Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

Jak dokręcić hamulec ręczny w CR-V 2014

40K views 12 replies 6 participants last post by  Traylaw  
#1 ·
Nie mogę znaleźć żadnego wątku na ten temat.
Jak zaciągnąć hamulec ręczny w moim CR-V 2014?
To podstawowy model FWD

#2 · (Edited)
Być może inni mogą zabrać głos w sprawie konkretnych procedur z 2014 roku.

Ale w moim '06 jest regulator kabla typu Y pod siedzeniem kierowcy. Po sprawdzeniu, czy tylne cięgna hamulca są nasmarowane, zaciągnij hamulec postojowy na trzy kliknięcia, a następnie dokręć gwintowany regulator kabla, aż poczujesz początek oporu podczas obracania koła (poza podłożem). WTEDY zwolnij hamulec postojowy i sprawdź swobodne obracanie się OBU tylnych kół.

Oczywiście oba koła potrzebują również takiej samej liczby kliknięć hamulca postojowego, aby zacząć się ślizgać... jeśli nie w ciągu jednego lub dwóch kliknięć, napisz ponownie.

Save
#4 ·
06 i 14 to dwa różne modele,
Zdaję sobie z tego sprawę, ale czasami ludzie nie myślą o tym, żeby zajrzeć pod siedzenie w poszukiwaniu regulatora.... Dlatego miałem nadzieję, że odezwą się inni właściciele Gen4. Procedura regulacji jest na tyle ogólna, że jest istotna.

Save
#5 · (Edited)
Dokręcasz hamulec ręczny wewnątrz tylnego tarczy hamulcowej. Niedawno wymieniłem tylne tarcze i klocki hamulcowe i zrobiłem to. Po zdjęciu tylnego koła na powierzchni tarczy znajduje się mała gumowa zaślepka. Zdejmij zaślepkę, a zobaczysz zęby na kole zębatym. Weź śrubokręt i obróć go trochę. Regulacja tego koła zębatego zbliża/oddala hamulec awaryjny od tarczy hamulcowej. To właściwy sposób, aby to zrobić.

#6 ·
Mam CRv gen 4 z 2013 roku i obejrzałem kilka filmów i stron internetowych, aby dowiedzieć się, jak wyregulować uruchamiany nogą hamulec postojowy. Nie znajduje się on pod siedzeniem ani nie przechodzi przez tył konsoli środkowej ani pod deską rozdzielczą w pobliżu górnej części samego pedału. Czy ten model ma więc Y, gdzie można wyregulować linkę? Jeśli nie, czy robi się to przy tylnym kole, regulując koło gwiazdowe? Jeśli tak, ile kliknięć do tyłu po dokręceniu bębna? Mam do tego instrukcję Haynes, ale nic o tym nie ma.

#8 ·
Powinno być pod siedzeniem kierowcy. Odsunąć lewy tylny dywanik/wycięcie/izolację, pod siedzeniem kierowcy. Zdejmij osłonę equalizera.
Mam model z kierownicą po prawej stronie, wyprodukowany w Tajlandii, jest wycięcie pod siedzeniem pasażera, gdzie dywanik się odsuwa, ale nic tam nie ma. Pod siedzeniem kierowcy nie ma żadnych wycięć ani obszaru dostępu.

#11 ·
Proszę bardzo.

Hamulec postojowy. Z kilkoma znalezionymi informacjami zobaczmy, czy to może pomóc. Gdzie znajduję moje informacje, jest TUTAJ na stronie. Ponieważ ktoś powiedział hamulec nożny, hmmm, dlaczego nie spojrzeć na instrukcję obsługi 3. generacji? I BUM, proszę bardzo, regulator znajduje się na samym pedale nożnym, a nie pod siedzeniem, ale hej, zgaduję, zobacz trzecie lub podobne zdjęcie nr A, tę NAKRĘTKĘ
146459

146460

Zauważono w instrukcji serwisowej liczbę kliknięć 5-6
146461

146462

Element tylnego hamulca postojowego
146463

Widok z rozstrzeleniem wygląda tak samo jak lista części
146464

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.