Honda CR-V Owners Club Forums banner

Problem z opuszczeniem pasa ruchu?

5.6K views 6 replies 6 participants last post by  bchan_42  
#1 ·
Mam sportowego hybrydę z 2024 roku. Wydaje się, że kiedy odebrałem go kilka miesięcy temu, asystent pasa ruchu (nie asystent utrzymania pasa ruchu) był aktywny bez włączonego tempomatu. Teraz zauważyłem, że asystent pasa ruchu działa tylko wtedy, gdy tempomat jest włączony (nie ustawiony). Czy tak było zawsze, czy to problem?

Ponownie, odnoszę się do asystenta pasa ruchu (białe linie na wyświetlaczu deski rozdzielczej), a nie do asystenta utrzymania pasa ruchu (zielone linie na wyświetlaczu deski rozdzielczej).

Dave

#2 ·
Chyba nigdy nie wyłączyłem tempomatu! Ale asystent pasa ruchu w moim Touring 2024 działa, gdy tempomat jest włączony i ustawiony lub nieustawiony.

Śmieszne, jest jeden mały odcinek drogi, gdzie ostrzeżenie o opuszczeniu pasa ruchu włącza się za każdym razem, gdy dojeżdżamy do tego miejsca, a jednak wiem, że CRV jest idealnie na środku pasa. Nie wiem jeszcze, co on widzi, czego ja nie widzę. :unsure:

#5 ·
Chyba nigdy nie wyłączyłem tempomatu! Ale ostrzeżenie o opuszczeniu pasa ruchu w moim modelu Touring z 2024 roku działa, gdy tempomat jest włączony i ustawiony lub nieustawiony.

Śmieszne, jest jeden mały odcinek drogi, na którym ostrzeżenie o opuszczeniu pasa ruchu włącza się za każdym razem, gdy dojeżdżamy do tego miejsca, a jednak wiem, że CRV jest dokładnie na środku pasa. Nie wiem jeszcze, co widzi, czego ja nie widzę. :unsure:
Na mojej regularnej trasie do pracy jest jedno lub dwa miejsca, które to wyzwalają. Myślę, że to część, gdzie jest mnóstwo linii wypełniających pęknięcia na drodze w sposób, który biegnie wzdłuż drogi, które kamera uważa za linie pasa ruchu.

#4 · (Edited)
Mam hybrydę sportową z 2024 roku. Wydaje się, że kiedy odebrałem ją kilka miesięcy temu, system ostrzegania o opuszczeniu pasa ruchu (nie asystent pasa ruchu) był aktywny bez włączonego ustawienia tempomatu. Teraz zauważyłem, że system ostrzegania o opuszczeniu pasa ruchu działa tylko wtedy, gdy tempomat jest włączony (nie ustawiony). Czy tak było zawsze, czy to problem?

Ponownie, odnoszę się do ostrzegania o opuszczeniu pasa ruchu (białe linie na wyświetlaczu deski rozdzielczej), a nie do asystenta pasa ruchu (zielone linie na wyświetlaczu deski rozdzielczej)
Technicznie rzecz biorąc, jest to "Road Departure Mitigation System" (który jest oddzielny od LKAS lub Lane Keeping Assist System) i uznałem go za bardzo irytujący. Ustawiłem swój na "Tylko ostrzeżenie" i nigdy więcej o tym nie pomyślałem.