Chciałem tylko dorzucić swoje 3 grosze, ponieważ przechodzę przez tę samą sytuację. CR-V narzeczonej przyszedł bez relingów i chcemy zainstalować system bagażnika, aby móc używać boxu dachowego na wycieczki. Zamówiłem oryginalne belki poprzeczne OEM od Hondy, ale zdecydowałem się na rynek wtórny dla relingów dachowych ze względu na koszty. Zazwyczaj używam części OEM tak często, jak to możliwe, ale nie jestem przeciwny części z rynku wtórnego, o ile jest dobrej jakości.
Istnieje wiele opcji z rynku wtórnego na Ebay i Amazon. Zdecydowałem się na Amazon, zakładając, że zwroty będą łatwiejsze, jeśli będę musiał zwrócić relingi. Nie mogę tego na pewno powiedzieć, ale większość z nich na Amazon wydaje się być taka sama - używają wielu tych samych zdjęć, mimo że są to różni sprzedawcy. Nie zdziwiłbym się, gdyby wszystkie te zostały wyprodukowane w tej samej fabryce w Chinach.
To są te, które kupiłem, sprzedawane przez Auto Dynasty, chociaż mam wrażenie, że kiedy je zamawiałem, nazywały się DNA Motoring i to również było na pudełku (to lokalny dystrybutor, który widziałem sprzedający również inne części samochodowe).
[Link usunięty, aby umożliwić mi publikowanie]
EDIT Próbowałem opublikować link do tych, które kupiłem, ale najwyraźniej oznaczył jakiś filtr antyspamowy lub coś w tym stylu. Nie jestem pewien, kto prowadzi to forum ani nie uważa, że muszą istnieć te szalone ograniczenia dotyczące postów, ale przypuszczam, że nic nie mogę zrobić. Jeśli moderator to przeczyta, chciałbym usłyszeć Twoją opinię na ten temat. Nigdy wcześniej nie byłem na forum (a używam forów codziennie od 20 lat), które byłoby tak restrykcyjne i jest to naprawdę rozczarowujące.**
Użyłem instrukcji Hondy do instalacji, ponieważ relingi w ogóle nie miały instrukcji. Zdjąłem oryginalne wykończenie dachu, ale nie pociąłem wykończenia i zamiast tego zamontowałem relingi z rynku wtórnego, aby upewnić się, że pasują, zanim zacząłem cokolwiek ciąć (punkt bez powrotu). Aby je przykręcić, musiałem użyć wiertła 1/2", aby poszerzyć kilka otworów montażowych, ale nie martwiłem się tym zbytnio, poza tym, że było to wskazanie, że jakość nie była zbyt wysoka. Udało mi się je przykręcić bez większych problemów, poza tym, że osprzęt montażowy jest NAPRAWDĘ miękki, a otwory na klucz imbusowy są płytkie - co oznacza, że NAPRAWDĘ łatwo jest uszkodzić osprzęt.
Wyniki? Cóż, są mieszane. Relingi pasują i nie mam powodu, by sądzić, że nie byłyby wystarczająco mocne. Ale wyglądają naprawdę tanio. Farba wygląda tanio. Relingi są pofalowane, jakby były niskiej jakości lub miały zagięcia, a nie były gładkie. Nie pasują dobrze do linii samochodu, a szczelina między relingiem a nadwoziem jest nieregularna.
Pojechaliśmy szybko do lokalnego dealera Hondy, aby porównać je z zestawem relingów OEM. Relingi OEM są ładne i gładkie, bez tych pofalowanych linii. Siedzą również bliżej nadwozia. Nadal istnieje pewna nierówność między relingiem a nadwoziem, ale jest ona niewielka w porównaniu z relingami z rynku wtórnego. Gumowa uszczelka/listwa między relingiem a nadwoziem jest również inna. Oryginalna pasuje znacznie lepiej i jest mniej natrętna.
Po zobaczeniu tych dwóch opcji obok siebie zdecydowaliśmy się zwrócić te z rynku wtórnego i ugryźć kulę na OEM. Chcieliśmy, aby rynek wtórny był wystarczający, ale dla nas po prostu tak nie jest. Teraz należy rozumieć, że jesteśmy również bardzo wybredni i lubimy rzeczy wysokiej jakości. Nie to, że jesteśmy bogaci - tak naprawdę jestem dość tani/oszczędny - ale jestem również gotów zapłacić za jakość. Gdyby wyglądały trochę lepiej, być może bylibyśmy skłonni zachować te z rynku wtórnego, ale biorąc pod uwagę, że uważamy, że wyglądają źle / tanio w połączeniu z faktem, że nie jestem pewien, czy farba będzie tak trwała jak OEM, naprawdę nie była to zbyt trudna decyzja.
Jeśli nie jesteś wybredny, te z rynku wtórnego prawdopodobnie byłyby w porządku dla większości ludzi. Ale jeśli jesteś wybredny, zwracasz uwagę na szczegóły, masz obsesję na punkcie swojego samochodu... to prawie gwarantuję, że będziesz chciał pominąć rynek wtórny na korzyść OEM. Oczywiście mogą wystąpić różnice