Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

Instrukcja serwisowa CRV 2014

63K views 24 replies 13 participants last post by  Fibber2  
#1 ·
Cześć, niedawno kupiłem nowy model CRV z 2014 roku i szukam teraz instrukcji serwisowej do niego. Zazwyczaj kupuję instrukcje serwisowe do wszystkich moich pojazdów, ponieważ mam je przez dłuższy czas i prędzej czy później muszę coś sprawdzić lub naprawić. W przeszłości mogłem kupić instrukcje za pośrednictwem Hondy, ale wydaje się, że nie jest to możliwe w przypadku modelu Gen 4 CRV. Czy ktoś ma alternatywne źródło?

#4 ·
Najwyraźniej są tylko online i płacisz Hondzie opłatę za ich używanie. Sucks, IMO. Wolę oprawioną kopię papierową.
Nie zgadzam się, dokument z możliwością wyszukiwania jest bardzo przydatny na komputerze. Wtedy można wydrukować tylko strony potrzebne do naprawy...

Strony komputerowe nigdy się nie zatłuszczają... :rolleyes:

Za jednodniową opłatę w wysokości 10 dolarów, czy nie można pobrać kompletnej instrukcji serwisowej?

Save
#9 ·
To jest tak blisko instrukcji obsługi, jak tylko kiedykolwiek dostaniesz:

https://techinfo.honda.com/rjanisis/logon.asp
Powinniście być szczęśliwi, my, Australijczycy, nie możemy się nawet do tego zbliżyć.
Z tego, co powiedział mi w zeszłym tygodniu kierownik warsztatu, nawet on nie może się do tego zbliżyć,
musiał zalogować się do sieci i użyć systemu Maris firmy Honda, aby uzyskać wszystko, czego potrzebuje warsztat
w odniesieniu do napraw/wymian w warsztacie itp., i nie mogą tego również wydrukować, muszą
ciągle biegać z warsztatu do komputera.

Jak cholernie głupie to jest?
Zastanawiam się, czy Honda pokrywa % kosztów z opłat godzinowych, gdy mechanicy
muszą ciągle opuszczać pracę, aby odwołać się do komputera w celu uzyskania schematów i danych technicznych/specyfikacji itp., czy też
kupujący pokrywa pełną kwotę za ich głupotę?

#8 ·
To MOŻE być bootleg, ale w opisie jest napisane "Factory Licensed":

• Ten Factory Licensed CD zawiera te same informacje co oryginalna książka!
  • CD-ROM jest w pełni przeszukiwalny
  • Liczne ilustracje i diagramy
  • Techniczne procedury diagnostyczne
  • Procedury demontażu i instalacji
  • Napisane przez producenta
  • Używane przez mechaników w salonie
  • Kompatybilny zarówno z systemami operacyjnymi Windows, jak i Apple
  • Używa programu Adobe Acrobat Reader 7.0 i nowszych do przeglądania instrukcji
Nie chcemy, żeby downunder47 nie mógł spać w nocy...

Save
#13 ·
#14 ·
Drukowane instrukcje serwisowe wydają się wymierającym gatunkiem. Dla CRV z 2003 roku, które sprzedaliśmy (bardzo rozsądnie) naszemu synowi w zeszłym roku, najlepsze, co mogłem znaleźć, to instrukcja Chiltona (lub może Haynesa) ze sklepu z częściami samochodowymi, która była połączoną instrukcją Civic/CRV.

#15 ·
Czy ktoś wie, jaki jest dzienny limit pobierania ze strony Hondy? Jeśli jest podobny do innych producentów, książka jest prawdopodobnie podzielona na kilkaset plików .pdf po 1-5 stron na temat. Zakładam, że nie można pobrać i złożyć dużej części całej instrukcji i schematów okablowania w ciągu jednego dnia?

Save
#16 · (Edited)
Czy ktoś wie, jaki jest dzienny limit pobierania ze strony Hondy? Jeśli jest podobny do innych producentów, książka jest prawdopodobnie podzielona na kilkaset plików .pdf po 1-5 stron na temat. Zakładam, że nie można pobrać i złożyć dużej części całej instrukcji i schematów okablowania w ciągu jednego dnia?
Też byłbym tym zainteresowany. Byłbym skłonny kupić jednodniową subskrypcję, gdybym mógł pobrać całą książkę CR-V 2015. Nie jestem zainteresowany subskrypcjami 30-dniowymi lub rocznymi w tych śmiesznych cenach.

W przeciwnym razie, jeśli jedna lub dwie osoby będą chciały podzielić się ze mną kosztami, mógłbym wysłać im wszystko, co pobiorę i moglibyśmy wykupić 30-dniową subskrypcję. Dajcie znać...

#21 ·
HondaPartsGuru: Ponieważ masz nieograniczony dostęp, prawdopodobnie dobrze znasz organizację i układ danych. Jeśli wybierzesz "hamulce", czy możesz zobaczyć wszystkie 50 stron w ciągłym przepływie, czy jesteś zmuszony przechodzić przez rozbudowane podmenu, aby wybrać na przykład "pompa hamulcowa". Czy możesz pobrać cały układ hamulcowy jako cały rozdział, czy jest on podzielony na 10 podczęści? Czy możesz drukować sekcje lub strony?

Jeśli możesz wyświetlić to jako html, możesz albo przekonwertować bezpośrednio do .pdf, albo przejść przez krok "drukowania", a następnie konwertować.

Interesuje mnie rok 2013.

Save
#24 ·
Istnieją więc inne opcje dostępne dla wielu podstawowych rzeczy. Jeśli chciałbym dowiedzieć się o systemie HVAC CR-V, nie szukałbym w instrukcjach Subaru, ale założę się, że inne współczesne modele Hondy byłyby zasadniczo podobne pod względem koncepcji, działania i podstawowych napraw? Czy za mniej niż 30 dolarów każdy warto byłoby nabyć poprzednią generację CR-V, może 2012 CrossTour i może poprzednią generację Civic jako materiał referencyjny dla mojego CR-V z 2013 roku?

Save
#25 · (Edited)
Oto opcja nie-Honda. Istnieją inne usługi subskrypcyjne, które dostarczają dane niezależnym warsztatom naprawczym. Zeszłej nocy bawiłem się jednym z nich i próbowałem zagłębić się w temat, a następnie pobrać kilka próbek. Użyłem polecenia drukowania i konwertera print-to-.pdf, aby je zapisać. Strony zawierają logo i zastrzeżenia od firmy hostingowej, a na potrzeby tego pokazu przyciąłem je tylko do mięsa. Wygląda na to, że ta usługa może "podnosić" kluczowe schematy i rysunki ze źródła online Honda, a następnie uzupełniać je własnym tekstem. Może dostarczono więcej danych, a może mniej. Być może HondaPartsGuru mógłby zrobić porównanie z oryginałem dla nas?

To pochodzi z sekcji Skrzynia biegów Honda CR-V 2012, strona Wymiana i wymiana wymiennika ciepła cieczy ATF:

Przepraszam - muszę naprawić link.... Hmmm.... Mediafire dziwnie się dziś zachowuje, więc zrobiłem .jpg ze stron.

Save
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.