystkie) marek używa tego samego 'motywu', 'publiczność' to zrozumie: "O, nadjeżdża do mnie samochód!"

Jak już mówiłem, Mitsubishi i Honda używają tej samej melodii. Nie zwracałem uwagi na inne marki.

Save
Kiedy więcej (wszystkie) marek używa tego samego 'dźwięku', 'publiczność' to zrozumie: "O, nadjeżdża do mnie samochód!"

Jak już mówiłem, Mitsubishi i Honda używają tej samej melodii. Nie zwracałem uwagi na inne marki.
Z całym szacunkiem, to nie oznacza, że wszystkie amerykańskie hybrydy będą używać tego samego dźwięku... być może będą???

Save
Kiedy więcej (wszystkie) marek używa tej samej 'melodii', 'publiczność' to zrozumie: "Och, nadjeżdża na mnie samochód!"

OT, ale to przypomina mi podróż do Chin kilka lat temu w celach służbowych. Ich zamiatacze ulic grają wszelkiego rodzaju melodie. Pamiętam "Happy Birthday", muzykę "Ice Cream Truck" i różne melodie z musicali. Może Honda powinna przyjąć to podejście, aby uspokoić "hejterów". :)

Film z YouTube'a poniżej oferuje dobrą demonstrację, ale jest to zdecydowanie bardziej zauważalne, jeśli mieszkasz na bardziej gęsto zabudowanym obszarze. Na przykład mieszkamy w domu szeregowym, a prawie wszystkie garaże naszych bezpośrednich sąsiadów otwierają się na centralny podjazd. "Dźwięk ostrzegawczy" odbija się od domów w sposób, który nie jest oczywisty na filmie.

Co do zasady, byłem świadomy tego hałasu (i amerykańskich przepisów tego wymagających) przed zakupem, więc jestem tym głównie rozbawiony. To dziwne mieć "cichy" pojazd, który sprawia, że przechodnie zatrzymują się i wpatrują w dziwnego wytwórcę dźwięku, ale zakładam, że ostatecznie wszyscy po prostu to zignorują, jak wszystkie inne bodźce.
Mój sąsiad ma hybrydę RAV4 xle z 2019 roku i kiedy jadą do tyłu. Słyszę dokładnie ten sam dźwięk, co w powyższym filmie.

Oto film z nowym Honda-e (niedostępny w USA, w sprzedaży w Holandii od zeszłego tygodnia).

Zwróć uwagę na dźwięk, gdy samochód testowy wyjeżdża z parkingu na początku filmu. Wyraźnie słychać The Noise!

• Like
Reactions: TheDarkKnight
Save
Cóż, nie chcę kompromitować tego wątku filmem z 'e'. To dla porównania: dźwięk 'e' i dźwięk nagrany i wyświetlony wcześniej na filmie YT. Brzmi tak samo.

Z powodu operacji oczu nie wolno mi prowadzić samochodu ((n)), więc jeżdżę na rowerze tak często, jak to możliwe i codziennie pokonuję dość długie dystanse. Usłyszałem - jak myślałem - zbliżającego się Hybryda (lub Mitsubishi). Był ten wyraźny dźwięk. Ale nie, to był europejski samochód, jadący powoli, a wentylator chłodnicy wydawał ten - mniej więcej tak samo brzmiący - dźwięk!

Save
21 - 40 of 50 Posts
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.