Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

Różnica filtrów oleju?

13K views 18 replies 11 participants last post by  Buffalo4  
#1 ·
Zamówiłem kilka rzeczy z Amazona pod koniec zeszłego tygodnia i właśnie dostałem paczkę!! Mój "problem" dotyczy filtrów oleju, które wysłali, w porównaniu z tym, co zamówiłem. Zamówiłem 5 sztuk 15400-PLM-A02 i dostałem 5 sztuk 01!! Jaka jest różnica i czy to ważne?? Wydaje mi się, że gdzieś pamiętam, że dealer wycofywał 01, ponieważ miał kartonową część (końcówkę?) w porównaniu z metalową częścią w 02!! Przy okazji, ten Amazon staje się WIELKIM PITA!!

#4 ·
Dziękuję hondo za raport wideo. Każdy filtr wydaje się mieć kilka plusów i minusów. Używałem obu rodzajów i nie zauważyłem żadnej różnicy w wydajności ani w niczym innym. Oba spełniają specyfikacje Hondy, w przeciwnym razie nie używaliby ich w swoich nowych samochodach. Mam jeszcze kilka 'darmowych' wymian oleju od mojego dealera w ramach zakupu nowego pojazdu. Potem sam będę wymieniał olej i filtry, tak jak zawsze. Ostatnio kupiłem kilka filtrów oleju marki Denso na przyszłe wymiany. Przeczytałem wiele recenzji i stwierdziłem, że Denso to wysokiej jakości filtr i kupiłem je na RockAuto.com. To nie jest reklama, tylko fakty. Naprawdę wierzę, że najważniejsze jest regularne zmienianie oleju i filtra, a marki tych produktów nie są tak ważne.

Save
#5 ·
Żeby nie obrażać filtrów ani nie udawać, że cokolwiek o nich wiem, używam zwykłych filtrów markowych od ponad 35 lat i nigdy nie miałem awarii silnika (odpukać). Lubię jednak używać oleju syntetycznego i zawsze próbują mi sprzedać syntetyczny filtr oleju, na co się nie zgadzam.

#7 · (Edited)
Lubię jednak używać oleju syntetycznego i zawsze próbują mi sprzedać syntetyczny filtr oleju, czego odmawiam.
Zgadza się; To tak, jakby upierać się, że używasz fioletowego filtra, gdy używasz oleju Royal Purple. :) Wiele osób uważa, że ​​filtry pochodzące od Filtech są lepsze od filtrów pochodzących od Honeywell (odpowiednio A01 i A02). Nigdy nie miałem problemu z A02. Hej, jeśli sprawia ci to przyjemność, filtry marki własnej Carquest Auto Parts są również produkowane przez Filtech. :rolleyes:

Save
#8 · (Edited)
Zmieniam filtr przy każdym OC... z przejściem na syntetyk jako zalecanego oleju i zwiększającym się przebiegiem między wymianami oleju zgodnie z MM, zastanawiam się, czy obie wersje mogą przejechać ponad 20 tys. mil w oparciu o wytyczne Hondy dotyczące wymiany filtra co drugi raz. To wydaje się dużo jak na filtr.

#10 · (Edited)
Uważam za dziwne, że byłoby ich tak wiele i zastanawiam się, czy Honda z jakiegoś powodu nie wróciła do A01?

Zastanawiam się, czy wersja [filter] może przejechać ponad 20 tys. mil, zgodnie z instrukcją Hondy, aby wymieniać filtr co drugi raz. To wydaje się dużo dla każdego filtra.
Honda może dzielić się swoimi zapasami między dwóch dostawców. Rywalizują o biznes jak każda inna firma. Czasami dostają kontrakt, czasami nie.

Filtry JDM są inne (DUŻO mniejsze pod względem fizycznym). Musiałem użyć innego klucza do demontażu przy pierwszej wymianie oleju w naszym Fit i V.

Na początku lat 80. Honda używała Fram i miała problemy z tymi filtrami. Więc Honda zmieniła dostawców. Jak powiedziałeś, w 2007 roku wrócili. (Filtry Hondy są wysokiej klasy, zdecydowanie NIE "Orange Can of Death".) :cool:

Filtry OEM zostały kilkakrotnie przecięte na BITOG.com i konsensus jest taki, że TAK, mogą z łatwością wytrzymać ponad 20 tys. mil.

Nadal zmieniam swój za każdym razem. Stare nawyki trudno umierają.

Save
#12 ·
Sprawdź ocenę wydajności filtrów oleju Honda i porównaj ją z prawie każdym filtrem oleju z rynku wtórnego.
Możesz być zaskoczony tym, co znajdziesz.
Być może Honda stawia na ogólną objętość przepływu, a nie na wydajność filtrowania.
Ich silniki wytrzymują ogólnie bardzo, bardzo długo.
Buffalo4

#13 ·
Używam również filtrów Denso (150-1009) zarówno w moim crv, jak i ridgeline, bardzo dobra konstrukcja, bardzo mocna obudowa, w zestawie z plastikową uszczelką na końcu i jak filtry OEM Honda preferuje przepływ nad maksymalną wydajnością filtrowania (jak powiedział buffalo4) w porównaniu do filtra pure1 widać, że otwory wlotu oleju są zauważalnie większe - myślę, że ta konstrukcja o wyższym przepływie może być pomocna w przypadku problemów z uruchamianiem, filtrowanie jest nadal całkiem dobre, ale nie tak wysokie jak inne.

#14 ·
Zamówiłem filtry od Bernardi i powiedziano mi, że A01 VS A02 są takie same lub wymienne.

Tak więc mam A01 w moim CRV. Może kluczem jest regularna wymiana przy wymianie oleju.

Zmieniam olej co 6 miesięcy, nie jeżdżę zbyt wiele kilometrów.

Save
#15 · (Edited)
Jeśli interesuje Cię wydajność filtrowania, sprawdź to. Filtry Hondy mają znacznie niższą wydajność filtrowania niż prawie każdy filtr oleju z rynku wtórnego. Dlaczego? Prawdopodobnie Honda stawia na większy przepływ oleju, a nie na wydajność filtra, zwłaszcza przy małych rozmiarach cząstek.

Nie wierz w to, poszukaj poważnych testów, a nie opinii.

Kartonowe zaślepki? Są to kompozyty włókniste, a nie karton i spełniają swoją funkcję. Niektóre filtry oleju w ogóle nie używają zaślepek!!!!! To kartonowe gówno jest zwykle przesadzone, zwykle przez „hejterów” Fram.

Czy potrzebujesz mocniejszej obudowy filtra oleju, filtra z tytanowymi zaślepkami lub ??? Czy wiesz w ogóle, jaki jest cel zaślepek??????

Nie wierz we wszystkie te reklamy, zwłaszcza między A01 i A02.

Przeprowadź własne badania na stronach testowych, a nie na stronach z opiniami.

Buffalo4

#16 · (Edited)
Jeśli interesuje Cię wydajność filtrowania, sprawdź to. Filtry Hondy mają znacznie niższą wydajność filtrowania niż prawie każdy filtr oleju z rynku wtórnego. Dlaczego? Być może Honda stawia na większy przepływ oleju, a nie na wydajność filtra, zwłaszcza przy małych rozmiarach cząstek.
Rzeczywistość jest taka, że niewiele osób spoza działu inżynierii Hondy wie, dlaczego określili filtry OEM w taki sposób, jak zrobili. Zawsze myślałem, że pod warunkiem, że nie masz ograniczonych ścieżek oleju z powodu szlamu lub czegoś w tym rodzaju i masz wystarczające ciśnienie oleju, przepływ jest taki, jaki jest (przynajmniej w oparciu o parametry przepływu oleju)... nie możesz przepchnąć więcej oleju niż to, co "pasuje", a ten opór powoduje wzrost ciśnienia. To powiedziawszy, możliwe jest również, że filtry OEM zostały zaprojektowane tak, aby zapewniać "wystarczającą" filtrację w cenie produkcji, co oznaczałoby również, że inne filtry mogą zapewniać "lepszą" filtrację, jednocześnie umożliwiając wystarczający "przepływ". To, czy ta poprawa przynosi jakieś realne rezultaty, wykracza poza moją bazę wiedzy. Jak wiele rzeczy w życiu, po części sprowadza się to do tego, co sprawia, że czujesz się dobrze.

edycja - Silniki Hondy mają zasłużoną reputację niezawodności, ale jak każda firma, również nie są wolne od wad konstrukcyjnych (tj. sprężarki klimatyzacji, problemy z przekładniami i ostatnio wibracje DI). Od czasu do czasu zastanawiam się, czy niektóre z ich specyfikacji w częściach lub specyfikacjach konserwacyjnych są manipulowane w celu zapewnienia lepszej oszczędności paliwa lub obniżenia kosztów PM dla konsumentów kosztem niezawodności (takich jak wydłużone interwały serwisowe w różnych krajach).

#17 · (Edited)
Musiałbym zgadywać, że robią to dla trwałości swojego filtra oleju, zwłaszcza w uboższych rejonach świata.
Zalecana przez Hondę wymiana oleju dla normalnego serwisu wynosiła 7500 mil i wymiana filtra oleju przy każdym drugim napełnieniu olejem, co oznaczało, że zalecali wymianę filtra oleju co 15 000 mil.
Większość producentów filtrów oleju z rynku wtórnego sugeruje wymianę swoich filtrów znacznie wcześniej niż ten przebieg.
To i być może filtrowanie mniejszych rozmiarów, poniżej 30 mikronów, nie wydawało się tak ważne dla Hondy, a ich silniki są legendarne ze względu na długą żywotność.
Ponadto, po wielu przejściach przez filtr, coraz więcej mniejszych cząstek byłoby wychwytywanych.
Wszystko powyższe to tylko moje przemyślenia bez żadnych dowodów.
Duża dyskusja między A01 i A02 wydaje się być bardziej kwestią opinii niż dowodem na to, czy którykolwiek z nich faktycznie działa lepiej lub wystarczająco w rzeczywistym użytkowaniu.
Buffalo4

#18 ·
Zalecana przez Hondę wymiana oleju dla normalnego serwisu wynosiła 7500 mil i wymiana filtra oleju co drugie napełnienie olejem, co oznaczało, że zalecali wymianę filtra oleju co 15 000 mil.
Większość producentów filtrów oleju z rynku wtórnego sugeruje wymianę swoich filtrów znacznie wcześniej niż ten przebieg.
Wymieniłem olej kilka tygodni temu, ponieważ w tempie, w jakim jechał MM, zajęłoby to ponad 10 tys. mil, zanim osiągnąłby 15% (co prawda, dużo mil po autostradzie), a to dotyczyło '09 z fabryczną mieszanką syntetyczną Honda 5w-20. Spodziewam się, że OCI dla nowych w pełni syntetycznych olejów będą jeszcze większe. Nie wyobrażam sobie interwałów wymiany filtrów co ponad 20 tys. mil...

edit - deja vu :cool:

#19 · (Edited)
Oto badanie, z datą około stycznia 2011 roku, dotyczące podstawowej konstrukcji różnych filtrów oleju: http://www.gmtruckcentral.com/articles/oilfilter/filterconstruction.htm plus kilka podstawowych testów zdolności filtracyjnej mediów różnych filtrów.
Mimo to był to tylko test, który tak naprawdę nie symulował rzeczywistych warunków, ale wydawał się dobrze wykonany.
Ogólnie rzecz biorąc, trudno byłoby ocenić którykolwiek z filtrów jako nienadający się do tego zadania.
Buffalo4
P.S.: http://www.machinerylubrication.com/Read/29026/engine-bypass-filtration

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.