Honda CR-V Owners Club Forums banner

Piszczenie z tyłu

4.4K views 5 replies 3 participants last post by  rtree  
#1 ·
Cześć wszystkim, jak sugeruje tytuł, od jakiegoś czasu zmagam się z piszczeniem z tyłu. Mój V to '05 SE AWD. Ten dźwięk występuje tylko podczas skręcania i czasami jest nasilany przez hamowanie. Nie jest również stały, gdy się pojawia. Jedyną analogią, jaka przychodzi mi do głowy, jest to, że przypomina ćwierkanie ptaka, ale o wiele, wiele bardziej irytujące i głośne. Ma ten sam bardzo wysoki dźwięk jak zużyte klocki hamulcowe, więc wymieniłem klocki/tarcze około rok temu, ale to nic nie dało. Serwis tylnego dyferencjału jest wykonywany co roku, więc to nie to (miejmy nadzieję), a opony są wciąż w 80% nowe. Myślę, że najprawdopodobniej to łożysko koła się psuje i to boczne obciążenie skrętu je obciąża, ale nie mam charakterystycznego „wycia” ani wibracji, które zwykle towarzyszą uszkodzonemu łożysku, a problem wcale się nie pogorszył od czasu, gdy po raz pierwszy go zauważyłem.

Jakieś pomysły, które skierują mnie we właściwym kierunku? Ma teraz nieco ponad 150 tys. mil przebiegu, więc jestem otwarty na wszelkie inne sugestie dotyczące konserwacji zapobiegawczej, które powinieneś wykonać, gdy będzie pod nożem.

Dzięki!

#2 ·
Prędkości na parkingu 25 - 50MPH?

Ile lat mają opony? (Nie mile...WIEK)

Próbowałeś spryskać wszystkie gumowe tuleje tylnej osi silikonem, jako diagnostykę?

Łączniki tylnego stabilizatora?

Wygląda na to, że masz wszystko pokryte, ale czasami powszechny problem objawia się w inny sposób. :rolleyes:

++++++++++++++++++

to jak ćwierkanie ptaka
Jest wiosna...sprawdzono gniazdo? <--- żart

#3 ·
Przy przebiegu około 125 000-135 000 mil szukałem pojedynczego pisku z tyłu, który pojawiał się podczas cofania moim 2004 z podjazdu ze wzniesieniem podczas skręcania.

125 tys. - wymieniono tylny amortyzator i tuleje stabilizatora
130 tys. - wymieniono tylne amortyzatory OEM na zespoły KYB
135 tys. - wymieniono tylne łączniki stabilizatora na Moog ==> Dźwięk zniknął po tym

W mojej sytuacji na początku nigdy nie myślałem o łącznikach stabilizatora, ponieważ myślałem, że złe będą grzechotać, a jedna strona została wymieniona przy 90 tys. na markę CTR z rynku wtórnego w oparciu o zalecenia mechanika.

#4 ·
Dzięki za odpowiedzi!

Dźwięk wydaje się występować na większości zakrętów przy dowolnej prędkości. Słyszałem go na zakręcie na autostradzie z otwartymi oknami, ale najczęściej słyszę go podczas jazdy po mieście, prawdopodobnie dlatego, że jest mniej hałasu drogowego/wiatru, który by go zagłuszał.
Opony mają w tej chwili nieco ponad 2 lata i bardzo często je obracam (prawdopodobnie za często), ponieważ moja nerwica natręctw nie znosi myśli o nierównomiernym zużyciu. To zbiega się z regularnymi kontrolami geometrii, ponieważ otrzymuję je za darmo od dealera (nie Hondy), w którym pracuję. Zleciłem naszemu działowi serwisowemu sprawdzenie tego hałasu kilka razy, ale są oni mniej niż dokładni i chcą tylko sprzedać ogromny projekt tylnej osi, który, jak jestem przekonany, nie jest potrzebny.

Poproszę kogoś, aby sprawdził łączniki stabilizatora, a także postawił dobrą diagnozę z użyciem smarów, aby sprawdzić, czy to złagodzi hałas. Jak powiedziałem, ten hałas jest uciążliwy i oczywiście nie jest dobry dla samochodu, ale nie pogorszył się, więc prawdopodobnie nie ścigałem go tak bardzo, jak mogłem. Uwielbiam tego małego SUV-a, więc chcę, żeby wytrzymał jak najdłużej.

#5 ·
No cóż, oto aktualizacja. To skrzypienie było spowodowane przez wygięte osłony tarczy hamulcowej. Nie jestem pewien, jak mogłem to przegapić, kiedy wymieniałem tarcze i klocki około rok temu, ale teraz jest naprawione. Koniec ze skrzypieniem! Zdecydowałem się wymienić oba, zamiast tylko je wyginać z powrotem, ponieważ i tak były zużyte i brzydkie.