Nie wiem, jak to działa poza Teksasem, ale tutaj...
Ubezpieczenie nie może cię
anulować ani
podnieść składki za roszczenia bez winy, kompleksowe, takie jak pęknięte szyby przednie, ale
może i
podniesie wysokość twojego udziału własnego, jeśli przekroczysz określoną liczbę roszczeń w określonym czasie - zazwyczaj 3 w okresie 3 lat. Zbyt wiele roszczeń i w efekcie nie będziesz miał ubezpieczenia, ponieważ podniosą udział własny wyżej niż cena nowej szyby przedniej.
Ubezpieczenie nie zapłaci za oryginalne szyby przednie, chyba że model jest tak nowy lub unikalny, że nie istnieją opcje na rynku wtórnym. Szyby przednie OEM są zazwyczaj około dwa razy droższe niż szyby przednie z rynku wtórnego. Jakość szyb przednich z rynku wtórnego waha się od minimalnej zgodnej z prawem do zbliżonej do OEM. Producenci z rynku wtórnego, tacy jak Carlite, Pilkington, PPG i inni, produkują szkło OEM, ale jest ono produkowane zgodnie z różnymi specyfikacjami. Innymi słowy, szyba przednia Honda OEM wyprodukowana przez Pilkington NIE będzie taka sama jak szyba przednia Pilkington sprzedawana do tego zastosowania na rynku wtórnym. Może być kilka wyjątków, ale generalnie szkło OEM jest zazwyczaj nieco grubsze niż zamienniki z rynku wtórnego.
Osobiście, moje OCD wymaga, abym miał logo producenta na wymienianym szkle. Z radością płacę różnicę między szkłem OEM a szkłem z rynku wtórnego, za które płaci ubezpieczenie. Stwierdziłem, że szkło OEM często ma mniejsze zniekształcenia optyczne i mniej przenosi hałas niż szkło z rynku wtórnego, chociaż niektórym osobom to nie przeszkadza lub nie zauważają tego. Nawet ze szkłem OEM nigdy nie będziesz miał takiego samego poziomu jakości instalacji jak to, co wyszło z fabryki. Pracownicy z minimalnym wynagrodzeniem używający pistoletów do uszczelniania, aby nałożyć klej, po prostu nie mogą być tak czyści ani dokładni jak roboty w fabryce.
NIENAWIDZĘ wymiany szkła jeszcze bardziej niż jego stłuczenia!