Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

Czy ktoś obozuje w swoim CRV?

Tags
camp crv
1 reading
209K views 71 replies 47 participants last post by  mrtn  
#1 ·
Możemy położyć wszystkie siedzenia w CRV na płasko. Zastanawiam się, czy ktoś faktycznie spędził noc w CRV, używając siedzeń jako łóżka. Czy jest wygodnie? Czy jest lepiej niż w namiocie? Uwielbiamy kemping, ale używamy namiotu i wszystkich rzeczy, które trzeba ze sobą zabrać. Gdybym mógł kempingować w CRV, pomogłoby to zmniejszyć ilość rzeczy, które muszę zabrać.

#2 · (Edited)
Chociaż jeszcze nie spałem w moim CR-V, z tyłu jest sporo miejsca. Ryzykując, że zabrzmię głupio, czy na pewno masz CR-V, a nie Element? O ile wiem, siedzenia CR-V nie rozkładają się na płasko, ale raczej składają się do przedniego rzędu siedzeń, gdzie siedzenia w Element faktycznie się rozkładają na płasko. Chyba że siedzenia 3. generacji są inne i o tym nie wiedziałem.
Och, a biwakowanie w samochodzie wciąż wymaga dużo sprzętu. I potrzebujesz miejsca, żeby go schować, kiedy śpisz w samochodzie. Więc i tak prawie musisz zabrać namiot.

Save
#3 ·
Nie, to CRV. Przednie siedzenia rozkładają się do pozycji płaskiej, a tylne siedzenia robią to samo, dzięki czemu cała kabina jest płaska. Wygląda na to, że byłoby wygodnie. Rozumiem, co mówisz o ilości rzeczy do zabrania. Jednak gdybym mógł spać wewnątrz CRV, mógłbym zrezygnować z namiotu, łóżek polowych lub mat i płachty. Jedyne rzeczy, które pozostałyby na zewnątrz, to nasza lodówka na jedzenie/napoje i skrzynia kuchenna ze wszystkimi garnkami/patelniami i innymi rzeczami kempingowymi. Można je przewozić z tyłu, a następnie umieścić na stole piknikowym, gdy dotrzemy na kemping. Sądząc po ilości dostępnego miejsca, w środku również pozostałaby wolna przestrzeń ładunkowa.

#4 ·
Bardzo spóźniony post, ale odpowiadając na twoje pytanie, tak. W G1 CR-V tylko model EX - który posiadam - może to zrobić.

Moja żona i ja często biwakujemy/śpimy w naszym V i jest to naprawdę wygodniejsze niż namiot. Nie oznacza to, że zawsze powinno go zastępować, ale jest o wiele lepiej, gdy trzeba się rozgrzać/nie być na ziemi/suchym...itd.

Jedynym problemem z tym jest to, że powinieneś przynieść dodatkową twardą poduszkę lub dwie, aby włożyć je między siedzenia kierowcy, ponieważ to jedyny "niewypełniony" obszar, gdy wszystkie siedzenia są płaskie. O ile to zrobisz, naprawdę łatwo jest się tam przewracać i być całkiem wygodnym; dużo miejsca.

#6 ·
Czy wilgoć (od oddychania itp.) nie stworzyłaby raczej ciepłego i niezbyt przyjemnego miejsca do spania? Myślę, że byłbym szczęśliwszy w namiocie?
Ciepło, tak, to część sedna sprawy. Wilgotno, pewnie... okna na pewno parują. Nieprzyjemnie, wcale nie. Przy dobrej pogodzie i dobrym sprzęcie po prostu zakładam, że użyję namiotu. Niekorzystna pogoda i CR-V stanowią dobre schronienie. Uchylone okno może rozwiązać większość problemów.

#7 ·
Kolejną fantastyczną częścią '97 V (nie jestem pewien co do późniejszych modeli) do biwakowania jest gniazdo w bagażniku kabiny. Mam mały falownik 75 W, który zasila budzik i ekspres do kawy na jedną filiżankę. Zostawiłem zapłon na ACC na 9 godzin z tymi i innymi urządzeniami i nigdy nie stwierdziłem, że rozładował akumulator bardziej niż pojemność rozruchowa.

#8 ·
Kilka razy biwakowałem w 04 CRV, ale w nim nie spałem. Przewoził więcej niż wystarczająco rzeczy dla dwóch osób na kilka dni.

Chcę pojechać na kemping z 08, ale jeszcze nie zdecydowałem, jaką konkretną rolę będzie odgrywał, poza dość luksusowym transportem, w moim zestawie kempingowym.

Ale sprawdziłem kilka opcji. Przednie i tylne siedzenia można ustawić i odchylić do pozycji poziomej, ale powstała powierzchnia "do spania" jest daleka od płaskiej. Może odpowiedni rodzaj materaca lub wyściółki sprawiłby, że byłoby wygodnie.

Inną opcją jest namiot SUV. Mocuje się je z tyłu pojazdu, dzięki czemu przestrzeń wewnętrzna samochodu jest dostępna z namiotu. Wiele internetowych sklepów ze sprzętem sportowym je sprzedaje. Tentsontrucks.com ma sporo namiotów Sportz Suv, a Sports Authority sprzedaje linię Texsport. Tentsontrucks sprzedaje również ekrany magnetyczne, dzięki czemu samochód może być wentylowany i wolny od owadów.

Istnieje również kilka marek namiotów dachowych do SUV-ów.

Jestem niezdecydowany w tej kwestii, ponieważ myślę również o przyczepach kempingowych i specyfikacjach holowania CRV. Istnieje kilka przyczep, które zdecydowanie spełniają bardzo konserwatywną klasyfikację holowania Hondy USA i jest kilka, które ją przekraczają, ale są również znacznie poniżej limitów europejskich. Na razie jednak zachowuję własną opinię na temat limitów holowania.

JPO

#9 ·
Raz kempingowałem w moim CR-V, podłoga wydała mi się zbyt twarda, ale ładna kołdra pod spodem powinna to naprawić. :)

Save
#11 ·
Mam mojego CR-V od około 10 dni, zdałem sobie sprawę wracając z pracy do domu, że mogę złożyć na raz większe siedzenie po prawej stronie (złożyć oparcie do przodu, ale nie obracać do przodu w przednie siedzenia z tylnych zatrzasków) i mieć platformę łóżka, która byłaby na równi z górną częścią oparcia siedzenia, tak że masz schowek pod platformą łóżka, ale mój wzrost wymaga, żebym złożył przednie siedzenie pasażera. Jest też opcja, żeby zrobić ją tylko tak szeroką jak prawe tylne siedzenie, żeby mieć "przebieralnię" aż do podłogi, za lewym tylnym siedzeniem. Muszę jeszcze wymyślić, jak podzielić platformę na kilka sekcji, żeby móc ją złożyć z powrotem i przywrócić siedzenia do normalnej pozycji po zakończeniu biwaku.

Istnieje opcja zbudowania platformy, która wystaje poza tylny próg ładunkowy i jest podparta przez nogi, które są na ziemi i podpierają tylny koniec platformy łóżka, a całość jest w jakiś sposób chroniona przez siatkę no-see-um. Trzecią opcją jest uzyskanie oferty na bagażnik Yakima z pracy (pracuję dla REI) i zamontowanie na nim namiotu dachowego (RTT). Chodzi o to, żeby nie przebywać na ziemi i żeby szybko i łatwo zwinąć obóz.

Albo, co powiesz na przedłużenie z twardą powłoką, które jest wyciągane przez tylny otwór i ma zaciski, które zaciskają się wokół otworu na nadwoziu, nie zakłócając ani nie przecinając gumowej uszczelki tylnych drzwi? Byłaby to powłoka wystająca z tylnego otworu, ale byłaby uszczelniona, żeby nie wpuszczać owadów, i miałaby drzwi do wchodzenia i wychodzenia oraz małe okna z siatki do wentylacji.

Co zostało zbudowane dla CR-V, jeśli chodzi o całkowicie zamknięte kempingowanie?

Stephanie

#12 ·
Co zostało zbudowane dla CR-V, jeśli chodzi o całkowicie zamknięte kempingi?

Stephanie
Niezbyt wiele. Niestety, producenci akcesoriów samochodowych i sprzętu kempingowego najwyraźniej przyjęli podejście, że Honda wyprodukowała 2 różne małe SUV-y, aby dopasować 2 różne grupy demograficzne. Element dla poszukiwaczy przygód, typu kempingowego i CRV dla miejskich mam i tatusiów.
Kiedy kupiłem mojego CRV, pomyślałem, że są porównywalne w terenie, a CRV ma nieco lepsze mpg i siedzi odrobinę wyżej. Produkty uniwersalne, takie jak regulowany namiot SUV, powinny pasować, ale nie udało mi się znaleźć wielu produktów kempingowych specyficznych dla CRV.
Niezależnie od tego, konieczność rodzi wynalazek, więc byłem w stanie improwizować i projektować/robić/budować to, czego potrzebowałem przez większość czasu, więc nauczyłem się obywać bez

Save
#14 ·
Raz kempingowałem w moim CRV. Po prostu złożyłem tylne siedzenia do przodu, tak jak do przewozu ładunku, i spałem tam z tyłu. Było zaskakująco wystarczająco dużo miejsca, ale ja mam tylko 1,70 m wzrostu, a mój przyjaciel nie jest dużo wyższy ode mnie. Aby zrobić miejsce w przestrzeni ładunkowej, musieliśmy przenieść cały nasz sprzęt na przednie siedzenia.

Zazwyczaj moim namiotem z wyboru jest Hamak Hennessy.

Mój pierwszy CRV to 1. generacja 1998 EX. Byłem pod wrażeniem faktu, że wszystkie siedzenia można było spłaszczyć i połączyć, tworząc ogromne łóżko. Ale byłem zirytowany, że w tej konfiguracji było to na skos. Nigdy w nim nie spałem, bo został skasowany niedługo po tym, jak go dostałem (długa historia, to nie była moja wina).

Mój następny i obecny CRV to wciąż 1. generacja, ale rok młodszy i tylko LX. Byłem rozczarowany, gdy dowiedziałem się, że straciłem tę opcję. Pomyślałem, że spróbuję kiedyś zaparkować go na wzgórzu. No cóż, nie ma problemu, i tak mam teraz mój Hennessy. Dopóki znajdę dwa solidne drzewa w odległości od 12 do 20 stóp od siebie, mam pole namiotowe.

#15 ·
Re Hennessy Hammock

... normalnie moim namiotem z wyboru jest Hennessy Hammock... o ile znajdę dwa solidne drzewa w odległości od 12 do 20 stóp, mam kemping.
Właściwie potrzebujesz tylko JEDNEGO drzewa - jeśli przymocujesz drugi koniec do CR-V!

(Jestem nowicjuszem CRV, więc jeszcze tego nie próbowałem z moim HHammock... mam nadzieję, że tak, gdy pogoda stanie się trochę chłodniejsza tutaj w Arizonie!)

#16 ·

Trochę przesadziłem z koncepcją kempingu w CR-V, usuwając całkowicie tylne siedzenia, ale wiem, że istnieją różne warianty platformy do spania, które pozwalają zachować tylne siedzenia, jeśli zbudujesz platformę, która składa się do kompaktowych rozmiarów, aby zmieścić się całkowicie w przestrzeni bagażowej, gdy nie jest używana. Ogólnie rzecz biorąc, spanie w ten sposób zapewnia naprawdę przyjemną noc!

#20 ·
View attachment 9881

View attachment 9889

Poszedłem trochę na całość z koncepcją kempingu w CR-V, całkowicie usuwając tylne siedzenia, ale wiem, że istnieją różne warianty platformy do spania, które pozwalają zachować tylne siedzenia, jeśli zbudujesz platformę, która składa się do kompaktowych rozmiarów, aby zmieścić się całkowicie w przestrzeni ładunkowej, gdy nie jest używana. Ogólnie rzecz biorąc, spanie w ten sposób sprawia, że ​​noc jest naprawdę przyjemna!
Wygląda na ciasne dopasowanie, ale przytulne!

#19 ·
Czy ktoś kupił namiot dodatkowy do swojego CR-V???? Zamierzam zabrać swój 2010 na Burning Man w przyszłym roku i szukam odpowiedniego produktu dodatkowego do namiotu.
Jeśli kiedykolwiek biwakowałeś, kupiłbyś prawdziwy namiot od REI, Cabelas lub tym podobnych. Nawet tani namiot z WallyWorld jest lepszym wyborem niż namiot Hondy. Będziesz także potrzebować śpiworów, puch jest najbardziej wszechstronny, i podkładek pod materace. Izolowane nadmuchiwane są najwygodniejsze. Pakuję wszystkie te rzeczy (i więcej) na motocykl, więc kupuję produkty, które można spakować do najmniejszych wymiarów. Zazwyczaj kosztują więcej. Pakując je do samochodu, nie masz takiego ograniczenia.

Save
#21 · (Edited)
Uwielbiałem mój składany camper z twardym dachem, który ciągnąłem moim CRV z 2000 roku. Lepszy niż jakikolwiek namiot.

Najlepsze jest to, że można go po prostu wypożyczyć, jeśli nie jesteś pewien, czy Ci się spodoba, lub nie masz miejsca, aby go przechowywać. Oczywiście potrzebowałbyś haka holowniczego!

#22 · (Edited)
Jak być może zauważysz po moim pseudonimie "Camping Fool", bardzo dużo biwakuję i zamierzam dużo biwakować z moim nowym CRV.
Jako były właściciel Elementu, bawiliśmy się pomysłem spania w nim.
OK na jedną noc, ale robimy 3-5 dniowe wypady kempingowe po całej Kalifornii.
Po dwóch nocach spania w pojeździe zaczęło w nim trochę śmierdzieć! :eek:

Poza tym nie ma gdzie przechowywać sprzętu kempingowego w środku, gdy w nim śpisz, a cały sprzęt, który zostawiasz na zewnątrz, staje się łatwym łupem dla niedźwiedzi, szopów, skunksów i wszelkiego rodzaju innych leśnych stworzeń - więc zdecydowaliśmy się na duży namiot.

Przewozimy mnóstwo sprzętu, kiedy idziemy na kemping.
CRV nie ma tak obszernej przestrzeni wewnętrznej jak Element, więc będziemy przewozić sprzęt na dachu i prawdopodobnie ciągnąć małą przyczepę za V, aby wykonać zadanie i nie musieć zostawiać żadnego z naszego wspaniałego sprzętu kempingowego.

#23 ·
Jeszcze nie byłem na kempingu, ale na pewno planuję. Mam bagażnik na hak holowniczy, jeśli potrzebuję więcej miejsca. Z czasem może też kupię bagażnik dachowy.

Save
#25 ·
To szwajcarskie pudełko jest całkiem fajne!

Save
#26 ·
To szwajcarskie pudełko jest bardzo fajne. Po prostu nie pokazali części, w której niedźwiedź to wszystko zabiera, ponieważ CR-V jest tak wszechstronny...

Save
#27 · (Edited)
Ten z łóżkiem na dachu jest całkiem odjazdowy!!

#30 ·
Czy biwakowałem w moim Compact Recreational Vehicle? Oczywiście.

Moja najdłuższa podróż (jak dotąd) to przejazd na dystansie 5000 mil, trwający miesiąc, z gór Karoliny Północnej przez Wirginię, w górę do Nowego Jorku i Maine do Acadia NP, przez granicę kanadyjską, do Nowego Brunszwiku na festiwal homarów, Nową Szkocję, PEI, aby zobaczyć Anię z Zielonego Wzgórza, z powrotem do NS, aby zobaczyć farmę lawendy i kilka łosi i reniferów, promem do Nowej Fundlandii, kolejnym promem do Quebecu i Labradoru, a następnie z powrotem. (Zrobiłem jeszcze dużo więcej rzeczy.)

'01 ma siedzenia, które można zamienić na łóżka, i stół, który można wykorzystać do wszystkiego. Czułem się komfortowo z domowymi roletami i tym bardziej, gdy zaparkowałem na lekkim wzniesieniu. Czasami brałem motel na internet i ciepłe prysznice.

Och... Pełna przygód samotna kobieta podróżująca samotnie.

#31 ·
Dodam również, że miałem dużo miejsca na namiot, 2 krzesła, materac pneumatyczny, śpiwór, walizkę z ubraniami, walizkę ze sprzętem do nurkowania, piankę i odzież na zimną pogodę, skrzynkę kuchenną, lodówkę turystyczną i wszelkiego rodzaju mniejsze, różne przedmioty. (kuchenka, apteczka, pudełko z mapami i książkami...)

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.