Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

Wymiana przedniej szyby 2015 CRV

24K views 7 replies 7 participants last post by  imstuner  
#1 ·
Dziś rano zauważyłem ogromne pęknięcie w przedniej szybie mojego CRV z 2015 roku. Czekam na odpowiedź z mojego ubezpieczenia, aby sprawdzić, czy warto zgłaszać szkodę, czy nie. (Dopiero co miałem kolejną szkodę od innego kamienia na masce kilka tygodni temu i właśnie odebrałem ją z warsztatu jak nową :mad: )

W każdym razie, jakieś przemyślenia na temat szkła OEM, naprawy w serwisie w porównaniu do np. Safelite.

Jakie są wasze doświadczenia w tej kwestii?

#2 ·
To był temat omawiany niedawno tutaj i obie strony miały silne opinie na temat Satelity !! Osobiście poszedłbym wszędzie, tylko nie do dealera. Przeszukaj stronę, to było w ciągu ostatniego miesiąca !! Craig

#3 ·
Możesz wybrać kogo chcesz, szkło to roszczenie bez incydentu, więc nie martw się! W przeszłości zabierałem swój pojazd tylko do dealera i zamawiałem tylko szkło OEM, ponieważ kupując używany pojazd, sprawdzałem szkło, aby zobaczyć, czy kiedykolwiek zostało wymienione (pieczątka MFG), w przeciwieństwie do innych elementów wokół pojazdu. Honda w CRV używa Pilkingtona zamiast Hondy, więc po prostu poszukaj producenta na szkle i zażądaj dokładnej wymiany i powinno być dobrze.

Powodzenia

#4 ·
Na twoim miejscu po prostu bym go wymienił i zapłacił z własnej kieszeni. Zgłoszenie roszczenia w ostatnim czasie, a następnie zgłoszenie roszczenia dotyczącego przedniej szyby może zwiększyć Twoje stawki. Towarzystwa ubezpieczeniowe niechętnie wypłacają odszkodowania i będą próbowały zrekompensować stratę. Samochód mojej żony ma kilka odprysków i jest tak zniszczony, że poważnie myślę o jego wymianie, a nie naprawie.

Przednie szyby są zazwyczaj najtańszym szkłem w pojeździe ze względu na masową produkcję i prawdopodobieństwo, że będą wymagały wymiany częściej niż inne szyby.

#5 ·
Nie wiem, jak to działa poza Teksasem, ale tutaj...
Ubezpieczenie nie może cię anulować ani podnieść składki za roszczenia bez winy, kompleksowe, takie jak pęknięte szyby przednie, ale może i podniesie wysokość twojego udziału własnego, jeśli przekroczysz określoną liczbę roszczeń w określonym czasie - zazwyczaj 3 w okresie 3 lat. Zbyt wiele roszczeń i w efekcie nie będziesz miał ubezpieczenia, ponieważ podniosą udział własny wyżej niż cena nowej szyby przedniej.

Ubezpieczenie nie zapłaci za oryginalne szyby przednie, chyba że model jest tak nowy lub unikalny, że nie istnieją opcje na rynku wtórnym. Szyby przednie OEM są zazwyczaj około dwa razy droższe niż szyby przednie z rynku wtórnego. Jakość szyb przednich z rynku wtórnego waha się od minimalnej zgodnej z prawem do zbliżonej do OEM. Producenci z rynku wtórnego, tacy jak Carlite, Pilkington, PPG i inni, produkują szkło OEM, ale jest ono produkowane zgodnie z różnymi specyfikacjami. Innymi słowy, szyba przednia Honda OEM wyprodukowana przez Pilkington NIE będzie taka sama jak szyba przednia Pilkington sprzedawana do tego zastosowania na rynku wtórnym. Może być kilka wyjątków, ale generalnie szkło OEM jest zazwyczaj nieco grubsze niż zamienniki z rynku wtórnego.

Osobiście, moje OCD wymaga, abym miał logo producenta na wymienianym szkle. Z radością płacę różnicę między szkłem OEM a szkłem z rynku wtórnego, za które płaci ubezpieczenie. Stwierdziłem, że szkło OEM często ma mniejsze zniekształcenia optyczne i mniej przenosi hałas niż szkło z rynku wtórnego, chociaż niektórym osobom to nie przeszkadza lub nie zauważają tego. Nawet ze szkłem OEM nigdy nie będziesz miał takiego samego poziomu jakości instalacji jak to, co wyszło z fabryki. Pracownicy z minimalnym wynagrodzeniem używający pistoletów do uszczelniania, aby nałożyć klej, po prostu nie mogą być tak czyści ani dokładni jak roboty w fabryce.

NIENAWIDZĘ wymiany szkła jeszcze bardziej niż jego stłuczenia! :)

#6 ·
Pracowałem jako rzeczoznawca ubezpieczeniowy przez ponad 30 lat i zawsze bawiło mnie to, że ludzie upierali się, aby zabierać swoje samochody do dealera w celu wymiany przedniej szyby i płacili różnicę między tym, co naliczał dealer, a tym, co naliczał warsztat szklarski. Salon samochodowy dzwonił do tego samego warsztatu szklarskiego, z którego korzystało ubezpieczenie i zlecał im montaż przedniej szyby. Prawie żaden salon ani warsztat blacharski nie wymienia szyb. Dzwonią do warsztatu szklarskiego, czyli do tych samych, z których korzystają firmy ubezpieczeniowe.

Pani, którą najlepiej pamiętam, miała Cadillaca i zapłaciła dużą różnicę. Nie miałem serca powiedzieć jej, że dostała identyczną przednią szybę, która była używana w Chevrolecie.

#7 ·
Ups, zapomniałem o tym LOL

Po opublikowaniu tutaj, dla zabawy zadzwoniłem do lokalnego dealera Hondy i poprosiłem o wycenę. Dziewczyna przy ladzie serwisowej przyznała mi, że zlecają pracę nad przednią szybą lokalnej firmie - i powiedziała mi, kto to był, więc zadzwoniłem do nich i kazałem im to zrobić na parkingu mojej pracy. Kosztowało to tylko 280 dolarów z podatkiem, więc nie zawracałem sobie głowy zgłaszaniem tego. Chociaż nie martwiłem się anulowaniem ubezpieczenia, nie sądziłem, że warto zgłaszać kolejne roszczenie do mojej polisy za tak małe pieniądze. Myślę, że zapłacę teraz lub potencjalnie później, wezmę tam znaną zmienną.

W każdym razie, lokalne miejsce zrobiło to dla mnie, a szyba przednia z rynku wtórnego, której użyli, jest w rzeczywistości znacznie wyraźniejsza niż ta OEM, która tam była wcześniej. Jestem całkiem zadowolony. Nie pamiętam, kto wyprodukował szkło - ale to dobra robota i dobra sugestia ze strony dealera. Jestem zadowolony.

#8 ·
Możesz zabrać swój samochód do każdego zakładu szklarskiego, ale zawsze prosiłbym o szkło OEM. Jeszcze nie widziałem żadnego porządnego szkła nie-OEM. Przechodzę przez ten problem właśnie teraz. Ogromne zniekształcenia w szkle, a wycięcie na kamerę jest całkowicie przesunięte. Honda odmawia kalibracji asystenta pasa ruchu.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.