Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

Czy ktoś może mi pomóc znaleźć czujnik MAP w komorze silnika?

24K views 13 replies 3 participants last post by  ChrisI984  
#1 ·
Mam nadzieję, że do mojego czujnika MAP będzie można łatwo dotrzeć, żebym mógł go sam wymienić, ale nie jest to tak oczywiste, jak miałem nadzieję.

Przez chwilę myślałem, że znalazłem go od razu, zaznaczonego na czerwono i oznaczonego numerem 1, ale to nie to, myślę, że to może być czujnik MAF.

Na pewno czujnik MAP nie może być daleko od tego, ponieważ musiałby znajdować się na wlocie...

To jest UK, 2015 Diesel 1.6l Manual.

#3 ·
Widziałem tę stronę i próbując trochę ciężej, prowadzi mnie to tutaj i do wniosku, że jest to numer 7 na tym schemacie. z którymkolwiek z tych 3 kodów...37830-RZ0-G01 37830-RZ0-G02 37830-RZ0-G12
145713
Myślę, że teraz po prostu próbuję dowiedzieć się, gdzie w moim silniku znajdują się elementy z tego zdjęcia...

#5 ·
Dzięki Kev,

Zakładam, że chodziło Ci o MAP zamiast MAF i wtedy wszystko będzie miało sens!

Twój link do eBay jest dokładnie tym, który już kupiłem, ma zostać dostarczony we wtorek, więc dobrze jest otrzymać to potwierdzenie.

To jednak za głęboko dla mnie, prawda? Będę musiał pozwolić mechanikowi to zamontować.

To denerwujące, ponieważ większość samochodów ma to tuż na górze, ale nieważne...

#6 ·
Chris1984,
Tak, miałem na myśli MAP a nie MAF, ostatnie kilka dni byłem w biegu i nie włączyłem mózgu.

Do czujnika MAP można dotrzeć bardzo łatwo, wystarczy zdjąć czarną osłonę silnika i spojrzeć z lustrem i światłem - Tylko jedna śruba, bardzo łatwa do wymiany.

#8 ·
Od około 3 tygodni zapala mi się kontrolka silnika i wchodzi w tryb awaryjny. Kod to P1237, ciśnienie doładowania niższe niż oczekiwane. Tryb awaryjny znika po wyłączeniu i włączeniu zapłonu, a ja nawet przyzwyczaiłem się do robienia tego w ruchu. Tak naprawdę nie ustaliłem żadnej konkretnej sekwencji, która to powoduje, ale zdarzyło się to tylko na autostradzie, a tempomat wydaje się zwiększać prawdopodobieństwo. Najpierw odkryliśmy, że podczas niedawnego serwisu nie wlano wystarczającej ilości oleju, więc spróbowaliśmy go po prostu uzupełnić i minął kolejny tydzień, zanim znowu się uruchomił. Następnie wymieniliśmy filtr paliwa, co i tak było konieczne, ale zdarzyło się to ponownie kilka dni później. Tym razem mój mechanik rozmawiał z technikiem Hondy i powiedział, że najpierw wymieni czujnik mapy. Może spróbuję go wtedy wymienić, myślę, że jeśli całkowicie to zepsuję, mógłbym skorzystać z pomocy drogowej, aby zawieźć go do warsztatu. Jeśli to nie zadziała, następnym krokiem będzie prawdopodobnie czyszczenie lub wymiana zaworu egr... Spróbuję w środę, kiedy nie będę musiał sam opiekować się dziećmi!

#9 ·
Witaj Chris1984,

Uważam, że masz problem z niskim ciśnieniem doładowania z kodem błędu P1237.

Jeśli miałbyś problemy z czujnikiem MAP, spodziewałbym się kodu błędu P1128 / 29.

Moim zdaniem turbosprężarka może się zacinać z powodu nagromadzenia węgla, lub może to być również problem z przerywanym czujnikiem doładowania.

Sugeruję przepuszczenie dobrego środka do czyszczenia turbosprężarki przez układ, zanim wydasz więcej pieniędzy. Osobiście używam FORTE diesel cleaner i Shell V Power diesel.

#10 ·
Nigdy nie kupowałem tych preparatów do paliwa, zawsze myślałem, że to trochę oszustwo, ale szczerze mówiąc, nie może to zaszkodzić, więc spróbuję.

Wygląda na to, że są 3 kuracje Forte....

Który uważasz?

Szczerze mówiąc, wszystkie brzmią warto i są istotne, ale zgaduję, że nie można ich po prostu wrzucić w tym samym czasie i nie robię dużo przebiegu w dzisiejszych czasach.

#12 ·
68 tys. łącznie na samochodzie.

W prawdziwym świecie robiłem dobre 25 tys. rocznie, ale teraz pełny bak wystarcza na dłużej niż miesiąc!

Czy wszystkie 3 mogą iść do paliwa w tym samym czasie, czy zajmie mi to miesiące, żeby je zużyć?

#14 ·
Kąt zdjęcia silnika sprawił, że pomyślałem, że czujnik mapy jest na samym dole z tyłu komory silnika, ale znalazłem go dzisiaj i łatwo wymieniłem!

Dzięki za pomoc.

Wyczerpałem paliwo we wtorek i teraz jestem na zbiorniku v power z dodanym środkiem do czyszczenia turbosprężarki.

Mam nadzieję, że za kilka tygodni dowiem się, czy to wszystko wystarczyło, aby rozwiązać problem...

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.